Cum te poți relaxa acasă: metode de relaxare în propria casă - ACAJU

Relaxarea este o parte esențială a vieții și contribuie în mod considerabil la menținerea unei stări generale bune de sănătate. Chiar dacă este posibil să nu îți dai seama mereu, atât mintea, cât și corpul, au nevoie zilnic de destindere, după o zi lungă și obositoare de muncă. Stresul reprezintă una dintre principalele probleme ale societății moderne și din ce în ce mai mulți oameni nu mai reușesc să se detașeze de probleme în momentul în care ajung acasă.

 

În ultimul an am avut și încă mai avem parte de mult stres din cauza pandemiei, mulți dintre noi, pentru perioade lungi de timp nu am ieșit prea des din casă, lucrăm de acasă, facem cumpărături online și ne întâlnim cu prietenii folosind diverse aplicații.

 

De aceea specialiștii recomandă numeroase metode de relaxare mentală și fizică în propria locuință, pentru că nu ai posibilitatea să petreci prea des într-un loc liniștit, unde să poți uita de griji. Chiar dacă stresul nu doare și probabil, de multe ori, nu te gândești la el, pe termen lung poate crea probleme reale de sănătate care îți pot afecta stilul și ritmul de viață. Diferite metode de relaxare în propria casă îți vor face traiul mult mai frumos, mai ușor, aducând multe beneficii pentru sănătate și starea de spirit.

 

Acele metode de relaxare legate de amenajarea locuinței te vor ajuta să te bucuri de destindere în orice moment în care ești acasă, ceea ce înseamnă că nu trebuie să faci eforturi prea mari pentru detașarea de cotidian, odată ce te afli în propriul sanctuar.

 

Tehnici de relaxare prin crearea unui mediu relaxant acasă

Locuința reprezintă una dintre principalele surse de relaxare, în cea mai mare parte a timpului, pentru majoritatea oamenilor. Pentru că ai amenajat locuința după gustul și ideile proprii, atmosfera, decorul și obiectele din casă, cu siguranță, îți oferă un sentiment de confort și armonie. Această creare a unui mediu de relaxare acasă este una dintre cele mai populare metode de relaxare. 

În altă ordine de idei, foarte mulți specialiști consideră că, prin relaxare fizică, se poate ajunge mult mai ușor și la relaxare mentală, dar și reciproca se consideră adevărată. Chiar dacă nu este posibil să ajungi săptămânal la masaj sau să „evadezi” din oraș la fiecare două sau trei săptămâni într-un loc liniștit, amenajarea sau „utilarea” locuinței cu elemente care te ajută la destindere vor face o mare diferență în privința stării tale de spirit.

 • Aromaterapia 

Lumânările și parfumurile ambientale fac parte din categoria obiectelor cu cel mai mare impact asupra stării de spirit, în ceea ce privește atmosfera din interior. Este dovedit faptul că aromele uimitoare ce sunt emanate contribuie cu succes la relaxarea fizică și mentală, iar acest lucru poartă denumirea de aromaterapie. Acestea pot fi așezate în orice încăpere, începând cu livingul și dormitorul, terminând cu holurile, baia sau chiar bucătăria. 

 

Dacă introduci în ambientul locuinței arome precum eucalipt, lavandă, vanilie, bergamotă sau iasomie, datorită proprietăților pe care le au, acestea induc o stare mentală de liniște și calm, ceea ce se transpune, rapid, și în felul în care te simți din punct de vedere fizic. Pentru că în general orice miros care te atrage și care este pe placul tău te va ajuta să te destinzi, nu trebuie să te limitezi numai la cele menționate anterior. 

Tot din aromaterapie fac parte și lămpile catalitice, care sunt o metodă modernă nu doar de a parfuma întreaga locuință, ci și de a igieniza mediul, iar parfumul este difuzat într-un mod extrem de omogen. Aceste lămpi constituie o modalitate de relaxare perfectă, parfumează și purifică aerul din casă, iar avantajul major pe care îl au este faptul că funcționează pe principiul reacției catalitice, ard fără flacără, ceea ce scade considerabil riscul de accidente. Sunt foarte eficiente în orice încăpere, iar efectul lor va fi resimțit imediat, atât la nivel psihic, cât și olfactiv.

 • Amenajarea și decorarea
 • Decorarea locuinței în stilul propriu poate fi o metodă de relaxare extrem de bună. Fiind în acasă și văzând în jur doar obiecte decorative alese de tine, acest lucru te poate ajuta să te simți bine și să ai mereu un sentiment plăcut și comod. Din punct de vedere cromatic, poți alege doar culori care îți induc o stare de bine și poți aranja spațiul liber din casă în așa fel încât să fie aerisit și luminos; eventual poți să muți mobila și să mai eliberezi livingul sau dormitorul. 

   

  Specialiștii consideră că o casă luminoasă contribuie din plin la relaxarea fizică și mentală. În ceea ce privește mobila, poți alege piese în culori vii sau pastelate, plăcute din punct de vedere vizual, care să-ți inspire o stare bună de spirit când ajungi acasă după o zi stresantă de muncă. Amenajarea locuinței folosind culorile preferate joacă un rol la fel de important pentru starea de spirit ca și lumina naturală, de exemplu. 

  Este recomandat să acorzi atenție și corpurilor de iluminat, care indiscutabil sunt un alt element ce poate influența considerabil nivelul de relaxare, știut fiind că luminile ambientale sunt perfecte pentru crearea unei atmosfere plăcute, liniștite, mai ales seara. Materialele textile pot reprezenta un adevărat izvor de relaxare, mai ales dacă au o textură plăcută la atingere, care oferă confort termic în funcție de anotimp. De exemplu, o pătură pufoasă și călduroasă sau halatul preferat și o pernă colorată, comodă, pot fi cea mai bună rețetă pentru a te relaxa în timpul liber, fie că citești, asculți muzică, desenezi sau te uiți la televizor.

  Baia este foarte importantă când este vorba de relaxare

  Dacă ești o persoană care se confruntă constant cu zile lungi de muncă, cu efort fizic intens sau cu situații care îți provoacă neliniște, este o idee bună să îți amenajezi baia astfel încât să îți creezi propriul spa. Îți trebuie doar o cadă de dimensiuni mai generoase, cu diverse de hidromasaj, dotată cu dușuri cu pară ce pot modifica jetul, folosind prosoape și halate de baie cu o textură moale, plăcută și decorând-o cu lumânări parfumate, flori în ghiveci, o lampă catalitică sau un difuzor de parfum discret. 

  Este binecunoscut faptul că apa are puteri miraculoase, iar acest lucru este valabil și pentru destinderea fizică și psihică. Un duș cald sau o baie cu săruri și uleiuri esențiale reprezintă o tehnică de relaxare foarte eficientă, pe care o poți repeta zi de zi