Decor dominat de armonie: ce decorațiuni nu trebuie să-ți lipsească - ACAJU

Pentru ca o casă să devină ”acasă”, aceasta trebuie să te încânte printr-o amenajare interioară realizată în funcție de personalitatea și stilul tău de viață. Elementele care completează stilul de design și îți personalizează amenajarea și îi dau culoare, sunt decorațiunile, micile detalii care schimbă totul. Marea provocare a designului interior este alegerea unor elementele care vor crea un tot unitar, piesele de mobilă și decorațiunile de interior trebuie alese astfel încât să-ți reflecte stilul, dar să fie și utile.

De la vaze și mici obiecte inserate discret și până la tablouri impresionante, oglinzi, ceasuri vintage, statuete și alte variante de acest tip, fiecare dintre ele trebuie să spună o poveste despre tine sau amintirile tale, pentru a transforma casa în decorul intim pe care ți-l dorești. De aceea, decorarea casei în stilul pe care îl vrei nu se poate întâmpla peste noapte. Este ca o poveste frumoasă fără sfârşit, pentru că stilul și preferințele tale evoluează în timp.

Accesoriile decorative ne înfrumusețează casa, iar în categoria generală de decorațiuni pot fi incluse de la elemente distincte de mobilier, perdele și draperii, obiecte de iluminat, obiecte de artă, elemente folosite pentru depozitare și organizare și variante cu rol strict decorativ cum sunt statuetele, bolurile, florile artificiale etc. 

La amenajarea oricărui ambient pentru o atmosferă unitară și armonie, ar trebui să ții cont în alegerea lor de stilul care le definește, încăperea pentru care sunt destinate, dimensiunile și rolul lor. Pentru a te decide mai ușor pentru ce decorațiuni optezi, le poți împărți în două categorii, obiecte esențiale sau practice și obiecte complementare. Primele au rol funcțional, iar celelalte rol strict decorativ.

 

Ce decorațiuni alegem în funcție de destinația spațiului

 

Când alegi decorațiunile pentru casă, trebuie să te hotărăști mai întâi, ce stil va avea fiecare cameră. Fie că este vorba de un stil modern, unul futurist, retro sau chiar rustic, combină obiecte de decorațiuni interioare care să se potrivească între ele. Ca reguli generale, combină metal cu metal și lemn cu lemn, iar culoarea acestora și aspectul trebuie să fie aceleași.

 

Dacă vorbim de spații mici, este mai bine să alegi mai puține obiecte ornamentale și mai mici, de preferat fiind să te orientezi către cele cu amplasare pe perete sau pe rafturi, care să nu ocupe din suprafața utilă (tablouri, tapet, fotografii, statuete etc.). Cele mai bune sunt compozițiile în culori deschise, fără prea multe detalii și oglinzile care măresc spațiul vizual. Spațiile mari susțin mai ușor un număr ridicat de accesorii, dar le reduc importanța vizuală. De aceea, elementul decorativ ales ca punct focal (canapea, tablou, fotoliu etc.) trebuie să se impuna prin dimensiune, design masiv sau culori puternice.

 

  • În living, fiind încăperea utilizată pentru petrecerea timpului liber și primirea oaspeților, atenția acordată amplasării de decorațiuni interioare este întotdeauna mai mare. Pentru orice fel de living ai nevoie de elemente de mobilier, canapele, fotolii, scaune, pe care să poți sta, o măsuță și o comodă care să încadreze televizorul și care să asigure spații de depozitare pentru diverse obiecte. Alte elemente practice pot fi rafturile și covorul. După ce ai definit acest nucleu poți începe să adaugi detaliile decorative, care nu afectează funcționalitatea camerei, dar influențează foarte mult aspectul: tablouri, vaze sau ghivece cu flori (naturale sau artificiale), statuete, lumânări parfumate, perne pentru canapea, oglinzi, tabureți etc.
  • Dormitorul este definit în general de pat și un dulap sau un dressing, care nu pot lipsi și care ocupă suficient spațiu pentru a crea un impact puternic. Ca elemente decorative poți adauga, cu generozitate, perne și cuverturi, o oglindă sau/și un tablou, lustră sau/și veioze, noptiere, rame cu fotografii, plante de interior.
  • Holul este un spațiu important, pentru că este cartea ta de vizită și primul spațiu cu care ia contact o persoană care intră în casa ta. În aceasta zona ai nevoie bineînțeles de cuier, pantofar și oglindă și mai poți adăuga o măsuță, un scaun sau o bancă pentru încăltat, toate abordând același stil. Din categoria produselor textile poți include o traversă, iar de pe lista decorațiunilor decorative, un hol încăpător poate beneficia de efectul unui tablou, o vază cu flori sau chiar statuete.
  • În bucătărie, printre cele mai folosite obiecte ca decorațiuni interioare se numară suporturile pentru tacâmuri, de la modele clasice suspendate și până la versiuni ceramice, coșurile pentru fructe și legume, lustrele și spoturile decorative și autocolantele cu suprafața tip tablă școlară pentru diferite mesaje. Pentru scaune, poți alege pernuțe care să crească gradul de confort si să adauge culoare și personalitate, iar pentru podea un covoraș sau o traversă asortată cu restul încăperii.

Cele mai populare decorațiuni interioare

 

Decorațiunile sunt cele care contribuie la personalizarea locuinței și îi dau un aer original, transformând-o dintr-o casă banală, într-un cămin pentru o familie.

  • Orice sufragerie ar trebui să aibă o clasică măsuță de cafea. Poți alege între o măsuță de cafea nonconformistă, în stil otoman, care combină o masă de cafea cu perna otomană. Măsuțele din lemn, eventual rotunde, pot aduce nota decorativă distinctivă necesară unui stil vintage. O astfel de măsuță poate fi amplasată lângă un fotoliu, respectiv o sofa elegantă în holul de la intrare.
  • Taburetele pot fi piese de decor practice, comode și estetice totodată, în plus le poți găsi loc în orice cameră, living, hol, bucătărie. Vor completa decorul dându-i o notă de modernism și actualitate. Pot fi de asemenea pete de culoare pentru a sparge monotonia unui ambient tern.
  • Pentru că o casă primitoare se recunoaște de la intrare și pentru că revenirea acasă să fie mereu plăcută, un covoraș la intrare va fi un element decorativ semnificativ. Poți alege un model imprimat sau cu un text care să-ți personalizeze decorul sau unele realizate din materiale gen iută, cocos, ratan.
  • Covoarele și mochetele din casă sunt mai importante decât ai crede. Acestea dau tonul întregului decor și conferă o atmosferă caldă locuinței. Indiferent de designul de ansamblu: minimalist sau tradițional, și indiferent dacă este vorba despre decorarea camerei copiilor sau a livingului, covoarele reprezintă elemente de bază, care pot schimba în totalitate aspectul încăperii. Poți opta pentru covoare clasice, sau covoare cu fir lung, foarte în trend și care dau un farmec deosebit oricărei încăperi, iar cât privește cromatica sau forma, există o paletă extrem de largă pentru a alege ce se potrivește cel mai bine cu casa și cu personalitatea ta.
  • Pernele sunt elemente care completează perfect decorul unui dormitor. Poți alege pentru un plus de confort multe perne decorative, moi și confortabile, de diferite dimensiuni. Contrar unuia din principiile de bază ale decorării interioare, de a oferi fiecărei camere un element unic, surprinzător, alege pentru decorarea canapelei din living sau a patului matrimonial, două seturi de perne. Optează pentru perne diferite și mergi pe îmbinarea mai multor stiluri. Pentru un plus de senzație alege-le în culori, modele și texturi diferite. 

  • Având atât un rol practic cât şi unul decorativ veiozele pot fi obiecte decorative pentru orice dormitor, cameră de zi sau birou. Într-o încăpere unde există o sursă de lumină centrală, gen candelabru sau lustră, veiozele sunt recomandate pentru a fi utilizate în activităţi specifice cum ar fi cititul sau scrisul. Pe de altă parte folosite ca un accesoriu decorativ şi nu funcţional, veiozele pot da echilibru şi stil dacă sunt adăugate lângă o canapea sau pot rupe monotonia cromatică dacă culorile de bază sunt unele neutre. 
  • Oglinzile decorative, pe lângă utilitatea lor, sunt considerate și accesorii inteligente, deoarece plasate în locurile adecvate, pot crea iluzia de spațiu și oferă luminozitate camerei. Ele pot fi integrate atât într-o manieră clasică, simplă, cât și într-un stil surprinzator. Poți alege oglinzi decorative de dimensiuni impozante, care să domine încăperea și care să reflecte mare parte din ansamblul decorativ al camerei. Acest stil se potrivește mai degrabă în living, dining sau în holuri mari. 
  • Oglinzile mici, încadrate cu alte oglinzi, grupuri de tablouri sau obiecte decorative interesante pot face ca un dormitor, o baie sau o sufragerie să capete noi valențe. O oglindă dreptunghiulară, înaltă, cu rama din lemn sau metal, simplă se va potrivi unui stil scandinav sau industrial. O oglindă cu rama colorată intens, ori într-o nuanță metalică (auriu, argintiu, bronz, cupru) sau o oglindă fumurie, va fi alegerea potrivita într-un decor eclectic. O oglindă rotundă sau ovală cu o ramă decorativă, încărcată poate defini oricând un dormitor clasic, cu tentă elegantă.
  • Orice casă devine acasă atunci când ești înconjurat de plante și flori. Suportul de flori poate fi un detaliu semnificativ mai ales dacă susține flori divers colorate. Florile aduc întotdeauna mai multă lumină interiorului. Pentru un aspect natural suporturile ar trebui să aibă ca material de bază lemnul.

Decorațiunile interioare au devenit cu siguranță o artă, mai ales atunci când ne dorim un cămin primitor și amenajat cu stil și originalitate, acestea putând transforma interiorul unei locuințe într-o zonă de confort care să transmită căldură și intimitate.