Tipuri de mese pe care să le alegi pentru sufrageria casei tale - ACAJU

Sufrageria sau living-ul este un spațiu frecvent ocupat și deschis pentru invitați și de aceea trebuie organizat și decorat astfel încât să fie plăcut, confortabil și util. Dining room-ul nu mai e de modă veche, iar vremurile când îți invitai prietenii sau familia la masa din bucătărie pentru cină sunt de mult apuse. Dimpotrivă, e o încăpere în care poți să te bucuri în tihnă de mâncare și de prietenie, dar și un plus, în aspectul casei tale, chiar dacă locuiești într-un apartament.

O masă pentru sufragerie nu este numai pentru momentele când ai invitați, o poți folosi chiar tu pentru a savura mâncarea preferată cu familia, pentru a așeza din motive estetice flori și fructe sau pentru a te bucura de un moment de liniște la o cafea si o prăjitură.

Alegerea unei mese living poate fi o provocare dacă nu acorzi puțin timp înainte pentru documentare: dimensiunile livingului și a zonei în care vrei să o așezi, nevoile și mărimea familiei, materialele, forma și stilul livingului.

Alege tipul de masă în funcție de spațiu

În ultimul timp, amenajările interioare moderne au în living un spațiu bine definit cu masă și scaune care stau în permanență acolo, fie că este vorba de open space bucătărie cu living sau pur și simplu zona de dining din living. Și asta pentru că întâlnirile cu prietenii, vizitele și mesele în familie sunt din ce în ce mai des prilej de socializare și de consolidare a relațiile. Iar dacă nu ai spațiu pe măsură, există soluții perfecte pentru mese living pentru orice spațiu.

  • Mesele fixe au o mare varietate de forme, stiluri și din materiale diverse. Pentru mesele fixe cu număr mare de locuri, sunt pentru spații generoase, fiind utilizate de obicei în living-urile apartamentelor mari sau pentru case.
  • Mesele extensibile sunt soluția perfectă pentru orice spațiu. Mesele extensibile îmbină utilul cu plăcutul, oferă suficient spațiu pentru un număr variat de persoane și nu ocupă mult spațiu, atunci când nu ai nevoie de o masă atât de mare. Mesele extensibile sunt soluții alternative la clasicul dinning, fără să fie nevoie să aglomerăm locul cu o mobilă care oricum nu s-ar încadra bine într-un ambient limitat. Deşi volumul unei mese extensibile este mic, utilizările sunt multiple, iar dacă îi adăugăm şi scaunele potrivite, poate varia de la măsuţă de cafea până la o masă de sufragerie.
  • Mesele pliabile sunt o soluție temporară, pentru situațiile în care ai nevoie de o masa mare pentru diverse evenimente, iar în restul timpului pentru că nu ai spațiu sau nu vrei să o utilizezi, o vei depozita. De aceea o masă pliantă trebuie să fie ușor de strâns, mutat (roți), manipulat (greutate) și eventual să aibă spațiu de depozitare, dacă vine cu scaune pliante.
  • Mesele multifuncționale sunt o versiune de masă pliantă, utilizabilă în diverse situații, pentru apartamente destul de mici, în care zona de dining trebuie să fie multifunțională. Se poate face foarte mică gen masuță de hol sau mic birou sau se poate extinde gradual și poate fi utilizată ca o masă de 2 până la 12 persoane. La masa de dining vei lua cina sau micul dejun, dar tot aici vor sta copiii când desenează sau când își fac temele, aici poți juca board games cu prietenii sau poți lucra atunci când ai ceva de făcut acasă.

 

 

Dreptunghiulară, rotundă sau pătrată

Un pas important pe care trebuie să îl faci este să alegi forma de masă pe care o dorești, aceasta fiind și în funcție de spațiul în care va fi amplasată. Fie că ai un loc special pentru luat masa, fie că vrei să așezi masa în living sau în bucătărie, alegerea mărimii și formei unei mese depinde de dimensiunile spațiului pe care îl ai la dispoziție și de numărul de persoane care vor sta la masă în mod regulat. Trebuie să fii foarte atent ce alegi pentru a nu încărca prea mult spațiul și pentru ca locul să nu devină înghesuit.

Există o mulțime de tipuri de mese living, în cele mai variate stiluri, astfel încât opțiunile în alegerea unui anumit stil sunt aproape nelimitate. În funcție de preferințele tale, poți alege fie o masă de dining statement, care să iasă imediat în evidență, fie una discretă.

  • Mesele dreptunghiulare sunt potrivite pentru sufrageriile mai lungi și înguste, fiind ideale meselor cu numeroși invitați, mai ales dacă sunt extensibile. Sunt cele mai populare forme de masă, reprezentând masa perfectă pentru dinningul oricărei familii, având atât atribute estetice cât și funcționale. Nu blochează traficul din încăpere și aduc beneficiul unor mese mai bine organizate, dar impun un aspect prea formal livingului.
  • Mesele rotunde sunt potrivite maxim 8 persoane, începând să fie lipsite de confort pentru mai multe persoane atât în utilizarea lor, cât și pentru cei ce stau la ea. Bineînțeles că și mesele rotunde pot fi extensibile și atunci problema numărului este rezolvată. Mesele rotunde se potrivesc bine într-o sufragerie de dimensiuni mai reduse, atmosfera creată fiind una caldă, prietenoasă și confortabilă. Mai mult, mesele rotunde sunt ideale pentru jocurile de masă sau de cărți pentru că facilitează accesul la piesele de joc. Dezavantajele, mai ales dacă masa are un singur piedestal, vin din faptul că au un echilibru precar și din faptul că sunt mai greu de asortat cu scaunele de dining și cu restul încăperii.
  • Mesele pătrate sunt potrivite pentru încăperi cu aceeași formă, deoarece păstrează proporțiile și echilibrul unui spațiu simetric. Dacă le așezați într-o cameră lungă și dreptunghiulară și mai ales pe un covor pătrat, pot crea senzația de cameră în cameră, delimitând plăcut zonele din încăpere și echilibrând proporțiile.
  • Mesele ovale sunt o variantă cu colțuri rotunjite a meselor dreptunghiulare. Se potrivesc în sufragerii spațioase, însă spre deosebire de mesele dreptunghiulare, acestea imprimă o atmosfera mai relaxată și mai puțin formală.

 

Măsuța de cafea - pata de culoare din living

Alături de bibliotecă, fotolii și canapea, măsuța de cafea face parte din setul standard de mobilier pentru living, indiferent de stilul de amenajare al acestuia. Mesele pentru cafea sunt nelipsite din orice living, iar pe lânga faptul că îți sunt de folos zilnic și mai ales când vin prietenii în vizită, completează imaginea casei tale.

Practic vorbim de o măsuță ce se așază în sufragerie, sau lângă canapea, cu scopul de a ține cafeaua, prăjiturile, băutura și orice alt element trebuincios unei conversații relaxate. Dar aceste măsuțe de cafea și mai ales cele extensibile, pot fi și soluția salvatoare pentru musafiri și pentru cazurile în care nu ai un loc special pentru dinning.

Alege materialul potrivit

Există multe opțiuni pentru materialele din care sunt realizate mesele, cele mai importante fiind cele pentru blat. Înainte de a te decide, trebuie să te gândești la ce tip de material se potrivește stilului tău de viață. Dacă ai copii, probabil o masă din lemn de esență prețioasă nu este tocmai o idee bună și ar trebui sa te orientezi spre un blat din sticlă sau marmură. Dacă alegi lemnul, pentru o investiție pe termen lung, optează pentru un blat din lemn natural care poate să dezvolte o patină acceptabilă odată cu trecerea timpului.

  • Cel mai adesea opțiunea este lemnul, cel mai versatil și ușor material de inserat în designul unei camere. Lemnul este mereu primul pe lista opțiunilor, mai ales că mesele de lemn se găsesc în orice dimensiune, model și culoare și mai ales, la orice preț. Mesele din lemn pot fi recondiționate ușor, aspectul mesei din lemn masiv putând fi schimbat prin vopsirea sau lăcuirea lemnului. Lemnul este o investiție bună, atât calitativ, căt și ca aspect.
  • PAL-ul și MDF-ul au prețul accesibil comparativ cu lemnul masiv. PAL-ul laminat are prețul mult mai mic comparativ cu MDF-ul, lemnul și sticla. Iar MDF-ul, este apropiat ca aspect și calitate de lemn, însă cu un preț mai redus.
  • Mesele cu blat din sticlă (temperată, securizată) și picioare din metal sau lemn sunt foarte versatile ca stil, însă sunt mult mai potrivite spațiilor amenajate modern. Nu sunt potrivite pentru mesele de 12 persoane din cauza dimensiunilor prea mari.

 

Dacă vrei o masă care poate fi ușor de curățat, poți alege una cu blat laminat, cu blat acoperit de sticlă sau din melamină. Aceste materiale se pot curăța rapid. Trebuie doar să le ștergi cu o cârpă umedă. La polul opus, o masă de dining cu blat din lemn masiv sau din oțel se curăță mai greu, ceea ce înseamnă că vei consuma mai mult timp ștergând-o. De asemenea, un astfel de material este mai pretențios și se zgârie mai ușor.