Cum alegem masa și scaunele pentru o zonă de dining perfectă - ACAJU

Indiferent de mărimea casei tale, zona de servit masa este un loc absolut necesar într-o locuință. Dinning-ul e locul unde îți vei primi oaspeții, unde îți inviți prietenii la masă, de sărbători, la zile de naștere sau pur și simplu pentru a socializa și a face schimb de rețete. De aceea e important să fie un spațiu primitor, plăcut și, mai ales, un spațiu care să te reprezinte și să se potrivească stilului tău.

Mobilierul de dining este mai mult decât necesar, din păcate, multe locuințe nu dispun de suficient spațiu pentru amenajarea unui dining. Dar există soluții și alternative la clasicul dining.

Atunci când trebuie să alegi stilul pentru dining, primul lucru de care trebuie să ții cont este stilul general al casei. Chiar dacă este o cameră separată, trebuie totuși să se integreze bine în decorul general al locuinței. Apoi, trebuie să se potrivească personalității și nevoilor tale.

Ar mai trebui să te gândești la câte persoane vor beneficia de locul de luat masa, având în vedere atât programul de zi cu zi, dar și ocaziile speciale când doriți să invitați la masă familia sau prietenii. Apoi, dacă masa în sine va servi și alte scopuri, ca de exemplu loc pentru citit, un loc destinat lucrului sau un loc pentru activități relaxante. Răspunsurile depind de modul de viață al fiecăruia.

Tipul de masă se alege în funcție de spațiu

În ultimul timp, amenajările interioare moderne - open space bucătărie cu living sau pur și simplu zona de dining din living – au în living într-un spațiu bine definit, o masă cu scaune care stau în permanență acolo. Și asta pentru că întâlnirile dintre prieteni, vizitele și mesele în familie sunt din ce în ce mai des și prilej de socializare. Iar dacă nu ai spațiu pe măsură, există soluții perfecte pentru orice spațiu.

    • Mesele fixe – în diferite forme, stiluri și din materiale diverse. Pentru mesele fixe cu număr mare de locuri, e nevoie de un spațiu generos, fiind utilizată de obicei în living-urile apartamentelor mari sau pentru case.
    • Masa extensibila – sunt soluția perfectă. Mese extensibile îmbină utilul cu plăcutul, oferă suficient spațiu pentru un număr variat de persoane și nu ocupă mult spațiu, atunci când nu ai nevoie de o masă atât de mare.
    • Mesele pliabile – sunt soluția pentru situațiile în care ai nevoie de o masa mare pentru diverse evenimente, iar în restul timpului pentru că nu ai spațiu sau nu vrei să o utilizezi, o vei depozita. De aceea o masă pliantă trebuie să fie ușor de strâns, mutat (roți), manipulat (greutate) și eventual să aibă spațiu de depozitare, dacă vine cu scaune pliante.
  • Mesele multifuncționale – sunt o versiune de masă pliantă, utilizabilă în diverse situații. Se poate face foarte mică gen măsuță de hol sau mic birou sau se poate extinde gradual și poate fi utilizată ca o masă de 2 până la 12 persoane.
  •  

     

    Ce formă alegem pentru masă?

    Un pas important pe care trebuie să îl faci este să alegi forma de masă pe care o dorești, aceasta fiind și în funcție de spațiul în care va fi amplasată. Fie că ai un loc special pentru luat masa, fie că vrei să așezi masa în living sau în bucătărie, alegerea mărimii și formei unei mese depinde de dimensiunile spațiului pe care îl ai la dispoziție și de numărul de persoane care vor sta la masă în mod regulat.

    • Mesele dreptunghiulare sunt potrivite pentru sufrageriile mai lungi și înguste, fiind ideale meselor cu numeroși invitați. Sunt cele mai populare forme de masă, reprezentând masa perfectă pentru dinningul oricărei familii, având atât atribute estetice cât și funcționale. Nu blochează traficul din încăpere și aduc beneficiul unor mese mai bine organizate, dar impun poate, un aspect prea formal livingului.
    • Mesele rotunde sunt potrivite maxim 8 persoane, începând să fie lipsite de confort pentru mai multe persoane atât în utilizarea lor, cât și pentru cei ce stau la ea. Bineînțeles că și mesele rotunde pot fi extensibile și atunci problema numărului este rezolvată. Se potrivesc bine într-o sufragerie de dimensiuni mai reduse, atmosfera creată fiind una caldă, prietenoasă și confortabilă. Mai mult, mesele rotunde sunt ideale pentru jocurile de masă sau de cărți pentru că facilitează accesul la piesele de joc. Dezavantajele, mai ales dacă masa are un singur piedestal, vin din faptul că își pot pierde cu ușurință echilibrul
    • Mesele pătrate sunt potrivite pentru încăperi cu aceeași formă, deoarece păstrează proporțiile și echilibrul unui spațiu simetric. Dacă le așezați într-o cameră lungă și dreptunghiulară și mai ales pe un covor pătrat, pot crea senzația de cameră în cameră, delimitând plăcut zonele din încăpere și echilibrând proporțiile.
    • Mesele ovale sunt o variantă cu colțuri rotunjite a meselor dreptunghiulare. Se potrivesc în sufragerii spațioase, însă spre deosebire de mesele dreptunghiulare, acestea imprimă o atmosfera mai relaxată și mai puțin formală.

     

     

    Materialul din care este făcută masa

    Există multe opțiuni pentru materialele din care sunt realizate mesele, cele mai importante fiind cele pentru blat. Înainte de a te decide, trebuie să te gândești la ce tip de material se potrivește stilului tău de viață. Dacă ai copii, probabil o masă din lemn de esență prețioasă nu este tocmai o idee bună și ar trebui sa te orientezi spre un blat din sticlă sau marmură. Daca alegi lemnul, pentru o investiție pe termen lung, optează pentru un blat din lemn natural care poate să dezvolte o patină acceptabilă odată cu trecerea timpului.

    • Lemnul este un material durabil, rezistent și cu un aspect deosebit. Mesele din lemn pot fi recondiționate ușor, aspectul mesei din lemn masiv putând fi schimbat prin vopsirea sau lăcuirea lemnului. Lemnul este o investiție bună, atât calitativ, cât și ca aspect.
    • PAL-ul și MDF-ul au prețul accesibil comparativ cu lemnul masiv. PAL-ul laminat are prețul mult mai mic comparativ cu MDF-ul, lemnul și sticla. Iar MDF-ul, este apropiat ca aspect și calitate de lemn, însă cu un preț mai redus.
    • Mesele cu blat din sticlă (temperată, securizată) și picioare din metal sau lemn sunt foarte versatile ca stil, însă sunt mult mai potrivite spațiilor amenajate modern. Nu sunt potrivite pentru mesele de 12 persoane din cauza dimensiunilor prea mari.

    Cea mai potrivită dimensiune pentru o masă

    Indiferent de forma mesei, aceasta necesită o încadrare corespunzătoare în spațiul sufrageriei. De aceea, se alocă o distanță de minim 80 cm între masă și perete, pentru a le permite musafirilor să se așeze și să se ridice cu lejeritate.

    Idealul de spațiu lăsat între scaune, pentru ca toți cei de la masă să se poată simți bine, este de 20 cm. În ceea ce privește lățimea mesei (sau diametrul pentru mesele rotunde), aceasta nu ar trebui să depășească 120 cm pentru ca luarea mesei să se desfășoare fără dificultate, iar conversațiile să poată fi purtate cu ușurință. De asemenea, lățimea minimă necesară este de 80cm.

    Poziționarea zonei de dinning

    Dining room-ul nu e de modă veche. Dimpotrivă, e o încăpere care poate să fie și utilă dar și un plus, în aspectul casei tale, chiar dacă locuiești într-un apartament. Poate fi poziționat în prelungirea camerei de zi, ori a bucătăriei, sau chiar în aceeași încăpere cu living-ul, delimitându-l, de exemplu, prin altă culoare a pereților. Tendințele actuale așează zona de dining lângă bucătărie, de cele mai multe ori, spațiul fiind comun.

    Nu uitați că accesul către locul de luat masa este foarte important, trebuind să existe o rută de acces directă de la bucătărie către sufragerie. Poate un bar mobil ar putea fi util.

    Atunci când amenajați un dinning nu trebuie să uitați de tema și stilul pe care le-ați ales!

     

     

    Dining-ul trebuie să respecte stilul general în care este decorat restul casei, indiferent dacă face parte din sufragerie sau dacă este amplasat într-o altă cameră. Nu este o zonă dificil de amenajat. Ai nevoie doar de o masă, câteva scaune și, eventual, de un bufet în care să depozitezi vesela. Pentru un aer feminin și elegant, poți îmbrăca pereții încăperii într-un tapet cu imprimeuri îndrăznețe.

    • Mobilierul retro, vopsit în alb se potrivește foarte bine în acest decor, iar pentru a completa tabloul nostalgic, poți agăța perdeluțe vaporoase în dreptul ferestrelor.
    • Poți să te joci cu contrastele și să alegi o masă rustică pentru un dinning decorat în stil Art Nouveau sau o masă minimalistă din metal într-o cameră cu tonuri dominante de lemn. Pentru apartamentele mici cu o cameră, gen studio, cea mai potrivită masă este cea din sticlă sau din acrilic transparent.
    • Persoanelor directe, care apreciază aspectul funcțional al lucrurilor și stilul urban, li s-ar potrivi scaune cu aspect industrial și nefinisat, mobilier din materiale contrastante (lemn, fier, plastic, oțel) și decorațiuni metalice.
    • Stilul nordic este stilul potrivit celor care apreciază spațiile simple, calme și aerisite, în care toate elementele se potrivesc. Este un spațiu caracterizat de coerență, simplitate și funcționalitate, în care s-ar potrivi mesele din lemn și scaunele cu cadru din lemn de culoarea stejarului și șezut tapițat, confortabil.
    • Pentru stilul luminos este potrivit mobilierul de culoare deschisă, alb sau lemn natur, cu forme cât mai subțiri și minimaliste.

    Avem masa extensibila, cum alegem scaunele?

    Importante sunt şi restul pieselor de mobilier (dulapuri, comode, rafturi etc), dar în lipsă de spațiu ne putem lipsi de ele. De ce nu ne putem lipsi? De scaune. Scaunele sunt la fel de importante ca masa din dining, dar alegerea scaunelor depinde de masa aleasă pentru dining.

    Nu este obligatoriu ca masa și scaunele să facă parte din același set, dar acestea trebuie să se asorteze. Neapărat confortabile, cu spătar înalt, comode, tapițate sau căptușite. Atenție, trebuie sa ai la dispoziție suficient spațiu pentru ca oamenii să se poată așeza sau să circule în jurul mesei fără să fie incomodați.

     

     

    Dacă vă plac lucrurile personalizate puteți alege câte un model de scaun pentru fiecare membru al familiei pentru că se poartă mixul de scaune. Este foarte la modă să combini mai multe stiluri. Atunci de ce să nu combini scaune de stiluri și modele diferite.

    Folosind mix and match se pot achiziționa scaune din lemn, scaune pliante, scaune moderne, la prețuri foarte mici, efectul vizual special fiind creat nu atât de modelul scaunelor de dinning alese, ci în principal de modul de aranjare al acestora. Este o metoda care nu îți va secătui bugetul și îți va permite să cumperi scaune care, cu puțină imaginație, vor face din spațiul tău de dining unul cu adevărat special. Atenție la limita subțire spre kitsch!!!

    Practic atenția la alegerea scaunelor, ar trebui să fie spre confort (atenție sporită pentru copii) și dimensiuni potrivite (în raport cu dimensiunile mesei, mai ales înălțimea). De asemenea foarte important este cadrul unui scaun, pentru ca acesta influențează rezistența la utilizare, greutate și durabilitatea lui în timp. Cadrul unui scaun trebuie realizat din materiale rezistente, de calitate, utilizând tehnici de îmbinare care să ofere siguranță și rezistență.

    Contează și tipul de tapițerie pe care îl alegi, ar fi elegant dacă tapițeria scaunelor s-ar asorta cu fotoliile din apropiere, cu pernuţele decorative, cu perdeaua sau, măcar, cu mocheta sau covorul din zona de dining. Nu trebuie să cauți chiar nuanțe identice, întotdeauna este bine venit și un pic de contrast. Accentele de culoare înveselesc decorul.

    Așadar, fie că ai un spațiu generos sau nu, dining room-ul va da personalitate casei tale. Fără prea multe reguli de amenajare, poți să dai frâu liber imaginației în combinarea de stiluri, mai ales că noile tendințe îți oferă posibilitatea. Ca ultimă soluție dacă spațiul nu îți permite să amenajezi un dinning separat, nu este nicio problemă poți alege un model de masă pentru spațiile mici și să încropești un loc de luat masa chiar în bucătărie

    Actualizat la data de 15 decembrie 2023

    Adauga un comentariu

    Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.