10 piese de mobilier care nu se demodează - ACAJU

Tendintele în design interior vin și pleacă, iar noi în dorința de a fi la modă ne împrospătăm mereu mobilierul cu câte o achizițe de top. În timp, achizițiile se dovedesc sau nu a fi de succes, la unele renunțăm, iar altele devin piesele noastre de mobilier preferate. În afara preferințelor personale și trendurilor, mobila care nu se demodează este mobila de calitate care depășește bariera timpului, atât din punct de vedere estetic cât și funcțional. 

Originalitatea, durabilitatea, eleganța și modul în care patina timpului și-a pus amprenta asupra acestor piese de mobilier atemporale, nu sunt obligatorii, dar ajută la definirea lor. De multe ori intervine și factorul sentimental, pentru că nu ai renunța niciodată la un model de mobilă ever green, fotoliul preferat, scrinul moștenit de la bunici, canapeaua ta comodă în care ți-ai petrecut atâta timp, oglinda găsită în pod sau la târgul de antichități, mai ales că le poți recondiționa.

  1. Canapeaua Chesterfield

Investiția într-o canapea relaxantă este cea mai înțeleaptă alegere pentru un living confortabil. Este important să ai canapeaua potrivită într-o încăpere în care canapeaua este vedeta amenajării. Este recomandat să achiziționezi o canapea într-o nuanță neutră, astfel încât, dacă pe viitor te gândești să schimbi nuanța predominantă din cameră, să nu fii nevoit să cumperi o nouă canapea. 

Acest lucru nu se va întâmpla cu siguranță dacă ai investit într-un model de canapea care îndeplinește toate criteriile și anume într-una din cele mai celebre modele, canapeaua Chesterfield. Denumirea ei vine cel mai probabil de la contele Phillip Stanhope din Chesterfield, care între anii 1694 şi 1773 a folosit pentru amenajarea interioarelor sale canapele asemănătoare. Eleganța și confortul sunt caracteristicile de bază, piesele de mobilă fiind supradimensionate, cu tapițerii din piele sau catifea și cu butoni ce crează aspectul recognoscibil. Această canapea va influența orice design prin rafinamentul aristocratic, puțin masculin. Este unul din cele mai durabile modele și nu cred că ai putea să-ți dorești altă canapea, mai ales dacă ești adeptul interioarelor clasice.

  1. Fotoliile Club

Fotoliile Club pot fi asortate cu canapelele Chesterfield, pentru că au un design similar. De obicei realizate din piele, cu mânere masive şi înalte şi adesea cu spătar oval, fotoliile Club se pare că îşi trag numele de la Clubul Gentlemen-ilor din Franţa, acolo unde erau amplasate pentru că erau foarte confortabile. Modelul nu este revendicat de un designer şi se regăseşte deja în majoritatea caselor clasice din România. Este modelul cel mai recomandat dacă vrei mai multă intimitate și chiar puțină izolare. 

Pentru micul tău colț de lectură optează pentru un imens fotoliu englezesc, în care dacă te afunzi și te întorci cu spatele, prezența ta este greu de sesizat. Un fotoliu ideal și căruia nu îi va lipsi decât șemineul și tava cu ceai la ora 5 și asupra căruia nu vei ceda nimănui drepturile de folosire.

  1. Fotoliu lounge

Piesa de mobilier statement este acea piesa care uimește și impresionează prin aspectul său deosebit. Aceasta este de cele mai multe ori o canapea, dar poate fi și un fotoliu. Un fotoliu lounge colorat, strident, poate sparge monotonia decorului, devenind elementul vedetă care iese din tipare, atragând atenția asupra sa. 

Fotoliul lounge, cu origini în antichitate, a trecut bariera timpului fiind încă foarte prezent în designul contemporan. Explicația durabilității în timp vine de la faptul că este confortabil, creează un context potrivit pentru socializare și în plus poate avea o structură diferită de la un model la altul. Nu vei putea să te desparți de vedeta ta care alungă plictiseala și poate da altă energie și alte dimensiuni livingului.

  1. Balansoar chaise lounge

Pentru colțul tău de lectură și relaxare aflat pe balcon sau terasă poți folosi un chaise longue LC4, unul dintre cele mai cunoscute variante ale chaise longue-ului ce datează încă din antichitate. A fost creat de Le Corbusier şi a primit denumirea de “maşinăria de relaxare” datorită efectului pe care îl garantează. Probabil că replica unui astfel de model va deveni un ideal pentru confortul și liniștea pe care o cauți după o zi de lucru. Tocmai de aceea, ar trebui să-i oferi compania unui aranjament verde de plante și flori.

  1. Mobila pictată manual

Mobila pictată a fost prezentă de-a lungul timpului în casele tradiționale, ea având potențialul de a deveni atracția principală dintr-o cameră, datorită unicității sale și a aspectului inedit. Mobila este pictată manual, cu multa migală, purtând amprenta personală și talentul artizanului. Fiecare pictură pe mobilă este inspirată din natură, tradiții sau obiceiuri, având o poveste unică, iar două piese de mobilier, deși pot fi pictate cu motive asemănătoare, nu vor avea niciodată o pictură identică. 

Farmecul mobilei pictate este dat de povestea ce-o poartă. Povestea poate fi transmisă mai departe din generație în generație, deoarece mobila pictată nu se va demoda niciodată. Este suficient dacă optezi pentru o singură piesă de mobilier pictată, iar aceasta nu trebuie așezată lângă o altă piesă de mobilier sau element decorativ statement. Dacă ai descoperit prin depozitul de mobilă veche o băncuță albă cu motive florale, o măsuța de cafea pictată sau o ladă de zestre de la bunica cu ornamente trandiționale pictate, nu o lăsă să se prăfuiască în continuare, readu-le la viață și găsește-le un loc în designul casei tale.

  1. Masa cu piedestal

Masa cu piedestal, în loc de modelul clasic cu patru picioare, are o istorie lungă și este populară și astăzi. Avantajele ei vin, în afara faptului că arată bine în orice context, din faptul că este ideală pentru o cafea cu prietenele, dar și pentru o cină romantică. De obicei este realizată din lemn masiv, de aceea se potrivește perfect în amenajările interoare în stil clasic. Pentru mai multă funcționaliate există și varianta de masă cu piedestal extensibilă. 

  1. Scaune colorate

Dacă ești pasionat de stilul contemporan, eclectic sau industrial, nu vei putea renunța la piesele de mobilier colorate, care adaugă pete de culoare decorului personalizându-l. Scaunele colorate în zona de dining sau bucătărie vor completa decorul și îi vor da acea notă personală care îl scoate din anonimat. Tendința mix&match din ultimii ani a permis alăturarea unor piese de mobilier care nu sunt set. Scaunele, de exemplu, indiferent de locul în care sunt amplasate, dar mai în zona de dining, pot fi personalizate ca și culoare sau model, în funcție de preferințele fiecărui membru din familie. De aici, faptul că acel scaun va purta amprenta personală a lui cutare, va deveni de neînlocuit și va depăși orice trend ulterior.

  1. Fotoliu rotativ

Mobila scandinavă este totodată suficient de minimalistă și smart încât să se potrivească și în cele mai mici spații. Simplitatea și liniile curate ajută ca stilul scandinav de amenajare să fie compatibil cu o varietate de alte stiluri decorative, iar lemnul putând sta lângă multe alte texturi. Există câteva piese de mobilier ce te trimit cu gândul la interioarele nordice și în care merită să investești. Scaunul Wishbone al lui Hans Wegner sau celebrul fotoliu rotativ Egg al lui Arne Jacobsen sunt exemple de mobilă icon scandinavă. Suple și elegante, acestea pot fi puse oriune, în dormitor, în camera copilului sau în living pentru un moment de ralaxare.

  1. Masă de cafea Tulip

De multe ori, când te plictisesti de design-ul livingului tău și vrei să schimbi ceva, dar nu știi prea bine ce ai schimba, iar pernele sau planta de lângă fereastră nu sunt suficiente, cel mai simplu ar fi să-ți schimbi măsuța de cafea. Un lucru mic dar care oricând poate da un refresh, aspectului livingului tău. Creează un nou punct de atracție în designul livingului alegând un model deosebit, precum celebra masă Tulip. Masa Tulip este masa cu un picior, cu linii curbate, adesea regăsită pe alb. Este creată de Eero Saarinen şi se încadrează în cele mai celebre mese moderniste, fiind extrem de practică şi estetică, cu orice combinaţie de scaune. Este ușoară și poate fi mutată cu ușurință prin apartament, și întotdeauna îi vei găsi un loc potrivit.

  1. Oglinzile

Oglinzile sunt decorațiuni care nu se demodează, le cumperi acum și le poți păstra ani buni de acum încolo. Designerii iubesc oglinzile pentru capacitatea lor de a reflecta spațiul şi lumina. Există câteva secrete care te pot ajuta să le foloseşti la maximum. Oglinzile-statement au devenit din ce în ce mai frumoase, dar şi accesibile la preţ. Oglinzile conferă locuinței un farmec aparte, deoarece dau impresia de spațiu mai mare, mai elegant și în același timp pot reflecta şi stilul tău personal. Alege oglinzi cu rame simple, eventual cu finisaj metalizat, deoarece se potrivesc în majoritatea tipurilor de decor.

 

Unul dinte aspectele pentru care merită să investești în mobilă de calitate este că aceasta își va păstra frumusețea în timp. Alege acele piese de mobilier care par a nu se demoda niciodată, iar casa ta nu va ține cont de trecerea timpului.