Catifeaua în designul interior: detaliu exclusivist care face remarcat orice ambient - ACAJU

Tendințele în design interior se schimbă de la an la an, dar există materiale, forme, culori și stiluri care parcă nu se demodează niciodată. Mai mult, ce este vechi devine nou iar unele din cele mai vechi trenduri în decorațiuni interioare se reîntorc în casele noastre cu abordări spectaculoase și potrivite spațiilor actuale. Este cazul catifelei, un material de care lumea s-a ferit în ultimii zeci de ani și care acum a revenit spectaculos în decorul interior. Catifeaua este materialul vedetă al sezonului, și unul din cele mai “prețioase” trenduri din 2020.

 

Cum poți folosi catifeaua în designul interior

 

În zilele noastre catifeaua nu mai este un simbol al luxului și opulenței ci devine mainstream, mai ales că în ziua de astăzi, catifeaua vine în foarte multe culori și modele, este mult mai durabilă și mai ușor de întreținut decât pe vremea bunicilor noștri. 

 

Din punct de vedere al designului interior cel mai bun lucru la catifea este textura. Catifeaua este un material tactil, senzual care mângâie, te invită să o atingi și te duce cu gândul la intimitate, relaxare și confort. Valoarea estetică a catifelei este una minunată, iar textura catifelei este moale, având o înfățișare luxuriantă. Nu numai că arată și se simte altfel, dar aduce cu sine intimitate și căldură în cameră.

 

  • Catifeaua folosită mai ales pentru tapițarea mobilierului și pentru decorul textil, cum ar fi perne, cuverturi, diverse huse sau draperii din catifea, face interiorul mai confortabil și mai elegant. Combinând catifeaua cu materiale naturale, cu care se armonizează (lemn, metal), și folosind-o cu moderație, ea devine elementul ce poate să scoată o amenajare din anonimat.
  • Este folosită pentru abilitatea ei de a transmite un aer sofisticat. Folosind catifea poți transforma o piesă de mobilier obișnuită într-una extraordinară. Cu o canapea din catifea vei putea fi sigur că te poți bucura de o piesă de mobilier originală care va veni cu o alură incontestabilă pentru livingul tău și care va atrage cu siguranță toate privirile.
  • Datorită densității mari, catifeaua are rol de a atenua zgomotele din jur, de aceea draperiile și covoarele din catifea sunt soluția perfectă pentru un dormitor liniștit. O poți folosi de asemenea la tăblia unui pat tapițat. Mai mult, catifeaua are capacitatea să își schimbe culoarea în funcție de ora zilei și de lumină, datorită luciului specific, de aceea ar trebui combinată cu materiale mate. Poți accentua atuurile catifelei în funcție de culoarea pe care o alegi, dar și de tipul catifelei, unele fiind mai subțiri, altele mai groase. Varianta din bumbac este cea mai potrivită alegere pentru decorarea casei întrucât are un preț bun și o durabilitate ridicată în timp.
  • De principiu, catifeaua nu se folosește ca material de bază într-o amenajare, în schimb este ideală pentru a crea accente. Este bine ca într-o cameră să nu existe mai mult de două piese din catifea, una dintre ele poate fi mai voluminoasă, iar cealaltă mai mică, de exemplu o canapea din catifea și un taburet tapițat din catifea. Dacă este vorba de o cameră mică vom folosi catifeaua doar ca pată de culoare pentru a nu reduce vizual spațiul, de exemplu o bancuță sau un scaun tapițat.

Catifeaua în diverse stiluri de design interior

 

Evoluția industriei textile și a noilor tehnici de prelucrare a fibrelor i-au dat catifelei fibre foarte rezistente, astfel puful nu se mai tocește, iar luciul nu se mai duce atât de ușor. Catifeaua nu mai este prea scumpă sau prea elegantă pentru decorurile minimaliste sau contemporane și nu mai este nici prea greu de întreținut, devenind pe zi ce trece un pariu câștigat. 

 

Contrar concepției potrivit căruia catifeaua se potrivește doar stilului clasic, royal, catifeaua se adaptează oricărui stil de amenajare pentru că un obiect tapițat într-un material rafinat, poate să arate atât modern cât și clasic. În 2020 poți opta pentru catifea mată, lucioasă, elastic, groasă sau subțire, cele mai folosite decoruri textile din catifea sunt draperiile și pernele, iar cele mai populare obiecte tapițate cu catifea sunt canapelele, fotoliile și paturile.

 

Totuși nuanțele de verde cenușiu, roșu burgund ale unei canapele de catifea tip Chesterfield, cu picioare masive de lemn, te vor duce într-un decor clasic cu scaune tapițate și draperii bogate din catifea. Nici nu poți vedea o canapea tip Chesterfield, altfel decât îmbrăcată în catifea sau piele.

 

Catifeaua este de mare succes în amenajările moderne, aducând un plus de rafinament. Un fotoliu sau o canapea din catifea pot deveni cu ușurință piesele de rezistență într-o încăpere. Niște scaune de dining din catifea, cu picioare dintr-un material contrastant, ca alama, vor arăta senzațional.

Canapelele din catifea în culori pastelate sunt potrivite în amenajări cu aer romantic, nordic, boem, iar culorile închise, intense, profunde sunt mai degrabă potrivite în amenajări în stil industrial, eclectic, vintage. De asemenea, vor arăta minunat în nuanțe deschise, gri perlat, sau o culoare contrastantă și într-un decor de inspirație nordică cu lemn deschis și linii epurate. Aici vor adăuga și mai mult confort și căldură stilului. 

 

În interioarele Loft sau cele industriale, catifeaua va estompa puțin din brutalitatea stilului și va încălzi decorul. Dacă ești adeptul stilului vintage, mobilierul cu tapițerie din catifea este considerat prin excelență ca aparținând stilului vintage. Mai mult, prin intermediul unor materiale catifelate, a unor culori mai discrete și a unor accesorii shabby chic poți crea ușor o amenajare romantică. 

 

Catifeaua dă un aspect glamorous, sofisiticat și poate fi regăsită pe o canapea retro, într-un spațiu modern. Modele de canapele de catifea se potrivesc foarte bine cu stilul baroc și neobaroc dar pot deveni, datorită unui design modern, piese exclusiviste care nu trebuie să lipsească din nicio amenajare contemporană.

 

Tendințe... catifelate

 

Mobila cu linii drepte și rigide pălește în anul care vine, iar formele curbate și texturile pufoase, din catifea, pe care până de curând mulți le evitau, vor fi în centrul atenției. Este vorba despre canapele, fotolii și scaune, însă dacă vrei să încerci acest trend doar în doze mici, îți poți lua o singură astfel de piesă de mobilier și cel mai bine ar fi să optezi pentru un model de canapea de catifea sau chiar un colțar catifea, într-o culoare în trend, care să devină piesă cheie pentru un living sofisticat. 

 

De la albastru închis și nuanțe neon, la tonuri de verde, culorile anului 2020 vor fi dominate de nuanțele marine, culori intense și complexe. Având o predispoziție clară pentru stilul natural, în tendințele anului 2020, Classic Blue va fi preferată în toate nuanțele sale pentru a pune în valoare orice tapițerie de catifea. O canapea maiestuoasă, în tonuri de verde smarald sau albastru marin, combinată cu un set format dintr-un fotoliu și un taburet, tot din catifea, în nuanțe neutre și calde de roz și gri, asortate cu perne decorative, constituie baza perfectă pentru un ambient de sofisticat.