Cum să mobilezi camera de zi cu un buget mic - ACAJU

Mobilarea cu buget redus pleacă de la două lucruri esențiale, planul și bunul gust. Planificarea este necesară oricărui proiect, dar mai ales când este vorba de buget redus. Pentru un „acasă” care să ofere deconectare și reîncărcarea bateriilor și mai ales pentru ca amenajarea apartamentului să nu fie un prilej de stres, trebuie să nu sărim peste pașii care ar trebui urmați și planificați.

Indiferent că trebuie să mobilăm, cu buget redus, o cameră goală sau să remobilăm o cameră renovată, este simplu de înțeles că va trebui să ne cumpărăm mobilierul care se potrivește nevoilor și stilului nostru. Practic, mobilier funcțional și util, care să ofere confortul și relaxarea de care avem nevoie. O soluție ieftină și care apelează la imaginație este alegerea mobilierului modular, care arată ca o singură unitate, dar poate fi rearanjat și combinat după caracteristicile sufrageriei și preferințele tale.

Primii pași pentru mobilarea unei camere

La amenajarea oricărei camere e nevoie să decizi cu ce stil de identifici, să stabilești un buget, și cel mai important e nevoie să măsori bine spațiile pe care urmează să le umpli. Ai nevoie să ”simți” spațiul, să vezi ce s-ar potrivi, să observi unde ai putea plasa o piesă dominantă de mobilier și unde poți alege culori ce ies în evidență.

  • Se măsoară spațiul ce va fi umplut cu noi piese de mobilier, dar și lățimea ușilor și a holului de intrare, pentru a nu arunca banii pe piese ce nu pot intra în casă. Pentru a te asigura că măsori și că îți imaginezi bine ce urmează să achiziționezi, fă o schiță a apartamentului și desenează acolo piesele la care te gândeai.
  • Se stabilește stilul dorit pentru amenajare, ținând cont atât de funcționalitate spațiului cât și de utilitatea lui.
  • Se alege o culoare pentru a decora spațiului respectiv, toate piesele ce vor fi alese să se asorteze coloristic acestui design.
  • Se ține seama de stilul de viață al familiei și cât de ușor se face integrează orice piesă de mobilier pentru a contribui la confortul general.
  • Se analizează detaliile de calitate cu mare atenție și se pune accent pe raportul preț/calitate.
  • Nu se cumpără tot mobilierul într-o singură zi pentru a nu se face rabat la utilitate, eficiență, estetică sau confort, în speranța unei economii la prețul total vrac.

Planul și obiectivele urmărite

Scoate de pe internet poze cu piese de mobilier, care îți plac, și studiați-le în familie. Le veți alege pe cele pe care le considerați în armonie. Comparând și asortând între ele imaginile obiectelor de mobilier veți putea stabili o idee de unde să puteți porni. Implicați și familia în alegere, iar împreună găsiți varianta ideală, care va însemna planul de urmărit.

Va fi nevoie să abordați varianta minimală, cu cât mai puțin mobilier folosiți, cu atât mai bine, plus o încadrare mai ușoară în buget. Dar alegerea mobilierului trebuie să fie bazată atât pe estetic, cât și pe practic și funcțional. Alege, deci, mobilă durabilă, de calitate și cât mai versatilă, așa încât să poți oricând redecora, cu un buget mic și fără investiții mari. Cea mai bună soluție este să-ți cumperi mobilier multifuncțional, rabatabil, pliabil.

De asemenea păstrează lucrurile de top din achizițiile anterioare, pe care le poți încadra în actualul apartament sau le poți recondiționa, pentru alt vibe. O soluție mereu eficientă, care împrospătează casa, este o nouă combinație a pieselor de mobilier. Ia în calcul combinațiile între vechi și nou, dar și recondiționarea unei piese de mobilier, fie că este un fotoliu, un scaun sau un bufet.

  • Cel mai bine este să pornești de la canapea, poate una dintre acele canapele ieftine care prin calitate, dimensiuni și funcționalitate se potrivește planului făcut. Pornește de la canapea pentru că este mobilierul cel mai folosit, este piesa centrală a unei încăperi și are un impact major asupra sănătății noastre. După o zi istovitoare la lucru, trebuie să găsești o oază de relaxare: canapeaua confortabilă din living.

Alege modelul de canapea în funcție de spațiul existent. Canapele living de două sau trei locuri? Dacă vrei o canapea încăpătoare, în care sa încapă cât mai multe persoane, poți să optezi pentru o canapea în forma de “L”, de exemplu. Funcționalitatea și confortul familiei te vor îndrepta spre o canapea extensibilă. Pentru creerea unui spațiu mai intim și modelele de colțare modulare par o alternativă favorabilă. Pentru animarea atmosferei folosește cât mai multe perne decorative.

Pentru că în general nu înseamnă un cost suplimentar, la alegerea canapelei sau a colțarului este important și spațiul de depozitare existent.

  • Unul sau două fotolii vor spori confortul living-ului, devenit spațiu de “întrunire” al familiei. Dacă vrei un colț de citit în living alege un fotoliu sau un scaun confortabil, de calitate pentru această cameră. Adaugă un lampadar trepied, eventual o măsuță și un corp de bibliotecă înalt și vei obține sanctuarul tău pentru reîncărcarea a bateriilor.

Fotoliile realizate din pai sunt o alternativă minunată și ieftină la mobilierul clasic de living. În plus, aduc puțin parfum de vacanță și le poți muta tot timpul, după bunul plac, deoarece sunt ușoare. Așează-le într-un colț însorit al camerei și plasează alături de ele câteva obiecte - amintiri din vacanță.

De multe ori, pentru economie de spațiu și chiar buget, în loc de fotolii poți opta pentru scaune-fotolii sau chiar fotolii șezlong. Acestea au un design mai svelt și în general mai modern, cu ajutorul lor putându-se da adevărate “lovituri” în stilul de aranjare a mobilierului.

O altă sursă de înviorare a spațiului amenajat, sunt diverse modele de taburete, de multe ori forma și culorile acestora înveselind total atmosfera.

  • O măsuță de cafea este foarte utilă în living, fiind “vecina” mult așteptată, dintre canapea și fotolii, necesitatea ei fiind foarte evidentă atunci când lipsește. Moderne sau clasice, mai ușoare sau mai grele, în general cu roți la picioare, achiziționate cu un buget relativ redus, mesele de cafea au o versatilitate și funcționalitate ce contribuie substanțial la sporirea confortului din living.

Oricât de mare este o casă, un spațiu de depozitare în plus e util, iar pentru obiectele mici pe care le folosești în sufragerie, măsuța de cafea cu spațiu de depozitare va fi de ajutor, pentru păstrarea și organizarea acestora.

Foarte moderne sunt unele măsuțe cafea din combinații deosebite, gen metal cu lemn, sticlă cu lemn sau sticlă cu metal.

  • După ce ai găsit stilul și designul, în funcție de poziția canapelei și a spațiului rămas trebuie să alegi una dintre variantele de biblioteci, care va fi spațiu de depozitare nu numai pentru cărți dar și pentru materialele audio-video ale familiei și poate chiar pentru o parte din hobby-urile acesteia.

Cu cât este mai înaltă biblioteca, cu atât trebuie să fie plasată mai departe de fereastră pentru a nu limita lumina și a “agresa” vizual camera.

În funcție de bugetul alocat biblioteca va fi gândită de la simple rafturi de funcționalitate maximă până la corpuri suspendate sau nu, cu jocuri de spații pentru depozitare închise și deschise. Deci o bibliotecă modulară și multifuncțională, pe care să poți să o rearanjezi din când în când.

Corpuri suspendate, module de diverse dimensiuni și forme pot crea un design minimalist foarte plăcut, funcțional și nu foarte scump. Anumite module sunt concepute ca vitrine, pentru a feri obiectele valoroase de praful din casă.

Lista cu trucuri de amenajare cu buget redus pentru living implică automat reorganizarea bibliotecii vechi. Ia în calcul ideile simple și foarte practice de reamenajare a bibliotecilor cu ajutorul tapetului sau autocolantului pentru rafturi.

Polițe simple sau duble, etajerele, pot completa acest design, cu siguranță fără o depășire substanțială de buget.

Este foarte important ca planul acestor mici piese de mobilier să fie foarte bine făcut și de asemenea executat cu precizie.

  • O altă piesă de mobilier indispensabilă este comoda TV, a cărui design este funcție de poziția televizorului pe perete sau pe comodă. Joasă sau mai înaltă, sub formă de rafturi deschise, la un buget mai redus, sau ca alternanță de spații închise și deschise, este piesa de mobilier a cărui funcționalitate nu poate lipsi din living, spațiile de depozitare fiind foarte ofertante.

Aceste comode TV este, sunt piese de mobilier folosite pentru amplasarea televizorului și a aparaturii audio, dar pragmatismul nostru le-au transformat și pe acestea, în zone de depozitare pentru tot felul de mărunțișuri pe care dorești să le ai la îndemână.

  • Restul decorațiunilor, lampadarul, lampa, tablourile, vazele, perdelele și draperiile vor desăvârși designul ales în planul vostru. La capitolul accesorii și decorațiuni interioare mixează ”micile comori” cu piesele-statement (picturi mari sau hărți ori postere, ori vaze masive). Include aici și vechile piese pe care le aveai, pe care le poți recondiționa, dacă vrei să aibă alt vibe, unul nou, demn de noul tău apartament.

De la teorie la practică

Planul te va ajuta și va fi util la implementare, pentru că vei ști de ce ai nevoie. Pentru implementarea lui va trebui puțină documentare online sau prin magazine, unde să cauți și să testezi obiectele necesare.

  • Identifică furnizorii de obiecte de mobilier cu preț mai scăzut, dar care nu fac rabat la calitate.
  • Identifică sursele ce pot executa anumite corpuri la comandă, acolo unde spațiul o impune, în limita bugetului alocat.
  • Identifică perioadele cu reduceri de preț sau obiectele cu preț redus, dar care corespund întru totul planului făcut.
  • Identifică producătorii locali, căci dacă nu economisești bani, măcar reduci timpul de livrare.
  • Cumpără doar lucruri de care ai neapărată nevoie, dacă se poate multifuncționale și pe care să le folosești în cea mai mare parte a timpului, nu doar uneori.
  • Cumpără mai puțin de acum înainte și gândește-te bine înainte de a achiziționa orice obiect în casă.