Canapea living de calitate: ce aspecte trebuie să urmărești - ACAJU

Cu o canapea confortabilă și modernă, rezistentă și aspectuoasă, livingul devine fără îndoială locul preferat din casă. Canapeaua trebuie să reprezinte ideea ta de confort şi relaxare, de aceea modelul ales trebuie să te reprezinte. Canapeaua este adesea cel mai voluminos mobilier din living, cel ce va domina camera, dând adesea tonul despre stilul general de amenajare. 

 

Pentru a alege o canapea living nu trebuie să fim atenți numai la confort, trebuie să nu uităm că în weekend casa se poate umple de musafiri și canapeaua trebuie să fie suficient de rezistentă. Cine și-ar dori ca după câteva luni să vadă deja problemele: saltea lăsată, material zgâriat sau tocit, porțiuni dezlipite sau desprinse. Acesta este motivul pentru care e recomandat să alei o canapea living de calitate.

 

Canapeaua modernă trebuie să susțină corpul în diferite poziții, de la șezut la culcat, cu fermitate și siguranță dată de cadrul canapelei, cu rezistență în timp și confortul asigurat de saltelele și pernele folosite. Materialul tapițeriei va contribui și el la prelungirea timpului de viață al canapelei noastre.

 

Ce tip de canapea living alegi în funcție de utilitate

 

Înainte de a cumpăra o canapea living de calitate trebuie să stabilim pentru ce o vom folosi, pentru ca alegerea canapelei să fie făcută în funcție de utilizarea dorită.

 

  • Canapeaua fixă va fi aleasă dacă va fi folosită doar pe durata zilei, pentru petrecerea timpului în fața televizorului sau pe parcursul vizitelor, fiind adesea mai ieftină decât modelele extensibile și chiar mai rezistentă.
  • Varianta de canapea extensibilă va fi achiziționată în cazul în care va fi folosită în plus și în calitate de pat de dormit, chiar și ocazional, atunci când un musafir se întâmplă să rămână peste noapte și livingul devine cameră de oaspeți.
  • Colțarul reprezintă varianta mai complexă a canapelei, în funcție de spațiul disponibil și de nevoi, el fiind o canapea în formă de „L” sau „U”, cu funcționalității sporite. Forma colțarului permite să fie utilizat atât când se stă într-o poziție normală, în șezut, cât și pe post de pat, fiind ideal pentru vizionarea unui film din poziția culcat sau dacă pur și simplu îți place să stai relaxat în living. La rândul lui colțarul poate fi fix sau extensibil.
  • Reclinerul are la bază un sistem de întindere a spătarului și a zonei verticale a șezutului spre orizontală, cu mai multe grade intermediare, astfel încât să îți poți găsi cea mai bună poziție de relaxare. Canapeaua tip recliner nu poate rabata individual toate locurile de ședere, ci doar unul sau două, în funcție de model.

Ce funcții are o canapea living de calitate

 

Funcția de extindere este una din cele mai importante și căutate funcții pentru o canapea living de calitate, putând fi cu ușurință transformată în pat, beneficiind astfel de două piese de mobilier într-una. Când alegi această funcție trebuie să ții seama de frecvența cu care vei deschide canapeaua. Dacă vrei să o folosești zilnic, optează pentru o canapea cu extensie tip ribalta, deoarece îți va oferi cel mai mare confort în timpul nopții, aproape comparabil cu o saltea normală. Ca grad de confort oferit, extensia ribalta este urmată de extensia click-clack. Celelalte tipuri de canapele extensibile sunt recomandate doar pentru uz ocazional, deoarece suprafața de dormit este întreruptă de elementele care o formează și deseori există o diferență în ceea ce privește densitatea lor.

 

Canapelele și colțarele modulare au avantajul reamenajării în funcție de spațiu, nevoi și preferințele personale, având posibilitatea de a reorganiza diferite module. Canapele cu spații de depozitare oferă o altă funcție foarte căutată, mai ales când optezi pentru o canapea extensibilă, spațiul de depozitare putând adăposti pernele, pilota și lenjeria de pat.

 

Criterii de stabilire a dimensiunii canapelei

 

Dimensiunea încăperii dictează direct dimensiunea canapelei, pentru că se ține cont de spațiul efectiv ocupat de canapea, de spațiul de trecere din jurul acesteia și de eventualul spațiu ocupat prin extensie. Acest spațiu trebuie să permită o circulație liberă și fluidă în jurul canapelei.

 

Poziția de fixare a canapelei condiționează la rândul ei dimensiunile acestei. O canapea living poziționată în mijlocul încăperii va necesita mai mult spațiu decât aceeași canapea fixată la perete.

 

Câte persoane vor sta concomitent pe canapea determină lungimea, respectiv dimensiunile canapelei. În general canapelele sunt pentru două sau trei persoane, mai rar patru, acesta fiind și numărul pernelor de sezut ale canapelei.

 

Stabilește poziția, modelul și forma pentru canapea living

 

Chiar dacă pare ciudat orientarea canapelei în living te va ajuta să te decizi asupra modelului. Pentru o canapea așezată în mijloc, nesprijinită de perete, sau cu rol de divider, la granița între două zone într-un open space, trebuie aleasă o canapea dreaptă, simplă. Pentru o atmosferă mai intimă, care să lase impresia că adună la un loc, o canapea sau un un colțar cu forme rotunjite ar fi mult mai potrivit și de asemenea acesta se pretează și spațiilor nu foarte ample.

 

 

Cadrul de rezistență al canapelei din living

 

Cadrul de rezistență al canapelei, poate fi din metal sau din lemn, care la rândul lui poate fi un lemn mai moale, mai puțin rezistent și mai ieftin, un rășinos spre exemplu, sau din contra, un lemn de esență tare, un fag, stejar, arin, mesteacăn sau nuc. Plăcile de PAL sunt de evitat pentru că nu oferă rezistența necesară în timp, curbându-se sub greutatea constantă.

 

O canapea living de calitate trebuie să se simtă solidă și grea. Dacă se ridică un colț al canapelei cu 10 – 15 cm, celălalt colț de pe latura lungă a canapelei ar trebui să se ridice și el, dacă nu înseamnă că acel model are un cadru prea slab. Cele mai bune canapele au articulații care sunt dublu găurite și prevăzute cu colțuri ce sunt bine lipite și înfășurate. Piesele de calitate au picioare care sunt parte a cadrului, nu doar atașate la acesta.

 

Ce fel de tapițerie să aibă canapeaua

 

 

Tapițeria în care este îmbrăcată canapeaua se alege, în primul rând, pe baza considerentelor estetice. Printre cele mai populare variante de tapițerii se numără pielea, bumbacul, catifeaua și stofa.

 

Alege o canapea living cu tapițerie din stofă, deoarece este ieftină și relativ ușor de întreținut. Stofa este tapițeria perfectă pentru persoanele care își doresc confort și simplitate. În plus, dacă îți dorești un living care să impresioneze, vei avea o gamă largă din care să alegi.

 

Canapelele din piele sunt potrivite pentru cuplurile tinere, care petrec mai puțin timp acasă. Deși arată bine, acestea nu sunt recomandate familiilor cu mulți copii sau care au animale de companie, deoarece pot fi ușor zgâriate.

 

Canapelele tapițate cu piele ecologică sunt mai puțin rezistente în timp, pielea crăpând și devenind inestetică.

 

Optează pentru tipul de șezut potrivit

 

O canapea living de calitate trebuie să fie comodă, să aibă șezutul nici foarte moale, dar nici prea rigid. Materialele utilizate la fabricarea și construcția șezutului sunt foarte importate și influențează longevitatea și gradul de confort al canapelei. Cele mai populare canapele sunt cele cu cu arcuri datorită unui raport bun calitate-preț, dar și cele cu perne și șezut din bureți. Canapelele cu perne și șezut din spumă cu memorie sunt considerate mai confortabile pentru că iau forma corpului și reduc punctele de presiune din corp, dar sunt mult mai scumpe și dau disconfort termic.

 

Care este înălțimea ideală a spătarului

 

Multe din modelele moderne, minimaliste, de pe piață, au spătare joase, care deși arată bine, nu sunt tocmai confortabile. În opoziție, modelele cu spătar înalt adesea dublat cu perne moi, sunt deosebit de relaxante și odihnitoare, oferind sprijin în zona cervicală.

 

Stabilește detaliile și accentele decorative

 

Foarte importante sunt culoarea și imprimeul pentru care vei opta în alegerea canapelei. Dacă spațiul tău este destul de neutru în privința culorilor, optează pentru o tapițerie colorată poate chiar cu model, cu forme geometrice, dungi sau flori. Dacă ți-e teamă că riști prea mult, poți oricând să recurgi la o culoare uni, mai închisă sau mai deschisă, pe care să o înviorezi cu pernuțe colorate. E important ca până la urmă alegerea unei canapele să te reprezinte și să îți aducă liniște și relaxare.

 

O canapea living de calitate întrunește toate aceste aspecte și îți va oferi luxul de a te relaxa în propria ta casă!