13 alimente care NU se pun în frigider - ACAJU

Toată lumea vrea să ofere familiei preparate sănătoase și să ia toate măsurile pentru a se asigura că alimentele cumpărate, preparate sau nu, vor rezista o perioadă și nu se vor altera. De aceea, e normal să vrei să știi cum să păstrezi alimentele în condiții optime, importanți fiind mai mulți factori de la temperatura optimă, modul de conservare și până la perioada de păstrare. 

Doar așa te vei asigura că acestea rămân potrivite pentru consum. Mai mult, pe lângă modul în care pregătești alimentele, la fel de importantă este și depozitarea acestora odată ce ai terminat de gătit, dar și modul în care păstrezi alimentele, înainte să le folosești. Mâncarea alterată nu doar că își pierde gustul, ci poate provoca diverse probleme de sănătate, precum toxiinfecții alimentare sau indigestii. 

Alimente care nu se depozitează în frigider

Marea majoritate a alimentelor preparate sau nu, este ideal să fie depozitate în frigider la temperaturi de 4 grade Celsius sau mai mici. Există alimente care nu se pun în frigider, dar e bine să știi și că mâncarea abia gătită sau alimentele perisabile (pește, carne) care stau la temperatura camerei mai mult de două ore, au un risc ridicat de apariție a bacteriilor, mai ales în cazul în care temperatura în cameră este în jur de 32 de grade Celsius. După ce ai pus mâncarea la frigider, procesul de creștere a bacteriilor este încetinit.

 

Depozitarea corespunzătoare a alimentelor pentru a rezista cât mai mult într-o stare bună chiar și după mai multe zile de la cumpărare, este de mare importanță. Întrucât nu toate alimentele pot fi ținute la frigider, este necesar să găsești o metodă optimă de conservare și depozitare pentru fiecare dintre ele. În afara modului de depozitare este important și locul de depozitare pentru ca să-ți asiguri accesul rapid la diverse alimente și mai ales la fructe și legume proaspete.

 

Putem să ne folosim de cămară, de mobila de bucătărie cu sertare speciale de depozitare cu aerisire, de rafturi și polițe pe care să depozităm cutii pentru depozitare, plase sau pungi de hârtie, sau de moduri creative și originale de a crea module din cutii de depozitare.

 

 1. Roșiile

 

Deși există foarte multe persoane care depozitează roșiile în frigider, această metodă nu este cea mai recomandată, întrucât legumele pot deveni mai moi din cauza temperaturilor scăzute, mai făinoase și își vor schimba gustul. Roșiile iubesc căldura și urăsc frigul, frigiderul nefiind locul ideal pentru depozitarea acestora. Mai pot fi bune pentru gătit, dar și pentru mâncarea proaspătă, gen salate, dacă le ținem acolo. De aceea, se recomandă ca acestea să fie depozitate într-un spațiu închis, la temperatura camerei, într-o pungă de hârtie, pentru cca 3 zile. Roșiile pot fi ținute și în cutii de lemn sau ratan cu spații de aerisire, în sertare speciale în dulap sau agățate estetic în cutii sau plase prin bucătărie. Dacă unele părți încep să se înmoaie, se îndepărtează, iar restul se poate consuma ca suc de roșii. 

 1. Cartofii

 

Pentru a se păstra cât mai mult timp, aceste legume se depozitează fie în cămară, fie într-un spațiu întunecat, așezate pe hârtie. Dacă sunt păstrate într-un spațiu aerisit și uscat, produsele pot rezista chiar și pentru două luni fără a-și pierde din proprietăți, însă este important să le depozitezi separat de alte legume. Depozitarea cartofilor la temperaturi scăzute transformă amidonul în zahăr mai repede, ceea ce poate afecta aroma, textura și felul în care se gătesc (coaja cartofilor se poate înnegri în timpul gătirii).

 

 1. Ceapa 

 

Pentru a dezvolta și menține stratul exterior de protecție uscat, ceapa trebuie să fie păstrată într-un mediu uscat că o cămară, sau un sertar de bucătărie cu găuri de aerisire, care nu este la fel de umed ca frigiderul. De asemenea, lipsa circulației aerului va face ceapa să se usuce, așa că nu este bine să o depozităm în apropierea cartofilor, care dau umezeală și gaze, și care pot face ca ceapa să se usuce rapid. Putem depozita ceapa și usturoiul într-un loc răcoros, uscat, întunecat și bine ventilat. Lumina poate face că ceapa să devină mai amară. Păstrată în frigider ceapa se înmoaie şi în cele din urmă mucegăieşte.

 

 1. Usturoiul

 

Asemenea cepei şi cartofilor, usturoiul trebuie păstrat într-un loc întunecat și răcoros şi nu în frigider. Aerul rece poate duce la încolţirea usturoiului, ceea ce va accelera deteriorarea acestuia. Usturoiul poate fi ținut în cutii de ratan, în sertarele din mobila de bucătărie sau ca funii estetice pe balcon sau în cămară.

 1. Avocado

 

Pentru a se coace, nu este indicat să depozităm un avocado în frigider, deoarece i se încetinește procesul de maturare. Un avocado necopt în frigider va absoarbe umezeală și se va înmuia. E bine să îl punem în dulap, într-un loc uscat, eventual în hârtie. Pe de altă parte, dacă avem un avocado perfect copt, pe care nu avem unde să-l folosim încă, depozitarea în frigider poate funcționa în avantajul nostru prin prelungirea timpului până la momentul folosirii. Dacă ai folosit doar jumătate din fruct, poți ține la frigider cealaltă jumătate dacă lași sâmburele în ea.

 

 1. Bananele

 

Bananele se păstrează cel mai bine și se coc în continuare la temperatura camerei. Pot fi ținute cel mai bine agățate, astfel se vor coace în poziția lor naturală fără să se strivească. Fructele vor rămâne proaspete mai mult timp și se vor coace fără să se veștejească dacă vor sta separat unele față de celelalte. Singurul motiv pentru care bananele ar trebui depozitate în frigider este încetinirea procesului de coacere, însă temperatura scăzută le va înnegri coaja.

 

 1. Fasolea verde

 

Fasolea verde pusă în frigider își pierde toate proprietățile nutritive. Cel mai bine o poți congela, pentru a putea profita de ea pe tot parcursul anului. Fasolea se dă în clocot în apa ușor sărată, se trece prin jet de apă rece, și se pune în pugi speciale. Procedeul va face ca spațiile de aer din legume să se micșoreze, oxidarea din timpul înghețării încetinește, iar acțiunea bacteriilor scade.

 

 1. Ierburile aromatice

 

Mărarul, pătrunjelul, coriandrul, rozmarinul sau leușteanul pot fi depozitate fără probleme în sertarul destinat legumelor și fructelor din frigider, așezate în pungi de plastic. Totusi, este important să nu le speli înainte de a fi puse la păstrare, întrucât umiditatea excesivă le poate afecta textura. Mai mult acestea au tendința să absoarbă toate mirosurile din frigider, în defavoarea propriului gust. Sau le poți depozita în borcane cu apă ca pe flori. Un buchet de busuioc proaspăt poate fi ținut într-o ceașcă de apă (ar fi indicat să o schimbăm în fiecare zi), departe de lumina directă a soarelui. Acoperirea cu o pungă de plastic va împiedica păstrarea umezelii.

 

 

 1. Citricele și fructele tropicale

 

Fructele tropicale se ţin foarte bine la temperatura camerei. Singurul fruct din această categorie care face excepţie şi poate fi pus în frigider este rodia. Citricele precum lămâile, limettele, portocalele și grapefruitul sunt cel mai bine conservate într-un coș de fructe pe masă, pe o poliță, sau agățate într-o plasă, culorile lor îmbogățind și înveselind bucătaria ca pete accent. Dacă nu ești sigur că vei mânca fructele timp de câteva săptămâni, ar fi bine să le așezi într-un loc răcoros, uscat și bine ventilat (cum ar fi un dulap cu sertare sau polițe), pentru ca acestea să se odihnească până când vor fi consumate.

 

 1. Pepenele galben

 

Pepenele galben, netăiat încă, ar trebui să fie lăsat la temperatura camerei întrucât, pe măsură ce se coace mai mult, devine mai dulce și mai gustos. Bineînțeles, după ce acesta este tăiat, trebuie depozitat în frigider pentru a nu își pierde calitățile.

 

 1. Merele

 

Merele fac parte dintre fructele care au un gust mai bun și își păstrează o textură mai bună atunci când nu sunt păstrate în frig, plus că aerul rece descompune antioxidanții din anumite fructe și poate opri procesul de maturare al altora. Pot fi ținute și în frigider, dar într-o pungă de plastic pentru a nu-și pierde aroma. Totuși dacă îţi plac fructele mai coapte, este bine să le păstrezi la temperatura camerei. 

 

 1. Pâinea 

 

Depozitarea acesteia în frigider încetineşte procesul de mucegăire, însă în acelaşi timp, o învecheşte mai repede. Dacă intenţionezi să păstrezi pâinea pentru mai multe zile, investește într-o cutie pentru depozitarea pâinii sau congelează pâinea pentru a o avea mereu la îndemână atunci când ești într-o situație limită.

 

 1. Cafeaua

 

Boabele, dar și cafeaua rășnită, absorb mirosurile, ceea ce înseamnă că dacă ții cafeaua la frigider, aceasta va absorbi toate mirosurile din frigider și își va pierde aroma. Depozitează cafeaua într-un recipient care se închide ermetic, pentru a-i conserva aroma pentru perioade îndelungate, iar recipientul ține-l la temperatura camerei. Plus că un aranjament cu recipiente pentru cafea pe o poliță va da un aspect wow și va înviora mobila de bucătărie.

Concluzia ar fi că aerul rece poate modifica structura și textura unui aliment schimbându-i consistența și gustul, iar pentru evitarea greșelilor de depozitare, cel mai simplu, ar fi să le păstrăm condițiile de depozitare din supermarketuri. Alimentele care nu sunt păstrate la rece în supermarketuri nu ar trebui să fie astfel nici acasă, ci mai degrabă într-o zonă uscată, ca de exemplu într-un sertar din mobila de bucătărie.