Cum alegi mobila pentru sala de conferințe: eleganță și profesionalism - ACAJU

Sălile de conferințe au devenit un element foarte important și necesar datorită popularității în continuă creștere a evenimentelor business, fiind un cadru potrivit în care companiile se pot organiza mai bine, pot crea noi parteneriate sau își pot prezenta ideile și strategiile. Aceste evenimente pot fi dedicate atât mediului extern companiei, prin conferințe, prezentări de produse, lansări, întâlniri cu partenerii și clienții sau dedicate mediului intern companiei, sub forma unor traininguri, workshopuri, team buildinguri, prezentări și sesiuni de comunicare. 

 

Toate acestea au dus la apariția în cadrul oricărui hotel sau în cadrul clădirilor de birouri a sălilor de conferințe și evenimente business. În același timp au determinat apariția a numeroase piese de mobilă pentru sala de conferințe și accesorii dedicate acestor spații, cât și dezvoltarea diferitelor modalități de configurare a mobilierului în interiorul lor.

 

Orice eveniment care implică un număr ridicat de participanți va pune întotdeauna problema unui spațiu adecvat. Pentru a asigura succesul unui astfel de eveniment trebuie să ne gândim la aspectele legate de amenajarea sălii de evenimente, și anume:

 

  • Cum creăm un spațiu propice discuțiilor, întâlnirilor de afaceri sau trainingurilor
  • Putem asigura un confort sporit, funcționalitate, dar și un cadru elegant
  • Care ar fi cele mai bune metode de dispunere a pieselor de mobilier
  • Cum alegem elementele de mobilier potrivite

 

Care trebuie să fie aspectul sălii de conferințe

 

Poate cel mai important lucru de care trebuie să ținem seama în organizarea unui eveniment business este aspectul general al sălii de conferințe. Stilul în care este concepută sala reflectă felul în care se dorește să fie percepută amenajarea, prin cromatică și materialele alese. Chiar și forma aleasă pentru scaune conferință sau masa de conferință poate influența reușita unei întâlniri de afaceri sau a unui seminar.

Întotdeauna un design simplu, sobru și elegant va fi de preferat unuia mai încărcat, cu multe sofisticării. Lumina naturală în general crează o atmosferă primitoare și de aceea este de preferat dacă este posibil luminii artificiale, caz în care la folosirea videoproiectoarelor jaluzelele orizontale vor asigura condițiile necesare. Confortul participanților trebuie să fie prioritatea principală, iar alegerea unui cadru suficient de spațios, cu un sistem discret și eficient de ventilație, cu mobila pentru sala de conferințe comodă și primitoare va fi bine apreciată.

 

Numărul locurilor disponibile

 

Trebuie stabilit de asemenea și numărul de locuri pe care dorim să-l alocăm sălii sau sălilor respective. Foarte important pentru că o sală mare, de peste 100 locuri, poate să difere atât ca modalitate de dispunere, cât și ca tip de mobilier atribuit, față de o sală mică.

 

O sală de evenimente business se poate configura practic și elegant prin câteva metode:

 

  • Tip teatru - este configurarea similară sălilor de teatru, în care participanții sunt așezați cu fața către speaker, în mai multe rânduri drepte sau semicirculare. Este configurarea ideală pentru prezentarea cu mulți speakeri sau evenimente care includ prezentări video, fiind metoda optimă pentru prezentări în fața unui număr mare de participanți, de ordinul sutelor.
  • Tip sală de clasă - este configurarea sugerată de nume, configurare ce presupune dispunerea participanților în grupuri restrânse la masa de conferință cu fața spre speaker. Capacitatea unei astfel de săli poate varia, fiind posibilă și în cazul grupurilor mari de participanți, cât și în cazul grupurilor restrânse. Este o metodă foarte bună de configurare a sălii pentru traininguri și, în general, pentru evenimente cu scop educativ.
  • Tip forma literei U - este una din cele mai folosite configurări pentru sălile de conferințe ce nu depășesc 50 de participanți. Mesele și scaunele sunt asezate în forma literei U, scaunele fiind plasate cu fața către zona centrală. Această manieră de dispunere a mobilierului este ideală pentru traininguri și prezentări de produs. Persoana care susține discursul se poziționează în mijlocul publicului, încurajând participanții să contribuie cu propriile idei și comentarii la discurs sau la tema abordată.
  • Tip boardroom - este configurarea specifică sălilor de sedințe cu capacitate mică, de până la 30 de participanți, mesele și scaunele fiind dispuse sub forma unui dreptunghi sau oval închis, fiind configurarea ideală pentru prezentări în cadrul companiei sau focus grupurilor.
  • Tip banchet/ cabaret - este o altă modalitate de dispunere a locurilor într-o sală de conferințe, în special în cazul în care participanții servesc masa în cadrul evenimentului. Mesele au forma rotundă, fiind dispuse într-o manieră aparent aleatorie, iar scaunele sunt asezate în jurul acestora. În funcție de scopul evenimentului, numărul de locuri alocat fiecărei mese poate fi cuprins între 6 și 10.

Care este mobilierul potrivit pentru sala de conferințe sau evenimente

 

Cel mai însemnat aspect în amenajarea unei săli de conferințe este alegerea mobilierului potrivit pentru spațiul în care se organizează evenimentul, existând nevoia de a oferi participanților un confort sporit, pentru că de comoditatea oaspeților tăi vor depinde contractele viitoare pe care le vei încheia, dar și a putea folosi timp îndelungat mobila pentru sala de conferințe.

 

În cazul în care sala găzduiește atât întălniri de afaceri, cât și sesiuni de training sau alte evenimente educative, recomandăm de a utiliza mobila pentru sala de conferințe cu greutate redusă, pentru a facilita reconfigurarea spațiului. Puteți alege scaune conferință suprapozabile și masa de conferință pliantă, create din materiale rezistente la trafic intens.

 

Dacă scopul sălii rămâne neschimbat, puteți utiliza mobilierul care reflectă cel mai bine imaginea companiei, precum clasicele scaune conferință din lemn masiv acoperite cu tapițerie, care denotă eleganță și sobrietate, scaune conferință ergonomice sau mobilier modern din materiale durabile precum policarbonatul sau tehnopolimerul, acestea înfățișând latura flexibilă, inovativă și deschisă la noi oportunități a companiei. Pentru a alege scaune conferință ideale trebuie să se țină cont de suportul lombar, tapițeria din materiale rezistente și existența unui suport pentru mâini util relaxării mâinilor și coatelor.

 

În cazul sălilor de evenimente configurate tip teatru sau sală de clasă, foarte important pentru a păstra aspectul organizat, plăcut din punct de vedere vizual și pentru a evita dezordinea este recomandată folosirea conectorilor pentru scaune, sistem simplu și practic care asigură stabilitatea scaunelor.

 

Trebuie pus accent și pe textile pentru că tapițeria scaunelor, fețele de masă ori husele de orice fel joacă un rol esențial în crearea unui ambient ideal desfășurării evenimentelor de orice fel. În lipsa unor textile de calitate, va apărea necesitatea înlocuirii acestora din cauza petelor inevitabile în cazul organizării unor astfel de evenimente. Pentru a fi sigur că durabilitatea textilelor pentru care optezi va fi una extinsă, nu face economie și investește în materiale rezistente, care nu se decolorează și care sunt placute la atingere.