Cum amenajezi un bar între bucătărie și living, pentru un decor ca în filme - ACAJU

O idee de amenajare destul de des folosită este aceea ca între bucătărie și living să existe un bar. Amenajarea unui bar de bucătărie este o soluție în foarte multe situații, iar motivul este unul cât se poate de pragmatic: lipsa spațiului. Când spațiul nu ne permite să alegem o masă propriu-zisă, varianta de masă bar poate juca un rol important în ergonomia și funcționalitatea casei. Acesta contribuie la eficientizarea circulației în bucătărie, dar și facilitează utilizarea electrocasnicelor și spațiilor de depozitare.

 

Să amenajezi o masă tip bar între bucătărie și living înseamnă deschiderea unui open space între aceste două încăperi, presupune conexiunea acestor două zone. Scopul principal este acela de a elimina bariera dintre cele două zone, de a simplifica decorul și structura, dar în același timp, de a nu pierde din funcționalitate. Cheia este în spațiile de depozitare corect proiectate și spațiul de lucru îmbinat cu zona de dining, iar toate astea pot fi întrunite pe o insulă. Odată cu deschiderea unui open space între bucătărie și living trebuie să se înțeleagă că cele două încăperi devin dependente una de alta. 

 

Amenajarea unui bar de bucătărie

 

În general, bucătăriile de bloc nu sunt recunoscute pentru dimensiunile lor generoase, ci pentru configurația lor îngustă și lungă, motiv pentru care amenajarea unui bar de bucătărie rezolvă în mod ideal un open space, atunci când vorbim despre delimitarea livingului de zona de gătit. Amenajarea unui bar de bucătărie, cu masă tip bar, a devenit o soluție ideală în ziua de astăzi. 

 

Motivul este unul strict legat de modul în care dinamica familiei s-a schimbat de-a lungul anilor. Ambii parteneri lucrează, iar timpul pe care-l petrec împreună, ca familie, este mai puțin. În timp ce unul din familie pregătește ceva în bucătărie, celălalt își găsește locul fie în living, fie în zona de bar, la masă bar bucătărie, fiind împreună în același spațiu. Altminteri, persoana care gătește este condamnată la singurătate în bucătărie și totala lipsă de comunicare în familie.

Sfaturi și trucuri pentru amenajarea unui bar de bucătărie

 

 • În funcție de configurația bucătăriei, o masă tip bar se regăsește de cele mai m ulte ori în două variante, fie în prelungirea blatului de lucru, fie vizavi de acesta.
 • Însă înainte de a stabili poziția și designul barului, că este important să se știe cum va arăta mobilierul bucătăriei, de la dimensiuni, poziționarea logică a electrocasnicelor și a corpurilor de depozitare, până la materialele folosite, texturi și cromatică.
 • Pe cât posibil înălțimea de fixare pentru masă bar bucătărie trebuie să fie proiectată la aceeași înălțime cu blatul de lucru al bucătăriei, aproximativ 90 cm, pentru a suplimenta frontul de lucru.
 • Pentru că întotdeauna apartamentele au nevoie de spații de depozitare, masa tip bar trebuie să aibă la picioare integrat un spațiu de depozitare. Este important să ai spațiu de depozitare dar și suficient de mult spațiu la picioare. În cazul în care sunt folosite scaune la semiînălțime, o bară de sprijin pentru picioare, ar fi ideală.
 • Există scaune potrivite pentru masa de dining, standard ca să le spunem așa, există scaune pentru masă bar bucătărie, barul are 110 centimetri înălțime, și există aceste scaune hibrid, între cele două variante, pentru masă tip bar de 90 cm înălțime.
 • Un alt element de care trebuie să se țină cont este iluminarea zonei, care trebuie să fie centrată pe masă bar bucătărie și care poate pune în valoare întregul design și astfel acesta poate deveni inima încăperii, acestui open space creat din bucătărie și living.
 • Pentru ca designul să fie unul complementar și pentru a crea unitate este recomandat ca masa bar bucătărie să aibă același material și aceeași culoare cu blatul bucătăriei.
 • Este de preferat ca masa bar bucătărie să fie o piesă de mobilier bar custom-made, pentru că o piesă făcută la comandă, este mult mai ușor să fie integrată ca dimensiuni și concept spațial. În altă ordine de idei, pentru a nu apărea diferențe vizibile de aspect este de preferat ca piesele de mobilier bar să aibă același producător cu restul pieselor din bucătărie.

Idei de baruri de bucătărie

 

 • Bar poziționat vizavi de blatul de bucătărie, varianta 1. Este soluția într-un apartament în care bucătăria și livingul sunt poziționate paralel pe lungime, iar open space-ul este parțial pentru că nu a fost dat jos tot peretele, ci doar o fereastră mare în peretele despărțitor, creând ca un un snack-bar înalt, de 110 cm. În bucătărie, sub fereastră este un blat pentru pregătit mâncarea. Prin fereastră se transferă mâncarea către dining atunci când este nevoie.
 • Bar poziționat vizavi de blatul de bucătărie, varianta 2. Peretele este înlăturat în totalitate și în loc este instalat un corp de bar clasic, cu scaune spre living și spațiu de depozitare spre bucătărie. Înălțimea blaturilor este aceeași în toată bucătăria, dar blatul de la bar are material diferit pentru a separa vizual bucătăria de zona de dining.
 • Bar poziționat vizavi de blatul de bucătărie, varianta 3. Dacă cel puțin bucătăria este mai pătrată, prin eliminarea peretelui spre living se obține un spațiu pentru o bucătărie în L sau chiar U, și suficient spațiu pentru a amenaja o masă tip bar. Acest mobilier bar poate fi poziționat în mijlocul spațiului de trecere sau lateral. Înălțimea blatului mesei poate fi sau de bar, 110 cm, sau la nivelul blaturilor din bucătărie.
 • Bar insulă. În cazul unei bucătării spațioase, masa bar bucătărie poate fi integrată în insula bucătăriei, creând astfel o piesă de mobilier multifuncțională, piesa centrală a bucătăriei.
 • Bar într-o bucătărie amenajată în L, varianta 1. O bucătărie spațioasă sau mai pătrată, amenajată în formă de L, în cazul în care trecerea open space spre living nu este prea generoasă, poate avea amenajat masa bar pe cel de al treilea perete al bucătăriei, stând cu spatele la aceasta.
 • Bar într-o bucătărie amenajată în L, varianta 2. Dacă trecerea între bucătărie și living este suficient de largă, barul poate fi sub formă de L la rândul său, închizând aparent bucătăria. Înălțimea la masa tip bar va fi de 110 cm. Spre exterior for fi așezate scaunele, spre interior fiind accesul spre locurile de depozitare. Dacă se simte nevoia, spre interior poate exista un al doilea blat la nivelul blatului mobilei de bucătărie pentru a servi masa mai ușor.


Atât în planul decorului, cât și al amplasării articolelor de mobilă, totul trebuie să se îmbine armonios. O masă bar bucătărie văzută din living este mobilier bar, iar dinspre bucătărie est o masă și un blat de lucru. Fiecare detaliu din living se va completa cu fiecare detaliu din bucătărie. De la culoarea pereților, lămpi, până la forma mânerelor și modelul mobilei.