Cum transformi casa bătrânească de la țară într-una modernă - ACAJU

Se spune că e mai simplu să construiești o casă de la zero, decât să faci o recondiționare pentru o casă veche. Din acest motiv tot mai multe construcții noi și moderne iau locul caselor bătrânești, tradiționale, pline de povești și amintiri. Dacă ai moștenit însă casa veche a bunicilor sau dacă ai cumpărat un imobil vechi tocmai cu intenția de a-l transforma într-o casă unde să locuiești, trebuie să iei în considerare modernizarea acestuia, cu tot ce implică procesul de amenajare a unei case, astfel încât să devină un loc frumos în care să îți petreci timpul. Deși casele bătrânești au farmecul lor, cele mai multe persoane preferă un decor contemporan, care este, într-adevăr mai ordonat, mai eficient și mai spațios.

 

Sfaturi pentru amenajarea modernă a unei case vechi

 

Demolarea și ridicarea unei case de la 0, pe un teren unde a existat un imobil, poate fi mult mai costisitoare decât renovarea imobilului deja existent. Bineînțeles, acest lucru este posibil doar dacă structura locuinței este una rezistentă, în caz contrar, nu are rost să investești în modernizarea casei.

Poți avea parte de o atmosferă caldă și pitorească dacă alegi să îmbini elemente ale stilurilor rustic și contemporan, dar se potrivesc, de asemenea, și influențe vintage, atât în interior, cât și în exterior, inclusiv la mobila si mobilier.

 

Când vorbim de o recondiționare casă veche gândul ne duce către o lucrare pe o perioadă mai îndelungată de timp, dar totul depinde de ce buget ne permitem să alocăm. În cazul unui buget mai scăzut lucrarea se poate efectua în pași. Pe măsură ce acești pași sunt depășiți, odată cu aflarea unei noi surse bugetare, se va trece la pasul următor. Pașii pentru o amenajare casă veche trebuie să fie făcuți de așa manieră încât o lucrare ce urmează a fi executată să nu afecteze lucrarea ce a fost terminată anterior.

  • Repararea gardului poate fi o lucrare de început. Este bine ca aspectul curții să fie unul de șantier, nu de loc părăsit. Gardul trebuie să asigure tot perimetrul și să permită acces ușor atât pentru lucrători, cât și pentru materiale. Reparația va fi de buget mic, o variantă de lucru, nu cea definitivă.
  • Repararea și modernizarea instalației de canalizare. În cazul în care aceasta există trebuie să se facă o atentă analiză, să se verifice funcționarea, eventual să se îmbunătățească. În cazul în care canalizarea nu există în zonă și nu este posibilă conectarea la o astfel de instalație, este nevoie de pornit demersurile pentru proiectarea, aprobarea și executarea lucrărilor pentru o fosă septică.
  • Repararea și modernizarea instalației de apă. Trebuie verificat integritatea instalației, dacă debitul asigurat este suficient, dacă instalația este suficient protejată împotriva înghețului iarna.
  • Izolezi și consolidezi structura casei. Se va verifica izolația fundației pentru a nu avea infiltrații. Indiferent dacă casa are pivniță sau nu, trebuie verificat dacă „fusta” fundației este integrală și asigură o bună etanșare. La nevoie se va săpa un șanț pe perimetr și se va reface izolația fundației.
  • Se va verifica și repara, dacă este nevoie, acoperișul. Se va verifica integritatea sistemului de susținere a acoperișului și izolația acestuia, atât spre partea de acoperiș, spre exterior și mai ales spre partea de casă. Podul trebuie bine izolat pentru a nu pierde căldură pe acolo, dacă nu este încălzit.
  • Pentru o bună izolație se vor reface ușa de intrare și ferestrele. Se vor găsi materiale de calitate ce se vor instala etanș, pe ramă de lemn, și se va izola exterior casa. Numai după această izolare se vor reface finisajele exterioare.
  • Se verifică cu atenție podelele și pereții. Dacă integritatea este confirmată, se vor găsi soluții pentru reîmpărțirea spațiului, refacerea instalației electrice și de încălzire a casei.

 

Păstrează stilul tradițional

 

Nu încerca să copiezi stilul apartamentului tău de la oraș și la casă, ci păstrează pe cât posibil magia tradiționalului. Un șemineu poate fi elementul de decor perfect pentru un spațiu precum casa bunicilor, iar unul potrivit pentru spațiul din living te va ajuta și mai mult să te bucuri de oaza ta de liniște. 

În jurul acestuia poți amenaja spațiul de relaxare, care trebuie să includă o canapea, fotolii, un covor pufos, dar și surse de lumină care să permită să termini ziua cu o carte și un pahar de vin, pentru inspirație.

 

Amenajarea casei de tip vagon

 

Casele de tip vagon sunt des întâlnite, mai ales în curțile lungi și înguste. O astfel de construcție are avantajul economisirii spațiului, dar si dezavantajul lipsei de intimitate, pentru că trecerea către camerele comune, baie sau bucătărie, se face prin dormitoare, și îngreunează o eficientă amenajare casă veche, care să permită libertate de mișcare în interior.

O soluție pentru recondiționare casă ar fi construirea paralel cu lungimea casei a unui open space, bucătărie, living și dining, pentru ca locuința să devină decomandată și mai ușor de amenajat.

Dacă situația nu permite, se poate construi un hol cu deschidere către toate camerele, făcând, la rândul său, locuința decomandată sau o soluție mai simplă este să se mențină ideea de open space pentru anumite camere: bucătărie și living, baie și dormitor.

Amenajarea casei tip cub

 

Casele tip cub, sunt case foarte compacte, dezvoltate pe spații relativ mici, decomandate, una sau două camere, bucătărie și baie, toate pe hol. Varianta este suficient de generoasă, permițând de multe ori extinderea ori în suprafață orizontală, ori extinderea pe înălțime, sau chiar ambele.

În funcție de structura casei o extindere pe orizontală nu poate crea prea multe probleme, singura structură ce trebuie în totalitate refăcută este cea a acoperișului. O amenajare pe principiul open space, bucătărie, living și dining, baie cu unul sau două dormitoare, putând fi suficient. O extindere în suprafață poate însemnă în cazul în care bugetul o permite și o mică pivniță pe suprafața extinsă.

 

În cazul în care trebuie să recondiționezi o casă veche cu dezvoltare pe verticală, se va face o structura ce va încadra parterul și va susține etajul, eventual și mansarda. În felul acesta parterul va fi amenajat ca un open space, o mică baie, eventual un birou bibliotecă sau dormitor de oaspeți, cu debara și și verandă. Pe scara interioară se ajunge la etajul amenajat cu dormitor matrimonial, baie, dresing, hol, spațiu deschis spre celelalte nivele, balcon. Un al doilea etaj, foarte posibil mansardat poate fi folosit pentru două dormitoare copii, suficient de mari pentru a dispune de birou, cu o baie comună.

Actualizat la 13.12.2023 de Iulian Acatrinei