Canapea albă în living: tot ce trebuie să știi pentru o alegere corectă - ACAJU

În amenajările moderne din ziua de azi, albul este un „must have” pentru orice tip de interior, mai ales pentru living, indiferent de stilul dorit, de la clasic, mediteranean, scandinav sau modern până la contemporan. Un living amenajat în alb, fie că este vorba de o canapea albă sau de mobilierul alb, va face ca spațiul locuinței să devină relaxant, luminos și primitor.

 

Când vine vorba despre amenajarea locuinței, alegerea mobilierului pentru dormitor, bucătărie sau baie pare destul de facilă, întrucât aceste încăperi conțin piese de mobilier standard, fără de care o casă nu ar fi utilată complet și nu ar putea fi funcțională. Amenajarea livingului implică un grad mai mare de atenție în alegerea mobilierului, pentru că acesta poate avea mai multe particularități. În plus, camera de zi trebuie să fie utilată corespunzător, deoarece este încăperea cea mai folosită.

 

Pentru unii, livingul este un spațiu destinat relaxării și timpului liber, pe care îl pot amenaja ținând cont doar de stilurile decorative preferate, dar pentru alții este o cameră multifuncțională care va găzdui seri de film sau cine festive, unde copiii vor dori să se joace, iar cei mari vor fi nevoiți, câteodată, să lucreze. De aceea, înainte de a începe să-ți decorezi această cameră, ar fi bine să evaluezi cât timp urmează să se petreacă în această încăpere, ce activități se vor desfășura aici și dacă este nevoie de anumite facilități de depozitare.

 

Livingul este unul dintre cele mai importante spații din orice casă. O canapea living albă, într-o cameră de zi albă va transmite întotdeauna energie și va induce o stare de relaxare, emanând căldură și fiind primitoare atât pentru cei care o locuiesc, cât și pentru invitați.

 

Pro și contra albului în designul interior

 

Albul cu siguranță reprezintă o provocare pentru cei ce doresc să folosească această culoare pentru amenajarea livingului, curaj ce va fi răsplătit prin eleganța rezultatului final.

 

  • Mobila albă lărgește vizual spațiul, fapt ce va fi foarte important în încăperile mai mici.
  • Canapelele mari albe crează o stare de confort invitându-te să te scufunzi în ele. În sezonul rece sau cu ocazia zilelor ploioase, poți adăuga și câteva pături moi albe. Sau poți crea un contrast plăcut cu unele colorate.
  • Praful este mult mai puțin vizibil pe o canapea albă.

 

Dezavantajele albului sunt în mare parte strâns legate de dificultatea de a menține curățenia pe care această culoare o necesită. Prospețimea și curățenia redate de designul în alb vin cu un cost. Menținerea curățeniei este îngreunată mai ales de prezența copiiilor mici sau a animalelor de casă.

 

  • Materialele textile albe sunt cel mai greu de curățat, mai ales când vorbim de o canapea albă. Trebuie acordată o atenție specială acestor elemente pentru a se păstra albul viu și predominant, iar combinarea lui cu alte culori pentru pernele canapelelor va evidenția albul.
  • Este fapt știut că, în timp, albul se îngălbenește în timp, fiind necesar să se depună de două ori mai mult efort pentru a menține albul curat cât mai mult timp. Desigur, nimic nu este veșnic, dar merită să avem grijă.

Canapea albă în diferite stiluri de design interior

 

Odată hotărât stilul amenajării va trebui să încadrezi corect o canapea albă în living.

 

  • Canapea albă în stilul clasic
  •  

    Stilul clasic se face remarcat printr-un design luxuriant și abundent. Albul se potrivește în mod special combinat cu elemente crem, argintii și aurii. În încăperile mari cu tavan înalt, intens decorate și accentuate de profile decorative, se regăsesc canapele mari albe și fotolii impunătoare, tapițate cu piele, lângă piese de mobilier decorate excesiv. 

     

    O canapea living albă cu un model elegant poate fi punctul central al unei amenajări clasice. Mobila poate fi albă la rândul ei, cu corpuri de mobilier cu sertare mari și mânere aurite, cu picioare sculptate. Scaunele pot fi tapițate la rândul lor cu alb, piele sau material textil. Camerele impunătoare pot fi accentuate de oglinzi mari cu rame albe sau aurii și de candelabre împodobite.

     

  • Canapea albă în stilul shabby-chic
  •  

     Stilul shabby-chic este caracterizat de albul predominant, de la canapele și fotolii, la noptiere și vitrine. Mobila este recondiționată, din lemn cu aspect uzat, așa că, textura mobilierului vopsit în alb trebuie să aibă un aspect învechit, să pară degradată. Imperfecțiunea mobilei albe reprezintă un avantaj în acest stil de design. Vopseaua cu aspect „scorojit” este elementul de bază. 

     

    Într-un decor shabby-chic vei găsi corpuri de mobilier de dimensiuni mari, cu vitrine, care amintesc de viața de la țară. Husele pentru canapea și fotolii pot fi înlocuite cu cearșafuri sau cuverturi albe, cu multe volănașe și poți forma mai multe straturi pe suprafețele pe care le întinzi. 

     

    Definitoriu pentru un living shabby-chic ar să alegi un model de canapea albă pe care să o umpli de multe perne în culori pastelate, mai ales roz sau cu imprimeuri florale. Mobilierul pe care îl achiziționezi nu este necesar să fie alb, pentru că îl poți vopsi ulterior și rezultatul nu trebuie să fie perfect.

     

  • Canapea albă în stilul scandinav
  •  

    Albul își găsește locul perfect în minimalismul și simplitatea designului scandinav. Acest design urmărește funcționalitatea și confortul, focusându-se pe familie și conceptul de „acasă”. Albul este personajul principal când vine vorba de pereți, scaune, podele și canapele. Canapelele și fotoliile au picioare destul de înalte și brațe subțiri cu linii drepte. Pernele la rândul lor sunt destul de subțiri și cu margini ușor rotunjite.

     

    O canapea albă va fi vedeta unui astfel de decor. Sursele de lumină naturală ajută spațiile decorate în alb să pară mult mai mari, deschise și asemănătoare cu atmosfera de afară. Camerele trebuie să fie cât mai aerisite, fără prea multe elemente de decor pentru a menține atmosfera de spațiu organizat și minimalist. Albul se regăsește și în elementele de decor, de la ghivece pentru plante, la vaze, farfurii, căni, etc. Conceptul de hygge, foarte important în designul scandiav, surprinde sentimentul de confort și relaxare și este accentuat tocmai de simplitate, lumină și culori pale.

     

     

  • Canapea albă în stilul minimalist
  •  

    Mobilierul alb rezonează foarte bine cu simplitatea elegantă a minimalismului. Dacă acest stil te reprezintă și îți dorești să adopți canapeaua albă ca element principal în amenajarea livingului, nu te gândi că vei crea ceva plictisitor. Stilul minimalist înseamnă o organizare funcțională a spațiului și anulează nevoia de a fi înconjurat de multe decorațiuni, mult mobilier, care, până la urmă, nu sunt necesare. 

     

    Alege corpuri de mobilier simple, suspendate, pentru un living aerisit și neîncărcat. Poți amplasa biblioteca de o parte și de alta a încăperii, folosind etajere simple albe sau polițe lungi. Lemnul natur poate fi folosit cu succes. Gândește-te la economisirea spațiului când îți faci planul de amenajare, amplasează biroul la perete, folosește corpuri pătrate aliniate de-a lungul peretelui, eventual suspendate, pentru a crea senzația de spațiu, fără a încărca încăperea. Din modelele de canapele living albe alege-le pe cele înguste, ușoare, cu picioare destul de înalte, cu brațe de lemn subțiri sau chiar fără, cu aspect simplu, geometric.

     

    • Canapea albă în stilul modern

     

    Livingul decorat în stil modern combinat cu canapea, fotolii și mobila albă asigură o eleganță desăvârșită. Spațiul emană o strălucire aparte dacă folosești materialele potrivite și dacă, desigur, îngrijești cu atenție mobilierul de culoare deschisă. Multe camere cu design modern sunt caracterizate prin spații deschise, în special livingul. 

     

    Canapeaua albă, din piele sau materiale textile pline, nepufoase are o linie simplă și elegantă, pe picioare de inox, fără mânere și cu spătarul nu foarte înalt, necontrastând foarte tare cu restul mobilierului în culori pale de bej sau gri. Culorile neutre predomină, dar poți adăuga câte un element de culoare. Alege canapele mari albe, covoare albe din blană artificială, o masă cu design simplu în centrul camerei și corpuri de iluminat suplimentare.

     

     

  • Canapea albă în stilul mediteranean
  •  

    Designul specific locuințelor de la marginea mării abundă în alb. Prospețimea brizei și împrejurimile influențează pozitiv designul caselor. Dacă adopți acest stil de design și alegi să îl încarci de mobilier alb, nu vei da greș. Lumina naturală este importantă pentru a atinge atmosfera perfectă și poți combina mobilierul de lemn vopsit în alb cu elemente de lemn cu aspect natural. Pentru living, alege un covor mare albastru sau cu patternuri albastre pentru a aduce marea mai aproape de picioarele tale și pentru a pune în evidență o canapea albă.

     

    Chiar dacă albul este o nuanță simplu de asortat, trebuie să îți folosești simțul estetic și să alegi cele mai bune soluții. Folosirea canapelei albe în amenajarea livingului trebuie făcută după alegerea stilului și studierea practic a caracteristicilor sale pentru a potrivi nu numai cu piesele de mobilier dar și cu pereții, pardoseala, atât cromatic cât și textural, dar și cu covoarele, perdelele, draperiile și celelalte decorațiuni.