Cum să organizezi o petrecere acasă într-un spațiu mic - ACAJU

Să organizezi o petrecere acasă este cu siguranță o provocare, mai ales dacă dispui de un spațiu nu foarte mare. În afara unui buget pentru tot ceea ce înseamnă mâncare și băutură, trebuie să amenajezi un spațiu care să le permită prietenilor invitați să se simtă în voie. Există numeroase aspecte pe care trebuie să le iei în considerare, dar cu puțină atenție și destulă creativitate, poți trece cu brio testul de a fi o gazdă perfectă pentru invitații tăi.

Reguli de bază în administrarea spațiului

În funcție de numărul invitaților la petrecere va trebui să amenajezi spațiul existent în așa fel încât fiecare invitat să se simtă bine. Iată câteva reguli de bază de administrare a spațiului de care dispui:

  • Dacă spațiul este prea încărcat va produce disconfort vizual și totul va părea dezordonat. Oricât de spațios ar fi livingul, și noi știm că niciodată nu este suficient de spațios, trebuie să profităm la maximum de spațiul de care dispunem. Așa că profită de piesele de mobilier cu spații de depozitat și ascunde lucrurile voluminoase pe care de obicei le lași la vedere.
  • O atmosferă respirabilă și relaxantă, care să nu dea impresia că îți „cade casa în cap” și în care să poți fi capabil să dai petreceri, reprezintă o amenajare a livingului prin mobilarea maximum 60% din spațiu. Dacă nu ai făcut acest lucru inițial, încearcă să muți piese de mobilier din living în alte camere unde nu veți sta la petrecere.
  • Eliberează centrul camerei, mutând toate piesele de mobilier către pereți.
  • Calculează câți invitați sunt și de câte scaune sau locuri de așezat dispui, mai ales dacă veți lua și masa.
  • Ideal ar fi să stabileşti și o zonă pentru „ringul de dans” dacă știi că prietenii tăi sunt mari dansatori.
  • Dacă la petrecere vin mulți invitați, o idee ar fi să mergi pe varianta de bufet suedez și să muți masa din living într-un colț pentru crearea „spațiului” cu băuturi și gustări. În situația unui open space bucătărie – living, toate blaturile din „bucătărie” vor prelua această funcție.
  • Dacă există accesorii care se pot sparge sau deteriora, este indicat să le așezi la loc ferit.
  • Covoarele trebuie să fie strânse pentru că mai mult încurcă.
  • Amenajează și holul, balconul sau terasa, pentru că lumea va migra în toată zona casei și se va ajunge și în acele locuri, mai devreme sau mai târziu.
  • Folosește panglici sau baloane pentru a înveseli atmosfera, pe care să le agăți cât mai sus, însă nu exagerat de multe pentru a nu încărca și mai tare spațiul.
  • Dacă vorbim de o petrecere mai restrânsă, poți opta pentru decorațiuni elegante așa cum sunt vazele cu flori sș lumânările decorative.

Mobilierului minimal necesar într-un living unde să dai petreceri

Piesa vedetă a oricărui living este canapeaua. Canapeaua ar trebui să fie cât mai lungă, confortabilă, cu perne pufoase care să te facă să te relaxezi și să discuți cu prietenii ore în șir. Dacă livingul este spațios, canapelele mari sau colțarele sunt ideale pentru persoanele petrecărețe. Dacă în schimb locuiești la bloc și livingul nu este atât de generos, poți merge pe varianta scaunelor pliabile sau fotoliilor puf pe care în general să le depozitezi în debara sau într-o zonă a casei mai ascunsă. 

Unul sau două fotolii fixe sau chiar extensibile pot fi asociate cu canapeaua sau colțarul, în funcție de nevoi și disponibilități. Este indicat ca și acestea să fie cu mânere înguste sau de loc. Dacă fotoliile sunt pe picioare ceva mai înalte, circa 20 cm, vor crea efectul de înălțime. Un taburet solid, cu șezut tip relaxa, tapițat cu stofă sau piele ecologică, este o soluție pentru orice încăpere, dar și în living, unde vine ca o completare a mobilei, mai ales în timpul petrecerilor. De asemenea, varianta unor taburete, care se pot stivui, este grozavă, ocupând un minim de loc, iar cu ocazia unor petreceri, ele însemnând locuri de așezat în plus.

În aceeași ordine de idei o masă extensibilă, cu patru sau șase scaune pliante își poate găsi cu ușurință locul într-un living unde se dau petreceri. La petreceri în familie, gen Crăciun sau Paște, unde toată lumea stă la masă, se poate extinde iar scaunele extensibile se vor folosi cu mare comoditate. La petreceri unde nu se stă la masă, masa se va extinde parțial sau deloc, fixându-se undeva lângă perete pentru a se folosi pe post de bar.

Măsuțele de cafea sunt ideale când te relaxezi pe canapeaua din living și vrei să ai la îndemână cafeaua sau băutura pe care le bei alături cu invitații tăi, ele fiind ușor de manevrat și foarte practice.

Dacă nu dispui de un mobilier în living cu multe spații de depozitare, apelează la cutiile de depozitare extrem de aspectuoase, care îți permit „ascunderea” mai multor lucruri. 

Cu aceste idei poți gândi și pe viitor achiziția de mobilier și amenajarea livingului casei, mai ales dacă te pregătești să te muți în casă nouă. Chiar dacă nu este foarte spațios livingul de care dispui trebuie să înțelegi din capul locului că va conta doar confortul vieții de zi cu zi, iar la petreceri prietenii vor aprecia bucuria întâlnirilor și mai puțin dimensiunea spațiului. Petrecerile aniversare sunt un bun prilej de întâlnire cu oamenii dragi, alături de care ne simțim cel mai bine, așa că locul de acasă trebuie amenajat cu bucurie pentru ca petrecerile să fie cele mai reușite!