Cum să amenajezi inteligent când stai în chirie - ACAJU

Să stai în chirie este foarte ok, mai ales când ești tânăr și nu vrei să-ți asumi o rată pe care nu știi dacă o poți plăti pe termen lung. Amenajarea unei locuințe este un proces destul de dificil și costisitor, motiv pentru care foarte mulți proprietari aleg să nu mobileze apartamentul pe care vor să-l închirieze. Mai mult decât atât, se gândesc că viitorul chiriaș va dori să vină cu propriile sale obiecte de mobilier.

 

Dacă și tu ești în situația în care preferi să închiriezi o locuință nemobilată sau parțial mobilată în care să-ți aduci propria amprentă personală și mobilierul care îți place, te înțelegem perfect. Este absolut normal să-ți dorești să dormi în patul tău, nu într-unul în care  au mai dormit anterior și alte persoane. Un alt avantaj al apartamentelor de închiriat nemobilate vine din faptul că îți poți alege mobila potrivit nevoilor personale. Trebuie să recunoaștem că sunt șanse foarte mici ca un chiriaș să găsească pe gustul lui modul în care proprietarul a mobilat, să găsească același tip de gresie, parchet sau corpuri de iluminat pe care și el le-ar fi achiziționat. Nimeni nu se simte bine într-un loc creat pentru altcineva. 

 

Există însă aspecte de care este bine să ții cont în sensul că unele lucruri nu pot fi mutate atât de ușor, iar proprietarii aleg bineînțeles să meargă pe o variantă semi-mobilată, cu mobilier deja instalat în acele camere unde este necesară încastrarea aparatelor electrocasnice, așa cum este mobila de bucătărie sau mobilierul de baie. Îți rămâne în schimb posibilitatea să mobilezi dormitorul, livingul și poate terasa sau balconul. În plus, există marele avantaj că nici proprietarul, nici chiriașul, nu trebuie să-și mai facă griji pentru daunele care pot surveni asupra bunurilor. 

 

Piese de mobilier pe care să le achiziționezi dacă stai în chirie

 

Așa cum menționam anterior, dacă alegi să închiriezi o locuință nemobilată sau parțial mobilată, cel mai probabil contractul de închiriere se va face pe termen lung, deoarece stresul mutatului este foarte mare și implică costuri suplimentare. Piesele de mobilier dorite trebuie alese în așa fel încât să poate fi ușor de transportat, pentru situațiile când vei fi nevoit să te muți dintr-un loc într-altul. 

 

Așadar, iată ce piese de mobilier ai nevoie când stai în chirie:

 

  • Canapea extensibilă. Indiferent că vei locui într-o garsonieră sau un apartament mai mare, atunci când stai cu chirie știi că a avea propriul tău pat este puțin probabil, deoarece dimensiunile paturilor sunt generoase și șansa să găsești o locuință cu dimensiunile potrivite sunt foarte mici. Varianta unei canapele extensibile este de departe cea mai sigură, deoarece se găsesc într-o mulțime de variante, de dimensiuni diferite și pot fi plasate ușor în diverse locuri din cameră. În plus, varianta unei canapele extensibile ribalta îți oferă șansa să te bucuri de același confort ca și într-un pat.
  • Bibliotecă modulară. Biblioteca tradițională, grea, din lemn masiv, ca pe vremea părinților a apus demult. Acum se poartă modelele de bibliotecă simple, minimaliste, cu doar câteva corpuri suspendate. Cu atât mai mult cu cât nu stai în propria ta casă, o bibliotecă modulară, cu doar câteva corpuri pe care le poți plasa după cum dorești, ba chiar individual, într-un living, este opțiunea câștigătoare într-o locuință închiriată. 
  • Masă și scaune pliabile. Pentru o bucătărie parțial mobilată sau pentru o zonă din living, o masă și câteva scaune pliabile îți vor fi de mare ajutor. În plus, varianta aceasta de mobilier care se strânge ușor este o investiție pe termen lung, de care te poți bucura și când te vei muta în propria ta casă și ai nevoie de locuri în plus atunci când dai o petrecere cu mulți invitați.
  • Birou și scaun de birou ergonomice. Indiferent că ai sau nu la dispoziție o cameră specială pentru lucru, ai nevoie de o masă de birou unde să-ți pui computerul, cu atât mai mult dacă ești freelancer sau lucrezi mult de acasă. Atât în privința mesei de lucru, cât și a scaunului, alege un model ergonomic care să-ți asigure un confort sporit pentru că de acest aspect poate depinde în mare măsura productivitatea ta. Alege un birou minimalist, simplu, de preferat din metal, care să poată fi ușor de demontat și remontat la loc, și investește mai degrabă banii într-un scaun ergonomic de calitate, deoarece acesta își va dovedi valoarea în timp când nu vei suferi de dureri de spate, coloana vertebrală sau gât. 

 

6 aspecte de care să ții cont atunci când te muți în chirie

Să te simți ca acasă într-o locuință de închiriat nu e ușor, dar în niciun caz imposibil. Astfel, vrem să-ți propunem câteva trucuri prin care să te simți bine și confortabil și într-o casă sau apartament închiriat:

  1. Zugravește pereții. Convingeți proprietarul să zugrăvească pereții locuinței înainte de a te muta, mai ales dacă observi că aceștia sunt prăfuiți, murdari de grăsime de la gătit sau afumați de tutun. Nu este un pas ușor, însă starea de spirit pe care o vei avea într-o casă curată, care miroase plăcut, nu se compară cu nimic. 
  2. Umple casa cu decorațiuni și fotografii personale. Cu atât mai mult într-o locuință unde nu ai posibilitatea să aduci foarte multă mobilă, decorarea acesteia cu elemente personale, care îți plac, va face diferența. De exemplu, perdelele, pernuțele și draperiile nu sunt deloc costisitoare, dar dau o atmosferă de căldură și contribuie la personalizarea locuinței închiriate. De asemenea, pune-ți prin diverse zone ale camerei rame cu fotografiile preferate cu tine și cei dragi. 
  3. Corpuri de iluminat. Nu vorbim de lustrele convenționale sau alte corpuri de iluminat greu de instalat, ci de o veioză sau un lampadar cu un design special care creează o atmosferă personală locuinței și o doză de originalitate. Ideea este să optezi pentru surse de iluminat în funcție de stilul de design interior preferat, elegante sau minimaliste, jucăușe sau clasice, în culori aprinse sau neutre, din plastic sau oțel, variante sunt nenumărate.
  4. Lumânări parfumate și plante de interior. Dă-i locuinței tale un miros plăcut, folosind lumânări cu aroma preferată, uleiuri de aromoterapie, o vază cu flori proaspete și purifică aerul cu ajutorul plantelor de interior în ghivece decorative de efect. 
  5. Accesorii pentru baie și bucătărieMai poți da culoare locuinței tale închiriate, pur și simplu cu niște prosoape de bucătărie în nuanța favorită, cești de cafea în culori vesele sau cu mesaje amuzante, cu un ceas de perete sau prosoape de baie în nuanțe marine care îți amintesc de apele grecești din vacanță.
  6. Cutii de depozitare. Nevoia de mai mult spațiu pentru depozitare există în toate casele. În acest caz, cutiile de depozitare îți pot fi de un real ajutor, le poți organiza inclusiv în balcon, dacă locul îți permite. Cutiile de depozitare, inclusiv cele de decor, sunt foarte utile și te vor ajuta să îți organizezi spațiul în mod eficient și estetic.

 

Chiar dacă locuiești în chirie este important să te simți ca acasă. Fără investiții majore sau eforturi uriașe, îți poți pune amprenta personală și poți amenaja cu mult gust locuința închiriată. Cu ajutorul propriilor tale obiecte de mobilier și a elementelor decorative de efect poți da un suflu nou oricărei locuințe, indiferent cât de mare sau mică este. Pentru că acasă este locul unde există iubire, unde creezi amintiri frumoase și unde prietenii sunt mereu bineveniți, nu-i așa?