Dormitorul este spațiul unde te poți retrage în intimitate și ascunde pentru relaxare după o zi de muncă. Dormitorul este locul unde te poți destinde vizionând un film, citind o carte sau petrecând clipe romantice alături de partenerul de viață, înaintea orelor de somn. Acest rol deosebit necesită și o amenajare pe măsură, piesele de mobilier trebuie să fie alese cu atenție, ca să ofere confort, utilitate și în același timp un design plăcut.
Premisele unui dormitor perfect
- Dormitorul trebuie amenajat în concordanță cu spațiul de care dispui. Dacă spațiul este mic, nu folosi piese de mobilier cu dimensiuni generoase și nu refuza soluția patului de colț, soluție adesea foarte confortabilă.
- Culorile alese îți plac și te relaxează. Culoarea mobilei joacă un rol esențial și trebuie apelat la nuanțe care te fac să te simți confortabil. Zugrăveala pereților și decorațiunile trebuie alese în aceeași idee.
- Lumina este un factor important. Fiind cameră de odihnă, în încăpere trebuie să intre o cantitate redusă de lumină, ceea ce înseamnă o perdea subțire combinată cu draperii groase. Lumina artificială a unui dormitor perfect trebuie să aibă atât surse puternice de lumină, cât și o alternativă cu lumină difuză.
- Salteaua, pernele și cuvertura trebuie să fie asortate cu „întregul‟ dormitorul, dar mai ales să fie foarte comode. Pernele pentru un dormitor perfect și așternuturile de pat trebuie să fie confecționate din fibre naturale, care sunt ideale, rezistente și sănătoase.
- Dormitorul ideal are un colț de relaxare, unde se poate citi sau se poate asculta muzică într-un fotoliu, cu o măsuță mică și o sursă bună de lumină bine concentrată pentru a nu deranja.
Pentru ca dormitorul tău să fie unul confortabil, relaxant şi odihnitor este esenţial să acorzi o atenție specială atunci când alegi mobila pentru dormitor, acest lucru având o maximă importanță în amenajarea pe care o vei face.
Patul, baza mobilei de dormitor
Patul este primul lucru ce trebuie luat în considerare la amenajarea dormitorului. El reprezintă „spațiul de dormit‟ și de refacere. Ca să fim foarte exacți totul ar trebui să plece de la alegerea saltelei pentru pat.
Mărimea și stilul patului vor fi alese funcție de spațiul disponibil în dormitor, pentru că în jurul patului este nevoie să se circule ușor, asta însemnând culoar de 75-90 cm lățime, în zonele de trecere pe lângă mobilier este bine să aveți treceri de cca. 90 cm lățime, pentru a avea suficient spațiu pentru deschiderea ușilor și sertarelor mobilierului complementar. Aceste considerente ne vor influența în alegerea lățimii patului, care se va inscrie în tip dublu standard de 140/160 cm, Queen size de 180/200 cm sau King size de 220 cm
Înălțimea partenerului mai înalt, la cere se adaugă cam 20 cm, va determina lungimea patului, de 200 sau 220 cm.
- Patul matrimonial este patul ce se potrivește oricărui stil de dormitor, singura limitare fiind dată de spațiul disponibil. Indiferent că sunt tapițate, metalice sau din lemn pe picioare sau cu ladă de depozitare, paturile matrimoniale au un confort ridicat, în principal dat de salteaua aleasă și totodată de lățime ce depinde de spațiul disponibil.
- „Patul de colț‟ sau „studioul‟ este patul matrimonial, care din lipsă de spațiu are cale de acces numai pe o singură parte, această soluție de foarte multe ori rezolvând un confort sporit în detrimentul spațiului disponibil.
Patul este obiectul de mobilier căruia trebui să-i acorzi cea mai mare atenție, atât din punct de vedere estetic, pentru că toată încăperea este centrată în jurul lui, dar, mai ales din punct de vedere practic. Specialiștii sunt de acord că tipul și calitatea somnului ne influențează semnificativ calitatea vieții.
Noptiera, confortul de la capul patului
Noptiera este acea piesă de mobilier specifică dormitorului, ce poate asigura atât intimitate cât și confort, unde totul devine personalizat în funcție de utilitatea conferită ei. Mărimea ei este în general funcție de lățimea căii de acces din jurul patului, pe ea găsim pe lângă o sursă discretă de lumină și telefonul mobil, ochelarii sau alte câteva nimicuri foarte necesare de care nu ne vom despărți decât când vine Moș Ene.
Deși cu un spațiu de depozitare foarte mic, noptiera dă confortul acelor „nimicuri‟ de lângă tine și nu mai necesită „o ieșire de sub plapumă‟. Dimensiunile lor pot varia de la 45-50 cm adâncime și până la 50-60 cm lungime, sau chiar la 70-90 cm în cazul variantelor mari de noptieră, care pot fi confundate ușor cu o comodă. Nivelul saltelei este înălțimea ideală a noptierei.
Comoda de dormitor, nu doar spațiu de depozitare
Comoda de dormitor este spațiul ideal de depozitare pentru „mărunțișuri‟, lenjerie, ciorapi sau altele de acest fel, în general cu sertare și mai puțin cu rafturi. Comoda trebuie să se integreze cu decorul din dormitor.
- Pentru dormitoare clasice, tradiționale poți alege o comodă de dormitor tradițională sau chiar vintage cu un design mai complicat, care va da o notă de autenticitate mobilei de dormitor.
- Pentru dormitoare moderne sau contemporane poți alege o comodă de dormitor cu un design simplu, bazat pe linii geometrice, fără ornamente.
Datorită dimensiunilor, dar mai ales datorită înălțimii sale comoda nu încarcă vizual dormitorul, de multe ori chiar dându-i un echilibru. În funcție de spațiu, dar mai ales de intențiile tale de depozitare ar trebui să evaluezi volumul comodei pentru a vedea cât spațiu de depozitare vei avea la dispoziție și cât de inteligent este compartimentată. Dacă plănuiești să pui comoda într-un colț, asigură-te că poți deschide sertarele sau ușile.
„Colțul de relaxare‟ din dormitor
Pentru citit sau ascultat de muzică înainte de culcare, un fotoliu sau un scaun de salon ar fi ideale de aranjat în dormitor, de preferință opus ușii de intrare, pentru un design mai prietenos. Acest fotoliu trebuie să fie de dimensiuni nu foarte generoase, dar deosebit de comod, dacă se poate cu recliner sau cu taburet ca suport pentru picioare. O măsuță de cafea rotundă sau pătrată, cu o înălțime de 60-70 cm, cu un lampadar lângă sau o veioză cu picior mai înalt așezată pe masă, corect asortate, trebuie să rotunjească acest „colț de relaxare‟. Dacă se potrivește și spațiul permite un al doilea fotoliu ar fi o alegere foarte fericită pentru confortul cuplului.
Amenajarea poate fi îmbogățită cu o mică banchetă la capul dinspre picioare al patului, cu un design interesant, dar numai dacă spațiul permite așa ceva.
Un dormitor perfect este secretul unei vieți frumoase