Amenajare apartament 2 camere : TOT ce trebuie sa stii despre mobilier si decoratiuni cu stil - ACAJU

Apartamentele cu două camere au în general suprafețe mici, de maximum 65 m pătrați, mai ales dacă vorbim de blocurile vechi. Fie că te muți într-un apartament nou cu două camere sau ai decis că este momentul să-l reamenajezi pe cel în care locuiești acum, ai nevoie de idei și inspirație astfel încât să maximizezi spațiul și să obții confortul și ambianța elegantă pe care ți le dorești. 

 

Amenajarea unui apartament cu 2 camere este destul de provocatoare, însă puține lucruri sunt la fel de satisfăcătoare precum decorarea locului pe care-l numești acasă. Și chiar dacă vorbim de un spațiu destul de mic, există o gamă destul de largă de opțiuni, care te vor ajuta să profiți de fiecare metru pătrat.

 

Piese de mobilier de bază într-un apartament cu 2 camere

 

Cu o structură de amenajare foarte clară, îți vei crea garantat un apartament de vis. Reține înainte de toate că decorarea este un proces lent și nu o cursă la linia de sosire. Uneori, pentru a găsi piesa sau accentul perfect, trebuie să sapi puțin, fără grabă și asta este bine. Ca totul în viață și aici este vorba de a vă bucura de acest proces și de a cultiva un stil care să vorbească despre personalitatea voastră unică.

 

Pentru un rezultat de marcă totdeauna trebuie să construim pe o bază solidă, o temelie nepotrivită cu siguranță nu va duce la o amenajare reușită. Cu siguranță pentru ca primul tău apartament să te reprezinte ar fi bine să renunți la vechiturile cumpărate de alții pe care le-ai folosit anterior. Aveți suficient timp pentru a cântări dacă este cu adevărat necesar să vă agățați de anumite piese de mobilier, dacă au cu adevărat valoare sau valoare emoțională și merită să le păstrați în noua amenajare, dacă ar fi mai bine să obțineți ceva mai nou sau nu. Totul depinde de nevoile pe care le aveți și de soluțiile pe care le găsiți.

Orice refinisare sau recondiționare înseamnă timp și bani pierduți. Tot timpul trebuie să vă consultați bugetul cu responsabilitate și atenție, cântăriți ce este mai bine pentru voi, să reparați ceva vechi sau să alocați din buget fonduri pentru o investiție nouă. 

 

Ideile și modelele pentru amenajarea unui dormitor se referă în principal la amenajarea unui loc de dormit, suficient de confortabil, care să poată avea de jur împrejur suficient spațiu pentru mișcare și care să permită deschiderea ușilor și sertarelor de la dressing sau celelalte piese de mobilă dormitor care au încăput în el. Indiferent de spațiul de care se dispune, locul de dormit, deci unul din modelele de paturi dormitor și dressingul sunt cele două piesele necesare și chiar suficiente ale dormitorului.

 

 

Dependent de spațiul existent și de nevoile familiei este și livingul. Dacă ne-am extins de la garsonieră mai mult ca sigur se va folosi o amenajare foarte asemănătoare acesteia, cu spațiu de relaxare pe un model de canapele living în fața televizorului, care poate fi extensibilă pentru orice situație. Dacă este posibil se va amenaja un spațiu de dining sau se va apela și de această dată la soluția open space, soluție foarte la modă, mai ales în familiile tinere care mănâncă destul de mult „în oraș”. Dacă este loc alege bibliotecă visată din multele modele de biblioteci încăpătoare și funcționale.

 

Indiferent de decizia luată pentru un apartament de două camere minim mobilat aveți nevoie de:

 

 • O canapea, o masă de cafea și o comodă TV pentru living;
 • Un dulap generos, un pat și o saltea bună pentru dormitor;
 • Mobilă de bucătărie, o masă cu scaune;
 • Articole pentru gătit și accesorii pentru masă;
 • Sisteme și corpuri de iluminat pentru fiecare cameră;
 • Perdelele, draperii sau jaluzele pentru ferestre ce te pot proteja de privirile indiscrete sau de razele solare.
 • Mobilier pentru hol sau cel puțin un cuier și o oglindă, dacă spațiul este foarte mic;
 • Scaune suplimentare pentru oaspeți, cum ar fi cele multifuncționale, de birou sau care se pot stivui pentru a ocupa mai puțin loc atunci când nu sunt folosite. 

 

Cu aceste cumpărături obligatorii se poate crea un ambient care să fie comod și plăcut. Lipsa unui buget îndestulător poate face ca celelalte lucruri să mai poată aștepta. Acestea fiind spuse se poate aloca un buget minim disponibil, o anumită perioadă pentru a hotărî cu ce mobilă veche se poate rămâne și ce se poate procura pentru a avea minimum necesar.

 

Cum amenajezi un apartament cu 2 camere: nedecomandat, semidecomandat, decomandat


 

 • Decomandat
 •  

  Apartamentul decomandat unde accesul către fiecare cameră se face din hol oferă un grad mai mare de intimitate, dar și mai multă flexibilitate în amenajare. Poți opta pentru stiluri diferite în amenajare, dar care se completează într-un fel. Este un mare avantaj deoarece camerele sunt separate, ai mai multă libertate să decorezi fiecare încăpere într-un mod mai personalizat. De exemplu, poți alege stilul industrial pentru living și stilul scandinav pentru bucătărie sau dormitor. 

   

  În general, amenajarea clasică a unui apartament cu 2 camere este foarte simplă: o cameră o transformăm în dormitor, iar cealaltă în living, iar dacă ai norocul de a deține o bucătărie mare, atunci poți jongla mult mai bine cu spațiul și îl poți personaliza mai mult. 

   

  O soluție mai dificilă este amenajarea unui apartament de 2 camere odată cu apariția unui copil. Nu este vorba de primul an de viață al micuțului, care cu un minim de efort poate însemna un spațiu de dormit în dormitorul părinților. Este vorba de a amenaja o cameră pentru dormit în sufragerie. Soluția cea mai uzitată este amenajarea în living a dormitorului copilului. Această soluție poate începe cu alegerea unui model de canapele dormitor, cu o zonă de rafturi tip bibliotecă în care se va aloca un spațiu pentru jucăriile copilului și și cu o zonă pentru studiu.  Dacă există spațiu în living pentru o masă tip dinning, aceasta poate deveni biroul copilului pentru teme, dar și spațiul pentru a lua masa în familie.

   

 • Semidecomandat
 •  

  Apartamentele semidecomandate sunt cele care au un hol la intrare prin care de obicei se intră în bucătărie și sufragerie, iar accesul în baie sau dormitor se face prin living. Când amenajezi acest tip de apartament, e important să te asiguri că decorul din living, hol și bucătărie se completează reciproc, păstrează același stil și nu par rupte din context. 

   

  Pentru a da senzația de mărire a spațiului și de continuitate, alege să folosești același tip de pardoseală în toate camerele,  dar te poti folosi foarte usor de covoare pentru a face diferenta. Eventual, în baie și în bucătărie unde îți dorești gresie poți opta pentru gresie care imită parchetul. De asemenea, pentru pereți alege aceași nuanță și optează pentru un iluminat suplimentar în cazul în care camerele sunt orientate spre nord. 

   

   

  Dacă vorbim de un apartament cu living open space, atunci varianta optimă ar fi să alegi mobilier din același stil, într-o nuanță apropiată. Folosește cât mai multe spații de depozitare în special în zona de bucătărie pentru a scăpa de obiectele de care nu ai nevoie și asigură-te că totul este ordonat. Dacă e posibil, folosește o insulă ca mobilier pentru a te putea ajuta să diminuezi distanța între lucrurile pe care le folosești cel mai des.

   

 • Nedecomandat
 •  

  Acest tip de apartament este cel mai dificil când vine vorba de amenajare, pentru că intrarea în orice cameră se face practic trecând prin altă cameră. Lipsa unui hol intermediar duce la un nivel scăzut de intimitate. În acest caz, un design unitar este o condiție esențială. În general, zonele trebuie delimitate foate clar și ar trebui să fie 3: zona de primire (living), zona de intimitate (dormitor) și anexele (baie și bucătărie). Holul în general este foarte mic și face legătura cu livingul sau poate fi inexistent, intrarea în casă făcându-se printr-un living deschis. Spațiile de depozitare sunt foarte importante, iar o soluție utilă poate fi compartimentarea spațiilor cu ajutorul unor paravane decorative. 

   

   

  Paleta de culori pentru un apartament cu 2 camere

   

  Cea mai importantă regulă de design, cu atât mai mult în amenajarea unui apartament cu două camere, este: simplitatea nu se demodează niciodată! Utilizând culori luminoase, clasice, care să mărească vizual spațiul și mai apoi prin achiziționarea unui mobilier potrivit și accesorii care să mearga ton în ton cu stilul ales, vei putea obține ambinetul dorit. Atmosfera și starea pe care ți-o oferă orice element vizual este în primul rând dictată de către culori.

   

  Iată câteva sfaturi utile în alegerea culorilor pentru apartamentul de două camere mult visat.

   

  • O paletă de culori deschisă reprezintă alegerea ideală pentru un apartament cu două camere. Pereții în nuanțe deschise alături de piese de mobilier pe măsură vor da impresia de luminozitate și încăpere mai spațioasă;
  • Poți să stabilești o paletă cromatică specifică pentru fiecare încăpere, astfel încât când te muți dintr-o cameră în alta, fiecare are un vibe aparte. De la zugrăveală sau tapet la piese de mobilier și obiecte decorative, toate te pot ajuta în această misiune.
  • Un rezultat interesant poate fi obținut folosind o paletă cromatică modernă și jucăușă în living, nuanțe precum roz, albastru sau violet. Iar în dormitor alege culori calmante pentru a induce o stare de relaxare. Galben, verde olive sau albastru safir vor avea un rol estetic deosebit.

  Stiluri de amenajare apartament cu 2 camere

   

  • Stilul scandinav. Un stil extrem de apropiat de natură, în care lumina naturală pătrunde nestingherită într-o cameră amenajată în stil scandinav. Finisaje din lemn sau piatră, țesături naturale și plante decorative fac ambientul desprins din mijlocul naturii.
  • Stilul minimalist. Acesta este un tip de design usor de abordat, caracterizat tocmai prin lipsa de obiecte decorative in exces. Este definit in principiu de mobila functionala, forme geometrice si o paleta restransa de culori.

   

  • Stilul contemporan. Mobilierul este simplu, în general cu linii drepte, fără ornamente, dar cu forme care impresionează prin originalitate. Promovează o amenajare aerisită, cu o paletă cromatică în culori neutre si culori inspirate din natura (alb, negru, crem, gri, maro, verde).  Obiectele de tehnologie de ultimă generație fac parte din acest design de interior.
  • Stilul rustic sau tradițional. Este unul dintre acele stiluri de amenajari interioare care isi pastreaza farmecul odata cu trecerea timpului. Elegant si matur, stilul traditional se bazeaza pe armonie, simetrie si ordine. In paleta cromatica a acestui stil decorativ regasim culori neutre si culori calde, dar si nuante intunecate de lemn. Piesele de mobilier din lemn natur sau ramele vintage fac parte din acest decor de poveste.
  • Stilul clasic. Deși stilul clasic pare foarte somptuos și încărcat, acesta este amenajat după reguli bine puse la punct. În interiorul clasic se acordă o atenție deosebită materialelor de finisaj de foarte bună calitate. Parchetul trebuie să fie dintr-o esență de lemn rar și valoros, iar gresia, atunci din piatră naturală de marmură sau realizată obligatoriu de meșteșugari renumiți. Mobilierul este de asemenea realizat din lemn masiv, sculptat sau tapițat cu catifea. 
  • Stil romantic. Stilul romantic este unul elegant, nu foarte încărcat, ce dă o stare de confort și relaxare. Pentru amenajarea unui apartament de 2 camere alege game de culori catifelate, texturi florale, lenjerie de de pat satinate, dantelate sau din mătase, piese de mobilier vintage sau pictate, lumânări și plante de interior.
  • Stil mediteranean. Acest stil de amenajare te face să visezi la zilele leneșe și însorite de vară,  potrivite atât în casele spațioase cât și în apartamente mici. Finisaje în alb imaculat, accente vesele de turcoaz, albastru și fucsia, textile naturale, piese de mobilier din lemn și decorațiuni maritime sunt elementele perfecte pentru un cadru mediteranean. 
  • Stilul retro. Acest stil este caracterizat de o tematică decorativă influențată de trenduri din trecut. Este deseori folosit pentru a descrie decorul anilor 50, 60 și 70. Se îmbină ușor și cu stilul vintage. Culorile folosite sunt verde avocado, galben muștar, dar și combinații de maro, negru, alb și roșu. Nu te îndepărta de obiectele care au câte ceva din tot, fie că e vorba despre materiale sau mobilă în sine.
  • Stilul industrial. Elemente structurale precum cărămida, grinzile, pereții din beton zidit sau țevile metalice sunt evidențiate și integrate în decor. De asemenea, într-un apartament cu două camere, pentru eficientizarea spațiului se pot folosi etajere și rafturi din lemn masiv și metal sau scaune de bar cu structură din fier și tapițerie din piele ecologică, în designul cărora se remarca țevile de metal ca element de design.

   

  Recomandarea este să mizezi pe stilul minimalist, scandinav sau contemporan. Îți va fi mult mai ușor să începi amenajarea cu gândul că vei crea un spațiu minimalist (pentru că vei urma motto-ul stilului, less is more, și te vei baza doar pe strictul necesar), scandinav (pentru că vei accentua lumina naturală în casa, iar acest lucru va crea impresia că apartamentul e mai mare) sau contemporan (pentru că vei profita de toate inovațiile în designul interior, precum materialele sintetice ușoare și rezistente sau mobilierul multifuncțional).

   

  Cum poți eficientiza spațiul dintr-un apartament cu două camere

   

  Pentru a eficientiza un spațiu destul de mic dintr-un apartement cu două camere, mai ales dacă vorbim de un apartament semidecomandat sau nedecomandat, iată câteva soluții de amenajare de care este bine să ții cont: 

   

  • Mobilează pe verticală. Poți salva spațiul de la sol cu soluții de amenajarea pe verticală. De exemplu, mută spațiile de depozitare pe înălțimea încăperii, alegând o bibliotecă compactă pentru living, o etajeră sau mai multe polițe.
  • Alege o oglindă mare, fără ramă. Pe un hol mic sau într-un living open space, te poți folosi de oglindă pentru a măriz vizual spațiu. Montează oglinda pe perete în loc s-o lași sprijinită de acesta sau așezată pe podea și alege un model fără ramă. Astfel de detalii mici adaugă o notă de caracter, dar și funcționalitate locuinței tale.
  • Combină piesele cu unghiuri drepte și colțuri cu cele rotunjite. Piesele cu margini rotunjite și curbate dau impresia unui spațiu mai mare, un detaliu util atât pentru camerele mici, dar și pentru cele înguste și dreptunghiulare care pot părea sufocante dacă nu sunt amenajate corespunzător.
  • Alege o piesă de impact. Optează pentru una maxim două piese accent pentru apartamentul tău cu două camere. Nu exagera cu tablourile, statuetele sau obiectele de decor, deoarece vor încărca foarte mult spațiul.  
  • Optează pentru mobilier cu picioare. Piesele de mobilier cu picioare vor crea iluzia unui spațiu mai mare și aerisit.
  • Optează pentru mobilier multifuncțional. Alege pentru dormitor un pat cu sertare pentru depozitare, un birou ce se poate plia și încadra într-un raft de perete și o masa extensibilă cu scaune rabatabile pentru zona de dining.

   

  Oportunități de amenajare ascunse după colț

   

  Se spune că micile detalii fac diferența și suntem întru totul de acord și când vine vorba de amenajarea unui apartament cu două camere. Iată așadar câteva trucuri de design de care e bine să ții cont:

   

  • Folosește piese de mobilă multifuncționale (canapea extensibilă, taburet ce devine masă de cafea, etc.)
  • Colțurile camerei pun la dispoziție un spațiu valoros pentru amenajarea unui living. Optează pentru elemente de colț pentru a profita la maximum de spațiul din mijlocul camerei pe care îl ai la dispoziție.
  • Achiziționează un fotoliu pentru relaxare, fie pentr dormitor, fie în living. La fel de bine va prinde și amenajarea un colțișor de citit unde să te relaxezi în liniște ori să te ocupi cu activitatea preferată.

   

  Decorațiuni pentru un apartament cu 2 camere

   

  Chiar dacă aveți o mulțime de dorințe, nu vă grăbiți să vă cumpărați toate accesoriile de decor imediat. Nu numai că acestea pot influența bugetul pentru amenajarea apartamentului de 2 camere, dar, uneori, găsirea unor astfel de lucruri după ce ați aranjat totul vă va ajuta să obțineți un stil mai autentic. Veți observa că de multe ori inspirația va veni în momentele cele mai neașteptate. Dacă la o nișă construită sau pe un raft de perete credeți că „o vază ar arăta frumos acolo” atunci va începe adevărata vânătoare, pentru a găsi potrivirea perfectă și deci spre decorul potrivit.

   

  Iată câteva decorațiuni care merită căutate și cu care se va obține o personalizare a locuinței, cu siguranță de efect:

  • Covoarele lucrate manual din zona folclorică adiacentă sunt lucrări de artă pentru podeaua casei. Un covor plin de culoare poate schița stilul unei încăperi, în plus ele sunt ușor de curățat și rezistă la traficul din apartament.
  • Găsirea unei opere de artă lucrată pe pânză, care vă exprimă sentiment și stil este una dintre cele mai ușoare căi de a adăuga personalitate în spațiul pe care-l locuiți. Nu vă concentrați prea mult pe potrivirea schemei de culori sau a designului, lucrurile care vă plac vor avea o temă similară pe care o puteți utiliza.
  • Tapetul sau foto-tapetul este o altă decorare care personalizează camera, autocolantele putând fi ușor desprinse și înlocuite, ele ajutând la crearea unui perete de accent puternic, care va schimba cu siguranță stilul camerei.
  • Credeți sau nu, prezența plantelor de apartament poate face o diferență enormă față de stilul și starea dumneavoastră de spirit. Plantele, reale sau false, respiră instantaneu o nouă viață în apartament. Prezența plantelor și a florilor s-a dovedit a îmbunătăți starea de optimism. Indiferent de stilul creat, plantele se potrivesc fără probleme și vor adaugă acel element natural necesar unui apartament.

   

  Amenajarea unui apartament este o reală provocare. Fie că este unul nou sau renovat, la sfârșitul lucrărilor rezultatul trebuie să fie unul singur, un cămin pentru familie. Amenajarea trebuie să țină seama de condițiile existente ale apartamentului, dar și de nevoile familiei și deci de aranjamentele necesare, care îi vor da practic personalitatea. Indiferent de dimensiuni, spațiile vor fi amenajate în așa fel încât să creeze condiții de confort.