Cum decorăm camerele întunecoase: idei de amenajare și plante care rezistă fără lumină - ACAJU

Cu toții ne dorim să locuim în apartamente aerisite și luminoase, scăldate de lumina soarelui. Lumina joacă un rol foarte important în amenajarea spațiilor, deoarece defineşte ambientul, creează atmosferă accentuând sau estompând volumele. Pe de altă parte, nivelul de lumină naturală ne poate afecta starea de spirit și sănătatea. Totuși, așa cum atunci când este vorba de locuințe predomină spațiile mici, deși nimeni nu își dorește, la fel există și camere întunecate.

În afara lipsei ferestrelor sau a orientării spre nord, motivele pentru care o cameră ar putea fi întunecoasă sunt multiple și majoritatea sunt greșeli de design, podea închisă într-o cameră mică, ferestre prea mici, draperii prea închise, soluții de iluminat necorespunzătoare, culoarea mobilei sau a pereților nepotrivită. Nu poți sparge pereții întotdeauna, există însă și alte metode prin care poți avea mai multă lumină într-o cameră întunecată, indiferent că este vorba de living, hol, bucătărie și chiar dormitor.

 

Cum aduci mai multă lumină într-o cameră întunecoasă

 

Efectul oglinzilor

 

Să luminezi și să creezi senzația de mărire a unei camere mici este visul fiecăruia dintre noi. În afară de tavanele înalte și ferestrele imense, cel mai bun prieten al decorului într-un spațiu întunecos este o oglindă bine plasată. O cameră cu pereții zugrăviți în culori deschise si cu o oglindă mare montată pe unul din pereți va reflecta în acea cameră fiecare rază de lumină. Oglinda creează iluzia unei ferestre și stimulează energia, de aceea pot fi obiecte de decor excelente pentru camerele cu mobilier închis la culoare. Pentru și mai multă luminozitate, poți plasa o sursă de lumină în apropierea oglinzii.

 

Conform specialiștilor plasarea oglinzii pe peretele perpendicular cu fereastră este cea mai indicată variantă. Oglinda va reflecta lumina naturală, făcând ca spațiul să pară mult mai generos și mai luminos. De asemenea, poți să plasezi o oglindă mare între două ferestre pentru a crea iluzia că există o altă fereastră în cameră, amplificând și lumina naturală.

Alegerea perdelelor si a draperiilor 

 

Perdelele si draperiile, folosite mai ales în combinație, reglează cantitatea de lumină naturală dintr-o cameră. Cea mai des întâlnită variantă este cea în care draperiile opace sunt îmbinate cu perdele transparente, astfel încât să poți lăsa lumina să intre în cameră atunci când vrei, fără a renunța la intimitatea oferită de o perdea.

 

Dacă ai ferestre mici, alege perdele doar în dreptul ferestrei și neapărat din materiale ușoare și transparente. Materialele închise la culoare vor absorbi lumina din camera. 

Pentru dormitoarele decorate în culori închise, finisajele deschise la culoare pentru ferestre și oglinzile pot echilibra culoarea închisă a pereților, a așternuturilor de pat dar și a tavanului. Pe cât posibil perdele și draperiile trebuie să fie semitransparente.

 

Dacă, totuși, preferi jaluzelele alege un model care se poate ridica până sus, pentru a putea controla cantitatea de lumină naturală din camera în funcție de momentul zilei sau de opțiunea ta din acel moment. 

 

Paleta cromatică și lumina naturală 

 

Culorile deschise, pastel, reflectă lumina și creează iluzia de spațiu mai mare, în timp ce culorile închise absorb lumina, făcând orice încăpere să pară mai întunecoasă și mai mică. Pereții albi sunt o modalitate simplă de a îmbunătăți lumina în camerele întunecate. Dacă totuși nu îți plac pereții albi, alege nuanțe de culori deschise pentru a lumina orice cameră. 

 

Alege culori precum bleu, crem sau galben pentru a face încăperea să pară mai mare, mai spațioasă și mai înaltă. De luat în considerare este și faptul că finisajele lucioase reflectă lumina mult mai ușor decât cele terne și mate, care vor absorbi lumina. Continuă cu aceeași schemă de culoare la mobilă și accesorii, pentru un ambient luminos și aerisit.

Respectă regula 60-30-10 când alegi culorile. Culorile deschise și delicate ar trebui să constituie 60 % din schema cromatică, a doua culoare reprezintă circa 30 % din paletă și adaugă căldură și interes, pe când restul de 10 % este culoarea de accent, care poate fi mai închisă și introdusă ca un perete vedetă în camerele mai mari sau ca accesorii.

 

La fel ca pereții, deschiderea la culoare a podelelor poate avea un impact imens într-un spațiu întunecat. Alege pardoseli laminate sau din lemn masiv, iar dacă ai o podea întunecată adăugă o carpetă sau un covoraș deschis la culoare care vor fragmenta partea întunecată transformând-o mai degrabă într-un accent decât o caracteristică principală.

 

Optimizează designul sistemului de iluminare

 

Îmbunătățirea iluminatului va însenina imediat o încăpere și acest lucru poate fi de mare ajutor. Poți face aceasta prin adăugarea mai multor surse de lumină până la schimbarea poziției lor, de la înnoirea abajururilor până la creșterea strălucirii becurilor. Cele mai bune opțiuni portabile sunt lampadarele și veiozele, cu ele poți obține mai multă lumină în colțurile cele mai întunecate. Încearcă să experimentezi cu cele trei niveluri de lumină - iluminatul general, accentele de lumină și lumina dirijată - pentru a crea echilibrul potrivit și a da iluzia de adâncime și spațiu.

 

Tavanele placate cu lambriu din lemn sau cele zugrăvite în culori închise absorb multă lumină, o soluție ar fi să zugrăvești tavanele cu alb sau să luminezi un tavan închis la culoare cu spoturi încastrate. Cu ajutorul spoturilor vei adăugă lumină tavanelor închise fără să distrugi senzația excelentă pe care o crează un tavan lambrisat sau un tavan închis. Adaugă un întrerupător cu temporizator pentru a controla intensitatea luminii.

 

Dacă îți plac dormitoarele cu nuanțe închise nu trebuie să renunți la ele. Adaugă doar niște lumini suave în locuri strategice din cameră care te vor ajuta luminezi adecvat și să creezi o atmosferă dramatică. Luminile pot fi amplasate fie în jurul patului, eventual prin două veioze amplasate pe noptiere. 

 

Chiar dacă ferestrele din bucătărie îți oferă o lumină de calitate, având în vedere că bucătăria este folosita foarte mult timp ar trebui sa ai în vedere suplimentarea corpurilor de iluminat. Spoturile și corpurile de iluminat suspendate pot adăuga lumină și pot lumina colțurile. Arată minunat deasupra mesei, mai ales dacă bucătăria este amplasată spre nord unde este mai întunecos.

 

Spații de depozitare deschise 

 

Renunță la dezordine și fă spațiul mai luminos cu soluții de depozitare deschise. Laturile deschise ale acestor piese îi vor permite luminii să pătrundă printre ele și în jurul încăperii și merg cel mai bine fără dezordine. Soluțiile de depozitare deschise merg cel mai bine în dormitor, unde de obicei spațiul este limita și nu e loc pentru dressing.

 

Mobilier simplu, minimalist

 

Alegerea mobilierului este si ea o etapa importantă pentru spațiile mici și întunecoase. Trebuie să îți iei gândul de la piesele de mobilier voluminoase și în culori închise, pentru că acestea întunecă și micșorează vizual spațiul. Cea mai bună alegere este un design minimalist, ceea ce înseamnă că vei alege un mobilier simplu limitat la câteva piese care să acopere strictul necesar. Evident, nuantele și în cazul acestuia vor fi unele deschise. Mai ales mobilierul din bucătărie trebuie să fie minimalist, funcțional și cu electrocasnicele încorporate.

 

Plante care rezistă fără lumină

 

Plantele de apartament înfrumusețează orice spațiu, aduc lumină și mult verde. Ajută la purificarea aerului, promovează starea de bine și te reconectează cu natura. O casă fără plante de interior este lipsită de personalitate și culoare.

Dar ce te faci dacă spațiul în care locuiești este întunecos și ai impresia că nu există condiții pentru ca plantele să supraviețuiască în aceste condiții? Nici o problemă, dacă îți plac plantele, și ai timp la dispoziție, există plante superbe care nu se tem de întuneric.

  • Poate cea mai populară plantă de interior rezistentă la lumină puțină este Dracena. Aspectul său de palmier, dat de frunzele sale verzi și subțiri, vor schimba cu siguranță modul în care ți-ai privit până acum livingul. 
  • Iedera diavolului este foarte ușor de întreținut deoarece are nevoie de puțină apă, puțină lumină și chiar puțină atenție. În plus, crește și se răspândește ușor.
  • Calatea sau Planta păun este o plantă cu frunze mari și luxuriante. Ea crește fără probleme chiar și atunci când temperaturile sunt ceva mai scăzute și nu se simte deloc bine în prezența directă a soarelui.
  • Limba soacrei este o plantă de interior extrem de răspândită în casele românilor. Este o plantă rezistentă care crește rapid chiar și atunci când nu-i acorzi prea multă atenție. O poți așeza chiar și în cele mai umbrite colțuri pentru a adăuga un plus de culoare locuinței tale.
  • Voalul miresei, cunoscută și sub numele de Planta păianjen, rezistă la umbră și purifică aerul. Așadar, este recomandată în încăperi răcoroase și slab aerisite.