Cum să-ți impresionezi musafirii cu mobilierul de culoare albă - ACAJU

Unul din primele lucruri pe care ar trebui să-l faci atunci când te decizi să-ți decorezi locuința este să alegi stilul de design interior care te definește. În amenajările interioare stilul se poate rezuma la abilitatea de a nu crea un interior plictisitor și lipsit de inspirație, ci unul de bun gust, armonios, echilibrat, confortabil, practic, estetic, unitar. De aceea, mulți specialiști recomandă alegerea unui mobilier, a unor decorațiuni sau a unor culori care să ne reprezintă personalitatea și preferințele.

Mobila albă este baza perfectă a unei amenajări interioare indiferent de stilul dorit, de la clasic, mediteranean, scandinav sau modern până la contemporan. Cu ajutorul unui mobilier de living alb, spațiul din locuința ta devine relaxant, luminos și primitor. Dacă ai simțit mereu că vrei o casă primitoare și luminoasă și albul este culoarea care te reprezintă, ar trebui să decizi în cunoștință de cauză pentru că mobila albă nu este o alegere ușoară și nici pentru toată lumea.

Avantaje și dezavantajele albului în designul interior

Albul poate reprezenta o provocare pentru cei care își doresc să îl folosească pentru a-și decora casa, dar eleganța rezultatului final va răsplăti orice efort. Este o culoare dramatică care poate induce starea de confort daca e folosit cu înţelepciune şi naturaleţe în amenajare. Perne si cuverturi pufoase, tapet, culori şterse, finisaje prăfuite, mobilă cu patină induc o atmosferă aerată, fără a fi rece sau sterilă.

  • Albul este una dintre cele mai ușor de asortat culori ale spectrului cromatic.
  • Mobila albă va face spațiul să pară mai mare, fapt care va avantaja în deosebi camerele mici. Dacă apelezi la corpuri de mobilier albe, înalte și cu oglinzi, această senzație de spațiu aerisit va fi și mai evidentă
  • Praful este mai vizibil pe mobila de culoare închisă decât pe cea albă. Vei putea să o cureți cu ușurință fără să îți fie frică de urmele pe care le-ai putea lăsa în urmă.

Prospețimea și curățenia redate de designul în alb vin cu câteva dezavantaje. Albul îngălbenește, așa că va trebui să depui de două ori mai mult efort pentru a menține albul curat cât mai mult timp. Menținerea curățeniei este îngreunată mai ales de prezența copiiilor mici sau a animalelor de casă. Cel mai greu de curățat sunt canapelele, covoarele, pernele, în mare parte piesele cu materiale textile. Acordă atenție specială acestor elemente, sau combină și alte culori cu albul pentru obiectele decorative și lasă albul să predomine la capitolul mobilier.

Cum pui în evidență mobilierul alb

Preferința pentru mobila albă s-a instaurat, la început, ca reacţie de protest împotriva anilor lungi şi grei petrecuţi în apartamente cu cromatică ternă, în care se înghesuiau fără noimă piese de mobilă în diverse nuanţe de maro, devenind în timp culoarea vremurilor de transformare ale unor generații eliberate de constrângeri şi modele învechite.

Albul, fie că vorbim de mobilă, vopsea, lambriu sau parchet, are calitatea de a uni vizual zone separate, amenajate diferit. În astfel de situaţii, albul creează continuitate în decorare şi dă senzaţia de curgere dintr-un spaţiu în altul. Iar dacă dorim să punem în valoare un mobilier de culoare alb, fie că este vorba despre livig, dormitor, hol, camera copiilor, bucătărie sau baie nu trebuie decât să-l scoatem în evidență cu ajutorul accesoriilor.

Culoarea pereților pentru mobila albă

Mobilierul alb, indiferent de design, trebuie alăturat unei nuanțe mai puternice, astfel încât să existe un echilibru vizual și cromatic. Dacă vei opta pentru un mobilier de culoare albă și vei alege tot albul sau o nuanță foarte deschisă pentru pereți, rezultatul va fi un decor șters, sobru și din care pare că lipsește mereu ceva.

Dacă alegi o nuanță puternică, albastru închis, vișiniu, violet, dar și galben sau oranj este, de preferat, să te rezumi la un singur perete accent și să nu zugrăvești întrega cameră cu o culoare puternică, deoarece poate încărca vizual spațiul. Un singur perete accent și elemente de decor în aceeași nuață sunt suficiente pentru a sparge monotonia și pentru a crea un decor echilibrat și coerent.

O altă idee de luat în calcul este folosirea tapetului. Pentru un mobilier alb simplu și în linii drepte, poți folosi un tapet cu un imprimeu mărunt. Dacă încăperea este de dimensiuni mici, alege tapet cu un model mai mare, astfel încât să nu încarce camera.

Living în alb

Livingul poate fi pus în valoare de aerul pur și imaculat dat de un mobilier alb. Confortul creat de mobila living albă și, de exemplu, de canapele mari albe, pufoase și invitațional de confortabile poate fi surprinzător. În sezonul rece poți adăuga și câteva pături moi albe.

În living, mobila albă trebuie să surprindă prin simplitate. Dacă ai o modele de biblioteci bogate, este esențial ca și corpurile de mobilier care o găzduiesc să fie pe măsură. Alege corpuri mari în care își găsesc locul toate cărțile/revistele, sau optează pentru mai multe corpuri mici.

O încăpere poate căpăta un aer personal amplasând piesele de mobilier în dreptul unui perete accent vopsit într-o culoare puternică și contrastantă precum roșu, negru sau gri închis și completând amenajarea cu perne decorative, covoare și candelabre elegante.

În living, alege corpuri suspendate și polițe tot din lemn, dar alege o măsuță de cafea și o comodă pentru televizor albe pentru a separa cele două nuanțe de lemn. Un model de măsuțe de cafea cu picioare de lemn și o tăblie tablie rotundă vopsită într-un alb imaculat, este tot ce ai nevoie pentru a crea un mic colț creativ în casa ta, fără a schimba semnificativ aspectul camerei și fără a fura prea mult din spațiu.

Dormitor cu mobilier alb

Dormitorul în alb nu distrage atenția și inspiră imagini ce vorbesc despre relaxare și seninătate. Putem obţine astfel dormitorul, oaza de relaxare mult visată, personalizându-l cum ne dorim, fie că urmărim riguros un anume stil  – clasic, modern, romantic – sau alegem să ne ghidăm după un instinct artistic propriu. Un dormitor alb este ca o pânză de canvas care poate fi pictată, iar mobila dormitor se potrivește de minune cu culori intense, precum violet, purpuriu sau roșu.

Într-un design minimalist, alege un corp de mobilier alb simplu, cu sertare, sau un dulapuri mai mari, dacă ai nevoie de mai mult spațiu pentru haine. Alege cuverturi albe pufoase, însoțite de pături cu pattern-uri sau simple și fețe de pernă în culori neutre. Dacă alegi un design shabby-chic, poți opta pentru noptiere din lemn cu aspect uzat și veioze vintage.

Dormitorul copilului va fi în acord cu întreaga casa dacă optezi pentru elemente de decor în nuanțe de roz pal, lila, galben pai sau albastru deschis, putându-se crea ușor un cadru de poveste.

Bucătăria în alb

Amenajarea unei bucătării cu mobilier bucătărie alb va aduce echilibru și armonie în locuința ta, fie că amenajarea este integral în alb sau este îmblânzită cu lemn natur sau altă pată de culoare. Bucătăria în alb este extrem de versatilă, poate fi adaptată diverselor stiluri prin asortarea de elemente în combinații complementare și nu se va demoda niciodată.

În bucătărie poți vopsi pereții în alb și poți alege fără probleme pardoseala și mobila de bucătărie din lemn. Cel mai simplu, optează pentru un parchet alb și mobilier alb de inspirație retro la care să adaugi doar câteva accente de culoare cu ajutorul decorațiunilor.

Un look contemporan cu accente minimaliste, va face senzație printr-o mobilă bucătărie simplă albă, feronerie aproape inexistentă şi o insulă de lucru din corpuri albe, folosită şi drept masă pentru un mic dejun frugal. Decorul poate fi completat cu accesorii atât rustice cât și moderne (perdele, tablouri, electrocasnice, corpuri de iluminat).

În cazul în care ai mai multe tipuri și nuanțe de lemn care fac spațiul să pară aglomerat și mic, sparge aceste suprafețe cu ajutorul albului. De exemplu, dacă masa de bucătărie este aproximativ la fel cu parchetul poți contrabalansa totul cu ajutorul unor scaune albe.

Mobila albă în diferite stiluri de design interior

În stilul clasic, albul se potrivește în mod special combinat cu elemente crem, argintii și aurii. În încăperile mari cu tavan înalt, intens decorate și accentuate de profile decorative, se regăsesc canapele albe, fotolii impunătoare, covoare mari și piese de mobilier inspirate din casele regale. Mobila albă se caracterizează prin corpuri de mobilier cu sertare mari și mânere aurite și mobilier cu picioare sculptate. Decorul poate fi completat de scaune tapițate cu piele albă, sau poți alege fotolii din piele și chiar canapele mari din piele.

De la canapele și fotolii, la noptiere și vitrine, stilul Shabby-Chic este caracterizat de albul predominant. Mobila este recondiționată, din lemn cu aspect uzat, așa că, textura mobilierului vopsit în alb trebuie să aibă un aspect învechit, să pară degradată. Vopseaua cu aspect „scorojit” este elementul de bază. Într-un decor shabby-chic vei găsi corpuri de mobilier de dimensiuni mari, cu vitrine, care amintesc de viața de la țară. Mobilierul pe care îl achiziționezi nu este necesar să fie alb, pentru că îl poți vopsi ulterior și rezultatul nu trebuie să fie perfect.

Albul își găsește locul perfect în minimalismul și simplitatea designului scandinav. Fiind influențat de clima nordică, acest design urmărește funcționalitatea și confortul și se focusează pe familie și conceptul de “acasă”. Albul este personajul principal când vine vorba de pereți, scaune, podele și canapele. Sursele de lumină naturală ajută spațiile decorate în alb să pară mult mai mari, deschise și asemănătoare cu atmosfera de afară. Camerele trebuie să fie cât mai aerisite, fără prea multe elemente de decor pentru a menține atmosfera de spațiu organizat și minimalist.

Mobilierul alb și minimalismul merg mână în mână din totdeauna. Dacă acest stil te reprezintă și îți dorești să adopți albul ca și element principal, nu vei crea ceva plictisitor. Stilul minimalist înseamnă o organizare funcțională a spațiului și anulează nevoia de a fi înconjurat de multe decorațiuni, mult mobilier, care, până la urmă, nu sunt necesare. Alege corpuri de mobilier simple, suspendate, pentru o sufragerie aerisită și neîncărcată. Poți amplasa biblioteca de o parte și de alta a unui hol îngust, folosind etajere simple albe sau polițe lungi. Amplasează biroul spre perete, într-un colț sau într-un hol încăpător.