Cum aranjezi mobila când vrei să faci mișcare în interiorul casei - ACAJU

Anul 2020 a venit cu schimbări majore în viața multor oameni, izolarea fiind una dintre consecințele pandemiei. Ca urmare a cerințelor de distanțare socială, o mare parte dintre activitățile și obiceiurile zilnice s-au mutat în spațiul în care locuim. Munca de acasă ne-a redus timpul de mișcare pe care îl petreceam pe drumul spre birou, în plus lucrăm mult de pe canapea. Dar, acest fapt nu înseamnă că nu poți face sport acasă, mai ales că exercițiile fizice reduc stresul și-ți îmbunătățesc starea de spirit.

Pentru a face sport acasă și pentru a te motiva în situația dată ar trebui să înțelegi mai întâi beneficiile mișcării. Mișcarea este foarte importantă pentru sănătate, psihic și sistemul imunitar. Făcând mişcare cu regularitate, eliminăm toxine, ridicăm nivelul endorfinelor, ne repunem în formă și ne îmbunătățim starea de spirit. Exercițiile fizice reduc stresul și anxietatea, combat insomniile și îmbunătățesc respirația.

 

De ce ai nevoie pentru a face mișcare acasă 

 

Dacă vrei să faci fitness acasă fără aparate, încearcă să-ți pregătești, totuși, un set de accesorii pentru fitness și aerobic care-ți vor eficientiza antrenamentele. Pe lângă salteaua pentru yoga, care-ți va fi utilă și pentru încălziri, întinderi și diverse exerciții la sol, plus că ea nu alunecă pe suprafețe fine (gen gresie sau parchet), mai poți avea nevoie de: 

 

 • Coarda (doar dacă îți vei face exercițiile într-o cameră cu tavan înalt, fără a risca să dărâmi corpurile de iluminat sau alte obiecte);
 • Set de gantere pentru tonifierea corpului;
 • Set de două kettlebells cu care poți face antrenamente complete;
 • Set de benzi elastice circulare, cu care îți poți antrena grupele musculare așa cum ai face-o la aparatele de forță de la sală;
 • Flexor pentru picioare;
 • Minge gonflabilă de fitness pentru îmbunătățirea echilibrului și mușchilor;
 • Rola de spumă pentru masaj și pentru detensionarea mușchilor.

Ideal ar fi ca locuința să beneficieze de un spațiu dedicat în care să poată fi montată o bicicletă de interior, o bandă de alergare sau un stepper. Foarte multă lume a avut în casă astfel de dispozitive, dar nu le foloseau înainte de pandemie, iar acestea ajunseseră cuiere pentru haine și accesorii. Acum este momentul să le scoți de la naftalină.

 • O bicicletă pentru fitness nu are nevoie de foarte mult spaţiu, iar mişcările nu sunt foarte ample când lucrezi pe ea, aşa că o poți amplasa într-un colţ al dormitorului, al camerei de zi sau al biroului. Lângă ea poți amplasa un mic rastel cu greutăţi pentru a lucra şi braţele.
 • Stepper-ul ocupă puţin spaţiu, poate fi mutat cu uşurinţă funcţie de locul în care vrei să exersezi şi poate fi depozitat în locuri mici când nu-l folosești  – deşi ideea este să-l folosești cu regularitate. Poate fi un stepper fix, tip băncuţă, un stepper cu tălpi mobile pe care lucrezi doar partea inferioară a corpului, sau mai complex, cu mânere elastice, pentru a lucra concomitent trunchiul şi braţele.

 

Cum poți improviza o mică ”sală” de sport chiar la tine în apartament

 

Foarte mulți antrenori pleacă de la ideea că nu ai nevoie decât de propriul corp ca să faci exerciții pentru toate grupele musculare. Firește că poți adăuga și niște accesorii sportive care nu ocupă prea mult spațiu din casă, precum benzi elastice, gantere și saci cu nisip.

 

Există serii de exerciții pe care le poate executa oricine folosind un minimum de spațiu și greutatea corpului. Este esențial doar ca să-ți dorești și să conștientizi importanța mișcării, mai ales în această perioadă, când deplasările au fost limitate.

 

Ca să-ți faci un spațiu de antrenament la tine acasă în carantină, fie că dispui de o încăpere liberă sau doar de un colț în dormitor, nu ai nevoie de mare lucru, mai ales dacă ești o persoană determinată. Camera trebuie să fie ordonată și bine aerisită pe cât posibil, ca spațiul exterior să fie o sugestie pentru cel interior.

 

 • Colorează-ți spațiul de care dispui, în culori calde sau folosește-te de un tapet vesel sau stickere pentru a-ți delimita spațiul. E mai complicat să îmbraci tot peretele în oglindă, ca la sală, dar poți să pui niște oglinzi înalte pe perete acolo unde îți faci exercițiile. În dormitor, unde ai un dulap dresing acoperit de oglindă, sau pe hol în fața oglinzii, dacă există spațiu, ar putea fi perfect 
 • Folosește un colț al camerei pentru a instala un aparat de fitness.  Chiar dacă nu ai decât un colț al dormitorului cu un aparat la dispoziție, antrenamentul va fi mai eficient și mai plăcut dacă creezi atmosfera potrivită. Pune-ți stickere cu mesaje motivaționale pe perete și mici obiecte de care ai nevoie. 
 • Adu lângă tine în micul tău spațiu, tot ce îți trebuie și te ajută să îți duci antrenamentul zilnic la bun sfârșit. Trebuie ca de acolo să poți să te uiți la televizor sau să ai un loc unde să îți pui laptopul, sau să îți pui muzică, în funcție de ce preferi atunci când faci mișcare. Asigură-te că ai și un loc pentru a ține sticla cu apă, dacă știi că ai nevoie de hidratare în timpul exercițiilor. 

 • Este ideal dacă unele corpuri de mobilă sunt pe rotile, pentru că așa le vei putea mișca ușor. Astfel îți vei putea face mai mult loc și în același timp vei putea aduce, de exemplu o măsuță sau o noptieră, mai aproape pentru a depozita lucrurile pe care vrei să le ai la îndemână. Dacă ești în curs de amanajare a casei și urmează să-ți achiziționezi mobila de living sau dormitor, ține cont de acest aspect și alege piese de mobilier care se pot deplasa ușor.
 • Lipește mobila de perete pentru a lăsa centrul camerei liber. Dacă nu ai o întreagă cameră goală pentru a o transforma în sală de sport și trebuie să te multumești cu una mobilată, pune mobila pe margini și lasă centrul cât mai liber sau lasă acolo doar piese de mobilier ușoare. Astfel, când ai de făcut exerciții care iau mai mult spațiu, nu trebuie decât să împingi niște scaune sau o măsuță spre perete.
 • Stabilește un loc de depozitare pentru echipament. pentru a face mișcare chiar e important să ai toate accesoriile necesare la îndemână: gantere, coarda, covorașul pentru yoga (mat), și eventual acces la un laptop dacă urmărești un program de exerciții prezentate pe Youtube etc. Trebuie să ai în vedere că toate aceste accesorii trebuie depozitate într-un fel astfel încât să ai acces rapid și ușor la ele. Poți elibera dulăpiorul de sub televizor sau cel de pe hol, sau o noptieră, de exemplu ca să ții acolo pantofii de sport, greutățile, DVD-urile pentru antrenament etc. Astfel, le vei avea la îndemână, fără a afecta aspectul camerei în care îți faci exercițiile.
 • Te poți folosi de un scaun sau de o margine de pat/canapea pe care să faci exerciții cu greutatea corpului, gantere (dacă nu ai, poți să folosești sticle cu apă), o coardă, saltea și un spațiu care să-ți permită să faci mișcări, sărituri sau alergare pe loc.
 • Dacă nu ai accesorii sportive, fă exerciții cu greutatea proprie: genuflexiuni, flotări, dips pe marginea patului, fandări, alergare pe loc, sărituri cu coarda, tot ce implică mișcare cu corpul fără prea multe elemente externe.
 • Poți improviza până și accesoriile. În loc de saltea poți folosi o pătură mai groasă, în loc de baston pentru exerciții pentru spate este ok și o coadă de mop, iar pentru greutăți, sticlele de apă sunt mereu cele mai la îndemână obiecte.

Poți participa online la programe colective de sport, în care te poți antrena cu ajutorul unor clipuri pentru mobilitate și forță, abdomen și antrenament de forță cu propria greutate, dar cel mai mportant e să introduci antrenamentele în rutina ta și să să le practici regulat.