Concepte de design interior inspirate din cultura japoneză - ACAJU

Stilul de design interior japonez este caracterizat de multe linii drepte, o simplitate eficientă a decorurilor, lipsa ornamentelor, un minimalism atent construit pentru a ilustra armonia și echilibrul. În plus, inspirația din natură, de unde și preferința pentru materiale și culori organice, pentru lumină și spații deschise este de asemenea o trăsătură des întâlnită. Designul interior inspirat din cultura japoneză este caracterizat prin starea de zen, iar o casă decorată în acest stil trebuie să inspire minimalism, armonie și liniște interioară. 

Să-ți amenajezi casa conform principiilor esteticii japoneze înseamnă să apreciezi lucrurile simple, naturaletea și confortul într-o ambianță imperfectă, dar plină de vitalitate. Lecția principală este de a înțelege că lucrurile cu care te înconjori nu te definesc, și că sunt pur și simplu obiecte menite să-ți facă viața mai ușoară și mai plăcută. 

 

Wabi-sabi - un stil de viață inspirat din natură

 

Wabi-sabi este ca și hygge, mai degrabă un stil de viață, o perspectivă asupra lumii bazată pe acceptarea imperfecțiunii și pe autenticitate. Are trăsături comune cu minimalismul, fără a împărtași, însă, austeritatea acestui stil, pentru că te îndeamnă să trăiești folosind în cel mai eficient mod cât mai puține lucruri. Inspirațiile culturale predomină, în special ceremonia antică a ceaiului, un ritual japonez care te învață să încetinești ritmul și să accepți efemeritatea lucrurilor. 

 

Într-o casă amenajată în stil japonez, mobilierul, realizat mai ales din materiale naturale, nu încearcă să ascundă urmele trecerii timpului. Totuși, wabi-sabi nu este același lucru cu shabby chic, un stil în care obiectele sunt învechite intenționat. Imperfecțiunea poate fi adusă prin turnarea unei pardoseli din beton aflată în așteptarea unei eventuale colorări, o oglindă veche, metale și marmură, decorațiuni ceramice realizate manual, care devin din ce în ce mai căutate tocmai datorită imperfecțiunii și unicității care le caracterizează.

 

Pe scurt, o amenajare stil japonez, conform principiilor wabi-sabi, înseamnă să te intorci la origini, să inveti să creezi frumusete în cele mai neasteptate locuri și să păstrezi în jurul tau doar lucruri care te fac fericit. Spre deosebire de minimalism, wabi-sabi nu îți pune nici o limită de obiecte pe care să le folosețti și nici nu te constrânge să alegi o anumită estetică. 

 

Tehnica japoneză de organizare KonMari

 

Cultura japoneză mizează pe simplitate și eficienţă, iar aceste obiective pot fi aplicate în diverse zone, nu doar în spațiul de locuit. Fă ordine în casa și decide ce păstrezi și ce arunci. Metoda KonMari are mottoul „Îți faci curat în casă o dată pentru totdeauna” și are doi piloni simpli: păstrezi ceea ce îți aduce bucurie și arunci ce nu îți transmite bucurie. Este o abordare de inspirație minimalistă pentru a sorta lucrurile în funcție de categoria lor, în loc să iei la rând fiecare cameră și are trei principii de bază: simplificarea, organizarea și depozitarea, pentru un stil de viaţă ordonat. Teoretic, metoda KonMari presupune o schimbare de mentalitate, și anume „Să îți faci ordine în casă, înseamnă să îți pui viața în ordine”.

 

Spațiul înghesuit alungă pacea

 

Potrivit culturii japoneze, casele sunt funcționale și simple. Aglomerarea locuinței cu obiecte inutile alungă liniștea și pacea, potrivit japonezilor. Spre deosebire de europeni care își încarcă locuința cu diverse obiecte și canapele masive pentru a avea confort, japonezii stabilesc un punct central al camerei și în jurul său lasă cât mai mult spațiu liber. Pentru cultura japoneză, confortul înseamnă o cameră cât mai aerisita, în care există numai obiectele strict necesare. Stilul de viață calculat și echilibrat îi ajută pe japonezi să locuiască în armonie cu lucrurile lor.

 

Paleta cromatică naturală

 

Interioarele japoneze folosesc materiale naturale la constructia spațiilor, așa că acestea se coloreaza în nuanțele respective de bambus, împletituri de orez, hârtie, lemn ori piatră. Pardoseala acoperită cu parchet și pereții îmbrăcați cu panouri decorative din lemn sau vopsiți simplu, în alb, reprezintă fundalul ideal pentru un decor simplu și autentic. Se mai folosesc adesea combinații de alb-negru, însă variantele contemporane ale stilului nu exclud folosirea unei palete coloristice mai îndrăznete, pentru a accentua nota de actual.

 

Japonezii utilizează culorile principale doar pentru punctul central al camerei, când vor să evidențieze un obiect sau o piesă de mobilier. Spre exemplu, un paravan colorat sau o comodă roșie sunt suficiente pentru o cameră decorată în stil japonez.

 

Tapetul chinezesc – produs aproape în totalitate din fibre de hârtie de bambus – este de asemenea un simbol al culturii asiatice împrumutat și de țările europene unde se bucură de un real succes. Foarte îndrăgite sunt modelele specifice precum florile, păsările, peștii, dragonii, insectele sau peisajele și imaginile care reprezintă pasaje din viața de zi cu zi.

 

Mobilier pentru echilibrarea casei

În același stil minimalist mobilierul trebuie să fie cât mai simplu, iar o cameră spațioasă și aerisită, cu mobilier în limita strictului necesar este mult mai frumoasă și primitoare față de una încărcată de accesorii și mobilier. Pentru dormitor este de preferat ca mobilierul să fie realizat din lemn de trandafir, lăcuit și lucios. Poți opta pentru un design modern al mobilerului sau poți opta pentru mobilierul vintage pe care îl găsești în magazinele de specialitate. Important însă este că piesele de mobilă să aibă o nuanță destul de închisă și linii geometrice simple și să nu aibă sculpturi sau forme complexe.

 

Design interior aproape de natură

 

Respectul pentru natură și tot ce ia naștere în natură este parte a spiritului japonez. Natura este exemplul perfect de armonie, iar oamenii trebuie să se inspire zilnic din această oază de posibilități. Geamurile mari, cu vedere spre copaci, păduri, mare, sau lacuri, te vor ajuta să găsești pacea de fiecare dată când ieși pe terasă. Dacă nu ai acces la o părticică din natură în fața casei, împodobește-ți casa mai ales cu plante verzi de tipul bonsaiului sau bambusului. 

 

Spațiu modest și elegant

 

Japonezii pun foarte mare accent pe materiale organice cum sunt hârtia, bambusul sau alte esențe de lemn ce creeză în jurul lor o stare de liniște, echilibru și ordine și corespund celor două elemente, yin și yang. Ușile glisante specifice caselor japoneze sunt de mare ajutor pentru spațiile mici. Numite Shoji, aceste uși / panouri te vor ajuta să salvezi mult spațiu, îți vor da flexibilitate și vor fi mult mai la îndemână când ai nevoie de multă lumină în cameră. Panourile shoji în versiune contemporană pot fi făcute din sticlă – avantajul e că acestea oferă și izolare fonică, nu numai vizuală.

 

Se merge pe ideea de simplitate și echilibru, piesele de mobilier din lemn de cedru cu aspect nefinisat sunt folosite alături de obiecte artizanale bine șlefuite, pictate și lăcuite. Podelele, confecționate din lemn de bambus sunt îmbinate adesea cu plăci din piatră naturală. Scaunele și fotoliile împletite sunt decorate cu pernuțe din materiale fine ca mătasea. Designul minimalist al camerelor, subliniază ideea că natura și bogăția spirituală sunt mai importante decât lucrurile materiale, așa că designul japonez te va ajuta să rămâi conectat cu natura, nu doar cu pereții casei. 

 

Materiale naturale

 

Atât în amenajarile tradiționale japoneze, cât și în cele de dată recentă, influențate de cultura japoneză, există preferință clară pentru materiale naturale: piatră, lemn – mai ales bambus, mătase, împletituri de orez etc. Lemnul este elementul esențial și de aceea este întâlnit în orice colț al caselor japoneze, deoarece acesta aduce și el aminte de relația om-natură. Detaliile de lemn se găsesc pe toate corpurile de mobilier și în toate încăperile. Mesele joase de lemn se pot folosi pentru sufragerie sau pentru spațiul de luat masa. Cadrele paturilor (joase și ele) trebuie să aibă un design minimalist, din lemn natural. 

 

Lumina naturală și minimalismul

 

Cu ajutorul geamurilor mari, lumina naturală este sursa principală de iluminat. Draperiile de orice fel sunt aproape interzise dacă vrei să-ți decorezi casa în stil japonez. Lumina îți va oferi energie și bună dispoziție și te va ține conectat la lumea din jur. Iluminatul indirect prin scafe și cornișe se potrivește stilului japonez prin lumina modestă și atmosfera pe care o dă spațiului. Fiind o soluție minimalistă pentru când lumina naturală nu este prezență, acest tip de lumină ajută camerele mici și este alegerea perfectă pentru a păstra esența acestui stil de design.