Sari la continut
Dormitorul adolescentei: cum alegi mobila tineret pentru fete - ACAJU

Dormitorul unei adolescente nu este un simplu dormitor tineret, este acel spațiu în care adolescenta are pe lângă dormitor și biroul de lucru, colțul de fashion și studioul de make up, unde se află atât camera secretelor dar și a hobbyurilor. Dormitorul unei fete este spațiul unde socializează cu cei apropiați din familie, dar și cu prietenii veniți în vizită, este locul unde se poate refugia atunci când se simte copleșită de regulile lumii înconjurătoare și de neînțelegerea adulților. 

Un dormitor fete este acel sanctuar unde locatara își poate exprima netulburată personalitatea, pentru a arăta tuturor că imaginația nu prea are limite, iar creativitatea și personalitatea ei sunt apreciate. tocmai de aceea, amenajarea este dificilă, dar nu imposibilă. Trebuie înțeles încă din start că nu este vorba de a alege mobila tineret colorată în roz și că trebuie aleasă o mobilă care să reprezinte o adolescentă cu toate nevoile și aspirațiile sale.

 

De ce să ținem cont la amenajarea dormitorului pentru fete

 

Alegerea mobilierului pentru dormitorul adolescentei din familie trebuie să deservească activitățile pe care aceasta le are de făcut într-un mod care să-i facă plăcere, acoperind funcționalitatea unui dormitor dar și plăcerea unui hobby.

Pentru o mai bună eficiență în alegerea și amplasarea mobilierului este bine să fie delimitate zonele mai importante ale camerei și măsurarea exactă a lor.

 

 1. Zona pentru dormit

 

Principalul rol al unui dormitor se materializează prin existența patului, care trebuie să fie confortabil și potrivit odihnei. Patul trebuie perfect echilibrat cu dimensiunile corporale ale adolescentei. În acest caz un pat dublu nu ar însemna comoditate, ci mai degrabă o pierdere importantă de spațiu. Pe de altă parte, dacă patul ales este prea mic, se riscă să devină un loc inconfortabil. Optează pentru paturi tineret de o singură persoană, cu o lungime medie de 200 cm și suficient de lat. De asemenea, ține cont de câteva sfaturi practice în alegerea dormitorului adolescentei tale:

 

 • Asigură versatilitatea și multifuncționalitatea zonei prin alegerea unui pat cu sertare și spații de depozitare la baza acestuia, o saltea confortabilă, câteva policioare pe perete și un sistem de iluminare delicat și intim folosit înaintea somnului.
 • Un pat așezat sub fereastră, încadrat de-o parte și de alta de dulapuri și rafturi, ocupând astfel camera pe lățime, din perete în perete, poate fi o soluție pentru o cameră mai mult îngustă. Spațiul rămas poate astfel să fie mai bine distribuit celorlalte zone. Singura problemă care poate apărea este mutarea caloriferului de sub fereastră în cazul în care se află acolo.
 • Un pat care se rabatează pe lățime, așezat într-un corp de dulap, înalt până la tavan, va face o mare economie de spațiu. Dulapul aflat deasupra patului este pentru depozitat atât așternuturi cât și haine, în funcție de compartimentarea făcută. O masă de lucru cu sertare și rafturi vor completa partea din fața dulapului – pat. Pe același principiu se poate amenaja și dulapul, eventual și cu rafturi de bibliotecă și patul rabatabil fixat pe înălțime.
 • Un pat suspendat poziționat deasupra unui dulap, a unui spațiu destinat relaxării ori studiului reprezintă piesa principală a unei camere tinerești. În acest fel, e foarte usor de amenajat o zonă de primire a prietenilor. În funcție de poziționarea acestui pat, scara de acces poate masca o zonă suficient de spațioasă pentru depozitare.
 • O canapea extensibilă poate fi o altă soluție de economisire a spațiului în camera adolescentei. Dacă camera este îngustă, o canapea care se extinde pe lățime este o soluție avantajoasă. Pentru o cameră mai pătrată extensia în lungime este soluția. Condițiile constructive la canapea sunt importante, rezistența mecanismului pentru a fi folosit zilnic și omogenitatea pernelor pentru a nu crea disconfort anumitor părți ale corpului.

 1. Zona pentru studiu

 

Fiind și elevă, dormitorul adolescentei trebuie să aibă și o zonă pentru învățat și lectură, zonă compusă de regulă dintr-un birou, cu spațiu inclusiv pentru calculator și eventual imprimantă, scaun de birou și o bibliotecă sau rafturi unde să fie amplasate cărțile și obiectele de studiu. Această zonă trebuie să fie bună pentru concentrare, cu acces ușor la bibliotecă și calculator, în apropierea ferestrei, pentru lumină naturală.

 

 • În funcție de spațiul disponibil poate fi vorba de un birou copii sau o masă cu un corp de sertare independente , de preferat poziționate sub fereastră, pentru a avea lumină naturală directă. Dacă este o camerăa este destul de mare, masa de lucru poate fi așezată cu fața la fereastră și spatele la un perete. Cea mai frecventă poziție este însă cea cu masa de lucru orientată cu fața spre perete, deasupra având fixate rafturi și un sistem de iluminare corespunzător.
 • Un corp de rafturi și sertare fixat pe un perete perpendicular pe cel cu fereastră și o masă rabatabilă perpendicular pe acest corp pot crea un spațiu de lucru confortabil și foarte prietenos. O masă de lucru rabatabilă total sau parțial pot salva mult din spațiul întotdeauna insuficient al unui dormitor de adolescentă.
 • Un birou cu etajere amplasat sub patul suspendat, în lateral existând dulapuri pentru depozitare, este o soluție chiar spectaculoasă, nu doar tinerească.

 

 1. Zona pentru depozitare

 

De mare importanță în dormitorul unei adolescente este zona pentru depozitarea și păstrarea lucrurilor personale, zonă care poate fi reprezentată de un dulap sau un dressing, cu suficiente compartimente, pentru păstrarea hainelor și încălțămintei, dar și pentru reviste, colecții de obiecte și cosmetice. Pentru că, în general dresingurile ocupă peretele de la podea până la plafon, ele sunt adesea preferabile chiar și în dormitoare de fete, fiind mult mai practice și oferind un spațiu de depozitare mai mare în comparație cu dulapurile clasice. Pentru că spațiul din dormitorul unei adolescente este foarte prețios, o variantă mult mai practică poate să fie un dulap de colț

Pentru a evita dezordinea, spațiile de depozitare închise sunt preferabile rafturilor expuse. Existența sertarelor este importantă, unele chiar pot avea cheie pentru a crea o senzație de intimitate mai mare. În acest dulap sau atașat lui este bine să existe și o oglindă pentru că orice tânără își dorește să fie cât mai cochetă. Este de preferat ca oglinda să nu fie la vedere, pentru ca adolescenta să nu fie tentată să se uite permanent la ea. Felul în care arată este foarte important pentru o adolescentă, însă trebuie să nu facă din acest lucru o obsesie.

 

 1. Zona pentru relaxare

 

Poate că vrei un dormitor fete cât mai modern și funcțional pentru adolescenta ta, dar trebuie neapărat să-i oferi și un spațiu în care poate să stea la povești cu prietenele, atunci când acestea o vor vizita. Acest spațiu va fi folosit pentru socializarea cu colegii sau prietenii, dar și pentru dedicarea unui hobby. Un fotoliu modern și confortabil sau câteva perne mari pe care adolescenta să poată sta când citește sau ascultă muzică cu prietenele ar fi ideal.

Un covor gros cu fotolii de tip puf, cu pături și perne decorative creează o atmosferă perfectă. Un taburet cu spațiu de depozitare va fi foarte util, pentru că este simplu de mutat în cameră și va fi apreciat de adolescentă și de prietenele ei. În plus, poate fi folosit pentru a depozita lucrurile, astfel încât acestea să nu fie împrăștiate în toată camera. 

 

Ideile de decorare a camerelor pentru fete diferă de cele ale băieților. Țineți cont că o camera de adolescentă trebuie să arate ca a unei prințese moderne, aceasta trebuie să fie castelul ei din prezent. Dacă ai nevoie de mobilă tineret pe Acaju.ro găsești modele variate și interesante de paturi și birouri pentru tinere.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
Retur Gratuit Timp de 14 Zile
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
Pana la 10 rate fara dobanda