Idei de pardoseală pentru hol: gresie, parchet sau mochetă, ce alegem? - ACAJU

Holul de la intrarea în casă poate să fie mic sau mare, lat sau îngust, bine luminat sau întunecos și este expus întotdeauna la murdărie, la contactul cu apa adusă pe tălpile încălțărilor purtate în afara locuinței, la praf sau chiar la pietricele și nisip. Din acest motiv trebuie să fim foarte atenți cu ce materiale alegem să facem pardoseala hol pentru că nu trebuie lăsată la voia întâmplării, ci trebuie făcută după studierea atentă a opțiunilor disponibile.

 

Și deși, în zilele noastre, există foarte multe finisaje destinate placării pardoselilor rezidențiale, când vine vorba despre amenajarea holurilor lista se reduce la doar câteva opțiuni care diferă ca aspect, rezistență și preț de achiziție și montaj.

 

Ce material alegi pentru placarea pardoselii din hol?

 

Fiind un spațiu expus la murdărire repetată, holul trebuie finisat cu materiale durabile, cu rezistență sporită. Și în acest caz ne referim în primul rând la pardoseală hol, care poate fi gresia pentru hol, marmura, betonul șlefuit, mozaicul venețian si alte finisaje din categoria celor rezistente la umiditate.

 

Gresie pentru hol, cea mai simplă și practică opțiune

 

Cu siguranță gresia, acest material inventat încă din antichitate, este omniprezent în domeniul amenajărilor interioare, fiind o opțiune care a dovedit de-a lungul secolelor că posedă o mulțime de calități și avantaje:

 

  • Este un finisaj accesibil oricui, pe piață existând modele ce se pliază pe tot felul de bugete.
  • Are rezistență la abraziune, mai mult sau mai puțin, depinzând de model.
  • Este impermeabilă și nu-și modifică aspectul sau textura după expuneri repetate la apă.
  • Fiind fabricată într-o varietate incredibilă de modele, forme, dimensiuni și culori, plăcile de gresie pot fi asortate extrem de ușor, introducându-le firesc în orice concept de design.

 

Dacă vrei să ai o pardoseală frumoasă și în același timp rezistentă pe holul de intrare în locuința ta, alege un model de gresie pe placul tău. Dacă nu știi ce model este cel mai practic la capitolul întreținere, e bine să știi că plăcile ceramice cu striații sau poroase au tendința de a acumula murdărie în jurul striațiilor și în interiorul porilor, căpătând destul de rapid un aspect neplăcut și neîngrijit.

La polul opus se află modelele cu textură netedă, ce imită lemnul sau cele decorative cu imprimeu. În ultimii ani au apărut extrem de multe modele de gresie tip patchwork, iar această tendință promite să se mențină și în următorii câțiva ani, așa că dacă vrei o pardoseală frumoasă și care să nu trădeze fiecare fir de nisip sau picătură de apă ajunsă pe hol, alege un model de plăci cu imprimeu decorativ și nu vei regreta. 

 

Este recomandă evitarea modelelor lucioase în scopul prevenirii producerii diverselor accidente prin alunecare, fiind preferate plăcile antiderapante, mai precis cu suprafețe mate. Tot aici trebuie amintit că rosturile de îmbinare se murdăresc destul de rapid după montare, ducând la deteriorarea aspectului general al suprafeței placate. 

 

O soluție alternativă poate fi gresia rectificată, care se montează fără rosturi de îmbinare, însă utilizarea acesteia nu se recomandă în cazul în care exista un sistem de încălzire prin pardoseală.

 

Parchetul laminat sau stratificat

 

O a doua opțiune este parchetul. Desi nu prezintă aceeași rezistență la abraziune sau la expunerea la apă ca gresia, exista destule modele de parchet pentru hol, laminat sau stratificat care pot rezista lejer ani la rând pe pardoseala de pe hol. 

 

Pentru a te asigura ca parchetul achiziționat nu se va deteriora în scurt timp, va trebui să alegi un model conceput pentru trafic intens, adică unul din clasele de trafic 32 (AC4) sau 33 (AC5). Atenție, nu grosimea este cea care dictează rezistența la abraziune sau trafic a unui tip de parchet laminat, ci clasa din care face parte.

Și un parchet hol, dublu sau triplustratificat, este o opțiune în placarea pardoselii pentru hol, însă e important ca esența acestuia să fie una tare, iar plăcile să fie tratate corespunzător pentru a suporta expunerea repetată la noroi, apă și particule abrazive. 

 

E drept că un parchet hol stratificat care să întrunească toate aceste calități poate fi considerabil mai scump, însă sunt situații când configurarea interioară a casei sau apartamentului te obligă să optezi pentru acest material. Este bine cunoscută situația în care intrarea în casă se face direct în living, holul fiind parte integrantă a acestuia.

 

În cazul livingurilor amenajate ca open space cu holul, se poate opta pentru folosirea și combinarea a două tipuri de materiale de pardoseală hol, pentru delimitarea zonei, montând gresie în apropierea intrării în casă și parchet în restul holului.

 

Mocheta de pe holul de la intrare

 

Mocheta este un accesoriu deosebit pentru orice tip de încăpere, iar rolul pe care îl îndeplinește este unul dublu pentru pardoseala hol, oferă confort termic și înfrumusețează aspectul. Singura regulă este ca mocheta să fie montată și întreținută corespunzător. Având în vedere materialele variate din care pot fi confecționate, acestea nu se pretează doar în cadrul proprietăților private, ci și în spațiile publice. 

 

Mocheta pentru trafic greu este soluția cea mai confortabilă și practică pentru a amenaja pardoseala de hol, în funcție de geometria holului ea putând fi în role sau în dale. Fibrele sintetice predomină în gama materialelor folosite pentru realizarea mochetelor, ele conferindu-i acesteia calități importante ca a fi ignifugă, cu o bună izolare fonică, rezistență la trafic, la abraziunea prafului și nisipului și la expunerea repetată la apă și noroi. Mocheta reține praful și mizeria, care pot fi foarte ușor aspirate ulterior.

 

Mocheta nu este cea mai bună soluție pentru hol. Fiind mai aproape de intrare, se recomandă utilizarea mai multor opțiuni practice care nu sunt atât de vulnerabile la influențele fizice adverse. Ca și în cazul parchetului, o bună idee poate fi și o pardoseală hol ce combină gresia, lângă ușă, cu mocheta care completează restul holului.

 

Pentru pardoseala holului se mai pot folosi și alte materiale, pentru moment amintim doar travertinul, marmura și granitul ca piatră naturală, linoleumul sau marmoleumul în placarea pardoselilor din holurile moderne, pardoseala din vinil și rășini epoxidice.