Lumina în bucătărie, la fel de importantă ca sarea în bucate - ACAJU

Designul bucătăriei ar trebui să fie atractiv, original, dar foarte important, ar trebui să garanteze un proces confortabil și ușor de gătit, o atmosferă plăcută pentru a servi masa sau pur și simplu pentru a sta la un pahar de vorbă. Unele dintre detaliile minore dar importante în bucătărie, care pot transforma radical bucătăria și pot servi drept inspirație pentru stilul întregii case sunt sursele de lumină. Starea noastră de spirit este influențată de cantitatea de lumină din casele noastre, dar mai ales de calitatea ei.

Atunci când gătești ai nevoie de lumină din abundență, de aceea, utilizează cât mai multe surse de lumină, atât general cât și local. Umplerea camerei cu lumină naturală va face dintr-o mică zonă un spațiu mai plăcut și plin de energie. Cu toate acestea, dacă ești limitat atunci când vine vorba de plasarea și dimensiunea ferestrei, cel mai bun lucru este de a veni cu un plan de iluminare care să înveselească și mărească vizual spațiul.

 

Ce înseamnă iluminat corespunzător în bucătărie

 

Iluminarea perfectă a unei bucătării ar trebui să fie rezultatul combinării luminii artificiale cu cea naturală. Dacă bucătăria se bucură de lumină naturală, atunci aceasta ar trebui utilizată, planificând distribuția corpurilor de mobilă de bucătărie astfel încât să nu acopere sau să împiedice circulația luminii. Foarte important este ca atunci când vorbim de iluminat să abordăm lumina în bucătărie în funcție de zonele bucătăriei, zona pentru gătit, zona pentru spălat și zona de depozitare, dar și de faptul că în afara de spațiu utilizat mai ales pentru prepararea hranei, bucătăria s-a transformat treptat într-unul cu multiple funcțiuni, loc de luat masa, loc de socializare alături de familie sau prieteni care vin în vizită, poate chiar și spațiu de lucru pentru casele unde nu există un birou dedicat.

 

Lumina caldă, neutră sau rece

 

Foarte important este și faptul că acum avem la îndemana corpuri de de iluminat bucătărie, în special plafoniere prevăzute cu driver special ce permite alegerea uneia dintre cele trei tipuri de lumină, caldă, neutră sau rece.

  • Lumina caldă este relaxantă atât pentru ochi cât și pentru ‘’starea de bine’’, deci este potrivită unde se servește masa sau în zona de relaxare, dacă dimensiunea bucătăriei permite, eventual asociată unui lampadar.
  • Lumina neutră se poate utiliza deasupra mesei când aceasta preia rolul unui birou și în situațiile când este nevoie de mai multă lumină decât cea oferită de lumina caldă.
  • Lumina rece este recomandată exclusiv la prepararea alimentelor, în special când este nevoie de o atenție sporită detaliilor și anume: deasupra blatului de lucru, cu lumina prevăzută sub mobilierul suspendat – spoturi, bandă LED, în proximitatea insulei echipate, atunci când bucătăria este prevăzută cu așa ceva.

Alegerea luminilor în funcție de mobilier

 

Alegerea luminilor în funcție de mobila de bucătărie este simplă: corpurile de iluminat trebuie să asigure o lumină caldă atunci când mobilierul este realizat din lemn sau pal și tonuri în accente mai reci, în cazul unui mobilier metalic sau de sticlă. Evită, însă, lumina foarte rece, care va da bucătăriei un aer industrial și steril și folosește din plin luminile ambientale.

 

Iluminatul general

 

Acesta este asigurat de corpul montat pe centrul tavanului sau suspendat din plafon și care asigură cantitatea de lumină necesară pentru spațiul întreg al bucătăriei. Indiferent de stilul bucătăriei, instalarea luminilor pe centru a rămas esențială, cele mai potrivite aici fiind lămpile de plafon sau cele suspendate, cu intensitate reglabilă.

 

Iluminatul local

 

Folosirea mai multor corpuri de iluminat bucătărie în aceeași încăpere permite introducerea diferitelor grade (straturi) de lumină. Pentru a avea parte, în bucătărie, de lumini de intensitate diferită, este important să nu folosim doar sursele de lumină directă și să evităm iluminarea acestui spațiu într-un mod uniform și monoton. 

Jocul de lumini poate crea contraste surpinzătoare, mai ales dacă vei instala corpuri de iluminat cu funcții și intensități diferite, în fiecare altă zonă a bucătăriei.

 

  • Sisteme de iluminat pentru zonele de lucru, precum blaturile trebuie să asigure un nivel de lumină corespunzător în timpul preparării hranei. Lumina trebuie să fie directă, poziționarea corpului trebuie făcută în așa fel încât să nu existe umbre nedorite. LED-urile sunt o opțiune bună pentru aceste zone, deoarece nu se încălzesc, așa cum o fac becurile incandescente, neexistând pericolul căldurii emanate de becuri sau spoturi, atunci când se lucrează sub ele. Posibilitatea de a se putea ascunde cablurile, constituie punctul lor forte, astfel că acestea pot fi ascunse privirii și pot ilumina suprafața dorită.
  • Elemente încastrate în plafon sau lămpi suspendate deasupra mesei. În funcție de dimensiunea apartametului, din lipsă de spațiu, locul de luat masa se află de cele mai multe ori în bucătărie. Această zonă trebuie să fie un loc relaxant, unde să poți lua masa într-o atmosferă plăcută, totul fiind influențat de ergonomia mobilierului, de amplasarea mesei și mai ales de lumina în bucătărie. Foarte potrivite sunt lămpile suspendate, eventual colorate, care pot fi folosite alături de un dimmer care va regla intensitatea luminii și va crea atmosfera potrivită pentru cinele târzii. 
  • Iluminatul încorporat în mobilă. Una din variantele de fracționare a spaților de lucru sau punctelor de interes în bucătărie este varianta de iluminat bucătărie încorporată în mobila de bucătărie, cu ajutorul spot-urilor. Acestea își pot îndrepta lumina pe întreaga lungime a blatului din bucătărie. Poate fi soluția optimă, atunci când bucătăria este mobilată pe lungimea ei, iar forma camerei este dreptunghiulară. Folosind spot-urile încorporate în mobilier poți să accentuezi întreg spațiul de lucru și, totodată, să creezi un ambient plăcut, combinând lumina caldă (principală, ambientală) cu cea de lucru. 
  • Iluminarea cu LED. Iluminarea mobilei poate fi atât utilă, cât și foarte funcțională. Iluminarea LED creează un efect vizual deosebit unor polițe de perete, spre exemplu, adăugând un detaliu surprinzător întregii zone. În plus, dungile subțiri, datorită tipului de LED care le integrează, o fac o completare ideală a mobilierului care o pune în valoare.
  • Lumini de ambient plasate la fereastră sau în zona destinată cititului sau băutului cafelei.

 

O bucătărie „norocoasă” se poate lăuda cu patru surse diferite de lumină în bucătărie, o fereastră de dimensiuni generoase, care permite din abundenţă lumina naturală, o lustră plafon, care oferă iluminare ambientală și care de obicei se află deasupra unei mesei, un dispozitiv lung montat pe perete, care luminează zona de sus și atrage atenția asupra peretelui și spoturi montate pe partea interioară a dulapurilor suspendate care asigură şi o bună iluminare a blatului. 

Dacă bucătăria ta nu beneficiază de suficientă lumină naturală, sursele de lumină artificială vor fi amplasate în număr mare, cu accent pe zona blatului de lucru, a mesei și barului, dar și pentru a pune în valoare diferite elemente decorative prezente aici. În bucătăriile de dimensiuni mai mici pentru a crea un ambient plăcut și un nivel corect de lumină, sunt suficiente două tipuri pentru iluminat bucătărie. Ne putem limita la un corp central pentru un iluminat general și apoi la un iluminat local pentru blatul de lucru sau iluminat pentru blat și iluminat ambiental în zona mesei.