Mobila de bucătărie albă? 11 lucruri pe care e bine să le cunoști - ACAJU

Dacă dorești să gătești într-un spațiu luminos și aerisit, o bucătărie albă este alegerea ideală, cu atât mai mult cu cât mobila bucătărie albă nu se demodează niciodată. Pline de stil și în același timp discrete, bucătăriile de culoare albă își vor păstra aspectul contemporan atât acum, cât și peste ani. Spre deosebire de modelele realizate în nuanțe și culori la modă care nu mai sunt de actualitate în cel mult un an sau doi de la momentul achiziției, bucătăriile albe rămân mereu în actualitate. 

  1. Pentru bucătărie, mobila bucatarie albă de dimensiuni mari te va ajuta să menții ordinea. Poți să adaugi accente de marmură, inox sau de lemn pentru blaturi.
  2. Mobila de bucătărie albă va face spațiul să pară mai mare, fapt care va avantaja în special încăperile mici, iar dacă apelezi la corpuri de mobilier albe și înalte, senzația de spațiu va fi și mai pronunțată, dând încăperii un aer proaspăt. O soluție excelentă este cea în care folosești mobila de bucătărie albă lucioasă, lăcuită, care amplifică impresia de luminozitate și dă un aer luxos locului.
  3. Mobila bucatarie albă poate fi asortată foarte simplu, indiferent de ce nuanță a fost folosită la zugrăvirea pereților din bucătărie. O bucătărie albă îți oferă o mulțime de posibilități de decorare cu ajutorul accesoriilor colorate: diverse textile, precum fața de masă și un set de șervete, prosoape, perdelele sau jaluzelele, două sau trei ghivece cu flori și tot felul de ustensile pentru gătit, un set de scaune colorate, perne colorate pentru banchete sau colțar. Pentru un aer proaspăt, mobila albă cu design simplu în forme geometrice se asortează cu portocaliu, verde crud sau galben lămâie, pentru un stil clasic sau modern se asortează cu maro, gri și albastru de toate nuanțele, și chiar negru.
  4. Combinația dintre alb și negru este una din cele mai spectaculoase într-o bucătărie albă, un exemplu de design reușit care utilizează aceste două nuanțe este cel în care decorul sau mobilierul bucătăriei sunt albe iar blatul de lucru este negru. Folosirea corectă a proporțiilor și accentelor face ca aceste două culori să poată fi folosite chiar și în bucătăriile înguste sau cu dimensiuni mici. Deși este utilizat de obicei în designurile moderne, duetul alb-negru va putea să decoreze și bucătării clasice care sunt mai sobre și elegante.
  5. Într-o bucătărie albă este recomandat ca accesoriile și eletrocasnicele să fie de inox, de evitat pe cele negre care vor atrage atenția și vor eclipsa mobilierul.
  6. Un blat de culoare albă este un element funcțional și stilat într-o bucătărie albă. Un blat din marmură albă oferă bucătăriei un aspect cald, îngrijit, care va însenina încăperea. Marmura are o durabilitate ridicată, un aspect elegant, iar albul va face ca designul bucătăriei tale să iasă din tiparele obișnuite. Blatul din granit alb este o alegere populară și accesibilă pentru toată lumea, fiind un material rezistent și cu un aspect ce poate fi ușor personalizat. Blatul quartz este cel mai rezistent, suprafața acestuia nu se pătează deoarece nu este poroasă și nu reține bacterii.
  7. O insulă albă de bucătărie îți va lumina încăperea, indiferent de poziția în care este așezată. Creează un contrast deosebit de elegant prin alegerea unei culori total diferite pentru corpul de mobilier de sub blat.
  8. Pentru o bucătărie albă perfectă folosește spoturi de lumină, nu neon, pentru o lumină dulce și intensă, iar lumina naturală filtreaz-o cu o perdea în culoarea podelelor. Ansamblul o să fie mereu scăldat de o lumină dulce indiferent de vreme.
  9. Într-o bucătărie albă, o masă de bucătărie din sticlă va accentua ideea de spațiu deschis, modern și elegant. Sticla transparentă formează o combinație deosebită cu mobila de un alb imaculat.
  10. Bucătăriile albe se potrivesc la fel de bine în decoruri rustice, minimaliste, industriale sau scandinave, și mai mult, sunt foarte ușor de integrat cu elementele existente ale unei case. Imperfecțiunea mobilei albe reprezintă un avantaj într-un decor shabby-chic, care este caracterizat de albul predominant iar textura mobilierului vopsit în alb trebuie să aibă un aspect învechit, să pară degradată. Albul își găsește locul perfect în minimalismul și simplitatea designului scandinav, o bucătărie albă va crea un sentimentul de confort și relaxare. Bucătăria modernă îți dă libertatea să adaugi elemente ieșite din comun, poate chiar strălucitoare, iar detaliile din marmură sau lemn se potrivesc unei bucătării moderne cu mobilă albă de-a lungul peretelui principal. Mobilierul alb și minimalismul merg mână în mână din totdeauna, iar bucătărie minimalistă trebuie să fie cât mai aerisită, fără decorațiuni extravagante.
  11. Praful este considerabil mai vizibil pe mobila de culoare închisă decât pe mobila de bucătărie albă, pe care vei putea să o cureți cu ușurință fără să îți fie frică de urmele pe care le-ai putea lăsa în urmă. Pentru ca praful să nu se depună prea repede, este recomandat să ștergi mobila de două ori pe săptămână. Folosește o lavetă cu microfibră udată modest. Pentru un plus de strălucire, folosește puțină ceară de mobilă.

Dezavantajele albului sunt în mare parte strâns legate de dificultatea de a menține în timp prospețimea și curățenia redate de designul în alb, știut fiind faptul că, în timp, albul îngălbenește, așa că va trebui depus de două ori mai mult efort pentru a menține albul curat cât mai mult timp. Totuși, mobila de bucătărie albă reușește să infrumusețeze aspectul unei încăperi. Eleganța, simplitatea și culoarea neutră vor oferi posibilitatea să mixezi cu ușurință obiectele de decor, țesăturile și alte decorațiuni. Decorarea unei bucătării albe este mereu o provocare, dar rezultatul este mereu o reușită.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei