Mobilier modular, mobila care se adaptează după spațiu și nevoi - ACAJU

Dezvoltat odată cu modernizarea și necesitatea obținerii unui spațiu eficient de locuit, mobilierul modular presupune trecerea de la obiectele de mobilier masive la cele practice, care îndeplinesc diverse roluri funcționale. Design-ul modular implică împărțirea unui ansamblu în părți autonome, care pot fi apoi combinate pentru a obține un obiect cu altă funcție. Pe scurt, un mobilier modular este format din structuri ce permit o aşezare personalizată, în funcţie de spațiul de care dispui, dar şi de nevoile tale. 

 

Apărut la începutul secolului trecut, mobilierul modular a trecut printr-o serie de influențe, precum curentul german Bauhaus, care îmbina utilitarismul cu un design minimalist, orientat spre funcționalitate sau design-ul japonez, unde raționalizarea spațiului locuibil a dat naștere obiectelor cu roluri multiple.

 

Avantajele mobilierului modular

 

Vremurile în care trăim, mereu pe fugă și mereu în criză de timp, ne impun nevoia de organizare, soluții practice și versatile, care să se adapteze după orice tip de spațiu, fie el chiar în schimbare. Totul se reduce la: economie de timp, de bani sau de spațiu, un mobilier care se adaptează după spațiu și nevoi. Piesele de mobilier trebuie să facă față acestor provocări, o mobilă de calitate care să poată intra în rândul oricărei idei de reorganizare a spațiului: mobiler modular compusă din mai multe module independente.

  • În funcție de spațiul disponibil, poți alege piesele de mobilier modular care evită un aspect încărcat și fac posibilă valorificarea eficientă a spațiului. Păstrează spațiul central al camerei pentru alte activități, în timp ce rafturile și modulele adiacente sunt aliniate cu peretele. Scapă de toate sursele de aglomerație precum: cărțile, dvd-urile sau alte asemenea obiecte prin depozitarea lor în spații conveniente, ușor de accesat. Creează-ți schema care funcționează cel mai bine pentru nevoile tale și aplic-o pentru toate camerele, precum: living-ul, bucătăria sau dormitorul tău.
  • Funcționalitatea este proprietatea principală a mobilierului modular. Nimic nu caracterizează mai bine mobilierul modular decât această proprietate. De exemplu, în bucătărie, poți apela la un design unitar și elegant, folosind electrocasnice încorporabile, care să creeze impresia unui spațiu mai mare, fluent, dar practic în același timp. În restul camerelor, poți combina unul sau mai multe elemente, fixe sau mobile, pentru obținerea unui design care te caracterizează cel mai bine. Corpurile detașabile, care alcătuiesc un întreg funcțional, sunt potrivite unui spațiu de dimensiuni reduse, însă nu trebuie să abuzăm de numărul modulelor, deoarece ar putea produce o senzație de aglomerare.
  • Ține cont de culoarea și formele tale preferate, dar ai grijă ca acestea să se potrivească în spațiul apartamentului. Diversitatea aspectului unui mobilier modular este dată de varietatea de forme și culori, dar va trebui să iei în calcul doar nuanțele care te avantajează. Ia în calcul atât culoarea pereților sau a tapetului, precum și faptul că poți oricând muta piesele de mobilier în altă cameră, unde ar trebui să se asorteze cu restul mobilei. Alege mobila în culori deschise dacă dispui de un spațiu restrâns, deoarece creează iluzia de aerisire. 
  • Flexibilitatea mobilierului modular îți permite reconfigurarea aspectului inițial în cazul variantelor de mobilier modular. Unitățile acestuia trebuie să fie ușor de mutat și de reasamblat, fără a mai fi necesară achiziționarea unor noi piese. Ne putem referi în acest caz la dulapurile și bibliotecile formate din corpuri interschimbabile, precum și la canapelele modulare, formate din mai multe elemente. 
  • Varietatea implică posibilitatea combinării a mai multor tipuri de mobilier modular sau chiar module asemănătoare între ele. Opțiunile sunt practic nelimitate în ceea ce privește aranjamentul și dispunerea mobilierului, astfel încât poți recurge la imaginație pentru a obține o locuință de vis. Poți, de exemplu, să ai două module cu același aspect, dar cu funcționalități diferite. Fiecare corp modular poate fi compartimentat în funcţie de o anumită nevoie sau de locuinţa în care este acesta amplasat. Mai mult decât atât, acest tip de mobilă poate fi mutat dintr-o parte în alta a casei, schimbându-i-se destinaţia și numărul de rafturi, în funcţie de schimbările care au loc în acest perimetru. În acest mod, te poți bucura de noua utilitate a unui corp de mobilier mai vechi, ce a servit în trecut unui alt scop în casa ta.
  • Spre deosebire de un mobilier clasic, mobilierul modular poate fi mult mai ieftin, aşa că evaluează bine opţiunile de preţ pe care le ai la dispoziţie, înainte de a face o alegere de cumpărare. Ţine de cont de faptul că poți transforma un corp de mobilier modular, în funcţie de spaţiul de care dispui. În acest caz, este mult mai simplu și mult mai ieftin să te bucuri de o mobilă cu aspect chic, dar care să ți ofere utilitatea dorită la un preț avantajos. 

 

Mobilier modular pentru spațiile mici

 

Piesele de mobilier clasice, care nu se vor demoda prea curând, și mobilierul modular multifuncțional sunt soluțiile recomandate atunci când vine vorba despre alegerea celui mai potrivit mobilier pentru spațiile mici. Mobilierul modular este de un real folos pentru oricine, nu necesită reinvestiție și noi cheltuieli pentru mobila de bază, cu el poți redecora după noile trenduri de home & deco sau după propriile idei, fără să investești de fiecare dată în mobilă nouă. Cu piese de mobilier modulare, ai posibilitatea să îți creezi piese de mobilier unice, adaptabile în funcție de necesitățile și dimensiunile oricărei încăperi de care dispui și indiferent de stilul de amenajare. 

 

Din cauza versatilității și flexibilității mobila modulară poate fi folosită în orice încăpere eficientizând spațiul din living, zona de dining, bucătărie, dormitor. Fie că discutăm despre mobilierul pentru haine din dormitor sau despre corpurile suspendate din bucătărie, un mobilier modular "umple" spaţiile goale ale casei tale, într-un mod util, creativ și ergonomic. Este funcțional, simplu și bine compartimentat, are suficient spațiu de depozitare, iar amenajarea acestuia pe verticală poate însemna o economie imensă de spațiu.

 

Iată cu ce piese de mobilier modular îți poți amenaja casa:

 

  • Dulapuri modulare - cuburi de mobilier extrem de versatile, care pot fi suprapuse sau dispersate într-o cameră după bunul plac și propriile idei. Acestea sunt cele mai reprezentative piese de mobilier modular, foarte utile și simpatice, capabile să recreeze orice spațiu și să se încadreze în orice încăpere modernă: de la camere de zi până la camera copilului. Un astfel de cub poate fi lăsat ca atare, într-un colț al camerei: în interior punându-se lucruri și obiecte ce necesită depozitare, iar în exterior, deasupra cubului, poți pune o pernă moale de scaun și să îl folosești ca taburet. De asemenea, un cub de mobilier modular este perfect ca să îți creezi dulapul dorit din patru cuburi modulare suprapuse, ca un pătrat, sau cu două la bază și un cub suprapus, depinde de imaginație. Dacă livingul tău nu este chiar cel mai mare spaţiu din lume, mobila modulară îţi permite să gândeşti aranjarea corpurilor în funcţie de suprafaţa pe care o ai la dispoziţie. În acest mod, tu te bucuri de o încăpere mult mai aerisită, bucurându-te în același timp de confortul pe care îl aştepţi de la acest tip de mobilier. Poţi miza și pe efectul stilistic pe care o anumită aranjare a corpurilor modulare de mobilier o poate oferi unui anumit spaţiu. Creează iluzia unui spațiu generos, construind pe verticală. Nu te teme să instalezi corpuri de mobilă înălțate până la tavan, în bucătărie sau în dormitor, atâta timp cât lemnul este de culoare deschisă.
  • Colțare și canapele modulare - piese de mobilier de bază care, prin versatilitatea pieselor, pot fi recompuse, restructurate, reașezate, separat sau împreună. Cele mai interesante piese de mobilier modular în privința canapelelor și a colțarelor le reprezintă canapelele modulare cu 4 locuri compuse din două colțare mai mici, tot modulare. Asemenea canapele pot fi despărțite oricând și oricum și pot crea diverse alte piese de mobilier.
  • Scaune în sistem modular - se îmbină minunat în tot felul de amenajări, pentru a crea un fel de băncuțe sau pot fi utilizate ca piese separate. Deși sunt piese simple, au efect în plan vizual și schimbă complet orice încăpere, mai ales o locuință în stil minimalist, redusă la simplitate absolută, dar cu funcționalitate.
  • Rafturi modulare - sunt create în general din lemn natur, simplu, sau din pal în culori neutre. Poți să le pui pe pereți pur și simplu pentru decor, cu obiecte și decorațiuni plasate pe ele sau le poți utiliza și cu scopuri mai practice: pentru cărți sau obiecte utile care au un design aparte. Le poți folosi în camera copilului pentru a-i personaliza mobila în funcție de vârstă și spațiu, în dormitor pentru a eficientiza spațiul de depozitare și mai ales în bucătărie pentru o organizare inteligentă a spațiului. 
  • Biblioteci modulare - care valorifică spațiul pe verticală şi care pot ascunde adevărate “comori” (blaturi de birou, locuri de depozitare sau chiar paturi). Aceste biblioteci modulare sunt concepute în funcţie de nevoile şi cerinţele noastre actuale, astfel încât să ne facă viaţa mai uşoară şi mai frumoasă.

Simplă și rafinată, dar extrem de versatilă, mobila modulară poate fi retransformată asemenea unor piese de LEGO, în noi piese de decor sau mobilier practic de bază. Acest tip de mobilier poate ține pasul cu imaginația și ideile tale de casă nouă sau spațiu vechi reinventat. Mobilierul modular te va ajuta să-ți aerisești spatiul, fără a scăpa din vedere aspectul funcțional al obiectelor.