Cum alegi cele mai inspirate tablouri pentru casa ta - ACAJU

Amenajarea casei trebuie să implice și decorarea cu tablouri, fotografii și postere, astfel încât să ai o casă armonioasă și primitoare. Decorațiunile pentru pereți sunt elemente care pot schimba radical aspectul casei și din acest motiv este indicat să le alegi pe cele care îți sunt potrivite ție. Tablourile sunt elemente decorative care nu trebuie să lipsească din nicio casă. Decorațiunile de perete sunt detalii care vor transforma spațiul casei tale într-unul și mai personal, făcându-te să te simți cu adevărat confortabil în mediul tău intim, în timp ce oferă camerelor un aer sofisticat și modern.

 

Decorațiunile de tipul tablourilor, fotografiilor și posterelor de perete îți pot transforma casa într-un spațiu primitor și reprezintă o modalitate bună prin care își poți exprima personalitatea. Pe lângă aspectele de ordin personal, tablourile pot fi și acel ceva care lipsește pentru ca o încăpere să fie completă.

 

Tipuri de tablouri pentru perete

 

Achiziționarea de elemente decorative pentru pereții casei se poate dovedi a fi destul de complicată. În primul rând va trebui să te hotărăști asupra tipului de tablou și a ramei sale. La pasul al doilea trebuie să decizi asupra aspectului și mărimii obiectului decorativ, dar și asupra locului unde îl vei amplasa.

Ai de ales între mai multe tipuri de tablouri:

  • Tablourile pictate manual sunt tablouri pictate pe suporturi diferite, pânză, lemn, placaj, carton sau hârtie, folosind numeroase tehnici, instrumente sau materiale, de la ulei sau guașe la tuș sau cretă. Ele sunt de cele mai multe ori înrămate, iar dacă sunt acuarelă, tuș, grafit sau creion pot fi protejate cu sticlă, și pentru o protecție suplimentară, pentru că sunt, în general, pe suport subțire, se pun în passepartout. Acesta este porțiunea, din carton colorat, ce se interpune între lucrarea care trebuie înrămată și ramă, oferind un aspect mai elegant și permițând lucrării să fie mai bine scoasă în evidență. Passepartoutul de carton se pretează la lucrări pe hârtie, carton, gen grafică, pastel, acuarelă, fotografie sau goblen. Se recomandă și sticla la o astfel de înrămare. La lucrările pe pânză nu se recomandă passepartout din carton, se poate folosi în schimb passepartout din lemn, de multe ori asociat ramei.
  • Tablourile canvas sunt făcute prin procesul de imprimare de înaltă rezoluție pe canvas profesional, material textil din bumbac, a unei imagini pe o pânză care este ulterior întinsă și prinsă pe o ramă. Marginile printului sunt pliate și prinse pe partea din spate a pânzei, rama nefiind astfel vizibilă. Pot fi montate cu ușurință prin simplă agățare și centrare. Tablourile se expune direct, fără ramă.
  • Tablourile pe sticlă, metal sau lemn sunt fabricate din diverse tipuri de sticlă colorată în diverse modele sau prin imprimarea unei anumite fotografii pe o bucată material atipic pentru un tablou. De cele mai multe ori aceste tablouri nu sunt prevăzute cu ramă, ci cu un sistem de prindere de tip cârlig, aflat în partea din spate.
  • Fotografiile sau posterele sunt obiecte decorative de perete imprimate pe diverse tipuri de hârtie. Acestea variază de la peisaje până la portrete ale unor persoane sau personalități cunoscute. De cele mai multe ori fotografiile sunt acoperite cu o bucata de sticlă și încadrate într-o ramă simplă. În magazine există și fotografii încadrate în ramă de tip cutie, cu margini mai late și proeminente.

Tipuri de rame pentru tablouri

 

Unele tablouri pictate sau postere pentru perete nu vin însoțite de rame, însă dacă vrei să alegi decorațiuni de perete cu ramă, vei avea mai multe opțiuni la dispoziție:

  • Ramele din metal sunt durabile și includ o varietate de stiluri, putând fi fabricate din bronz, cositor, alte tipuri de aliaje sau argint. În funcție de finisaje și detalii, ramele din metal pot fi potrivite într-un decor modern și contemporan sau pot aminti de stilul clasic ornamental.
  • Ramele din plastic sunt ideale pentru a fi amplasate în locurile în care nu se poate pune o greutate prea mare, datorita faptului ca sunt foarte ușoare. Ramele din acest material sunt disponibile într-o multitudine de culori și au finisaje mate sau lucioase. În cazul în care ești adeptul stilului casual, îți recomandăm să alegi fotografii sau postere cu rame din plastic.
  • Ramele din lemn sunt versatile, putând fi vopsite cu ușurință pentru a se potrivi cu mobila și decorul din încăpere. Acestea pot fi fabricate din aproape toate tipurile de lemn și sunt potrivite pentru casele decorate în stil clasic sau pentru tablourile pictate manual. Ramele din lemn oferă un aer sofisticat și autentic tabloului pe care îl încadrează.

 

Dimensiunile tablourilor

 

Unul dintre detaliile care pot îmbunătăți sau distruge aspectul unei încăperi este dimensiunea tablourilor, fotografiilor sau posterelor pe care le alegi. Din acest motiv este important să acorzi atenție mărimii obiectelor decorative pentru perete pe care vrei să le achiziționezi și să ții cont de proporția lor în raport cu cea a camerei în care vrei să le amplasezi.

 

Indiferent de cât de frumos ar fi pictat un tablou de dimensiuni mici, acesta nu va arata niciodată bine pe un perete mare și gol, iar viceversa este și ea valabilă. Așadar, pentru a alege cele mai bune tablouri pentru casa ta, îți recomandăm să măsori dimensiunile tuturor pereților pentru a avea certitudinea că vei alege un obiect care se va potrivi perfect cu specificațiile camerei în care îl vei amplasa.

 

Camera în care vei amplasa tabloul

 

Pe lângă locul unde vei amplasa tablourile mai trebuie să ai în vedere și camera unde vor sta acestea, pentru că pot fi tablouri living, tablouri pentru dormitor, tablouri pentru bucătărie, sau tablouri pentru hol. Alegerea tipului de tabloul trebuie să țină cont de camera destinatară și de stilul în care este amenajată respectiva cameră.

  • Tablouri living. În living se optează de obicei pentru tablouri pictate manual. Stilul, tema, mărimea și rama tabloului trebuie alese în funcție de stilul livingului și de celelalte elemente din cameră, mobilier living, canapea, covor etc.
  • Tablouri pentru dormitor. În dormitorul matrimonial sau dormitorul copiilor poți opta atât pentru tablouri pictate, tablouri canvas, cât și fotografii și/ sau postere. Ce contează foarte mult este stilul în care ai decorat dormitoarele. Daca ai copii mici, atunci optează pentru postere cu personaje din desenele animate, iar dacă ai un dormitor matrimonial în stil modern, poți opta pentru fotografii cu abstracte, artistice sau peisaje liniștitoare.
  • Tablouri pentru bucătărie. Bucătăria nu este chiar cel mai potrivit loc pentru amplasarea tablourilor, dar poate fi un loc excelent pentru un aranjament de fotografii din vacanțe sau unul sau două postere cu iz mai hazliu, care să rupă monotonia unei camere preponderent funcționale.
  • Tablouri pentru hol. Holul va fi decorat în funcție de stilul de amenajare dar și de lumina care predomină aici. Dacă este un stil clasic și elegant, trebuie să optezi pentru tablouri pictate, în schimb, dacă este un stil modern, tablourile canvas și fotografiile pot fi o alegere potrivită.

 

Locul unde vei amplasa tabloul

 

După ce alegi decorațiunile de perete pentru casa ta, trebuie să le amplasezi corect. Cea mai bună regula este să fixezi mijlocul obiectului decorativ la 150 cm de la podea. În cazul în care vrei să plasezi mai multe obiecte de dimensiuni mai mici pe același perete, asigură-te că centrul întregului ansamblu este la o distanta de 150 cm de podea. În cazul în care vrei să plasezi tablouri deasupra canapelei, asigură-te că lungimea lor nu este mai mare de doua treimi din lungimea canapelei. În ceea ce privește înălțimea la care trebuie plasate posterele deasupra canapelei, îți recomandăm să lași un spațiu de 15-30 cm între spătarul canapelei și partea inferioară a tabloului.