Mobila îți poate afecta starea de spirit, știai? Iată ce ar fi bine să știi - ACAJU

Popularizarea conceptului de design interior și interesul crescut al oamenilor pentru decorațiuni și piese de mobilier au condus în timp la analizarea legăturii dintre starea de bine și spațiul în care locuiești. S-a observat că anumite spații îți dau energie și te fac să te simți optimist, iar altele îți dau un sentiment de melancolie, tristețe sau neliniște.

Există o mulțime de factori care pot influența starea noastră de spirit, iar atunci când alegi elementele și accesoriile de mobilier pentru locuința ta, trebuie să acorzi o mare atenție stilului, culorilor, mărimii și formei acestora, pentru a te asigura că se potrivesc în spațiul în care le vei așeza. Poți amenaja bucătăria pentru a te simți mai vesel când gătești, poți decora livingul pentru a fi un spațiu mai primitor și mai relaxant, sau îți poți aranja dormitorul pentru un somn odihnitor.

 

Elemente și caracteristici pentru alegerea mobilierului

 

Casa trebuie să fie o reflexie a ta care să-ți influențeze în bine starea de spirit, somnul, ideile și să-ți stimuleze creativitatea și bucuria interioară. Un mobilier pe gustul tău, dulapuri încăpătoare, așa încât să îți poți organiza spațiul cât mai bine, o canapea confortabilă, un pat și o saltea de calitate, niște culori mobilă corect alese, pot să aducă o îmbunătățire simțitoare în starea de spirit.

 

Cromatica și schimbările emoționale 

 

În ultimul timp conceptul de psihologie a culorilor a devenit un punct de interes în multe domenii, inclusiv în designul interior. Influența culorilor asupra psihicului nostru este deja verificată, iar dacă ți s-a întâmplat să nu te simți bine într-o cameră, culorile predominante vor fi primele bănuite ca responsabile. 

 

Culorile exercită o putere extraordinară asupra psihicului: modul în care percepem lumea înconjuratoare este influențat de prezența culorilor și de felul în care sunt combinate. Culoarea are puterea de a schimba forma și dimensiunile mobilierului, precum și forma și dimensiunea camerei în sine. Culorile puternice îţi dau energie pozitivă, culorile pastelate te liniştesc şi te relaxează. Prin folosirea culorilor potrivite vei fi și mai conectat cu spațiul în care locuiești.

 

Nuanțe neutre. Nuanțele neutre, albul, cremul, griul, tonurile naturale ale diferitelor esențe de lemn pot crea spații spectaculoase prin prisma jocului de lumini și culori introdus în încăperea respectivă. Dar pentru a ieși din banalitate nu trebuie să uităm nici de accentele de culori mobilă sau de decorațiuni care oferă dinamism unei camere: un strop de galben, de oranj, de albastru saturat sau chiar un accent de negru. 

 

Roșu. Culorile din zona roșie a spectrului de culori, sunt cunoscute sub numele de culori calde și includ roșu, portocaliu și galben. Aceste culori calde evocă emoții variind de la sentimente de căldură și confort la sentimente de furie și ostilitate. Roșu este foarte potrivit pentru culori mobilă living deoarece promovează sentimentele de sociabilitate și stimulează apetitul, de aceea o canapea de culoare roșie în living va fi mai mult decât la locul ei, oferind o senzație de pasiune și de putere. 

 

Galbenul îţi dă o energie explozivă şi este printre cele mai populare culori mobilă bucătărie, locul unde îţi începi ziua cu micul dejun, dar trebuie evitat ca și culori mobilă dormitor sau în baie. Totuși, poți completa design-ul cu articole de mobilier de un galben intens, care să dea o notă de originalitate încăperii. De exemplu, un scaun de birou pentru copii ar da o notă veselă camerei celor mici, iar o canapea galbenă ar fi punctul de atracție al sufrageriei tale. 

 

Portocaliul este asociat cu stabilitatea, căldura și entuziasmul și este culoarea potrivită pentru sufragerie, zona de dining, în general camerele spațioase și bine luminate. Maro-ul este excelent pentru culori mobilă living, dar are nevoie de mici accente de culori mai vii, precum albastru și verde.

 

Albastru. Culorile din zona albastră a spectrului sunt cunoscute sub numele de culori reci și includ albastru, violet și verde. Aceste culori sunt văzute ca fiind calme, dar pot, de asemenea, să transmită sentimente de tristețe sau de indiferență. Albastrul este considerat benefic pentru minte și pentru corp, încetinește metabolismul uman și produce un efect calmant fiind puternic asociat cu liniștea și calmul. De aceea, dacă vrei să te relaxezi după o zi grea la serviciu, îţi recomandăm să aduci albastrul mai ales pentru culori mobilă dormitor

Verdele asociat cu natura, stabilitatea, echilibrul, siguranța, este o culoare calmantă și odihnitoare, potrivită în special pentru dormitoare și living, ca și zugrăvelă sau pentru culori mobilă living sau dormitor.

 

Mov. Poți folosi mov în orice încăpere din casă, pentru că este o nuanță echilibrată, care nu înclină nici către relaxarea absolută, dar nici către energia debordantă. Violetul poate fi asortat cu nuanțe de galben și se potrivește de minune în combinație cu albul. Îl poți alege pentru un perete dintr-o încăpere sau pentru culori mobilă living, de ex. o canapea care tronează în mijlocul livingului.

 

Stilul mobilei și impactul asupra stării de spirit

 

În afară de culoare și stilul mobilei poate influența modul în care te simți într-o cameră. Indiferent de stilul ales, acesta va avea un impact direct asupra dispoziției tale. Spre exemplu, designul contemporan definit de liniile drepte și de finisajele netede, creează o senzație de liniște și ajută la echilibrarea emoțiilor. În schimb, stilul modern îți va conferi o vibrație energizantă și senzația că totul e într-o continuă schimbare la tine acasă. Stilul eclectic, însă, se concentrează asupra senzațiilor de unicitate și de energie pozitivă pe care le transmite. 

 

Mobilierul de lemn pictat în culori precum albastru, roșu cu motive colorate etnice sau în motivele tale preferate, stau la baza stilului boem și este important ca lemnul să fie vintage sau cu aspect uzat, dar să nu fie degradat. Este un stil nonconformist specific minților deschise și libere care trăiesc în ele. 

 

Modul de aranjare a elementelor de mobilier 

 

Aranjarea mobilei îți poate influența starea de spirit atunci când pășești în camera respectivă. Vei avea o senzație de sufocare într-o cameră mică cu piesele de mobilier așezate foarte aproape unele de altele. În schimb, dacă spațiul este suficient pentru a te mișca în voie prin cameră, încăperea va părea intimă, confortabilă și foarte călduroasă. Dacă încăperea este foarte spațioasă, ar trebui să alegi suficiente elemente de mobilier, pentru a nu părea nemobilată și neprietenoasă.

Linia pe care merge designul mobilierului pentru living ar trebui să fie una cat mai simplă, minimalistă. Se pune mult accent pe geometrie ca formă integrată în decor. Tendința actuală este de a integra biblioteci realizate din module care, în funcție de dispunerea lor, să poată modifica la un moment dat imaginea ansamblului. Unități cu rafturi deschise care delimitează vizual corpuri încastrate care nu încarcă spațiul, sunt câteva idei în tendințe și cu efecte spectaculoase. 

 

Fiecare piesă de mobilier în sine are importanța ei în amenajarea livingului. Nimic nu trebuie ales la întâmplare. Piesele trebuie să comunice între ele, de la confortul canapelei, la eleganța discretă a draperiilor, la impactul corpului de iluminat și funcționalitatea mobilierului, toate acestea redau o amenajare în care ne simțim bine fiindcă ea ne reprezintă.

 

Dintre toate camerele, dormitorul este una dintre cele mai importante din casă, pentru că îți influențează somnul. Ar trebui să fie bine aerisit și luminat, fără lucruri inutile și într-o culoare liniștitoare, de preferință deschisă și să îți dea o stare de bine. Alege paturi mari cu tăblii capitonate, care îți vor oferi nopți liniștite, dar și dulapuri încăpătoare care te vor ajuta să îți menții un dormitor aerisit și ordonat

Pentru stimularea creativității și pentru a te simți ca într-o casă nouă, este important ca, la câțiva ani, să mai schimbi din mobilă sau să așezi altfel piesele prin casă. Poate fi obositor să muți mobila, să faci ordine sau să achiziționezi un covor nou, însă, contează enorm. Scapă de mobilierul greoi, piesele masive de mobilier sunt excelente dacă ai multe lucruri de depozitat, dar îţi dau o stare de agitaţie. 

 

Înlocuiește mobilierul masiv şi vechi, cu piese moderne, aranjamente aerisite și culori mobilă deschise la culoare. Obligatoriu adaugă o pată de culoare, un covor verde, un tablou colorat pe perete, perne colorate pe canapea etc.