Bucataria in Stilul Industrial: elemente cheie de design pentru orice tip de incapere - ACAJU

Dacă există un stil care sărbătorește modestia, accesibilul și utilul în același timp, atunci acesta este stilul industrial. Ceea ce cu decenii în urmă a fost conceput ca un mediu propice muncii s-a transformat într-un stil distinct, care își dovedește cu adevărat simplitatea și frumusețea în amenajarea bucătăriei, prin interioare care combină estetica modernă și minimalistă cu elemente industriale. Dacă există un stil care să combine utilul cu moderația, încadrându-se totodată într-un buget prietenos, este fără îndoială stilul industrial. Chiar dacă inițial a apărut ca o modalitate ieftină și eficientă de amenajare a spațiilor de lucru, în timp s-a dezvoltat ca o direcție complet independentă.

Pardoseala și pereții în stil industrial

Stilul industrial oferă o oportunitate minunată de a arata frumusețea materialelor și texturilor naturale. Pe scurt, gândește-te la cărămidă, gresie, pereți din beton. Cea mai simpla modalitate o reprezintă pereții din cărămidă expusă sau din beton, urmați îndeaproape de suprafețele din oțel inoxidabil care, alături de podeaua potrivită, îți ridică bucătăria la un alt nivel. 

 

Alegerea cea mai des întâlnită este bineînțeles cea a pereților din cărămida, însă aceasta necesită și alegerea unui material potrivit pentru pardoseală. De la podele din lemn cu modele în V și os de pește la podele negre și la podele vopsite, ce-i dau bucătăriei tale un aspect vintage, opțiunile sunt nelimitate. Adaugă și niște plăci de gresie albă și câteva rafturi deschise și obții o bucătărie stil industrial cu adevărat captivantă.

 

Decorul industrial în bucătărie

 

Interiorul într-o bucătărie stil industrial trebuie să combine elemente unice într-un mod echilibrat. O armonie perfecta poate fi dobândită prin alegerea decorului și accesoriilor potrivite, care să se asorteze cu stilul. Lucruri care stau și se umplu de praf prin podul casei precum veioze sau lustre handmade, scaune cu un design interesant, rafturi executate manual, mese și insule de bucătărie din materiale reciclate, toate acestea pot crea o atmosfera unică, deci se pot folosi cu încredere. 

 

O bucătărie sti industrial bine pusă la punct poate părea un spațiu brut dar are foarte mult farmec. Nu credem că mai este necesar să precizăm importanța decorului și a accesoriilor atunci când vine vorba de amenajarea unei bucătarii industriale. Important este să-i construiești bucătăriei tale o personalitate unică, îndepărtându-te de turmă și alegând accesorii pe gustul tău, astfel încât la finalului procesului de decorare bucătăria să-ți reflecte cât mai bine personalitatea. Adu în scenă obiecte vechi, pe care s-a pus praful, din casele bunicilor, și restaurează-le sau confecționează singur unele pentru a scoate cât mai mult în evidență unicitatea bucătăriei tale industriale. În cazul acestui stil de amenajare, totul este despre îmbinarea armonioasă a plăcutului cu utilul. Corpurile de iluminat sunt în general pendule făcute din diferite reflectoare sau lustre din roți de bicicletă. Cu numere de mașină se poate face blatul unei mese.

 

Insula de bucătărie element interesant în stilul industrial

 

La insula de bucătărie stilul industrial nu renunță pentru că așa creează impresia de hală enormă. În general insula este folosită și ca zonă de dining sau bar, nu numai de gătit. Doar dacă spațiul este de-a dreptul neîncăpător, insula se micșorează și chiar dispare, rămânând în loc masa de dining. Întotdeauna scaunele sunt metalice, curate la metal, rar vopsite. Multe scaune sunt improvizate de din picioare de gard, cilindri hidraulici, capre metalice sau imaginate din țeavă. Deși inoxul este suficient de des folosit la blaturi, de multe ori apare blatul din piatră naturală. Când blaturile sunt din lemn, acesta nu este frumos finisat. Scaunele în acest context sunt forme brute, fără suplețe.

 

Echilibru între industrial și modern

 

Pentru unii, amenajarea bucătăriei conform acestui stil este echivalentă cu găsirea unui echilibru între rafinamentul modernului și trăsăturile îndrăznețe ale industrialului. Rezultatul acestei îmbinări arată minunat și nu uita că poți regla oricând nivelul de industrial pe care ți-l dorești în bucătărie prin simpla adăugare sau îndepărtare a unor piese de decor. O bucătărie industrială șic este primitoare și are în compoziția sa mobila bucătărie elegantă și blaturi lucioase, bazându-se pe tavan, pereți și iluminat, poate să ofere acea alură industrială de care are nevoie. 

 

Culoarea gri este o alegere grozavă pentru o bucătărie șic industrială deoarece combină duritatea oțelului cu rafinamentul contemporan. Cei care au probleme în a se dedica unui singur stil de amenajare pot începe prin a adăuga de-a lungul timpului diverse elemente industriale în bucătărie, corpuri de iluminat, scaune, dulapuri. După o vreme vor găsi echilibrul perfect dintre modern și industrial fără să facă pași prea mari în această direcție.

Spații de depozitare cât într-o hală industrială

 

Rafturi, rafturi, multe rafturi, este o altă modalitate excelentă prin care poți să-ți transformi bucătăria într-un colț de rai industrial, mărind în același timp spațiul de depozitare. Nu uita însă senzația de brut pe care aceste rafturi trebuie să o transmită sau, dacă aveți deja o bucătărie modernă, cu niște rafturi suspendate din lemn masiv sau din oțel inoxidabil puteți obține contrastul necesar între aceste două stiluri. Un alt atu al rafturilor din bucătăriile industriale, după aspectul lor, este că îți dau ocazia să te folosești de tot spațiul vertical pe care îl ai la dispoziție. Etajerele și cuierele în care îți poți agăța tigăile și cratițele și dulapurile pe care le poți agăța de pereți reușesc să sporească spațiul de depozitare din cele mai mici bucătării. 

 

 

Caracteristicile bucătăriei amenajate în stil industrial

 

  • Pardoseala este acoperită cu dale ceramice sau cu vopsea epoxidică în culoare neutră sau închisă, lemnul negru așezat în V, ciment sau metal.
  • Iluminatul este făcut cu reflectoare industriale metalice, gen pendul, cu becuri în stil Edison.
  • Mobila bucătărie are fronturi largi, deschise sau cu uși din geam, lucrate din lemn masiv, cu aspect învechit, în nuanțe de ocru. Rafturile, polițele sau etajerele, din metal, sunt montate pe perete, la fel și suporturile suspendate pentru tigăile lăsate la vedere.
  • Țevile și conductele din bucătărie se lasă la vedere, vopsite sau în starea lor autentică.
  • Pereții au aspect nefinisat pentru a reda aspectul original, cu pereți din cărămidă sau beton. Pot fi lăsați nefinisați din construcție. Dacă nu se poate, poți aplica cărămidă aparentă sau beton aparent, măcar pe un perete din bucătărie.
  • Culorile sunt în general tonuri de griuri. Aceste griuri se regăsesc atât în vopseaua cu aspect de beton cât și în tapetul, care imită hârtia de ziar.
  • Mobilierul cu efect decorativ, mesele și scaunele sunt din lemn cu picioare concave din metal, cu aspect mecanic și sunt nelipsite din acest decor.
  • Încercați să renunțați la lemnul lăcuit, la tapițerii și imprimeuri, renunțați la tablouri și statuetele clasice în favoarea unor accesorii atipice.
  • Înlocuiți dulapurile cu mese de cusut sau cu dulapuri care par scoase din fabrici și înlocuiți ușile de interior cu uși din tablă sau culisante.

 

Trebuie să recunoaștem că bucătăriile spațioase, cu ferestre imense, tavane înalte și mult spațiu gol primesc mult mai multă atenție decât spațiile mici. Din anumite motive, se crede că în ele stilul industrial își va pierde frumusețea, lucru total neadevărat. Eficiența, ergonomia și moderația sunt factorii fundamentali ai stilului industrial, care sunt ideali și pentru spațiile mici.