10 idei prin care să abordezi stilul Scandinav în casa ta - ACAJU

Foarte aproape de stilul minimalist și stilul scandinav pune accent pe mobila simplă, din lemn, cu accesorii utile, decorațiuni discrete și nuanțe deschise. Dacă dorești o amenajare simplă cu mobilier din lemn în stil minimalist, dar funcțională, sobră, dar luminoasă, și mai ales cu multe plante, te poți inspira din stilul scandinav.

Este un stil de amenajare extrem de versatil, permisiv și relaxat, care este acceptat și tolerat cu ușurință de cei mai mulți dintre noi. Datorită efectului de interior calm și senin se încadrează perfect pentru orice apartament sau casă, fie ele de dimensiuni mici, medii sau mari și pentru orice vârstă.

  1. Optează pe culori deschise, camere spațioase și mobilier simplist

Nordicii sunt pasionați de camerele aerisite, cu puține piese de mobilier și doar două culori în designul total, dintre care una trebuie să fie neapărat albul. În acest fel, o încăpere sau întreaga locuință va părea mult mai mare decât este, pentru că, așa cum bine știi, albul, în proporții mari, creează senzația de spațiu larg.

Stilul scandinav se caracterizează prin culori deschise și nuanțe pastel, cum ar fi culoarea untului, tonuri de bej, gri deschis sau galben-pai. În opoziție, cea de-a doua culoare aleasă trebuie să fie un turcoaz, un vișiniu ori un verde deschis și dacă albul este predominant, a doua culoare este doar o pată de accent prin accesoriile decorative sau printr-un perete îmbrăcat în tapet decorativ. Important este să se păstreze aspectul general de simplitate și discreție.

  1. Alege podeaua din lemn - este un element specific stilului scandinav

Locuințele amenajate în stil scandinav au mai ales, podeaua din lemn, deschis la culoare. Parchetul masiv din stejar oferă căldură amenajării și echilibrează perfect culoarea alb, prin nuanța mai rece și mai dură. O variantă excelentă pentru a susține accentele scandinave pentru interior este pardoseala din piatră pentru bucătării, băi sau holuri. Poate fi marmură în tonuri dulci sau travertin, și pot fi inserții în pardoseala de lemn.

  1. Alege piese de mobilier din lemn -  este unul dintre cele mai utilizate materiale în design-ul interior

Lemnul este materialul de bază în stilul scandinav, și de fapt tot ce e natural este binevenit. Amenajările nordice sunt puse în evidență de o paletă variată de sortimente și culori de lemn, în principal fag, frasin și pin alb. Important este ca lemnul să fie tratat cât mai puțin cu substanțe chimice.

Piesele de mobilier de bază din stilul scandinav sunt de inspirație minimalistă, fiind foarte simple ca formă, ușor de manevrat și întreținut, în culori foarte deschise, de obicei alb, lemn natural sau albit, și discrete. Practic secretul unei amenajări în stil scandinav constă în folosirea pieselor mici de mobilier, strecurate în decor, care aduc acel sentiment de căldură și intimitate, specifice unui cămin primitor. Măsuțe de cafea, scaune, console, tabureți de inspirație retro, vintage, rustică sau industrială, cu aspect uzat, personalizează și definesc un ambient scandinav.

Bucătăria este practică, fie compactă, fie cu rafturi deschise, cu mobilă bucătărie culoare albă, acompaniată de nuanțe de lemn natural, preferate în special pentru blatul de lucru.

  1. Pune accent pe mobilierul funcțional

Casele scandinave urmăresc să respecte un design deschis, aerisit. Spațiul destinat amenajării își propune să nu fie încărcat, ci să conțină strict piesele de mobilier necesare unui stil de viață funcțional și ușor. Conceptul de “Less is more” și funcționalitatea caracterizează cel mai bine design-ul nordic. Acesta nu ține cont deloc de tendințe, fiind concentrat mai degrabă pe aspectul practic al obiectelor care fac parte din decor, încurajând mix-ul de materiale, finisaje si texturi.

  1. Creează o atmosferă caldă dacă îți dorești un aranjament în stil nordic

Conceptul danez de “Hygge”, născut ca urmare a iernilor lungi lipsite de lumină și a climei reci, însemnă confortul și protecția pe care ți-o oferă locuința. Când vorbesc despre hygge, danezii se referă la crearea unei atmosfere calde în casele lor, de care să se bucure împreună cu familia și prietenii. În mijlocul iernii, danezii combat vremea mohorâtă și nopțile lungi prin hygge. De aceea un loc principal în amenajările scandinave îl ocupă șemineul, care poate să aibă și rol funcțional dar și scop estetic, un detaliu special care face întotdeauna diferența. Lumina focului aprins este o imagine iconică pentru interioarele scandinave.

  1. Alege mobilier simplist, dar pune accentul pe decorațiuni stridente

O mobilă simplă, minimalistă, nu poate fi completată cu decorațiuni masive sau stridente. Dacă dorești să te inspiri din stilul scandinav în amenajarea locuinței, alege tablouri pentru pereți în nuanțe discrete, cum ar fi crem, gri, chiar negru, însă cu măsură. Monotonia pereților albi, poate fi spartă, prin înfrumusețarea lor cu ajutorul grupurilor de tablouri, fotografii și mesaje motivaționale înrămate, dispuse asimetric

Textilele albe sau în alte nuanțe discrete sunt foarte potrivite. Este bine să te rezumi la covoare, perne decorative, eventual cuverturi sau huse pentru canapeaua din living, pentru că, în ceea ce privește ferestrele, acestea nu trebuie sa nu fie acoperite cu draperii care să împiedice pătrunderea luminii naturale.

  1. Optează pentru culori deschise și  ferestre cât mai mari

Iluminarea este elementul cheie în designul scandinav și de aici încercarea de a amplifica lumina cât mai mult cu putință. Popoarelor nordice beneficiază de foarte puține ore în care sunt atinși de razele soarelui. De aceea, stilul scandinav încearcă să adauge cât mai multă strălucire naturală în case, cu ajutorul albului și culorilor pale. Efectul de reflexie face dintr-o simplă alegere cromatică un adevărat fundament al designului nordic. În afară de folosirea albului și a ferestrelor cât mai mari, amenajarea cu oglinzi este o altă trăsătură caracteristică stilului scandinav ce amplifică lumina.

  1. Alege piese de mobilier cu forme ce transmit omogenitate și echilibru

Liniile generale sunt cursive, pornind de la arhitectură până la mobilier. Piesele de mobilier au linii drepte, simple, semănând cu cele aparținând stilului minimalist. Formele transmit căldură, omogenitate și echilibru. În stilul scandinav se acordă o mare atenție fiecărui detaliu, fapt ce conferă fiecărei încăperi o eleganță unică.

  1. Pune accent pe patul din dormitor - acesta nu este doar un loc de dormit, ci unul de relaxare

Tradiționale în Țările Scandinave, paturile continentale “Scandinavian box spring bed”, sunt considerate mai mult decât un simplu loc de dormit, sunt locuri de relaxare, care îți oferă senzații de confort total atunci când pur și simplu stai în pat și citești o carte sau stai pe laptop/tabletă. Cu atât mai mult în alegerea patului din dormitorul matrimonial ar trebui să ții cont de stilul nordic, care duce confortul la excelență. În afara de faptul că vei fi încântat de aspectul estetic pe care îl va da patul încăperii, te vei putea bucura de fiecare dimineață, fără dureri de spate, și cu întreg corpul relaxat.

  1. Completează camera cu verdele specific plantelor dacă îți dorești un aranjament complet scandinav

Ghivecele cu plante verzi, fără flori, completează eleganța unui ambient amenajat în stil scandinav. Plantele joacă un rol important în obținerea unui stil autentic, acestea pot sta pe podea, se revarsă de pe pervaz, stau în colțul camerelor în suporturi de perete, pe masă sau pe comode... Verdele plantelor se potrivește perfect cu mobilierul de lemn și spațiile luminoase. Iar dac ai o terasă aici stilul scandinav va străluci.

Rețeta pe scurt, pentru obținerea unui interior în stil scandinav, înseamnă să te concentrezi pe „a te simți ca acasă” și să obții o amenajare la superlativ. În detaliu, în ordine aleatorie: preferința pentru spații aerisite, cu mobilă puțină, și pentru lumina naturală; predominanța materialelor naturale: lemn, plută, bumbac etc; culoarea dominantă, albul.