Decorațiunile în stil scandinav sunt o moștenire a stilului clasic gustavian combinat cu stilul aerisit si deschis al anilor ’30. Stilul scandinav a cunoscut însă un adevărat succes începând cu anii ’50 și a reuşit să se menţină actual de-a lungul timpului. Astfel, abordarea scandinavă a reușit să cucerească mapamondul, devenind sursa de inspirație pentru o multitudine de alte curente şi stiluri.
Interioarele designului scandinav sunt scăldate în lumină naturală, se caracterizează prin simplitate, armonie și exclusivism, oferind oricărui spațiu un aer plin de prospețime. Datorită nuanțelor deschise, abundenței de țesături și stofe naturale și a mobilierului cu caracter minimalist, extrem de funcțional, acest stil este poate, cel mai plăcut și degajat dintre toate stilurile de amenajare existente.
O cameră decorată în acest stil poate fi rece, ciudată, aglomerată sau, poate prea goală, pentru cineva din afară, însă nu și pentru proprietarul său. Aceasta se va simți ca acasă și asta e, până la urma, esența stilului scandinav. Nu doar un curent de amenajare a interioarelor, ci un stil de viaţă.
Stilul scandinav: simplu, funcțional, sobru și luminos
Foarte aproape de stilul minimalist și stilul scandinav pune accent pe mobila simplă, din lemn, cu accesorii utile, decorațiuni discrete și nuanțe deschise. Dacă doriți o amenajare simplă, dar funcțională, sobră, dar luminoasă, va puteți inspira din stilul scandinav.
- Albul este de departe cea mai caracteristică nuanță a zonei scandinave, fiind și cea mai utilizată în amenajarea locuinței. Albul conferă luminozitate încăperilor, efect de mărire a spațiului și o amprentă de eleganță livingului, bucătăriei, dormitoarelor sau chiar băii unei locuințe. Iconică pentru stilul scandinav este și combinația, alb-negru.
- Alte culori folosite, sunt mai mult pentru contrast și tușe finale, în proporții în funcție de preferințe, mărimea spațiului disponibil și lumina naturală. Important este să se păstreze aspectul general de simplitate și discreție.
- Nu sunt excluse nici unele pete de culori mai tari și îndrăznețe, cum ar fi roșu sau chiar galben, dar cu moderație. De exemplu, pentru accesoriile și decorațiunile din camera copilului.
- Pentru mobila în stil scandinav se folosește lemn de stejar, fag, mesteacăn, pin, molid. Important este ca lemnul să fie tratat cât mai puțin cu substanțe chimice.
- Aluminiul este un alt material care completează simplitatea mobilei în stil scandinav, conferindu-i eleganța. Foarte potrivit mai ales pentru mobila de living sau de bucătărie, acest material poate accesoriza piesele, încadrându-se perfect în stilul nordic de amenajare.
- Sticla și oglinzile sunt, la fel, utilizate pentru mobila în stil scandinav, pe care o completează armonios, păstrând aspectul discret și luminos.
- Textilele preferate pentru amenajarea unui spațiu în stil scandinav urmează aceeași direcție: origine naturală, cu aspect mai dur și texturat. Se foloseşte mult în, bumbac, lână şi orice alt tip de textură naturală şi multe textile (husă pentru canapea, covoraşe, perdele, feţe de pernă, covoare croșetate sau împletite hand-made etc.). Un alt element-statement al stilului scandinav este covorul cu motive tradiționale sau geometrice.
- În interioarele nordice living-ul, bucătăria si dining-ul, aproape de fiecare dată, împart același spațiu, unul din motive fiind petrecerea a cât mai mult timp împreună cu ceilalți membri ai familiei.
- Bucătăria este practică, fie compactă, fie cu rafturi deschise, de obicei de culoare albă, acompaniată de nuanțe de lemn natur, preferate în special pentru blatul de lucru.
- În dormitor se observă o predilecție pentru nuanțele calde de gri, cu efect liniștitor. Patul cu design foarte simplu, uneori fără tăblie, este flancat de obiecte de mic mobilier, cu design interesant, care țin loc de noptiere. Paturile copiilor sunt supraetajate, pentru valorificarea spațiului, iar paturile adulților au lăzi de depozitare integrate și un design simplu tocmai pentru a nu încărca vizual încăperea.
- Canapelele sunt spațioase fără să pară masive și au forme simple, geometrice, ce le fac ușor de integrat. Fotoliile au un look modern, dar duc cu gândul la stilul vintage, prin cromatică și forma spătarelor.
- Mesele nu sunt niciodată simple mese, vin cu sertare integrate, indiferent că vorbim de mese de dining sau măsuțe de cafea.
- Mobilierul pentru balcon este practic, cel mai adesea rabatabil.
Locuințele răspund întotdeauna la nevoile funcționale ale oamenilor, având în vedere că sunt aerisite, amenajate cu puține piese de mobilier, în nuanțe deschise. Ferestrele mari, neacoperite stabilesc o linie de demarcație specială dintre interior și exterior.
Casele scandinave urmăresc să respecte un design deschis, aerisit. Spațiul destinat amenajării își propune să nu fie încărcat, ci să conțină strict piesele de mobilier necesare unui stil de viață funcțional și ușor. Conceptul de “Less is more” caracterizează cel mai bine design-ul nordic.
Iluminarea: element de bază în designul scandinav
Una din trăsăturile esențiale ale interioarelor scandinave este încercarea de a amplifica lumina cât mai mult cu putință. Popoarelor nordice beneficiază de foarte puține ore în care sunt atinș de razele soarelui. De aceea, stilul scandinav este orientat către ferestre mari, ce permit pătrunderea luminii naturale.
Stilul scandinav încearcă să adauge cât mai multă strălucire naturală în case, cu ajutorul albului și culorilor pale. Efectul de reflexie face dintr-o simpla alegere cromatica un adevărat fundament al designului nordic. În afară de folosirea albului și a ferestrelor cât mai mari, amenajarea cu oglinzi este o altă trăsătură caracteristică stilului scandinav ce amplifică lumina.
- Prin agățarea oglinzile diametral opus față de sursa strălucitoare.
- Așezarea oglinzii lângă un obiect de mobilier atrăgător creându-se, astfel, un efect de halou. Iluzia optică formată va sublinia calitățile amenajării nordice: rafinamentul, eleganța și, totodată simplitatea.
- Utilizarea oglinzilor în partea superioară a axei verticale. Folosind oglinda ca punct de atracție a spațiilor înalte din camera, corpurile de lumină și decorațiunile de perete capătă un plus de atenție.
- Utilizarea de rame de culori deschise, din sticlă sau chiar din ornamente ce reflectă lumina. Astfel de rame creative ale oglinzilor nordice vor deveni în sine obiecte centrale ale amenajării interioare.
- Oglinzile pătrate sau dreptunghiulare dau un aspect clasic, spre deosebire de oglinzile rotunde sau ovale ce tind să aducă un plus de feminitate încăperii.
Decorațiuni și accesorii pentru o amenajare în stil scandinav
O mobilă simplă, minimalistă, nu poate fi completată cu decorațiuni masive sau stridente. Dacă dorești să te inspiri din stilul scandinav în amenajarea locuinței, alege tablouri pentru pereți în nuanțe discrete, cum ar fi crem, gri, chiar negru, însă cu măsură. Monotonia pereților albi, poate fi spartă, prin înfrumusețarea lor cu ajutorul grupurilor de tablouri, fotografii și mesaje motivaționale înrămate, dispuse asimetric
Textilele albe sau în alte nuanțe discrete sunt foarte potrivite. Este bine să te rezumi la covoare, perne decorative, eventual cuverturi sau huse pentru canapeaua din living, pentru că, în ceea ce privește ferestrele, acestea nu trebuie sa nu fie acoperite cu draperii care să împiedice pătrunderea luminii naturale.
Este recomandabil ca pardoselele, pereții, ramele ușilor și ale geamurilor să aibă aceeași culoare sau să facă parte dintr-o singură familie de culori. În ceea ce privește culorile pereților, există numeroase modalități de a obține un stil scandinav autentic, folosind naturalețea pereților din piatră sau cărămidă.
Accesorii nelipsite în amenajările scandinave sunt veiozele de birou simple, metalice, vopsite în nuanțe discrete. Totuși, și o veioza uni, roșie, sau într-o culoare rece va fi potrivită. La fel piesele de mobilier sau obiectele decorative din lemn păstrat cât mai aproape de starea sa naturală, adică cât mai puțin prelucrat.
Ghivecele cu plante verzi, fără flori, completează eleganța unui living amenajat în stil scandinav. Plantele joacă un rol important în obținerea unui stil autentic. Verdele plantelor se potrivește perfect cu mobilierul de lemn și spațiile luminoase. Iar daca ai o terasă aici stilul scandinav va străluci.
Un loc principal în amenajările scandinave îl ocupă șemineul, care poate să aibă și rol funcțional dar și scop estetic, un detaliu special care face întotdeauna diferența. Lumina focului aprins este o imagine iconică pentru interioarele scandinave.
Rețeta pe scurt, pentru obținerea unui interior în stil scandinav, înseamnă să te concentrezi pe „a te simți ca acasă” și să obții o amenajare la superlativ. În detaliu, în ordine aleatorie: preferința pentru spații aerisite, cu mobilă puțină, și pentru lumina naturală; predominanța materialelor naturale: lemn, plută, bumbac etc; culoarea dominantă, albul.
Conceptul danez de “Hygge”, născut ca urmare a iernilor lungi lipsite de lumină și a climei reci, însemnă confortul și protecția pe care ți-o oferă locuința. Când vorbesc despre hygge, danezii se referă la crearea unei atmosfere calde în casele lor, de care să se bucure împreună cu familia și prietenii. În mijlocul iernii, danezii combat vremea mohorâtă și nopțile lungi prin hygge. Un concept special bun pentru apropierea Crăciunului!