Cum decorezi casa cu galben: accente solare și detalii vesele - ACAJU

Anul 2021 începe cu vești bune pentru toți iubitori culorii galbene, în noul an nuanțele se vor învârti în jurul unei palete de culori pământii precum: nuanțe ruginii, verzi-calde, maronii, și mai ales în jurul celor două culori votate ca și culorile vedetă. Ultimate Gray și Iluminating Yellow, două culori independente ce evidențiază modul în care diferite elemente se reunesc pentru a se susține reciproc. Alegerea a fost motivată de faptul că cele două culori formează o combinație care reprezintă optimismul și speranța și în același timp puterea și gândirea pozitivă. 

Atât Ultimate Gray - emblematic pentru elementele solide și concrete și încurajând sentimentele de calm, stabilitate și rezistență, cât și Illuminating Yellow - un galben strălucitor și vesel, o nuanță galbenă caldă, impregnată de energie solară, pot fi integrate cu ușurință în decor, cu ajutorul unui perete accent sau poate doi, a unei canapele, a mobilei de bucătărie, o veioză, un covor sau chiar a unui tablou.

 

Lumina de la capătul tunelului

 

Intrat recent în preferințele designerilor din toate domeniile, îndrăznețul galben câștigă din ce în ce mai mult teren în amenajările interioare, fiind întâlnit în afară de zugrăveli, sub formă de decorațiuni galbene sau piese de mobilă galbenă. Acestea constituie pete de culoare vesele și inedite, care înviorează orice decor, dar îi pot adăga și o notă de dramatism. Deși este o culoare îndrăzneață, folosit cu măsură poate face minuni pentru o amenajare interioară.

 

Puțin galben este ideal în amenajările unde predomină griul, albastrul tonurile de maro roșcat, dar și pentru realizarea unui decor dramatic în amenajările unde domină movul, negrul sau albul strălucitor. De altfel, în majoritatea culturilor, galbenul este asociat cu soarele, bucuria și buna dispoziție. În amenajarea interioară, culoarea galben, variind de la crem, narcisă sau floarea-soarelui, până la lămâie sau fosforescent, dacă este folosită corect, reușește să dea o notă de optimism unei locuințe. 

Anul acesta, asocierea celor două culori, Gri Suprem și Galben Luminat este menită să simbolizeze „lumina de la capătul tunelului”, o nevoie de unire, „sprijin emoțional și speranță” (conform Pantone). Galbenul iluminat și care vibrează de vioiciune, este umbra caldă a zilelor însorite, a florilor strălucitoare și a speranței binevenite, a noilor începuturi, un nou capitol, un nou an sau o nouă perspectivă. Atunci când sunt utilizate împreună, creează un contrast vizibil ridicat și combinația în sine face o declarație puternică. Galbenul punctat de o notă de gri suprem, transmite un mesaj de spirit și de forță, în timp ce reversul adaugă luminozitate unui aspect aparent monoton.

 

Beneficiile culorii solare într-o amenajare

 

Culoarea galben este asociată cu lumina razelor solare, de aceea în mod automat va transmite emoții pozitive și amintiri frumoase. Prin natura sa, culoarea galben este cea mai apropiată culorii albe, care reprezinta puritate și este benefică pentru starea de spirit și pentru sănătate.

Efectele culorii galbene variază în funcție de nuanțele sale, iar prea mult galben poate ajunge să fie obositor, o nuanță greșită sau tonul nepotrivit, în raport cu alte nuanțe din schema de culori, poate crea o senzație de neliniște, o stare de frământare, o atmosferă apăsătoare. Asa ca ai grijă și folosește culorile cu moderație. Fii atent la cantități și la efectele pe care vrei să le creezi prin culoare.

 

Un galben luminos sau pal, aplicat pe pereţi sau tavan poate aduce puțin soare în casa ta, în timp ce un galben închis poate fi deranjant după un timp, pentru că poate crea sentimentul de frustrare. Este o alegere excelentă pentru bucătarii, dining-uri și băi, unde este energizant şi înălţător pentru spațiu. Sălile, intrările și spațiile mici colorate în galben pot arăta mai expansive şi mai primitoare.

 

Puțină culoare sub forma unor decorațiuni galbene este esențială pentru orice cameră din casă, funcționând foarte bine pentru energizarea și revitalizarea unui decor. Se potrivește cu orice tip de lumină și cu orice podea, fiind perfectă pentru bucătării, sufragerii și băi. Este una din cele mai bune soluții de culoare pentru camerele întunecate, ideală sub forma unor piese de mobilă galbenă pentru camera copilului, pentru bucătărie, pentru living sau pentru biroul de acasă. Holurile zugrăvite în această culoare sunt extrem de primitoare, asigurând starea de bine a musafirilor încă de la intrare. 

Locul galbenului într-o amenajare

 

Dacă poate fi inclus în decor, puțin galben în orice cameră va aduce bună-dispoziție și energie, chiar dacă este folosit în doze mici. Puțin galben este unul din trucurile folosite de designeri pentru a da personalitate și stil unei încăperi.

 

Pentru folosirea acestei culori trebuie să fii atent:

  • Nu poți utiliza galben în toate camerele;
  • Nu poți utiliza culoarea galbenă în cantități mari;
  • Galbenul este cel mai potrivit încăperilor reci și întunecoase, de obicei cu orientarea catre nord.

 

Cheia în folosirea strategiei puțin galben, este acela de a folosi mai multe elemente diferite ca formă și funcționalitate în același ton de galben. Efectul o să fie fabulos. Camera va deveni elegantă, personală, vie și inspirat amenajată. Puțin galben scoate din amorțeală o cameră modernă, o canapea sofisticată, albă sau neagră, la care adaugi perne de decor galbene, decorațiuni galbene într-o singură nuanță (o vază, rama unor fotografii, un tablou cu multe accente galbene, un abajur la o lampă, un covor mic sau un șal - pătură ”neglijent” aruncat pe brațul unui fotoliu. 

 

În afara unor pete de accent de dimensiuni reduse, galbenul poate fi și pata de culoare care îți va scoate livingul din anonimat. Într-un decor neutru modern, industrial, rustic o canapea galbenă tapițată va deveni punctul focal al livingului. O canapea galbenă va deveni piesa statement pentru amenajarea interioară din living, iar tot decorul din cameră trebuie construit în jurul ei. Mai mult, un fotoliu galben moale și confortabil, pentru colțul tău de relaxare, se va potrivi chiar și în dormitor și va da personalitate oricărui decor.

 

În bucătărie poți folosi culoarea galbenă pentru blaturi și unele piese de mobilă galbenă lucioasă sau cel puțin pentru scaune. Pentru un dormitor relaxant poți opta pentru colorarea pereților în nuanțe de galben și a unor decorațiuni galbene simple, precum perne sau draperii înflorate. Dacă îți dorești un plus de originalitate sau de factor “wow” poți opta pentru înlocuirea ușilor clasice cu unele galbene din sticlă. Ușile din sticlă pot înlocui absolut orice ușă, fie că vorbim despre baie, bucătărie, dormitor, living, hol, camera copiilor, mai ales dacă locuiești într-un spațiu mic și cauți soluții de optimizare a acestuia.

 

Combinația perfectă galben și gri

 

Galbenul, cea mai ușoară și luminoasă culoare din spectru, cere și poate fi ușor de combinat cu alte culori, dar există anumite limite, în care trebuie să ne integrăm pentru a nu exagera.  Culoarea galben este scoasă în evidență prin asocierea cu tonuri reci ale nuanțelor de albastru, violet sau roz, și reprezintă o armonie absolută combinată cu alte culori calde.

 

Efectele pozitive ale galbenului sunt cel mai bine evidențiate cu ajutorul griului. Griul să fie culoare de fundal, eventual unul din pereți galben, în timp ce accentele de culoare să fie inserate cu ajutorul unor decorațiuni galbene de dimensiuni reduse, scaune, vaze, perne decorative, chiar și flori proaspete pentru a înveseli spațiul. Cele mai mari avantaje ale acestei soluții sunt reprezentate de costul redus și de posibilitatea de a schimba întreaga atmosferă cu ușurință.

 

Vopsirea pereților unui living într-o nuanță deschisă de galben va emana în încăpere o stare de veselie, iar pentru accente de energie poți alege mobilier în tonuri mai puternice. Pentru a menține acestă stare de fericire, poți adăuga decorațiuni galbene - vaze, tablouri sau rame foto cu amintirile tale preferate.

 

Alegerea unui tapet galben este un mesaj călduros și primitor atunci când este susținut de griul solid și de încredere în celelalte elemente de design interior. Sunt o pereche excelentă pentru orice tip de amenajare interioară și se scot în evidență una pe cealaltă. Combinația ideală pentru orice birou, indiferent dacă este acasă sau într-un spațiu comercial, este gri-ul care oferă fundația fermă pentru iluminare și un galben vibrant care deschide calea către curiozitatea intelectuală, originalitate și inventivitate.