Cum poți amenaja o sală de cinema la tine acasă - ACAJU

Ieșirile la cinematograf în familie sau alături de prieteni sunt o plăcere pentru oricine, dar un pasionat știe că că aceeași experiență în confortul casei este "a dream come true"?. La sfârșitul zilei, atunci când venim obosiți de la lucru, nu ne dorim altceva decât să ne putem relaxa și reîncărca bateriile pentru o nouă zi. Acest lucru îl facem, majoritatea dintre noi, uitându-ne la filme și seriale. Să stai pe un fotoliu în timp ce îți urmărești filmele sau serialele preferate, sau să-ți poți invita prietenii la o seară maraton de Oscar înseamnă plăcere și rafinament. Plus că poți pune pauză când vrei, poți relua dacă vrei orice scenă, nu ești deranjat de zgomote, sonerii de telefon, râsete neavenite... și mai ales poți ronțăi sau bea ce îți place.

Trăim într-o eră în care trebuie să fim conectați în permanență cu tehnologia, iar o amenajare corespunzătoare a living-ului presupune o atenție deosebită la detalii precum alegerea unor echipamente ultramoderne. Amenajarea unei săli de cinema acasă este o chestie care nu ține de modă sau de stil de amenajare, ci de hobby-ul tău și de tehnologie.

Nu este nevoie să cheltuiești o avere pentru a amenaja un cinematograf în miniatură la tine în casă, ci trebuie doar să investești inteligent. Începe cu o serie de măsurători pentru a fi sigur că merită cumpărate cele de mai jos, pentru că vei avea nevoie de spațiu suficient, astfel încât să obții un veritabil home cinema la tine acasă.

Pași pentru amenajarea unei săli de cinema acasă

Pentru a te bucura de o experiență cinematografică ca în sălile de cinema nu sunt suficiente televizorul convențional și sistemul audio, chiar dacă cele două au o contribuție majoră la rezultatul final.

  • Primul pas constă în alegerea spațiului potrivit. Alege un loc al casei mai izolat, departe de dormitor, birou sau altă zonă unde este nevoie de liniște, pentru a crea acel spațiu intim și întunecos ideal pentru vizionarea unui film. Ideal ar un subsol sau o mansardă. Trebuie să te asiguri că încăperea respectivă are cât mai puține ferestre (nu e nevoie de multă lumină aici) și că este departe de orice sursă de zgomot. Poți folosi draperii groase sau rulourile exterioare.
  • Dacă îți place să te uiți la filme cu un volum ridicat poți lua în considerare și o izolare fonică a acestei camere. Antifonarea pereților și a tavanului este o etapă extrem de importantă în procesul de amenajare a unui home cinema.

Există mai multe materiale recomandate pentru o astfel de lucrare: burete fonoabsorbant, spuma poliuretanică comprimată, plăci fonoabsorbante... Într-o cameră de mici dimensiuni poate fi suficientă placarea pereților cu rigips. Într-o încăpere mai mare, amplasarea din loc în loc, de-a lungul pereților, a unor piese de mobilier mari poate spori efectul de antifonare. O altă soluție mai simplă este folosirea unui tapet cu imitație din catifea. Evită elementele din oglindă sau din sticlă (fotografii și tablouri înrămate, dulapuri cu vitrină de sticlă...), dacă nu vrei să strici calitatea sonorizării din cinematograful de acasă.

  • Nu uita de pardoseală, pe care va trebui să o îmbraci în mochetă, pentru obținerea efectului de antifonare. Alege o mochetă groasă și densă, într-o culoare ușor de întreținut și curățat. Un astfel de material are grosimea de aproximativ 7 mm și are calități termoizolante și fonoabsorbante. Totodată, mocheta izolată fonic este rezistentă la uzura și antistatică. Dacă ai copii mici, care prefera sa privească filmele și desenele animate preferate stând pe jos, mochetarea va fi de două ori utilă.
  • Culoarea pereților este importantă pentru micul tău cinematograf, nuanțele deschise care reflectă lumina trebuie evitate într-o încăpere cu destinația de sala de cinema. Alege cea mai închisă culoare pe care o poți suporta: ciocolatiu, gri petrol, verde închis, măsliniu sau bleumarin închis. De asemenea, foarte important este să alegi o vopsea mată, fără pic de luciu. În plus, ar trebui evitată și culoarea roșie și chiar nuanțele aprinse de albastru, care pot influența și modifica culorile de pe ecran.
  • Înainte de a trece la echipamentele tehnice de proiectare și auxiliare, trebuie să treci la etapa alegerii mobilei, având în gând confortul fotoliilor de lux din sălile de cinema VIP. Atunci când vizionezi un film, ai nevoie și de confort. Prin urmare un simplu scaun nu este de ajuns. Dacă dispui de un fotoliu mare, acesta este ideal pentru vizionări. Totuși, dacă vrei sa aduci relaxarea la superlativ, poți achiziționa un fotoliu cu spătar rabatabil. Există modele de fotolii recliner rabatabile pentru spate și picioare. Dacă vrei să ai confortul dus la maxim, poți opta pentru scaune cu masaj.

Dacă obișnuiești să înviți persoane la vizionări, asigură-te că și aceștia au la dispoziție locuri confortabile de vizionare, canapele sau fotolii. Ai grijă ca acestea să fie amplasate în fața televizorului, pentru ca toată lumea să poată privi filmul în aceleași condiții. Dacă home cinema-ul este amplasat în camera în care dormi alege canapele extensibile. Un model de colțare living rotunde, o măsuță de cafea pe roți, niște dulapuri sau corpuri de bibliotecă pentru device-uri, niște fotolii, câteva otomane, cam acestea ar fi piesele de mobilier necesare. Și nu uita de perne și pleduri.

Pentru televizoarele clasice poți să alegi o comodă TV obișnuită, dar asigură-te că are suficiente compartimente pentru player-ul DVD sau Blu-ray (după caz), o eventuală consolă de joc , telecomandă, difuzoare separate, etc.

Ar fi bine să te gândești și la un aparat de aer condiționat, deoarece geamul trebuie să rămână închis pe toată durata vizionării, iar acesta ar trebui să aibă un nivel de zgomot cât mai redus.

În această etapă trebuie să hotărâm locul unde va fi amplasat ecranul. Dacă vrei să simți cu adevărat că ești la cinematograf, poți să renunți la televizoarele cu picior și să le agăți pe perete. Unele televizoare sunt atât de subțiri, că pot fi afișate drept niște tablouri. Dacă vrei un sistem mai dinamic poți alege un braț lung pentru a putea roti ecranul în funcție de situație.

Dacă nu îți place să vezi cablurile care atârnă din televizor ai opțiunea să amplasezi plasma sau LCD-ul direct în perete. Totuși, atunci când faci acest lucru, asigură-te că aceasta e bine încorporată și că ai posibilitatea să ajungi la toți conectorii televizorului.

După încheierea lucrărilor de amenajare a camerei se trece la etapa finală, alegerea echipamentul audio și video

  • Acum este timpul să alegi televizorul sau videoproiectorul. Ambele variante sunt bune și tu decizi în funcție de preferințe. Trebuie spus că majoritatea optează pentru un televizor cu diagonală mare și rezoluție Full HD sau Ultra HD. Asta pentru că acesta este capabil să livreze imagini de calitate și să ne aducă mai aproape de actorii preferați. Trebuie însă să ții cont de distanța optimă de vizualizare, raportându-te la diagonala pe care o are televizorul.

Fără îndoială, vedeta unei săli de cinema este ecranul pe care se proiectează filmele și, cum e firesc, cu toții credem că ideal este ca acesta să aibă o diagonală cât mai mare. Nu te grăbi să cumperi un televizor cât tot peretele, dacă nu vrei să-ți sucești gâtul citind subtitrările sau urmărind acțiunea.

De la diagonala ecranului se poate calcula distanța minimă și cea maximă pentru o vizionare optimă. Se înmulțește lungimea diagonalei ecranului cu 1.5 pentru aflarea distanței minime și cu 2.5 pentru aflarea distanței maxime de vizionare. Ca exemplu, un TV cu diagonala de 119 mm are distanța minimă ideală de vizionare la 1.80 m, iar cea maximă la 3.00 m. Dar se poate calcula și invers, având o canapea așezată la 1.70 m de ecran, prin calcul iese că ecranul ar trebui să aibă diagonala cuprinsă între 68 și 113 mm, pentru o vizionare ideală.

O variantă foarte bună este renunțarea la televizorul cu picior sau așezat pe comodă și alege fixarea lui cu un braț pe perete, un braț lung permițând rotirea ecranului după bunul plac. Asigură-te că ai cabluri suficient de lungi ca mișcând brațul să nu le smulgi din conectori.

În camerele mari, o altă variantă este fixarea televizorului pe doi stativi de metal care coboară din tavan. Înainte de a monta stativii asigură-te de locul exact în care vrei să îi montezi. Dacă home cinema-ul este amenajat în camera de zi, e posibil ca un televizor coborât din tavan să nu fie întotdeauna estetic sau util.

Se poate alege ca variantă alternativă și video-proiectorul. Din ce în ce mai multe companii au început să lanseze proiectoare compacte cu specificații tehnice foarte bune și la prețuri rezonabile care să poată reda formate mari, în culori vii, performante care se lasă mai mult sau mai puțin afectate de condițiile dificile de iluminare ambientală puternică. În cazul în care în cameră nu ai un perete alb liber, poți achiziționa un ecran retractabil pentru video-proiecții, opțiune care oricum este recomandabilă pentru rezultate mai bune ale proiecției. Asigură-te însă că dispui de locul în care vei așeza proiectorul, ține cont că trebuie să fie aproape de o sursă care rulează conținutul video pe care îl proiectezi și respectiv ecranul de proiecție. O bună soluție este așezarea proiectorului pe un trepied sau după achiziționarea unor cabluri mai lungi, un stativ de tavan, care să nu necesite demontare tot timpul.

  • Echipamentul audio trebuie ales și el cu atenție, deoarece nu de puține ori sunetul de care avem parte poate face diferența unei experiențe cinematografice de neuitat. Este indicat să nu folosești sistemul audio al televizorului, pentru o experiență similară celei de cinema trebuie achiziționat un sistem audio performant, un sistem de sunet de 2.1, 5.1, 6.1 sau 7.1. Sunetul trebuie să provină din toate direcțiile, iar aceasta tehnologie a fost „furată” din cinematografe și adusă în casele oamenilor prin diverse sisteme home-cinema. Cel mai cunoscut sistem este cel 5.1, adică cinci difuzoare, unul central, doua în față și doua în spate, cu un sub-woofer care redă sunetele joase de bass. Această schemă de montare ar trebui să-ți creeze o sonorizare surround, similară celei din cinematografe. Dar nu uita că acustica diferă de la o încăpere la alta, așa că amplasarea definitivă a boxelor se va face după câteva probe audio. Nu uita că un număr mai mare de boxe implică și mult mai multe cabluri. Totodată, sistemul de sunet trebuie ales și în funcție de mărimea camerei în care este folosit.
  • O variantă mai comodă din punctul de vedere al cablurilor împrăștiate prin cameră este cea a folosirii unui proiector de sunet. Acesta, în ciuda faptului că este compus practic dintr-o singură piesă, va fi capabil să recreeze senzația de spațialitate a sunetului similară unui sistem format din cinci sau chiar mai multe difuzoare. Chiar dacă este mai scumpă, această soluție te scapă de multe bătăi de cap la instalarea sistemului.
  • Iluminarea în cameră este și ea esențială. Dar de obicei în cazul unei vizionări, experiența cinematografică se bazează pe întuneric. Prin urmare nu este necesară o sursă de lumină în cameră. Dacă totuși există cazuri în care este obligatorie (persoane cu probleme de vedere, copii ), alege o lampă cu lumina difuză, un bec cu tensiune mică și un abajur întunecat la culoare. Lămpile vor fi amplasate în extremitățile camerei opus televizorului. Lumina trebuie să vină din spatele celor care vizionează filmul.
  • Pentru mai multă distracție, pentru că detaliile sunt succesul unui home cinema, poți adăuga mai multe accesorii în cameră în funcție de imaginația ta: telecomandă universală, ochelari 3D, player DVD/Blu-ray, aparat de făcut popcorn, aparat de făcut înghețată, expresor de cafea, un bufet cu frigider... Acestea îți vor oferi seri de cinema chiar în confortul casei tale, savurând aceste momente alături de persoanele dragi.