Cum alegi masa de bucătărie: 10 sfaturi utile - ACAJU

Deși aparent masa de bucătărie este un obiect cu o structură simplă, nu este cel mai ieftin mobilier, iar alegerea acesteia în funcție de modul de valorificare a spațiului și fondurile disponibile este dificilă. Practic, cea mai bună masă de bucătărie ar trebui să fie una care să se încadreze în buget, să aibă o construcție solidă, să încapă bine în spațiu, să fie făcută din materiale de calitate și care să corespundă și din punct de vedere estetic.

Criteriile legate de aspect și design sunt importante, dar nu sunt primele pe care trebuie să le iei în considerare când te uiți după o masa bucatarie. Utilitatea, optimizarea spațiului, posibilitatea de a se extinde, dimensiunea, distanța minima între locuri, poziționarea față de celelalte piese de mobilier din bucătărie, rezistența, sunt aspecte esențiale pentru alegerea unei mese de bucătărie potrivite. 

 

  1. Alege o masă de bucătărie mare dacă spațiul îți permite

 

Știm că sună logic, dar așa este dacă ai o bucătărie spațioasă, poți instala o masă de bucătărie mare, convențională, dimensiunile acesteia variind bineînțeles în funcție de spațiul din bucătărie sau de numărul de persoane care vor lua masa în același timp. Îți vei mulțumi mai târziu pentru alegerea făcută. Mai mult, dacă nu ai ales o mobilă de bucătărie cu blat suficient, masa poate avea dublă funcționalitate putând-o folosi atât pentru prepararea mâncării, cât și pentru servirea ei.

 

  1. Alege o masă de bucătărie pliantă dacă spațiul este mic

 

Pentru amenajarea bucătăriilor înguste, mesele pliante reprezintă o metodă eficientă de a folosi inteligent spațiul prin funcționalitățile pe care le oferă, față de cele non-pliante. În momentul în care pregătești masa, ea poate să fie pliată la perete, iar în timpul mesei, ea poate să fie „întinsă” pentru a avea spațiu suficient pentru mai multe persoane. Recomandarea pentru mesele pliante este să investești într-o piesă bine făcută, din lemn natur, eventual pe roți și cu scaune rabatabile atașate, pentru ca beneficiile să fie maxime și complete.

 

Într-o bucătărie mică, totul trebuie să fie cât mai portabil și mai convertibil, mobila modulară, într-o continuă schimbare, a oferit și alte idei noi, conform cărora ne-am obișnuit să avem totul cât mai lipit de perete. Mesele pliante fixate pe perete sunt o soluție potrivită pentru bucătăriile lungi și înguste, chiar dacă acestea nu pot fi mutate în altă cameră. Avantajul este că acest model de masă bucătărie nu ocupă spațiu la nivelul pardoselii atunci când este pliată. Fiind montată pe perete, poate fi suficient de mare pentru a fi folosită simultan până la 4 - 6 persoane.

 

  1. Alege o masă de bucătărie extensibilă dacă obișnuiești să ai musafiri

 

Dacă ai o familie numeroasă sau ești genul de persoană căreia îi place să invite prietenii la masă, o soluție ar fi să te orientezi către mese extensibile de bucătărieÎn general, astfel de mese sunt dotate fie cu „aripi ” pe părți, fie se împart în două jumătăți și primesc o parte în mijloc. În majoritatea timpului masa va fi folosită de membrii familiei în varianta compactă, iar atunci când ai musafiri, tot ce va trebui să faci este să adaugi segmentul auxiliar în centrul mesei pentru a o extinde. 

 

Cele mai compacte sunt mesele extensibile integrate în mobila de bucătărie, de obicei sub blatul de lucru. Acestea pot fi extensibile și pliante în același timp. Este o soluție practică putând fi aliniată la perete, în cazul unei garnituri liniare, sau poate avea forma unei peninsule, caz în care bucătăria ar trebui să fie ceva mai lată. Pentru bucătăriile mai mari se recomandă utilizarea unei mese extensibile pentru 4 – 6 persoane. În ceea ce privește forma, aspectul și materialele, putem spune că acestea depind foarte mult de stilul bucătăriei și, mai ales, de preferințele personale ale fiecărei persoane pentru masa bucatarie.

 

  1. Acordă atenție lățimii mesei de bucătărie

 

Dacă lungimea mesei e determinată de numărul de persoane care pot sta la masă, lățimea acesteia va influența foarte mult confortul la masă, asta deoarece o masă mai lată, va oferi mai mult spațiu pentru veselă. Este bine să te gândești la cât de mult îți place să încarci masa atunci când servești un fel de mâncare. Dacă îți place să ai o masă atractivă cu aranjamente deosebite de tacâmuri, pahare, farfurii și care să îți permită să plasezi în mijlocul ei feluri de mâncare, atunci ai nevoie de o masă lată. 70 cm lățime înseamnă o încărcare minimală, 80 – 90 cm încărcare normală, iar peste 90 cm masă foarte încărcată.

 

 

  1. Forma mesei de bucătărie corespunzătoare cu forma bucătărie

 

O masă bucătărie poate fi rotundă, ovală, dreptunghiulară sau pătrată, alegerea formei depinzând de forma camerei, iar obiectivul final este de a alege o masă care umple spațiul proporțional. Dacă ai o cameră pătrată, ți se va potrivi o masă rotundă sau pătrată, iar dacă ai o cameră dreptunghiulară ți se va potrivi o masă ovală sau dreptunghiulară. O masă rotundă sau ovală îți va oferi mai mult spațiu pentru a te deplasa mai ușor, deoarece colțurile sunt tăiate. Pentru o bucătărie dreptunghiulară mai mică, o masă ovală poate fi o variantă mai bună, iar pentru o bucătărie pătrată mică se va potrivi o masă rotundă.

 

  1. Alege un material rezistent pentru masa de bucătărie

 

Mesele de bucătărie pot fi confecționate dintr-o gamă largă de materiale, dar, având în vedere folosirea lor zilnică, cel mai important factor în alegerea acestora îl va juca durabilitatea.

  • Lemnul este cea mai populară alegere, este cel mai durabil, iar patina de uzură pe care o capătă în timp este foarte apreciată fiind considerată estetică, mai ales într-un decor industrial.
  • Mesele laminate sunt mult mai ieftine decât lemnul masiv, marmura sau sticla. În plus, PAL-ul sau MDF-ul sunt materiale non-poroase, ceea ce înseamnă că nu se pătează ușor. Dar spre deosebire de lemn mesele din furnir, nu pot fi recondiționate la fel de ușor în caz că s-au zgâriat, ciobit sau dezlipit.
  • Mesele cu blat din metal se potrivesc în camerele cu decor industrial sau contemporan. Metalul este un material foarte durabil, dar este predispus la rugină și la zgârieturi. 
  • Marmura este un material care aduce o notă luxoasă în orice bucătărie. Dar este greu de întreținut, materialul fiind poros și se poate păta. 
  • Mesele cu blat din sticlă oferă o estetică curată, luminoasă, care se potrivește cu orice bucătărie modernă sau în stil contemporan. Sunt ușor de întreținut și foarte greu de pătat. Fiind fabricate la standarde, astazi ele aduc un coeficient de siguranță mărit.

 

  1. Culoarea mesei de bucătărie în acord cromatic cu mobilierul

 

Printre opțiunile importante pentru alegerea mesei în bucătărie este și culoarea acesteia, este important pentru aranjamentul bucătăriei tale ca masa să se asorteze cromatic cu mobila bucătărie.

  • Poți asorta masa cu fronturilor mobilierului, mai ales ale dulapurilor de bucătărie, masa putând fi în ton sau în contrast cu acestea.
  • Poți alege o masa confecționată din același material cu blatul mobilierului sau măcar în aceeasi nuanță cu blatul ansamblului de mobilier.
  • Din punct de vedere cromatic masa poate avea o culoare identică sau similară finisajului ce îmbracă peretele din zona blatului de lucru.
  • Când nu știi cum să legi vizual culoarea tâmplăriei și a ușii de interior cu restul, poți încerca să asortezi masa de bucătărie cu ele.

 

  1. Masa de bucătărie în contrast cromatic cu mobilierul

 

Dacă vrei să ai o bucătărie frapantă te poți folosi de contraste, acestea putând fi, blânde (maro-bej, gri deschis-gri închis etc) sau pot fi puternice (alb-negru, roșu-negru, vernil-galben etc). Dacă vrei să aduci mai multă lumină într-o bucătărie sobră, dotată cu mobilier în culori închise, alege un set masă și  scaune bucătărie albe sau într-o altă nuanța deschisă (verde extrem de pal, bleu, galben șters). Poți crea contraste plăcute cu o masă gri închis într-o bucătărie dotată cu mobilă bucătărie gri deschis, sau poți aduce un plus de luminozitate și eleganță cu o masă de culoare bej sau crem în contrast cu un mobilier în tonuri medii și închise de maro. 

 

 

  1. Optează pentru o insulă de bucătărie în loc de masa clasică

 

În loc de clasica masa bucatarie, destul de voluminoasă și fără nimic special ca design, poți alege o soluție mult mai practică și foarte modernă: masa tip insulă. Este mai înaltă decât o masă obișnuită, se amplasează de regulă în mijlocul încăperii și poate avea mai multe funcții: servirea mesei, blat de lucru, spațiu de depozitare pentru că poate avea sertare sau rafturi sau poate avea spațiu gol dedesubt, ca să ofere suficient loc pentru cei care stau la masă. Trebuie concepută astfel încât să lase suficient loc liber în bucătărie. De cele mai multe ori, masa insulă se pune în mijlocul bucătăriei, dar dacă are roți și nu ai suficient loc, atunci o poți lipi la perete sau o poți pune chiar și într-un colț, dacă ai o bucătărie în formă de L. 

 

Există foarte multe modele de mese tip insulă: masa tip restaurant, pe roți cu bare pentru agățarea prosoapelor de bucătărie și un spațiu pentru depozitarea vaselor de gătit, dedesubt. Poți transforma măsuțe înguste de sufragerie sau poți transforma un dulăpior într-o masă tip insulă dacă îl acoperi cu un blat special în partea de sus, pentru a-l proteja. Când nu ai nevoie de el, îl poți ascunde sub blatul de lucru sau sub chiuvetă, iar când vrei să îl folosești, îl muți în mijlocul încăperii. 

 

O masă mai înaltă, concepută pentru bar sau pentru servirea cinei, se poate transforma foarte repede într-o masă tip insulă pentru bucătărie. Fiind înaltă, asigură loc suficient pentru persoanele care vor sta la masă. Dacă vrei, poți monta pe margini niște cârlige pentru agățarea ustensilelor sau prosoapelor, dar în așa fel încât să nu îi incomodeze pe cei care stau la masă.

 

  1. Alege masa de bucatarie în funcție de stilul de amenajare

 

În afara aspectului cromatic la alegerea mesei de bucătărie trebuie să iei în calcul și stilul de amenajare al bucătăriei. Dacă dulapurile din bucătărie au un design rustic, sunt realizate din lemn sau dintr-un furnir ce imită lemnul și masa aleasă ar trebui să urmeze aceleași linii. Altfel spus, nu poți asorta o masă din pal, eventual și cu picioare din inox unei garnituri din lemn masiv. 

  • Mesele în stil rustic sunt fabricate în general din lemn masiv și au un aspect nefinisat. Picioarele sunt de cele mai multe ori în X sau doar două picioare cu aspect de piedestal. Este potrivită pentru spațiile convenționale, și se potrivește într-o încăpere cu decor shabby-chic, industrial sau rustic.
  • Mesele de bucătărie în stil clasic sunt făcute din lemn, cu picioare sculptate și au un finisaj lucios. Cel mai bine arată cu niște scaune tapițate.
  • Mesele cu piedestal sunt concepute pentru a sta sprijinite doar pe un picior, în loc de patru așa cum sunt cele clasice. De regulă, blatul va fi rotund, și este o variantă potrivită pentru bucătăriile în stil vintage.
  • Mesele în stil liniar cu liniile drepte și cu unghiuri la fel de drepte sunt o opțiune bună pentru încăperile în stil minimalist.

Foarte importantă este și rezistența, de aceea după ce ai gasit modelul potrivit de masă de bucătărie, verifică finisajele, îmbinarea dintre blatul mesei și picioare, și caută mese cu un blat neted și evită-le pe cele foarte texturate deoarece vor fi mai greu de curățat.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei