Pereții albi reprezintă soluția sigură care funcționează întotdeauna, atât în spațiile mici, cât și în cele mari, iar culoarea albă este prima alegere, pentru majoritatea dintre noi, când vine vorba despre zugrăvitul pereților. Pe de-o parte, opțiunea pentru alb pleacă de la nesiguranța alegerii culorilor sau nuanțelor cu care am putea asorta mobila, accesoriile și celelalte finisaje folosite în amenajarea interioară a casei. Pe de altă parte, alegerea este legată de faptul că albul este o culoare care nu se va demoda niciodată, iar un ambient alb dă impresia de spațios, strălucitor și curat.
De asemenea, popularitatea crescută a stilului minimalist și scandinav de amenajare care pun accentul pe confort, simplitate și intimitate pentru a amplifica senzația de "acasă", a impus folosirea acestei nonculori pe suprafețe din ce în ce mai ample.
Pereți albi în designul interior – avantaje și dezavantaje
Deși albul este o bază neutră care ne ușurează alegerea mobilierului, decorațiunilor și finisajelor, multă lume îl consideră demodat, pe motiv că până acum câteva zeci de ani, mai toate casele erau zugrăvite în această nonculoare. Acestui fapt i se adaugă și moda ultimilor ani de a folosi cât mai multe culori aprinse în decorul și amenajarea locuinței.
Există și persoane cărora nu le plac pereții albi pentru că e prea simplă sau pentru că aduce cu imaginea unui spital. De asemenea, albul poate da senzația de frig și de monotonie, transformând total atmosfera din casă.
Totuși, per total, pereții albi au mai multe avantaje decât dezavantaje:
- Oricât de pretențioasă, greu de întreținut și dificil de asortat poate părea la prima vedere, culoarea alb a fost mereu în trend. O dilemă pentru cei ce apreciază aspectul elegant al unei case cu pereți albi este alegerea culorii mobilierului pentru a evita monotonia, problemă ce n-ar trebui să existe, dacă ținem cont de faptul că albul este una dintre cele mai ușor de asortat culori ale spectrului cromatic. Pereții albi oferă o libertate nelimitată în alegerea oricărei scheme de culori. Astfel, când vrei să faci o schimbare, ai mai multe variante.
- Dintre toate culorile, albul are o mulțime de semnificații pozitive în psihologia culorilor, el fiind asociat cu puritatea, inocența și perfecțiunea. Albul este o culoare activă care favorizează energia Chi și poate fi folosită în întreaga locuință, sugerând puritatea și stimulând creativitatea. Se recomandă utilizarea lui alături de culori calde sau de pământ.
- Albul are o putere fantastică de mărire și luminare a decorului. Aceste două motive îl și recomandă ca primă alegere în amenajarea și finisarea spațiilor mici. Însă foarte mulți specialiști în amenajările interioare consideră că nicio culoare nu poate detrona albul nici în finisarea și decorarea spațiilor ample.
- Fie că alegi să-ți îmbraci pardoseala casei în parchet, dușumea, gresie sau în finisaje mai prețioase, așa cum este marmura, pereții albi vor completa cât se poate de firesc oricare dintre finisaje, indiferent de culoarea acestora.
- Un alt mare avantaj al pereților zugrăviți în alb mai ales în camera de zi este faptul că se potrivesc atât cu mobila living colorată, cât și cu mobila de living în nuanțe neutre, negru sau chiar alb, fiind în același timp baza care permite o ușoară alegere a textilelor și accesoriilor decorative.
- Dacă îți petreci mult timp în bucătărie, vei avea nevoie de multă lumină, pentru citit, pentru gătit. Pereții albi te vor ajuta să obții asta și, mai ales, vor crea acea imagine de curat, proaspăt, potrivită pentru o încăpere ca bucătăria.
Cum spargi monotonia unei case cu pereți albi
O cameră cu pereți albi poate da impresia unei încăperi spațioase şi luminoase, chiar dacă nu are multe ferestre, dar în același timp decorul poate părea monoton, cu un aspect prea simplu. Deși acest trend are o serie de avantaje, spre deosebire de pereții zugrăviți în alte culori, succesul depinde de folosirea corectă a nonculorii, de tonul şi nuanţele celorlalte finisaje, de texturile existente sau alese în completare. În plus, pereții albi au nevoie și de decorațiuni.
- Alege mobila care se potriveşte stilului ales. Primul pas spre obţinerea unei încăperi neutre este alegerea corectă a canapelei și a scaunelor, în culori ce pot completa albul pereților. Optează pentru țesături din bumbac alb sau in, iar pentru mobilă alege culori pastel și adaugă câteva detalii din lemn.
- Adaugă un strop de culoare. Chiar dacă vrei o cameră albă și neutră nu înseamnă că trebuie să renunți la toate culorile. În timp ce stilul minimalist vizează păstrarea lucrurilor simple și curate, adăugarea câtorva picături de culoare poate oferi unei camere albe un efect uimitor.
- Alege lumina potrivită. Un dormitor boho-chic alb de exemplu, cu un pat cu lenjerie albă și elemente din lemn rustic, cu iluminare fină, romantică, arată extrem de bine. Un alt avantaj al unui dormitor complet alb este faptul că paturile nefăcute par a fi chic atunci când totul este monocromatic. În camerele care beneficiază de lumină naturală, alege tonurile calde, iar alegerea unei nuanţe de alb puțin mai rece, cu o bază albastră sau gri poate echilibra cromatica. În mod similar, o cameră mai mică, luminată artificial, poate beneficia de alburi mai calde, spre bej sau crem.
- Adaugă texturi diverse într-un design monocromatic, în special cu pereți albi, pentru a nu părea monoton. Adaugă perne, pături sau covoare groase și cu texturi interesante pentru a oferi un element atractiv camerelor albe. Pentru un decor rustic poți opta chiar pentru un perete de cărămidă, bârne de lemn, covor tradițional și un scaun de lemn cu un design unic.
- Decorează cu plante. Plantele vor fi mereu cele mai reușite decorațiuni, iar în cazul camerelor cu pereți albi vor avea parte de lumina de care au foarte multă nevoie , iar verdele se completează excelent în compania albului.
- Accentuează pereții albi cu decorațiuni. În privința decorațiunilor într-o cameră albă poți gândi ca un pictor în fața unei pânze albe. Poți alege culori și accente, poți alege oglinzi cu rame deosebite pentru fotografii sau artă abstractă în alb-negru, ceasuri de perete sau tablouri de dimensiuni mari, important este să obții un aspect armonios și să eviți aerul steril al unor pereți prea albi.
Stiluri de mobilă pentru case cu pereți albi
Există diverse stiluri de design interior ce au în comun pereții albi și anume stilul scandinav, modern, contemporan, shabby chic sau clasic, dar indiferent de stilul ales este bine să optezi pentru un spațiu cât mai aerisit în care să te simți bine și în care să ai loc pentru retușări ulterioare.
Albul poate reprezenta o provocare pentru cei care își doresc să îl folosească pentru a-și decora casa, dar eleganța rezultatului final va răsplăti orice efort. Este o culoare dramatică care poate induce starea de confort dacă este folosit cu înţelepciune şi naturaleţe în amenajare.
Albul creează o atmosferă de liniște și pace și poate fi combinat atât cu nuanțe neutre delicate, cât și cu tonuri intense de culori, pentru a obține un design modern. Atunci când se folosesc contraste puternice, de exemplu verdele sau roșul care se disting imediat în fundalul alb, se obțin amenajări vesele, îndrăznețe și tinerești. Dacă se folosesc contraste mai moi, nuanțe calde ori neutre (crem, gri, roz, bleu), se obțin amenajări cu linie clasică și o anume eleganță romantică.
Dacă ești adeptul decorului în stil rustic franțuzesc (shabby chic), atunci poți reda atmosfera caldă și aerul de neglijență studiată combinând texturi naturale, precum inul sau răchita, cu mobilier ce poartă la vedere amprenta timpului, totul pe un fond cu pereți albi.
Pentru o abordare minimalistă albul este fundalul ideal, iar pentru amatorii unui stil scandinav, pereții albi din dotare se potrivesc cel mai bine cu un mobilier de lemn în nuanțe naturale, cu linii simple și design funcțional. Amprenta personală poate fi adusă de plante ornamentale, sau de obiecte de iluminat ce completează eleganța minimalistă. Pereții albi se combină foarte bine cu lemnul natur și brut: parchet sau mobilier din lemn masiv. Pentru a evita monotonia, alege în completare pasteluri, accente negre sau tonuri intense.
O cameră cu pereți albi contrastează cu mobilierul antic de culoare închisă, temperând elementele clasice. Mobilierul clasic, sculptat dintr-un lemn de nuc, este cel mai bine pus în evidență pe un fundal alb. Și asta se datorează contrastului puternic de culoare care creează un efect vizual foarte reușit.
Dacă ești amator de mobilier modern, iar casa care va găzdui viitoarea amenajare este una clasică, atunci albul va fi soluţia. Vopsește toţi pereții și tavanul în alb, inclusiv toate elementele clasice (profiluri decorative, șemineul, rozetele), iar mobilierul va arăta foarte atractiv pe acest fundal neutru în stil neoclasic.
Fie că vorbim de pereți albi, mobilă, vopsea, lambriu sau parchet, avantajul este că are calitatea de a uni vizual zone separate, amenajate diferit. În astfel de situaţii, albul creează continuitateîn decorare şi dă senzaţia de curgere dintr-un spaţiu în altul. Alegerea mobilierului care să se contopească cu nuanța pereților și a podelelor, creează iluzia de spațiu aerisit și maschează dimensiunea reală a mobilei și a încăperii.