În living, piesa de mobilier responsabilă cu confortul și imaginea este canapeaua. Canapeaua trebuie să fie vedeta încăperii, piesa centrală în jurul căreia se construiește tot designul. Acesteia ii revine provocarea utilizării spațiului din cameră astfel încât să maximizeze confortul tău. Forma, liniile, șezutul și pernele sale contribuie la atingerea acestui scop. O canapea masivă, moale și adâncă te va ajuta să te relaxezi, îți va face dimineața mai bună iar seara te va ajuta să uiți de stresul zilei în timp ce stai de vorbă cu familia, te uiți la televizor sau citești o carte. Totodată aici îți aduni familia dar îți primești sau găzduiești și prietenii sau rudele.
În funcție de spațiul de care dispui ar trebui să decizi asupra modelului și tipului de canapea, dar și asupra funcționalităților acesteia. Gândește-te înainte de a cumpăra canapeaua din living pentru ce o vei folosi, pentru ca alegerea canapelei să fie făcută în funcție de utilizările dorite. Deci găsește răspunsul la toate întrebările și mai ales decide-te, canapea sau colțar?
Practic sub denumirea generică de canapea găsim modele de canapele și colțare.
- Canapelele sunt modele de două sau trei locuri, mai rar patru locuri, care nu ocupă mult spațiu, putând fi integrate și în spații de dimensiuni mai modeste. În livingurile mai spațioase, se pot achiziționa canapele cu fotolii, sau dacă este posibil chiar două canapele de două și trei locuri cu fotolii, ce pot fi aranjate în formă de U, în jurul măsuței de cafea.
- Colțarele sunt o variantă mai complexă a canapelelor, locurile pentru ședere în loc să fie în linie, sunt în formă de L, fapt ce sporește funcționalitatea dar mărește și spațiul ocupat. Pe latura mare a acestor coltare se găsesc două sau trei locuri iar pe cea mică unul sau două, acestea în funcție de spațiul pentru care a fost conceput.
Ce tipuri de canapele există
Funcționalitatea este foarte importantă în alegerea unei canapele, aceasta influențând definitoriu designul mobilierului și tipurile lui. Cu alte cuvinte, dacă știi că va fi folosită doar pe durata zilei, pentru petrecerea timpului în fața televizorului, poți alege un model fix, care este adesea mai ieftin decât modelele extensibile. Dacă însă știi că vei folosi această piesă de mobilier și în calitate de pat de dormit (chiar și ocazional), cumpără o variantă extensibilă.
- Pentru a urmări programul la televizor confortabil sau a bea o cafea cu invitații este suficientă o canapea fixă sau un coltar fix. Înălțimea spătarului, pentru susținerea spatelui și tăria pernei de șezut vor garanta ”comoditatea” mobilierului.
- Pentru rezolvarea cazurilor cameră de zi / spațiu de dormit soluția perfectă este un model extensibil. Un model extensibil te va ajuta foarte mult în situația în care spațiul din apartament este foarte mic sau atunci când locuiești într-o garsonieră, iar spațiul nu îți permite instalarea unui pat. Cu un model extensibil poți să transformi orice încăpere într-un spațiu de dormit.
Canapeaua extensibilă este varianta optimă când ai nevoie de un pat pentru musafiri dar nu-ți permiți o cameră de oaspeți. O canapea de trei locuri extensibilă va avea aparent mai puțin spațiu la extensie spre deosebire de cea cu două locuri care va înainta mai mult spre mijlocul camerei.
Similare canapelelor clasice extensibile există și modele de coltare extensibile care vin cu unul sau două șezuturi culisante, care se extind până la lungimea cotului în formă de L/U, spătarul rabatându-se la 90 de grade.
- Reclinerele sunt canapele cu un plus de funcționalitate, spătarul și zona verticală a șezutului putând fi întinse spre orizontală, cu mai multe trepte intermediare, astfel încât să se obțină o poziție ideală pentru relaxare. Mecanismul, destul de costisitor este funcțional doar pentru șezuturile de margine, cel de mijloc fiind fix. Sistemul este folosit și la fotolii.
Ce avantaje ai dacă optezi pentru canapele în living
Fiind punctul de interes al unei încăperi, canapelele trebuie alese cu multă grijă. Extensibile sau nu, din piele sau materiale textile, clasice sau moderne, cu forme rotunjite sau în linii puternic conturate, canapelele oferă avantajul schimbărilor frecvente de decor.
- Când alegi un colțar într-o culoare puternică sau cu un imprimeu bogat, ar trebui să iei in considerare faptul ca acesta va ocupa o suprafață mare din încăpere și va domina accentul de culoare și focusul acelei camere.
- Colțarele ocupă mult spațiu, te descurci mai ușor cu o canapea fixă sau cu una extensibilă.
- Cum putem ca într-un spațiu mic să avem și dormitor și living și spațiu de relaxare, iar din când în când să primim și musafiri? Dacă vrem cu adevărat să găsim o modalitate prin care să îmbinăm utilul cu plăcutul, și mai ales nu una temporară, atunci soluția ideală o reprezintă achiziționarea de la început a unei canapele extensibile.
- Analizează dimensiunile livingului tău înainte de a-ți alege canapeaua potrivită. Aceasta este una dintre caracteristicile cheie ale unei canapele, mai ales dacă apartamentul tău nu are o dimensiune generoasă. Canapeaua de mărime ideală trebuie să se potrivească spațiului pe care ai plănuit să-l aloci acesteia, fără a crea senzația de micșorare a încăperii, precum și preocupărilor familiei tale.
- Dacă ai un living mai mic, nu vei putea alege o canapea imensă, trebuie să ții cont de design și de utilitate: alege o canapea practică, fără colțar, eventual cu spațiu de depozitare. În cazul spațiilor mici, canapeaua inevitabil va fi în lumina reflectoarelor, tocmai de aceea pe lângă dimensiune, trebuie să iei în calcul un design atractiv, care să complimenteze întregul living.
- Dacă ai un living mai mare, poți să alegi o canapea care să suplinească spațiul gol și care să aducă un plus de confort pentru fiecare membru al familiei. Îți poți permite să te gândești la canapele cu fotolii sau dacă ai vrea să te rezumi la o singură canapea mare sau dacă nu cumva ar fi mai bine să integrezi în acest spațiu două canapele de două locuri, orientate către o măsuță de cafea generoasă.
- Dacă vrei ca viitoarea canapea să devină vedeta livingului atunci ai putea să te orientezi către o canapea în formă de L, rotunjită. Aceasta va ocupa mai mult spațiu, dar va putea găzdui mai mulți musafiri și cu siguranță se va remarca prin volumul și forma sa.
De ce ai înlocui canapeaua cu un colțar
Dificultatea cea mai mare apare, atunci când suntem puși în situația de a alege între modele de canapele cu/fără fotolii și modele de coltare living. Care dintre acestea două alegeri este mai potriviă, care anume este în trend, de ce trebuie să ținem cont când le procurăm?
Colțarele fixe sunt canapele modulare formate din mai multe piese, de obicei 3 sau 5, în formă de L sau de U. Modelul preferat pentru un apartament este cel cu spătare pe ambele laturi și cel care include și un otoman pe care să-ți pui picioarele după o zi plină la muncă.
Similar cu canapelele clasice extensibile, modelele de colțare modulare extensibile sau nu, sunt foarte populare, oferind aproape întotdeauna spații de stocare sub șezuturile normale și sub cel chaiselongue, care de obicei se poate ridica ușor folosind un sistem cu pistoane.
- În ciuda ideilor preconcepute o canapea de colț este ideală într-o cameră mică. Acoperă bine o zonă neutilizată, oferă confort și îmbunătățește estetica camerei.
- Colțarul este recomandat pentru încăperile generoase din punct de vedere al dimensiunilor. Folosind un astfel de articol, vom economisi mai mult spațiu, camera fiind astfel aerisită.
- Spre deosebire de canapele care vin, de regulă, într-o singură bucată, colțarul este modular, fiind mai ușor de transportat. De asemenea, atunci când ai un colțar este mai usor să reamenajezi deoarece părțile componente ale acestuia pot fi dispuse în mai multe variante de aranjare, făcând spațiul mai funcțional, în funcție de necesitățile tale.
- Confortul resimțit într-un colțar este mult mai mare față de o canapea, pentru că îți permite să îl folosești atât în poziție normală, în șezut, cât și pe post de pat. Datorită faptului că are o latură mai lungă, tip șezlong, îți permite să ai o poziție mai confortabilă, ca într-un pat, chiar fără să-l extinzi.
- Foarte important la alegerea canapelei este și numărul de persoane care presupunem că o vor folosi în același timp. Colțarul oferă, în general, un număr de locuri mai mare decât o canapea normală și chiar poate înlocui un set de canapele cu fotolii.
- Dacă încăperea este mare, poți opta pentru un colțar circular în mijlocul camerei, obținând un decor extravagant.
- Pe lângă funcționalitate, colțarul are rolul de a completa atmosfera din living sau dormitor. Culorile vii, modelele de pe perne și printul de calitate de pe material constituie elemente cheie în decorațiuni
Pentru mai multă eleganță cele mai potrivite sunt modelele de colțare piele pentru că pot deveni punctul central al unei amenajări și pot fi adaptate mai multor stiluri de design. Un colțar de piele impunător și robust va delimita ușor și precis spațiul destinat confortului domestic.
Colțarele te ajută să te joci cu spațiul așa cum îți dorești. Pe măsura ce camerele de tip „open space” devin o constantă obligatorie, canapelele mari și confortabile sau modelele generoase de colțare modulare devin din ce în ce mai importante părând să influențeze vizual inclusiv spațiul alocat bucătăriei și diningului. Pentru a delimita bucătăria de living, în cazul în care este open space, sau chiar zona de servit masa de restul bucătăriei poți să utilizezi și colțare bucătarie. În acest fel nu numai că reușești să rezolvi elegant separarea bucătăriei de living, dar vei obține și mai multe locuri de stat pentru musafiri.
Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei