Istoria canapelei Chesterfield - eleganță în stil clasic britanic în propria casă - ACAJU

La fel ca și alte piese de mobilier, o canapea Chesterfield este mai mult decât o piesă de mobilier, este un fragment important din istoria designului interior, fiind populară și agreată în întreaga lume. Clasicul model Chesterfield a traversat cu succes secole și perioade diferite din istoria omenirii și a designului de interior, rămânând un model de referință atunci când ne referim la canapele din piele.

Domeniul amenajărilor interioare este mereu în continuă schimbare, iar designul pieselor de mobilier se adaptează constant pentru a ține pasul cu tendințele actuale. Totusi, există anumite piese de mobilier definitorii în istoria designului interior, fotoliile Club, fotoliile Barcelona, mesele Tulip, Chaise longue-ul LC4, scaunele Eames, scaunul Safari, mobila Chippendale, lămpile Artichoke. Mereu adaptate și reinventate, aceste piese de mobilier populare în trecut au rămas vedete și în locuințele moderne. Una dintre acestea este canapeaua Chesterfield.

 

Povestea unei canapele celebre

 

Nu există consens în ceea ce privește etimologia cuvântului „chesterfield”, dar se poate da seama de proveniența denumirii analizând sensurile terminologiei sale. Spre exemplu, deși în America acest termen desemnează un brand de țigări foarte cunoscut, în Canada „chesterfield” se traduce, prin „sofa” sau „canapea”. 

 

Totuși, termenul a căpătat teren cel mai mult în Europa și Australia, legat de existența unei canapele. Canapeaua Chesterfield a apărut în Anglia, fiind realizată în mod tradiţional din piele, cu butoni ce-i crează un aspect recognoscibil, deosebindu-se de restul canapelelor prin designul său diferit și foarte interesant la vremea aceea. Cel mai probabil denumirea de canapea Chesterfield vine de la contele Phillip Stanhope din Chesterfield, care între anii 1694 şi 1773 a folosit pentru amenajarea interioarelor sale canapele similare. 

 

Designul acestei canapele nu a fost ales întâmplător, în acea perioadă, doar înalta societate putându-și permite o astfel de piesă de mobilă. Mai mult, pe lângă confortul oferit, designul canapelei a fost conceput în special pentru ca domnii să nu își șifoneze costumul, atunci când se așezau. Acesta este și motivul pentru care această canapea Chesterfield era o piesă de mobilier nelipsită din decorul cluburilor de socializare exclusiviste, unde domnii din înalta societate britanică își permiteau să se ”plictisească”.

 

 

Inițial, în perioada victoriană, tapițeria acestei piese de mobilier nu era din piele, ci din material textil. De asemenea, pentru structură și picioare era folosit lemnul de mahon, iar butonii decorativi, emblematici acum, pe atunci erau opționali. Procesul de fabricare dura chiar și până la 100 de zile, fiind integral manual.

 

Cum a ajuns celebră? În vremurile sale de glorie, Imperiul Britanic ajunsese să colonizeze un sfert din populația globului. Iar odată cu această colonizare, britanicii au transmis și o parte din cultura lor, inclusiv în ceea ce privește decorul locuințelor. Din Australia până în Canada, din India până în Caraibe, fiecare salon de club avea cel puţin o canapea Chesterfield. În acest fel, canapeaua Chesterfield a ajuns să fie o piesă de mobilier clasică, populară în întreaga lume.

 

Scurtă descriere a canapelei Chesterfield

 

Deși inițial canapeaua Chesterfield era o emblemă pentru lux și opulență, fiind accesibilă doar celor bogați, în prezent acest model este un simbol al eleganței pe care și-o poate permite oricine. Popularitatea acestei canapele din piele se datorează designului clasic, atemporal, rezistenței la uzură, durabilității în timp, confortului și spațiozității. Capitonată și ușor de recunoscut datorită butonilor clasici și a formelor arcuite, este iconică pentru stilul și rafinamentul britanic. 

 

Canapeaua Chesterfield are spătarul scund și brațele înalte, răsfrânte precum coarnele de berbec și o tapițerie elegantă din piele, dar poate veni în orice culoare și cu orice material. De cele mai multe ori vei găsi această canapea Chesterfield capitonată cu o tapițerie de imitație piele sau de piele naturală. Este extrem de prezentă în designul zilelor noastre, mai ales pentru a crea impresia de seriozitate și rafinament. Stilul este clasic dar versatil, putând fi integrată și în alte stiluri de design.

Cum poți integra canapeaua Chesterfield în locuința ta?

 

Canapelele Chesterfield din piele închisă la culoare pot să fie utilizate în birouri cu decoruri riguroase, unde vor putea veni în completarea meselor și bibliotecilor din lemn masiv și a tablourilor de mari dimensiuni. Pentru o canapea living va trebui să optezi pentru o culoare mai deschisă și să o folosești alături de fotolii care vor putea să aibă un design diferit.

  • Cu siguranță că pentru o amenajare în stil clasic cel mai bine se va preta o canapea Chesterfield care păstrează designul original. Tapițeria recomandată este cea din piele, iar în ceea ce priveste culoarea, orientează-te spre nuanțe neutre precum alb, negru sau maro.
  • Acest model de canapea Chesterfield a fost adaptat și reinventat de-a lungul anilor. Astfel a ajuns să se plieze mai multor stiluri de amenajare. Dacă un decor în stil clasic este o alegere prea conservatoare pentru gustul tău, optează pentru o amenajare în stil glam. Opulența și eleganța merg mână în mână în acest stil de amenajare, fără a duce la kitch. Un model reinventat al canapelei Chesterfield, Gala Chester, are un design modern excelent pentru o canapea living și vine cu o tapițerie delicată de catifea, disponibilă într-o varietate de nuanțe pastelate sau îndrăznețe. 
  • Există modele de canapea Chesterfield care pot fi adaptate unui decor minimalist, modern. Este vorba de cele care păstrează încă trăsăturile caracteristice canapelei Chesterfield, adică spătarul scund și brațele înalte, dar vin cu un design inovator, minimalist, perfect de integrat în decorul unei locuințe moderne. Tapițeria delicată este completată de cadrul solid realizat din lemn masiv, iar picioarele din metal sunt accentul potrivit, care oferă un plus de originalitate canapelei. În plus, o poți asorta cu ușurință cromaticii din locuința ta, deoarece tapițeria este disponibilă în mai multe nuanțe.

Venind la pachet cu propria poveste, o canapea Chesterfield rămâne încă o alegere populară în rândul designerilor de interior. Sofisticată fără a fi opulentă, aceasta va aduce un plus de eleganță oricărui living. În prezent există inclusiv canapele extensibile în stil Chesterfield, cu structură solidă construită din lemn masiv, PAL și oțel, prevăzute cu extensie confortabilă poziționată sub șezut, iar tapițeria vine în diverse variante de culoare și combinații de materiale. Astfel, de canapele sunt realizate chiar și la noi în țară, iar procesul de fabricare actual este parțial manual.