Cum prelungim durata de viață a canapelelor din piele - ACAJU

Canapelele din piele sunt, pentru majoritatea dintre noi, un simbol al eleganței și luxului, conferind impresia de unicitate designului interior al unei încăperi, dar alegerea acestora este o decizie importantă: trebuie să ții seama de stil, design și preț.

Sunt potrivite pentru a completa mobilierul de living, motiv pentru care pot ajunge să se deterioreze rapid, iar reparațiile pot costa enorm. Pe de altă parte zgârieturile ușoare produse de animalele de companie sau de obiecte metalice (fermoare, capse, nasturi, butoni…) sunt vizibile, dar se pot corecta cu diferite soluții speciale, de multe ori diversele urme putând fi lăsate intenționat pe suprafața tapițeriei din piele naturală, pentru că imperfecțiunile sentimentale dau o valoare aparte canapelei.

Ca avantaje, în afară de aspect deosebit, rafinament, eleganță, canapelele din piele sunt mult mai confortabile, nu își pierd calitățile odată cu trecerea timpului, prin urmare sunt o investiție bună, căpătând o patină interesantă și elegantă odată cu timpul. Pielea se strânge și nu se deformează, are elasticitate bună, rezistență bună la utilizare îndelungată, este moale și confortabilă. Pielea naturală poate să respire, ceea ce face o face iarna să fie călduroasă, iar vara răcoroasă, adaptându-se instantaneu la temperatura pielii.

Reguli de întreținere pentru canapelele din piele

Pielea este un material durabil și aspectuos, iar obiectele din piele au fost și vor fi mereu o alegere bună, totuşi poţi avea surprize neplăcute atunci când nu o îngrijeşti corespunzător. Canapelele si fotoliile din piele naturală sunt foarte rezistente în timp și ușor de întreținut, nu rețin praful și se curătă relativ ușor. Trebuie doar să ții cont de câteva sfaturi și recomandări de întreținere și curățare a canapelelor din piele.

  • Canapeaua se curăță cu aspiratorul. Se aspiră întreagă suprafaţă a canapelei, folosind periile moi şi se insistă în zonele în care se adună praf.

TIPS: Folosește un accesoriu cu cap subţire la furtunul aspiratorului, astfel vei putea pătrunde mai uşor în zonele greu accesibile.

  • Întreținerea canapelelor din piele se face prin curățare săptămânală cu o cârpă moale, umedă, preferabil de culoare deschisă, pentru a nu lăsa urme, mai ales dacă avem o canapea din piele albă, crem, bej, galben sau portocalie. Eventual înmuiați cârpa în puțină apă cu săpun lichid, pentru a șterge petele, dar cel mai bine este să folosiți substanțele și cremele speciale pentru curățarea canapelelor din piele.

TIPS: Nu folosiți materiale textile abrazive, care pot zgâria pielea.

  • Spre deosebire de materialele textile, pielea nu se îmbibă cu eventualele lichide care cad pe ea. În cazul în care se varsă ceva pe ea, canapeaua trebuie lăsată să se usuce. Cea mai bună soluţie pentru îndepărtarea apei sau a altor substanțe solubile în apă (ceai, cafea, lapte, sucuri, dulceață etc.) este să foloseşti un prosop uscat, de preferat unul dintr-un material care nu lasă scame în urmă. Apoi pielea trebuie lăsată să se usuce complet.

TIPS: După uscare, se va aplica o cremă specială pentru obiectele din piele.

  • În cazul unor accidente gen pată, trebuie să țineți seama de tipul de piele și de tipul de pată. Nu trebuie folosit un produs necunoscut și nu direct pe fața canapelei, se încearcă într-o zonă care nu e la vedere.

 

TIPS:

  • Petele de cerneală sunt foarte comune și se scot foarte simplu: se pulverizează puțin spray fixativ de păr, apoi se șterge cu o cârpă curată. Dacă totuși cerneala are o compoziție mai specială și pata nu iese, cere ajutorul unui profesionist.
  • Pentru urmele lăsate de pix, se încearcă cu soluții de curățat canapelele din piele. Dacă acestea nu funcționează, puteți încerca cu spirt sau cu demachiant cosmetic.
  • Substanțele grase (ulei, maioneză, ketchup, ciocolată etc.) se vor îndepărta prin tamponare cu ajutorul unei cârpe curate. Amidonul sau talcul se pot folosi cu succes, pentru că absorb cel mai bine substanțele uleioase. Se lasă pudra pe pată timp de câteva ore, apoi se șterge. În mod obișnuit, pielea trebuie să rămână curată.
  • Substanțele lipite de canapea, cum ar fi guma de mestecat sau alte pete uscate de mâncare se curăță prin răzuire cu niște cuburi de gheață învelite în material textil.
  • Petele datorate unor animale de companie (urină, vomă), se curăță cu o cârpă curată, apoi se spală ușor cu apă și săpun moale, se limpezește cu o cârpă muiată în apă curată și se lasă să se usuce complet. Același tratament și pentru petele de sânge.
  • Dacă observi mucegai pe ea, îndepărtează urmele respective cu o soluţie formată din apă şi spirt, ambele ingrediente adăugate în cantităţi egale.
  • Soluțiile și cremele speciale pentru curățarea canapelelor din piele ar trebui să șteargă urmele de sare provocate de transpirație, dacă nu le aveți la îndemână, puteți încerca și cu un lapte demachiant cosmetic.
  • În cazul unor deteriorări grave, care fie că au atacat doar culoarea, fie și materialul în profunzime, puteți încerca în primul caz cu cremă de ghete la culoare. Dacă este iremediabil, asortați niște pernuțe decorative pentru a ascunde defectul.
  • Cel mai bine este să preveniți apariția sau lărgirea unor eventuale crăpături prin hidratarea corectă a pielii. Dacă totuși a apărut o crăpătură, este recomandat să contactați o firmă specializată în reparații de canapele din piele, pentru a evalua la fața locului daunele și pentru a vă oferi cea mai bună soluție.
  • Pentru protecție, se folosește o cremă specială pentru obiecte din piele, care va face ca pielea să devină mai moale și mai suplă.
  • Periodic, se folosește și o soluție de hidratare a materialului, bazată pe uleiuri naturale, care previne uscarea pielii sau apariția crăpăturilor. Dacă pielea a fost vopsită cu anilină, o substanță lichidă, incoloră și uleioasă folosită pentru vopsirea pielii cu structura poroasă, atunci o ștergem doar cu o cârpa uscată. În general, este bine să ții cont de instrucțiunile oferite la cumpărare de producător.

Ce NU trebuie să faci pentru a te bucura mai mult de canapeau ta din piele

  • Evită expunerea timp îndelungat a canapelelor la lumina directă a soarelui sau la căldura emanată de sursele de căldură din locuință, (distanța minimă 20 - 30 cm) care poate duce la decolorarea sau crăparea pielii.
  • Pentru canapelele colțar din piele trebuie evitată așezarea acestora lipite de perete, distanța față de perete fiind în funcție de spațiu.
  • Folosiți setul de canapele într-un mod adecvat: evitați să vă așezați pe marginea pernelor sau a mânerelor, pentru a evita distorsiunile. Din timp în timp, bateți ușor pernele canapelei pentru a le menține aspectul plăcut.
  • Obligatoriu, pielea trebuie lăsată după curățare să se usuce în mod natural. Nu se va expune nici la soare și nici la surse de căldură (radiator, calorifer, sobă, etc.). Dacă te gândeşti să foloseşti un uscător de par pentru a usca această piesă de mobilier din piele, nu este deloc o idee bună. Acesta poate deshidrata pielea şi cu timpul poate conduce la deteriorarea ei.
  • Evită contactul canapelei cu orice obiecte contondente, cuțite, ace, lame sau orice ar putea crăpa sau tăia pielea.
  • Evită contactul canapelei cu ziarele, deoarece tușul cu care sunt imprimate acestea se toate întipări pe suprafața canapelei și va fi greu de îndepărtat.
  • Nu utiliza detergenți sau produse de curățat care nu sunt destinate tapițeriilor din piele. Riști degradarea permanentă a acestora. Citește întotdeauna instrucțiunile produselor înainte de utilizare.

Atunci când achiziționați o canapea de piele, verificați manualul atașat de către producător, pentru a putea vedea sfaturile date de acesta. Iar dacă este neapărat necesar, pentru o întreținere mai facilă se pot folosi huse.