Cadouri de casă nouă: TOP 15 cele mai inspirate idei - ACAJU

Mutarea într-o casă nouă marchează începerea unei noi etape în viața proprietarilor, un eveniment pe cât de important, pe atât de emoționant. Dacă prietenii tăi sau membrii apropiați ai familiei tocmai și-au cumpărat o casă sau se mută într-un apartament nou - este timpul să-i surprinzi cu un cadou de casă nouă special, util, împreună cu urările tale de bine. Vor aprecia cu siguranță gestul, pentru că orice om proaspăt mutat vrea să povestească despre peripețiile căutărilor, despre cum au ales mobila din noua casă, despre povestea noii locuințe.

Există o mulțime de variante de cadouri de casă nouă, de la obiecte de decor, la cadouri funcționale, cum ar fi seturile de veselă, lenjerii și alte textile pentru casă, până la aparate electrocasnice, în funcție de bugetul pe care vreți să-l cheltuiți. Dar, dacă vreți ca acel cadou de casă nouă să se potrivească noilor proprietari, am pregatit cateva sfaturi si idei care sa te inspire si sa te ajute sa alegi cadourile potrivite.

Scurtă istorie a obiceiului de a oferi cadouri de casă nouă

Nu doar în România, ci și în alte tari, se obișnuiete să oferi cadouri de casă nouă atunci cand mergi la cineva în vizită în noua locuință. Obiceiul este însă mult mai vechi și se pare că datează încă din Evul Mediu, când se considera că într-o nouă casă trăiesc spirite malefice, iar pentru a curăța spațiul era necesar aprinderea focului. Tocmai de aceea, în acele vremuri trecute, cadoul de casă nouă însemna un braț de lemne oferit proprietarilor.

 

 

Mai târziu, în Franta, petrecerea de casă nouă avea loc dupa finalizarea construcției când erau invitate toate persoanele care au ajutat la procesul ridicării acesteia. În timpul petrecerii, oala cu bucate era agățată de un cârlig deasupra focului, acesta fiind ultimul obiect montat și care marca începutul cinei.

În partea de sud a Statelor Unite, petrecerea de casă nouă era cunoscuta sub denumirea “Food Pounder”, care presupunea că fiecare invitat să aducă noilor proprietari o jumătate de kilogram de mâncare, cum ar fi brânză, mălai, zahăr, făină și alte produse alimentare. 

Obiceiul de a oferi un cadou de casă nouă s-a păstrat și în zilele noastre și reprezintă modalitatea prin care tinerii proprietari sunt ajutați de rude, prieteni sau cunoștințe cu obiecte practice, care să le faciliteze acomodarea.

 

Cum alegi cadoul potrivit de casă nouă

Printre cele mai importante caracteristici ale unui cadou de casă nouă oferit cu mare drag se numără faptul că el trebuie să fie de ajutor noilor proprietari sau cel puțin să se potrivească gusturilor sau stilului casei, tocmai ca să nu fie depozitat într-un colț de dulap iar banii pentru achiziționarea lui să fie dați în zadar. 

 

Tocmai pentru că întrebarea ”Cum alegi un cadou de casă nouă care să se potrivească noilor proprietari?” se află în mintea multor persoane, ți-am pregătit câteva criterii de alegere care te ajute să gasesti acel dar original de casă nouă care să le spuna prietenilor tăi cât de mult îi prețuiești și, cel mai important, să le și placă.  

Așadar, gândește-te la felul lor de a fi și ție cont de aceste criterii atunci când cauți un cadou de casă nouă:

 • Relația cu gazda. Este de la sine înțeles că tipul de relație pe care o ai cu gazda la care mergi în vizită pentru a sărbători mutarea într-o nouă casă constituie un pucnt de plecare în alegerea cadoului. În cazul în care mergi în vizită la un coleg de serviciu sau la un vecin, cel mai bine este să daruiești obiecte practice, impersonale. Pentru prietenii foarte apropiați, pe care îi cunoști foarte bine, ai o libertate mai mare de alegere, de la cadouri simbolice, amuzante, personalizate.
 • Gradul de rudenie. Pentru persoanele care fac parte din familie, precum frați ori proprii copii, ai posibilitatea să oferi daruri substanțiale, reprezentând chiar mici piese de mobilier sau aparate electronice și electrocasnice de care știi că noi locatari au nevoie. La fel și în cazul nailor sau al finilor, dacă ai o relație apropiată, poți alege cadouri de casă nouă din gama electronicelor și electrocasnicelor, dar și obiecte decorative mai deosebite, precum un tablou de artă sau un set de veselă de calitate superioară.

 

 • Vârsta și sexul gazdelor. Dacă prietenul cel mai bun sau colegul de birou s-a mutat în casă nouă, atunci îndreaptă-ți atenția către cadouri de casă nouă bărbați din gama electronicelor sau ține cont să optezi pentru obiecte în nuanțe neutre. Dacă noua proprietară este sora sau cea mai bună prietenă, atunci probabil că poți opta pentru plante de apartament, produse de veselă sau decorațiuni de interior pornind de la stilul de interior care știi că îi place. Dacă ești în căutarea unui cadou de casă nouă pentru nași, o idee potrivită poate fi o ramă foto de la nunta voastră sau un ceas elegant, în acord cu stilul de design interior al casei. Dacă gazdele la care mergeți sunt finii, o idee de cadou de casă nouă pentru fini poate fi un obiect electrocasnic mic din gama aparatelor de cafea sau aparatelor de făcut pâine.

 • Hobby-uri și pasiuni. Cadoul de casă nouă bazat pe pasiunile noilor proprietari au mult mai multe șanse să rămână în sufletul posesorului de casă nouă, nu doar într-un colț de casă. Indiferent cât de apropiată este relația cu gazda la care mergi în vizită, dacă știi că are un hobby sau o pasiune pentru un anumit lucru, atunci cu siguranță vei merge la sigur dacă vei alege un cadou din această gamă. Nu face însă exces de creativitate și mergi la sigur pe cadouri clasice.
 • Nevoi. Cine s-a mutat în casă nouă? Un cuplu, un bărbat, o femeie, tineri căsătoriți, o familie cu copii sau cu animale de casă, una cu venituri modeste sau una care își amenajează asa doar de la anumite magazine de renume? Dacă ții cont de toate aceste criterii, vei elimina riscul de a oferi un obiect care să fie pus în debara sau chiar aruncat.

 

Top 15 idei de cadou pentru casă nouă

 

În primul rând, orice cadou de casă nouă trebuie să le fie util gazdelor cărora le treci pragul casei din punct de vedere al stilului de viață, cât și al obiceiurilor pe care le au. Când pornești în căutarea celor mai bune idei de cadouri de casă nouă ar fi bine să începi cu obiectele practice, și să continui cu cele simbolice sau chiar personalizate, însă achiziția trebuie să aibă în vedere relația dintre tine și noii proprietari de locuință.

 

E drept că o astfel de decizie presupune timp pentru căutare și analizare a opțiunilor, cunoașterea noilor proprietari cărora le vei dărui cadoul și răbdare suficientă pentru căutări.

 

 

Iata câteva idei de cadouri de casă nouă care sperăm să te inspire și să-ți facă alegerea mai ușoară:

 

 

Cele mai populare cadouri de casă nouă:


 1. Decorațiuni pentru casă. Decorațiunile se încadrează în gama celor mai populare cadouri de casă nouă din două motice: au prețuri pentru toate buzunarele și probabilitatea de a da greș e mică, nimănui nu-i prisosește o vază nouă sau un ceas poate fi pus în orice cameră. Acestea sunt decorațiunile care bucură pe oricine s-a mutat în casă nouă: lenjerie sau cuvertură de pat/canapea, ceas, vază de flori, ramă de fotografii, tablouri, statuete, sfeșnice de lumânări, plante de apartament.

 

 1. Piese de mobilier. Orice proprietar de casă nouă vizualizează cu ochii minții cum va arăta casa și ulterior își caută piesele de mobilier dorite. Astfel, mobilierul esențial precum patul, canapeaua, șifonierul sau biblioteca vor fi achiziționate în timpul amenajării. Dar, dacă faci parte din familie și știi că noii proprietari își doresc o anumită piesă de mobilier, există obiecte pe care le poți oferi cadou dacă știi din surse sigure că au nevoie de ele, cum ar fi: un cuier mai deosebit, o măsuță de cafea potrivită cu decorul casei, un fotoliu accent pe care știi că urmează să și-l achiziționeze, o banchetă de dormitor care se află pe lista de cumpărături a proaspeților proprietari de casă nouă;

 

 

 1. Aparate electrocasnice. Dacă vorbim de propii copii sau de finii tăi, atunci electrocasnicee sunt cadouri potrivite pentru casă nouă, pentru că cel mai probabil știi exact ce își doresc. Pentru că probabil electrocasnicele mari și le-au achiziționat deja, o surpriză plăcută va fi dacă le iei: un strocător de fructe, un aparat de cafea, un toaster sau o cană fierbător.

 

 1. Obiecte pentru curte și gradină. Nașii tăi s-au mutat în casă nouă sau un coleg de birou te-a invitat la petrecerea pe care o dă cu ocazia mutării la casă? Cele mai potrivite cadouri sunt obiectele de grădinărit cu care slabe șanse să dai greș. Oricine se mută la casă cu curte are nevoie de o mulțime de unele pe care cel mai probabil nu și le va cumpăra de la bun început deoarece este o investiție serioasă. Le poți oferi în dar de la obiecte de mobilier de grădină de genul hamacelor sau balansoarelor, până la ghivece sau suporturi de flori, ori unelte de grădinărit.

 

 

 1. Aparatură electronică. Dacă fericitul posesor al unei case noi este fratele tău și ești în căutare de idei de cadouri de casă nouă pentru bărbați, cele mai populare alegeri sunt cele din gama aparatelor electronice. O boxă wireless, un sistem de supraveghere, un desfăcător electric de vin, o stație meteo smart sau un gadget nou apărut pe piață va fi cu siguranță un cadou apreciat.

 

Cadouri personalizate de casă nouă:

 

 1. Un album/ramă foto hand made. Pentru nași, prieteni foarte apropiați sau pentru bunicii care s-au mutat de la apartament la casa nouă de la țară, un album foto sau o ramă tip tablou cu pozele celor dragi va fi acel cadou de suflet pe care îl vor aprecia din toată inima, mai ales dacă vorbim de persoane care nu mai au nevoie de lucruri materiale. 
 2. Un vin de colecție. Dacă prietenul care te-a invitat să-i vezi noul apartament știi că apreciază băuturile fine, un vin vechi, de colecție, oferit într-o cutie personalizată cu nume și un mesaj de casă nouă, este exact cadoul cu care nu vei da greș.

 

 

 1. Un coș cu flori. În cartierul de case în care locuiți a venit o familie nouă pe care vreți să o întâmpinați într-un mod frumos? Un cadou de casă nouă care să le ureze un bun venit în modul cel mai prietenesc este un coș cu flori.

 

 

 1. Obiecte decorative. Stickere decorative de perete cu mesaje, seturi de cești cu inițialele gazdelor, prosoape de baie cu monograme cusute, un pled de fotoliu croșetat manual sau un tablou pictat chiar de tine sunt cadouri personalizate de casă nouă pe care prietenii tăi le vor aprecia tocmai datorită gestului și intenției din spatele darului oferit. 

 

 

Cadouri haioase de casă nouă:


 1. Covoraș de ușă cu mesaj amuzant. Toți avem acea categorie de prieteni pentru care întâlnirile înseamnă întotdeauna distracție, bancuri și voie bună. Cu siguranță nu sunt genul de prieteni care să aprecieze o lenjerie de pat sau un set de cești de cafea, ci mai degrabă prețuiesc cadourile care dau startul unei noi glume. Punem pariu că-i vei amuza copios dacă le vei oferi cadou un covoraș de ușor cu mesaje nostime precum: “Oh, nu, iar tu?”, ”Ai adus banii?”, ”The house was clean last week!”, “Bine ați venit, sperăm că nu cu mâna goală!” sau “Sper că ai adus ceva de băut”, ”Ai labele curate?”.
 2. Cănile cu mesaje amuzante sau forme atipice. Oricine s-a mutat vreodată în casă nouă știe cât de dificil este să găsești căni de cafea sau pahare pentru un număr mare de prieteni. Dacă vrei să iei un cadou de casă nouă pentru prietenii tăi, alege o variantă mai haioasă și optează fie pentru căni de cafea cu mesaje amuzante, fie pentru pahare cu forme atipice sau cu leduri. 

 

 1. Șorț de bucătărie cu un mesaj haios sau mănușă de bucătărie cu inel. Odată ce vei vedea aceste cadouri haioase suntem convinși că te vei gândi exact la persoana căreia i se potrivesc cel mai bine pentru petrecerea de casă nouă.

 

 

Cadouri practice de casă nouă:

 

 1. Vesela, tacâmuri și pahare. Din gama cadourilor de casă nouă tradiționale, care se potrivesc oricui, sunt obiectele practice de genul seturilor de veselă, tacâmuri sau pahare. Alege modele simple, în nuanțe neutre sau clasicul alb pentru farfurii și inox pentru tacâmuri și evită să iei ceva colorat sau cu modele puternice pentru a merge la sigur. 

 

 

 1. Prosoape sau lenjerii de pat. Sunt acele cadouri de casă nouă niciodată de prisos, iar acest lucru se aplică și în cazul prietenilor sau al rudelor tale, așa că vei merge la sigur cu o lenjerie de pat sau cu un set de prosoape. Alege materiale calitatetive de genul bumbacului și optează pentru nuanțele preferate ale gazdelor petrecerii de casă nouă sau pe nuanțe clasice. 
 2. Cadouri din gama hobby-uri. Un șevalet de pictat, un covoraș de yoga, un joc de societate sau un glob pământesc pot reprezenta cadouri foarte apreciate pentru prietenii tăi care te-au invitat în vizită în noua lor casă.

 

 

Cadouri simbolice pentru casă nouă

 

Există superstiții de care unii oameni țin cont atunci când oferă un cadou de casă nouă. Mai ales dacă persoanele la care mergi pentru prima dată știi că ar aprecia un astfel de cadou, datorită gândului bun pe care acestea îl transmit, iată ce cadouri simbolice pentru casă nouă poți oferi: 

 

 • Sare. Se spune despre sare că este simbolul belșugului, dar nu trebuie neapărat să oferi sarea în sine, ci poți oferi simbolul acesteia sub forma unui set de sare și solniță. 

 

 

 • Zahăr. Zahărul semnifică dulceața zilelor care vor veni în aceasta casă nouă unde ai fost invitat, așadar poți oferi în dar o bombonieră sau un set de recipiente pentru condimente în bucătărie.
 • Ulei și orez. Uleiul de masline oferit cadou simbolizează sănătatea și viața lungă, iar orezul se oferă în dar atunci când le dorești celor dragi să aiba parte de nenumărate momente fericite, mărunte, dar dese. Recipientele pentru condimente, ulei și oțet reprezintă un cadou potrivit de casă nouă mai ales pentru cei cărora le place să gătească.

 • Plantă de apartament. O plantă de apartament înseamnă dedicare și grijă față de cei apropiați și transmite gânduri bune pentru familia căreia i-ai trecut pragul casei.
 • Obiecte din lemn. Atunci cand oferi un platou de lemn sau un tocător destinat preparării alimentelor în bucatariei, acest lucru înseamnă că le urezi gazdelor casei unde ai fost invitat, stabilitate, armonie și înțelegere. 
 • Lumânări. Lumânările sau candelele, în special cele artizanale, sunt un cadou ideal, ele simbolizând lipsa problemelor și găsirea soluțiilor în orice moment dificil.
 • Mătură sau perie. Un cadou mai neobișnuit este mătura sau peria, însă acest lucru simbolizează o casă curată și nepătată de vicii sau nemulțumiri. Nu trebuie să oferi ad literam acest cadou de casă nouă, ci poți să transpui gestul în a oferi în dar un aspirator de mână.

 

Ce cadouri de casă nouă să nu oferi

 

După cum ai observat, există o mulțime de idei de cadouri de casă nouă, însă există și obiecte care nu se pretează neapărat acestei ocazii. Iată ce cadouri de casă nu este bine să oferi:

 

 • Produse de igienă personală. Acestea nu sunt cele mai inspirate cadouri de casă nouă,  pentru că există posibilitatea să alegi produse care nu sunt pe placul prietenilor tăi și, mai ales, că acestea țin de intimitatea fiecărei persoane.

 • Obiecte religioase. Dacă nu știi foarte multe detalii dspre persoana care te-a invitat la petrecerea de casă nouă, evită să oferi în dar cadouri cu notă religioasă, de genul icoanelor sau statuetelor religioase. 
 • Animale de companie. Există riscul ca prietenii tăi să nu-și dorească un animal de companie, chiar dacă l-au apreciat poate pe al tău sau chiar dacă locuiesc într-o casă mare, așadar evită complet să oferi cadou un animal dacă nu ți s-a transmis în mod special această dorință.

 • Cadouri kitsch sau fără utilitate. Cadourile de casă nouă nu ar trebui să însemne kitsch-urile sau statuetele din vacanța noastră, de genul turnului Eiffel de la Paris, gondolele din Veneţia, ori scoicile de la Marea Neagră. Acestea au valoare pentru noi, însă pentru gazdele care ne-au invitat la petrecerea de casă nouă nu reprezintă nimic, iar în majoritatea cazurilor sfârşesc la gunoi.

 

Indiferent că este vorba de prieteni apropiați, vecini noi, colegi de birou sau membri ai familiei, mutarea într-o casă nouă este o experiență pe cât de complicată, pe atât de emoționantă, așadar caută cu atenție cadoul de casă nou pentru cei dragi!