Cum alegi chiuveta de bucătărie: Ghidul cumpărătorului isteț - ACAJU

Un element esențial de care trebuie să se țină cont la amenajarea și decorarea oricărei bucătării este chiuveta de bucătărie. Din păcate, multă lume nu-i acordă atenția cuvenită deși chiuveta de bucătărie, trebuie să exprime în cadrul amenajării, calitate, funcționalitate și să fie un frumos element de design.

 

Cum alegem chiuveta de bucătărie?

 

Modelul, forma, materialul, culoarea și, nu în ultimul rând, funcționalitatea sunt câteva aspecte de care trebuie să se țină cont când alegem chiuveta de bucătărie. Odată cu apariția și a altor materiale în afara inoxului, cum ar fi granitul, piatra naturala sau sticla, partea estetica a ajuns să fie pusă pe primul plan din ce în ce mai des în momentul deciziei finale.

Gândește ce nevoi ai, dacă vrei să speli multe vase și să pregătești ingrediente sau dacă doar vrei să clătești vasele înainte de a le pune în mașina de spălat vase. Trebuie, de asemenea, să iei în considerare cât de des folosești chiuveta și spațiul de care dispui. Chiuveta de bucătărie este mai eficientă dacă este plasată între plită și mașina de spălat vase, cu cuva și suportul pentru uscat vase în partea dreaptă, sau stânga, dacă ești stângaci.

Alege chiuveta de bucătărie în funcție de nevoile tale. Cuvele mari sunt potrivite pentru a spăla vasele, iar o cuvă dubla este practică pentru prepararea mâncărurilor și spălatul legumelor în același timp. Chiuveta cu scurgător este potrivita dacă speli des vasele și te ajută să menții blatul uscat.

 

Din ce material alegem chiuveta?

 

  • Inoxul este poate cel mai răspândit material pentru chiuveta de bucătărie, fiind foarte ușor de modelat și se poate găsi în cele mai variate forme. O chiuvetă de bucătărie bună trebuie să aibă minim 0.5 mm grosime și se poate găsi cu diferite finisaje, precum inox satinat, microtexturat sau microdekor. Tabla de inox se caracterizează prin curățare ușoară, rezistentă la impact, rezistentă la substanțe chimice, rezistentă la temperaturi mari și șocuri termice, evitându-se substanțele acide sau abrazive.
  • Materialul compozit, că îl numim granit, fragranit sau tectonită, este unul din cele mai rezistente materiale de pe piață, foarte robust, cu risc foarte scăzut de zgârieturi și cu o rezistență la temperaturi de până la 280⁰ C. Materialul conține peste 70% particule de granit unite între ele cu rășină polimerică. Unii producători au îmbunătățit suprafața granitului cu ioni de argint. Chiuveta de bucătărie din compozit se poate găsi într-o gamă variată de culori, de la alb imaculat la negru intens, fiecare producător având propriul paletar de culori. Este afectată de substanțe acide, diluanți sau solvenți.

  • Sticla este materialul pentru chiuveta de bucătărie făcută pentru cei mai pretențioși utilizatori, care nu fac compromisuri de la calitate, dar nici de la design. Chiuvetele sunt disponibile în modele diferite și mai multe nuanțe. Ele sunt fabricate din oțel inoxidabil și din sticlă tratată. Tratarea termică a sticlei îmbunătățește proprietățile mecanice, crescându-i foarte mult duritatea.
  • Ceramica este extrem de lucioasă și durabilă, rezistentă la șocuri, va rezista foarte bine în timp la zgâriere și colorare și așchiere. Nu va rugini, nu se va estompa dar nu rezistă la lovituri.
  • Tabla sau fonta emailată este cea mai ieftina și cea mai puțin durabilă variantă, suprafata emailată putându-se deteriora ușor, pe lângă aspectul inestetic, putând duce la ruginire și găurire.
  • Acrilul este rezistent la pete, zgârieturi și șocuri mecanice, dar sensibilă la șocuri termice.
  • Piatra naturală adaugă frumusețe și originalitate, rezistență foarte bună, dar preț foarte ridicat.

 

Numărul de cuve pentru chiuveta din bucătărie

 

  • Chiuveta cu o singură cuvă este perfectă dacă nu obișnuiești să gătești foarte des.
  • Chiuveta de bucătărie cu doua cuve este cea mai apreciată la scară largă deoarece oferă un spațiu optim de manevrare și manipulare a vaselor și alimentelor pe timpul spălării.
  • Chiuveta cu trei cuve este destinată familiilor unde pregătirea meselor necesită mai mult efort. A treia cuvă este poziționată între cele două cuve mari și are rolul îmbunătățirii fluxului de lucru.

 

Adâncimea chiuvetei de bucătărie

 

Adâncimea trebuie aleasă în funcție de nevoi, cu cât este mai mică, cu atât va fi mai ușor să stropești în jur și va fi mai dificil să manevrezi vasele voluminoase.

  • Cuvele mici sunt cele cu o adâncime sub 10 cm și de cele mai multe ori sunt utilizate pentru tacâmuri, vasele sau farfuriile sunt foarte dificil de manevrat într-o astfel de chiuvetă de bucătărie.
  • Cuvele medii au adâncimea cuprinsă între 10 și 20 cm, chiar și în cazul unei chiuvete cu două cuve, acestea nu vor oferi un confort deosebit la manipularea vaselor mari.
  • Cuvele mari se încadrează la peste 20 cm și sunt alegerea optimă în cazul lipsei mașinii de spălat. Acestea permit manevrarea cu ușurință a vaselor indiferent de mărimea lor. Dacă ai ales o chiuveta de bucătărie cu două sau trei cuve optează ca măcar una dintre ele să fie de această adâncime.

 

Tipul de montaj

 

  • Chiuveta suspendată este instalată în cazul în care mărimea blatului nu îți permite o chiuvetă mare. Acest tip se prinde direct în perete și are de obicei dimensiuni mici.
  • Chiuveta incorporată o întâlnim cel mai des dintre toate modelele deoarece au prețuri mai mici decât cele îngropate, dar și un montaj mai simplu.
  • Chiuveta îngropată este cea mai elegantă opțiune dintre toate, este prezentă în bucătăriile pretențioase, fiind modelul ce impresionează prin eleganță și funcționalitate.

Ce formă are chiuveta de bucătărie?

 

Când vine vorba despre ce formă are chiuveta de bucătărie, trebuie să înțelegem că depinde de forma blatului și poziționarea pe acesta. Poate fi o formă dreptunghiulară, care permite instalarea unei chiuvete mai mari ce se întinde de-a lungul blatului. Forma rotundă necesită foarte mult spațiu în lățime și de cele mai multe ori se optează pentru modelul oval. Un caz mai deosebit este chiuveta bucătărie pe colț, unde pentru zona de colț se poate opta pentru o chiuvetă pe colț.

 

Existența picurătorului

 

Odată cu dezvoltarea mobilierului de bucătărie și apariția mașinilor de spălat vase, utilizarea picurătorului a început să dispară. Dacă în urma cu 10 ani se punea problema de modelul care trebuie ales, acuma existența lui te pune pe gânduri. În majoritatea cazurilor este instalat în corpul prezent deasupra chiuvetei sau în stânga cuvei. O altă opțiune este să utilizezi una dintre cuve în cazul în care alegi o chiuvetă cu 2 sau 3 cuve.

 

Marile branduri

 

Franke, Teka, Schock și Pyramis sunt primele în clasamentul celor mai apreciați producători de chiuvete de bucătărie din lume. Experiența și profesionalismul își spun cuvântul în calitatea produselor care sunt realizate cu materiale de cea mai înaltă calitate și tehnologii avansate. Aceștia an de an ridică standardele producțiilor prin modele și materiale noi.