Cum amenajăm corect un interior office - ACAJU

Amenajarea corectă a unui interior office arată aprecierea angajatorului pentru proprii angajați. Amenajarea corectă a unui interior office arată că angajatorul a înțeles că aici angajatul petrece circa 8 ore zilnic, lucrând neîntrerupt pentru companie și încercând să conțină cele mai bune rezultate.

Și pentru că motivarea financiară nu este totul, se ține seama și de cea non-financiară, care stimulează angajatul să lucreze mai bine, mai mult, mai eficient, cu drag și cu tragere de inimă într-un mediu de lucru cât mai plăcut, unde se acordă o atenție deosebită detaliilor.

Biroul trebuie să respecte personalitatea angajatului, să-l inspire la muncă și să fie un spațiu la care să vrea să se întoarcă zilnic și chiar după weekend. Un astfel de spațiu trebuie să fie bine aerisit, să aibă multă lumină naturală, să fie vesel și colorat, și să creeze o atmosferă cât se poate de relaxantă celor ce lucrează aici. Un birou prietenos și corect amenajat îi face pe cei ce lucrează acolo să se simtă confortabil, să lucreze eficient și acest lucru cu siguranță se va răsfrânge asupra cifrei de afaceri a companiei.

Selectarea celor mai bune produse și finisaje

Forma și funcția joacă un rol-cheie în crearea unui spațiu frumos. Un birou al cărui interior este de înaltă performanță, bine conceput, va inspira echipa, va facilita colaborarea și va impresiona clienții. Interioarele excelent amenajate îmbunătățesc atracția și retenția angajaților, o parte din ce în ce mai importantă a performanței pe termen lung a unei organizații.

Scopul este de a crea un spațiu care să consolideze cultura, cu soluții de mobilier birou care să reflecte personalitatea individuală a companiei, să o reprezinte și să se adapteze la schimbări, pe măsură ce nevoile evoluează.

Planificarea spațiului

Un design deosebit și un mediu înalt de funcționare reprezintă o componentă importantă a unui office remarcabil. Planificarea spațială și exploatarea la maximum a proprietății imobiliare reprezintă un pas crucial în acest proces. Se începe prin înțelegerea nevoilor și a personalității companiei, precum și a echipelor din interior. Cu flexibilitatea se vor crea tipicuri bazate pe nevoile și spațiul acestora.

Alegerea mobilierului

Se va alege mobilier birou privat, pentru stațiile de lucru, pentru zonele de colaborare și sălile de conferințe, pentru lobby și recepție. Cumpărarea mobilei este un proiect major și nu este o decizie care se ia ușor; alegerile făcute având un impact important în furnizarea spațiului de birou, confortului angajaților și productivității generale.

Proiectarea inovatoare a birourilor ar trebui implementată pentru că sunt dovezi ce susțin că performanța la locul de muncă este direct legată cât de confortabil este. Confortul trebuie să caracterizeze și stația de lucru, și aici este vorba de scaune birou ergonomice, birouri calculator. Zona de lounge trebuie amenajată și mobilată pentru a găzdui atât grupuri mari cât și conversații private. Sunt necesare scaune confortabile, fotolii și măsuțe de cafea. Sala de conferință trebuie pregătită pentru a fi adaptabilă. Zonele de recepție trebuie să fie primitoare, confortabilă și cu personalitate.Aici s-ar putea să fie nevoie nu numai de fotolii dar și de canapele confortabile.

Evaluarea ergonomică

Angajații trebuiesc ajutați să se simtă bine. Termenul de ergonomie se aplică relației dintre lucrători și mediul lor. Aceasta implică aranjarea lucrurilor în mediul înconjurător, astfel încât lucrătorii să le poată folosi în siguranță și eficient. Dacă angajatul se simte incomod după o zi lungă de lucru, spațiul de lucru are probabil vina. Situațiile incorecte vor provoca slăbirea sau compromiterea sănătății ergonomice. Pe termen lung, postura proastă și mișcările repetitive pot duce la un disconfort intens sau la un prejudiciu.

Scopul oricărei evaluări este îmbunătățirea productivității, a calității, a siguranței și a confortului lucrătorilor prin îmbunătățirea ergonomiei. Îmbunătățirea performanței la locul de muncă va duce la o satisfacție sporită a muncitorilor și o rentabilitate mai mare pentru compania.

Noi direcții în amenajarea biroului

Indiferent de cultura organizațională promovată și de domeniul de activitate în care activează, companiile conștientizează faptul că spațiul de muncă, este o motivare non-financiară foarte importantă, influențând munca întregului colectiv. De aceea se fac eforturi considerabile pentru a cuceri angajații cu spații de lucru creative și versatile, unde calitatea timpului petrecut să fie crescută.

O amenajare făcută cu grija și atenție la detalii va aduce o mulțime de beneficii companiei, în principal în creșterea performanței.

  • Integrarea spațiului exterior în interior

Gândește-te la împrejurimi, este important ca ele să fie în acord cu interiorul. Dacă firma are sediul în mijlocul metropolei, muralele urbane ar fi o idee bună de decor, iar dacă se află undeva la periferie, cu multă verdeață in jur, plantele vor fi indispensabile.

  • Creșterea în comunicare și mobilitate

Angajații vor fi mai relaxați și mai productivi. Un spațiu bine decorat influențează pozitiv puterea de concentrare, starea de spirit și creativitatea. Comunicarea este mai ușoară, așa încât este încurajat lucrul în echipă. Spațiile dedicate pentru discuții formale sau informale vor fi gândite în așa fel încât să încurajeze mobilitatea în spațiul de lucru și interacțiunea între toate forțele din cadrul unei companii. Achiziționarea de fotolii și măsuțe de cafea simple dar elegante pot rezolva problema spațiilor de comunicare.

  • Flexibilitate și upgrade tehnologic

Tot mai multe companii promovează spații de lucru flexibile sau în sistem „hot-desking”, prin integrarea celor mai noi tehnologii IT, respectiv a soluțiilor de stocare și securizare a informației.

  • Identitatea și valorile companiei

Spațiile de lucru vor fi motivaționale și vor stimula productivitatea, rămânând în amintirea utilizatorilor, fie angajați sau clienți ai companiei. Clienții care vin la întâlniri vor rămâne cu o impresie pozitivă, un sediu plăcut este o carte de vizita excelentă.

Amenajează un birou colorat

Un interior în culori neutre, precum negrul, wenge, cireș, fag sau chiar albastru, la piesele de mobilier, este foarte des întâlnit, având deja are un aer învechi și neprietenos. Se pot alege culori mai vesele, mai colorate și chiar mai îndrăznețe.

Albul oferă senzația de mai mult spațiu. Piesele de mobilier birou pot crea contraste precum verdele deschis cu galben, bleul sau albastrul cu griul, sau culori precum negru, alb și roșu. Piesele de mobilier albe dau posibilitatea ca pereții și pardoseala să fie accentul, pardoseala colorată și pereții decorați cu tapet viu colorat.

Lumina, un aspect foarte important

Un spațiu de office trebuie să beneficieze de multă lumină naturală, lumina artificială fiind neprietenoasă și apăsătoare. Cu cât va avea mai multă lumină naturală cu atât angajatul se va simți mai bine și va lucra cu mai mult spor, va fi mult mai inspirat și va atinge performanțele solicitate. Este foarte bine dacă amenajarea biroului va însemna ferestre mari care se pot deschide. Pereții interiori din sticlă vor ajuta la crearea unei atmosfere prietenoase de lucru.

Iluminatul artificial trebuie să fie puternic dar cu lumină caldă, becuri LED, dar cu niște corpuri de iluminat potrivite spațiului respectiv.

Evită pardoseala zgomotoasă

O pardoseală ceramică, pe care se aude zgomotul deplasării colegilor este deranjantă și foarte enervantă, precum în neorealismul italian. O pardoseală din parchet are cam aceleași neajunsuri.

Alegerea unui covor PVC care este disponibil într-o serie întreagă de culori este mult mai confortabil. Nu face deloc zgomot și se vede bine. Din culori diferite se pot crea designuri speciale care în afara unei imagini prietenoase să sublinieze anumite zone, de trecere sau de lucru.

Alege piesele de mobilier potrivite spațiului

La un spațiu nu foarte generos trebuie să alegi piese de mobilier de mici dimensiuni, dar bine organizate. Dacă nu este loc pentru birouri calculator suficient de încăpător se poate înlocui cu o masă și un set de sertare în care să poți adăposti tot ceea ce este nevoie. Chiar dacă îți petreci majoritatea timpului stând la birou, trebuie să beneficiezi de spațiu. Mobila se va alege ca să rămână suficient spațiu de trecere, de preferat mai mult decât pentru o persoană. De la acest calcul se va fixa și numărul de persoane ce stau în aceeași cameră și numărul și volumul de dulapuri birou care pot să mai intre în cameră.

Și nu uita că designul spațiului de lucru influențează în foarte mare măsură atât eficiența, cât și calitatea muncii angajaților tăi.