Sari la continut
Sfaturi pentru cum să-ți cureți și să-ți întreții canapeaua, scaunele și masa din living - ACAJU

Canapeaua, fotoliile și scaunele, toate aceste piese de mobilier au în comun faptul că sunt tapiţate. Tapiţeriile se curăţă și se întrețin uşor, dacă ştii câteva trucuri şi soluţii de spălare a textilelor, pentru a scăpa uşor de pete şi de praful adunat în pliurile şi cusăturile lor.

Ce tip de textilă tapiţează canapeaua ta

Primul pas și cel mai important în curățarea materialului cu care este tapițată canapeaua și fotoliile este să determinăm corect cu ce fel de țesătură avem de-a face.

Canapelele şi fotoliile pot fi confecţionate sau îmbrăcate în tot felul de materiale, de la piele naturală sau ecologică, la catifea şi materiale pufoase, sintetice.

Majoritatea acestor piese de mobilier au etichete, care te pot ajuta să afli ce fel de detergent poţi folosi pentru curăţenie, fără să strici materialul şi fără să laşi urme urâte pe ele.

Spală accesoriile mai întâi

Începe să cureţi orice canapea sau fotoliile cu părţile mici, din metal, lemn, sau plastic. Şterge praful, spală cu cârpe şi soluţii speciale, în funcţie de material. Aspiră praful şi părul de animale cu un aspirator, insistând pe zonele de contact maxim, care se înnegresc cel mai tare.

Curățarea tapițeriei de la canapea, fotolii și scaune

În funcție de eticheta materialului din care este făcută tapițeria se va alege produsul de curățare.

Pe piață se găsesc mai multe produse de curațat tapițeria din materiale textile, produse ce scot petele de vin, cafea, ceai, sânge, pix și care îndepărtează fără a decolora murdăria de pe toată suprafața tapițată. În cazul petelor mai dificile este recomandat a se folosi soluție nediluată direct pe pată, iar pentru curățarea tapițeriei pentru canapea în întregime folosiți soluția diluată cu apă, după recomandările făcute de producător. Atenție, în cazul în care produsul pe care îl folosiți necesită limpezire, trebuie să clătiți foarte bine, deoarece detergentul rămas în țesătură va roade și va deteriora materialul.

Pentru a elimina mirosurile neplăcute provenite de la pisică sau câine, frecați canapeaua cu o lavetă înmuiată în oțet și apoi aerisiți camera.

Aproape orice pete proaspete pe mobilier tapițat pot fi îndepărtate fără urmă.

  • Ceara se îndepărtează folosind o hârtie absorbantă și fierul de călcat.
  • Guma de mestecat se acoperă cu cuburi de gheață, într-o pungă de plastic, se răzuie cu un obiect contondent, se șterge cu o cârpă înmuiată în alcool etilic, apoi se usucă suprafața umedă.
  • Se tamponează pata de cafea cu o cârpă umedă cu apă și săpun, apoi se usucă excesul de umiditate.
  • Bere se curăță cu o cârpă și o soluție din oțet alb, o lingură oțet la un litru apă, apoi se usucă excesul de umiditate.
  • Petele de sânge se clătesc cu apă rece.
  • Ciocolata se curăță cu apă și săpun.
  • Sucul de fructe se curăță prin aplicarea unei soluții dintr-un amestec de amoniac și oțet, parte egală, sau cu cu oțet alb diluat cu apă, apoi se usucă suprafața.
  • Cerneala sau rujul se curăță cu acetonă, se clătește cu apă curată, apoi se usucă.
  • Pentru petele de vin alb se aplică o soluție de 3/4 metanol și 1/4 apă, se spală cu apă și săpun delicat și se usucă.
  • Pentru petele de vin roșu se șterge imediat lichidul, se pune pe pata umedă sare, după ce sarea va absorbi vinul se curăță și se usucă.
  • Petele de grăsime se curăță prin aplicarea pe suprafața pătată de șervețele din hârtie absorbantă sau cu pudră de talc pe care o perii după câteva minute, apoi se curăță cu un burete îmbibat cu apă și săpun, la sfârșit uscându-se suprafața umedă.
  • Pentru băuturi alcoolice tamponează cu un prosop alb îmbibat într-un amestec format din 2 părți alcool și una de oțet alb.

 

Întreținerea tapițeriei

Tapițeria fotoliilor și a canapelelor este proiectată pentru a oferi confort și rezistență de-a lungul anilor. Durata de viață a acestora este influențată nu doar de calitatea produselor în sine ci și de intensitatea utilizării precum și de atenția acordată îngrijirii.

  • Indiferent de materialul din care este confecționată tapițeria, aceasta are nevoie de o aspirare periodică pentru a îndepărta praful depus, dar și resturile ce se pot ascunde în locurile greu accesibile.
  • Trebuie intervenit prompt asupra petelor, fără amânare, cu un prosop alb, care să nu fie abraziv, apă și săpun incolor. Toate substanțele cu care cureți tapițeria trebuie să fie incolore. Testează-le mai întâi într-un colț mai puțin vizibil, nu utiliza detergenți cu înălbitor și usucă locul curățat cu feonul, dinspre exterior spre interior, împiedicând astfel formarea acelor pete galbene inestetice atunci când stofa se usucă.
  • Mizeria solidă se înlătură cu o lingură, fără frecare.

Întreținerea mecanismelor canapelelor sau fotoliilor extensibile sau recliner

  • Mecanismele nu se ung, constructiv nu se permite așa ceva. Dacă apar pete de ulei se vor șterge cu o cârpă uscată, pentru a nu se strânge praf excesiv și a îngreuna funcționarea mecanismului.
  • Nu lăsa niciodată așternuturi sau cuverturi pe canapelele extensibile în momentul închiderii lor, vor forța mecanismul, care va avea de suferit.
  • Nu te așeza pe mecanismele de spătar deschise, tratează canapelele cu delicatețe, chiar și cele mai robuste, supuse unor utilizări nefirești, cedează.
  • Evită să te așezi pe brațe sau pe spătar, ai putea cauza o deteriorare prematură.

Întreținerea meselor și scaunelor

Dacă îți îngrijești corect mobila, indiferent că este vorba de un set masa si scaune living, de mese living sau de scaune living, te vei bucura mai multă vreme de frumusețea lor și nu va fi nevoie să o înlocuiești prea curând.

 

Pentru mobila din PAL:

 

  • Ferește mobila de umezeală, la umezeală PAL-ul se umflă, își modifică aspectul și își scurtează durata de viață.
  • Curăță mobilierul cu ajutorul unui detergent sau spray de curățare specific. Nu șterge niciodată mobilierul de acest fel cu o cârpă îmbibată cu apă, își va pierde aspectul odată cu trecerea timpului.
  • Folosește lavete fine, din bumbac sau microfibră, pe care ai pus o cantitate mică de soluție de curățare. Șterge mobila făcând forma cifrei opt, așa încât să nu râmână urme și nu insista prea mult.
  • Atunci când apar pete mai încăpățânate, poți folosi suc de lămâie pentru a le îndepărta. Nu folosi niciodată spirt sau dizolvant, aceste substanțe vor duce la o decolorare inestetică a suprafeței.
  • Poți să îndepărtezi petele de grăsime sau mâncare folosind soluții din apă cu bicarbonat de sodiu sau cu oțet alb.

 

Pentru mobila din MDF

 

  • Este mai pretențios decât cel din PAL, se șterge cu lavete moi, umede, care nu zgârie, sau cu un pămătuf.
  • În cazul mobilierului lucios, urmele de murdărie sau amprentele se îndepărtează cu soluții de curățat geamurile.
  • În cazul mobilierului din MDF furniruit, întreținerea se face cu soluții de curățare indicate pentru lemn. Lustruirea MDF-ului furniruit se poate face cu o ceară specială pentru lemn.
  • Soluțiile pe bază de alcool, solvenți chimici, acetonă sunt contraindicate pentru întreținerea mobilierului din MDF.

 

Pentru mobila din lemn masiv

 

  • Nu amplasa obiecte din lemn masiv în apropierea surselor de căldură și nici în bătaia directa a razelor de soare, altfel materialul se va deteriora și se va decolora.
  • Mobila din lemn masiv ar trebui ștearsă de praf cu ajutorul unui pămătuf, fără cârpe, fără soluții pline de substante chimice și ceruri. Nu folosi niciodată soluții pe bază de alcool.
  • Să nu amplasezi pe mobila din lemn, de exemplu pe mese living masive lucruri care ar putea să păteze suprafața sau să o deterioreze, vase calde sau lumânări decorative.
  • Nu lustrui excesiv mobila, nu freca suprafețele prea mult și nu folosi lavete abrazive. Dacă mobilierul și-a pierdut strălucirea și nu reușești să-i redai aspectul, cea mai bună variantă este să discuți cu un specialist, care să te ajute în acest sens.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
14 Zile Drept de Retur Din Orice Motiv
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
Pana la 10 rate fara dobanda
Plata in rate prin TBI BANK