Grădina cu flori de primăvară: ce ar trebui să conțină - ACAJU

Bogăția coloristică ce acoperă grădina cu flori de primăvară ne face să iubim acest anotimp. Ne simțim cu totul copleșiți când se trezesc la viață flori de primăvară în grădină și ne înfrumusețează și parfumează spațiul verde. Gradina cu flori de primăvară poate fi și în intimitatea balconului unde flori de primăvară în ghiveci ne vor înveseli fiecare zi, aducându-ne primăvara în suflet.

 

La ce să fii atent primăvara, înainte de plantarea oricărei flori

 

Înainte de a planta orice floare în grădină sau în ghiveciul de pe balcon, trebuie să te asiguri că spațiul este pregătit complet pentru noul sezon cald. Asigură-te, deci, că ai uneltele potrivite, că solul este gata pentru plantare, fertil și bogat în nutrienți, și că ai deja o viziune despre cum dorești să arate grădina ta atunci când totul va fi gata. Înainte de a planta bulbii sau semințele, este nevoie să cureți buruienile cu ajutorul unei sape și eventual să adaugi îngrășământ natural sau pământ dintr-o zonă fertilă, pădure sau grădina de la țară.

 

Fie că alegi flori cu bulb sau care se dezvoltă din semințe, fie că ai un spațiu mic pe balconul apartamentului sau un spațiu generos în grădină, cel mai important este locul în care vor sta florile. Majoritatea florilor necesită cel puțin câteva ore de lumină naturală pe zi, cel mai bine dimineața. Dacă plantezi florile în zone prea umbroase sau prea însorite riști o înflorire slabă sau o dezvoltare incompletă a plantelor.

Ce flori pot înflori primăvara în grădina ta

 

  • Ghioceii. Cu toții stim că ei sunt vestitorii primăverii. Ei înfloresc în perioada februarie-aprilie și sunt primele semne ale apropierii sezonului cald. Este bine de știut că preferă locurile luminoase sau semiumbrite și că udarea moderată este importantă pentru creșterea lor frumoasă. Ca bulbul de ghiocel să rămână sănătos, stratul de pământ trebuie să fie bogat în substanțe nutritive și bine drenat, nu trebuie lăsat să se usuce nici după trecerea perioadei de înflorire. Dacă este primul an în care ghioceii înfloresc în grădina ta, este recomandat să scoți bulbii după ce florile și frunzele lor au început să se usuce și să îi lași la repaus pentru aproximativ două luni. Toamna îi poți planta la loc, definitiv de aceasă dată, într-un substrat fertil, cu umiditate constantă. Bulbii fără frunze trebuie plantați la o adâncime de trei ori mai mare decât dimensiunea lor. Pentru că sunt plante perene, în următoarea primăvară ghioceii vor înflori ca noi, aducându-ți primele semne ale anotimpului cald.
  • Zambilele. Pe lângă ghiocei, unele dintre cele mai întâlnite flori de primăvară sunt zambilele. Vin în foarte multe variante de culori și sunt ușor de plantat și de îngrijit. Au nevoie de un loc luminos și de un sol foarte bine drenat. Este recomandat ca bulbii lor să fie plantați într-un substrat de sol argilos în combinație cu unul nisipos, pentru ca umiditatea să fie cât mai bună. Pentru a menține bulbii activi și durata de viață a florilor, se vor îndepărta florile uscate de pe tulpină și, după ofilirea tuturor, se aplică un strat de fertilizator care să stimuleze zambilele. După un an sau doi de la plantare, este recomandat ca bulbii să fie scoși și depozitați înveliți în hârtie, într-un loc uscat și aerisit până în octombrie, când vor fi replantați. La plantare, bulbii se plasează la o adâncime de 25-20 cm și la o distanță de 10-15 cm unul de celălalt. Zambilele dezvoltă și bulbi laterali care se îndepărtează și se replantează la fel.

  • Brândușa de primăvară. Este numită popular brândușă de munte sau stânjenel, este o planta perenă care se înmulțește prin bulbi și care înflorește la începutul primăverii. Este o planta nepretențioasă, dar care are totuși nevoie de lumină și de un sol bine drenat. Udarea trebuie să se facă des pe timpul verii și să lipsească iarna. Rezistă bine în sezonul rece.
  • Frezia. Printre aceste florile de primăvară este și această floare frumoasă și delicată, care se plantează tot primavara, la mijlocul lunii aprilie și a cărei înmulțire se face prin bulbi. Poate fi cultivată în ghivece, grădini sau parcuri, ținându-se cont de faptul ca iubește lumina și solurile bine drenate, cu un pH de 6-7.
  • Lalelele. Sunt o alegere minunată pentru a înfrumuseța grădina cu flori de primăvară. Lalelele sunt printre cele mai îndrăgite flori ale sezonului cald, cresc de asemenea din bulbi și nu necesită foarte multe cunoștințe de grădinărit pentru plantare sau îngrijire. Se dezvoltă cel mai frumos la soare, însă tolerează și zonele ușor umbrite. Perioada de plantare este toamna, în septembrie sau octombrie, când temperatura este pe la 10-15⁰C, urmând ca bulbii să se dezvolte pentru înflorire pe tot parcursul iernii. Înainte de a-i planta, ai grijă ca solul să fie fertil și bine fărâmițat. Pentru plantare, lasă cel puțin 15 centimetri între bulbi și poziționează-i la 10-15 cm adâncime, cu fața în jos. Bătătorește apoi solul și udă-l cu apă din abundență. Nu se mai udă până primăvara, când apar primele frunze.
  • Lăcrămioarele. Ele sunt flori de primăvară ideale pentru grădinarii începători, pentru că nu necesită foarte multă îngrijire și dau un aspect și un parfum frumos, chiar dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție să te ocupi de ele. Spre deosebire de florile amintite anterior, lăcrămioarele preferă spațiile umbrite din grădină. Perioada lor de înflorire debutează în luna mai, deci le poți planta oricând în timpul primăverii, pentru a te bucura de ele în același sezon cald. Solul pentru lăcrămioare trebuie să fie umed și bogat în elemente nutritive, iar locul ferit de lumină. Lăcrămioarele pot acoperi frumos zone din grădină lăsate goale la baza arbuștilor. Pentru plantarea rizomilor de lăcrămioare, ai nevoie de gropi superficiale, de 3-5 cm adâncime. După uscarea florilor, nu îndepărta tijele rămase, pentru că acestea vor hrăni solul și vor pregăti lăcrămioarele pentru dezvoltare în anul care urmează.
  • Begonia curgătoare. Se plantează în ghivece, jardiniere sau cosuri suspendate și este o planta cu flori mari, duble și frumos colorate. Begoniile preferă locurile cu semiumbră și solurile bine drenate, bogate în minerale. Planta poate fi udată moderat, la interval de doua-trei zile.