Design interior în stil industrial, piese de mobilier și decorațiuni specifice - ACAJU

Devenit tot mai popular datorită asocierii cu o practică arhitecturală din ce în ce mai folosită, reutilizarea adaptivă a clădirilor cu valoare istorică, stilul industrial a ajuns să fie adoptat în propriile locuințe cu foarte mare succes. Pe lângă faptul că este la modă, acest stil lasă o amprentă puternică asupra spațiului în care este folosit și poate să îți reflecte personalitatea, mai ales dacă ești un spirit nonconformist.

 

Nu există reguli precise pe care trebuie să le urmezi când îți decorezi casa, stilul industrial îți poate acorda libertatea în design interior pe care ți-o dorești, mai ales dacă ești o fire nonconformistă. Totul este permis, de la materiale textile, lemn nefinisat, aluminiu, bronz, până la structuri metalice, bricolaj aparent aleator, practic sunt valorizate ideile inedite şi multă imaginaţie, cu un pic de căldură adăugată pentru a compensa răceala metalului.

 

Adaptat în ultimii ani tehnologiilor noi și nevoilor de folosire și compartimentare cât mai bună a spațiului, acest stil industrial poate fi folosit oriunde în casă, de la amenajarea dormitoarelor, livingului, holurilor, băilor sau bucătăriei.

 

Caracteristicile stilului industrial în design interior

 

Stilul industrial este unul nonconformist prin excelenţă, bazat pe un model arhitectural mai mult sau mai puțin „incomplet”, cu pereți neşlefuiţi care îşi expun dezinhibat imperfecţiunile, cu bare de fier ruginite şi suporturi vechi, cu podea de tip ”fabrică”, cu cabluri şi fasunguri la vedere, mult beton şi tot felul de tipuri de metal.

 

Cheia unei amenajări de succes în stil industrial este simplitatea și spațiul deschis, de aceea se aleg doar piese practice și utile și se evită mobilierul și accesoriile în exces. Farmecul din încăpere va fi dat de amestecul de texturi și finisaje, care o vor pune în evidență prin autenticitate.

 

Esența stilului industrial chic constă în alăturarea metalului galvanizat cu sticla, pielea și lemnul, menținând însă liniile și formele relativ simple. Minimalist, dar deosebit și plin de căldură, este un stil ce inspiră și impresionează prin echilibru și textură. Din punct de vedere cromatic, stilul industrial se caracterizează prin nuanțe reci de gri, alb, negru, alături de nuanțele calde de maro ale lemnului. Un start bun poate fi reprezentat de o paletă neutră de culori, căreia i se adăugă apoi accente calde, lemnoase. 

 

Materialul folosit cu precădere într-o casă în stil industrial este lemnul nefinisat care are însă un aspect natural, chiar uzat. Nuanțele neutre se completează și cu tonurile calde aduse în interior prin intermediul accesoriilor, textilelor și al plantelor. Pentru a revitaliza spațiul și a-i da un aer primitor, poți adăuga accente de culori intense, în funcție de preferințele tale: albastru deschis, verde pajiște, roșu intens sau portocaliu luminos.

 

Următorul material esențial este metalul, care se potrivește de minune cu lemnul nefinisat și va oferi un aer nonconformist locuinței, chiar dacă accentele metalice sunt oferite de ferestre, piese de mobilier sau corpuri de iluminat. De asemenea, elementele mai dure, precum cărămida și piatra sunt binevenite într-o astfel de amenajare.

 

 

Piese de mobilier și decorațiuni specifice stilului industrial

 

În ultimul deceniu, în domeniul designului interior a crescut numărul de producători de mobila stil industrial această renaştere fiind reflectată în piese de mobilă recondiționate sau reciclate şi materiale cât mai simple. Mobilierul specific este unul vintage, din oţel, cu scaune simple, cu picioare din fier, măsuţe de cafea sau băncuțe realizate DIY din paleţi de lemn, canapele cu braţe subţiri şi un pat din fier forjat, fără inflorescenţe. Mai mult, mobilierul poate împrumuta şi el un design inspirat de ţevi şi conducte, prin utilizarea anumitor piese de asamblare sau accesorii funcţionale precum mânere sau bare de metal create cu forme asemănătoare. 

 

Acest tip de mobilă în stil industrial este ușor de recunoscut după materialele din care sunt realizate, după lipsa ornamentelor și după detaliile specifice invențiilor secolului XIX: o roată zimțată cu pedală, rafturi cu coturi din țeavă sudată, picioare de scaun cu aspect de lanțuri, bufeturi sau dulapuri metalice.

 

Seiful metalic - Aproape omniprezent în povestirile secolului XIX, este specific unei perioade de competiție economică foarte dură. Fără un seif, nicio companie nu-și putea păstra în siguranță patentele noilor invenții, banii sau hârtiile valoroase care îi garantau supraviețuirea. A fost printre cele mai vândute obiecte în timpul Revoluției industriale, și a rămas un element de referință, dar doar cu rol decorativ, al decorului industrial din zilele noastre.

 

Ceasurile de masă sau de perete - Ceasurile au jucat un rol deosebit de important în decorul oricărei case sau în amenajarea oricărei hale de fabrică, mai ales într-o epocă în care punctualitatea era foarte apreciată. Se găsesc multe modele de ceasuri tipice perioadei revoluției industriale, dar cel mai simplu este să te orientezi către cele din fier și sticlă, cu cifre romane sau aspect antichizat.

 

Lampa cu design Dugdill – Este un model reprezentativ de lampă cu design rotativ cu braț ajustabil din țeavă, inventat în 1906 de John Dugdill, inginer electrician britanic. Astăzi se găsesc o multime de astfel de modele de lampi din inox, ideale pentru un decor industrial.

 

Scaunele metalice cu picioare concave - Ușor de stivuit și foarte ușoare, scaunele cu picioare concave din metal au devenit rapid reprezentative pentru perioada post-industrială, făcând parte din decorul cafenelelor și teraselor de pe Riviera Franceză. Sunt ideale în bucătariile amenajate în stil industrial.

 

Accesoriile și mobila vintage sunt combinate cu piese de mobilier moderne. Piesele vechi mecanice, mașinile de cusut, scaunele industriale sunt deseori utilizate ca obiecte de decor și folosite la crearea unui stil industrial autentic. Decorațiunile, puține, sunt destul de simple și trebuie să rămână în spectrul materialelor menționate. Poți folosi o imagine sau un citat preferat pentru decor, fie că alegi varianta înrămată, poster sau fototapet.

 

 

 

Living industrial

 

Stilul industrial poate fi adoptat cu ușurință în orice locuință, cu atât mai mult în living camera cea mai spațioasă din casă. Un living industrial reprezintă alegerea perfectă pentru amenajarea unui spațiu modern și original. Investiția nu este una foarte mare în acest tip de amenajare interioară, excluzând piesele de mobilier din lemn masiv, în cazul în care vei folosi unele noi și nu vei alege să recondiționezi piese vintage de mobilier. Cheia amenajării unui living industrial este simplitatea. Se vor folosi piese practice și utile, evitând mobilierul și accesoriile în exces. Farmecul din încăpere va fi dat tocmai de amestecul de texturi și finisaje, care o vor scoate din anonimat prin autenticitate.

 

Caracteristica open space s-a păstrat și astazi si este una definitorie pentru stilul industrial. 

Inițial, reconversia spațiilor industriale s-a făcut fără a configura într-un anumit fel interiorul clădirilor. Suprafețele deschise s-au păstrat, iar locatarii au descoperit că pot defini ușor diverse zone ale locuinței cu ajutorul pieselor de mobilier, a covoarelor, a paravanelor și a pereților despărțitori decorativi. Dacă vrei să obții un astfel de decor într-un apartament clasic de bloc, încearcă să reconfigurezi spațiul prin dărâmarea unui perete între living, bucătarie și/sau hol. 

Piesă de bază într-un living industrial este canapeua de culoare închisă, care are forme generoase și un material rezistent. Pielea naturală sau ecologică cu finisaj lucios sau ușor uzat reprezintă o alegere perfectă pentru camera de zi.

 

Detaliile originale ale arhitecturii locuinței tale pot fi folosite pentru a conferi personalitate spațiului și de aceea eventual te vei folosi de lumini sau de geometrie pentru a le scoate în evidență: ferestrele cu arcadă nu se vor acoperi cu perdele, pereții din cărămidă se vor lăsa expuși, scara din beton nu va fi placată cu marmură sau alte finisaje.

 

Pereții din locuințele în stil industrial fluctuează între nuanțe de gri, alb murdar și chiar bleu. Pot fi folosiți pereți accent din beton aparent sau din cărămidă neprelucrată sau vopsită, pe care lumina naturală abundentă și corpurile de iluminat eficiente îi vor pune în valoare. Sistemul de iluminat joacă un rol foarte important, prin corpuri de iluminat pe structuri metalice, lampadare așezate pe podea sau un sistem de iluminat improvizat din sticle, pălării, borcane, evantaie.

Elementele decorative sunt reduse la minimum. Folosește grafica îndrăzneaţă, picturile murale, pictura abstractă sau simbolurile (numere, litere) pe un perete de cărămidă expusă pentru a face un perete accent.

 

 

Dormitor industrial

 

Dormitoarele minimaliste, în stil industrial, au câștigat multă popularitate în ultimii ani. Aerul tineresc, modern și concentrat pe funcționalitate l-au surclasat în topul preferințelor. Acest stil de design interior a fost susținut în special de faptul că producătorii de mobilă au venit în întâmpinarea clienților cu piese de mobilier dormitor în stil industrial.

 

Așadar, dacă și tu îți dorești un dormitor industrial, în primul rând ai nevoie de un pat din fier forjat sau cu elemente metalice, ori unul pe o structură din lemn cu aspect nefinisat.  Evită paturile tapițate în culori puternice, ci optează mai degrabă pentru paturi în nuanțe neutre, închise. Ca spațiu de depozitare în dormitor, poți folosi dulapuri metalice sau din lemn, și un cufăr mare din lemn, în locul unei comode clasice. Pentru noptiere, optează pentru două măsuțe din fier, două dulăpioare metalice sau noptiere din lemn pe roți

 

Dacă mobilierul ales nu este tocmai cel specific stilului industrial, optează pentru decorațiuni specifice, precum lustra pe structură metalică și pendul, veioza Dugdill cu braț ajustabil, un covor monocrom, fără imprimeu, de preferat negru sau gri, într-o nuanță contrastantă cu cea a podelei. În loc de tablouri pentru pereți, poți merge pe decorațiuni specifice designului industrial precum: ceas metalic, scară din lemn, litere luminoase, etajeră metalică. 

 

Bucătărie în stil industrial

 

Accentele metalice dintr-o bucătărie în stil industrial sunt evidențiate în mod special de piese de mobilier sau corpuri de iluminat, mai ales că metalul se potrivește perfect cu lemnul. De asemenea, elementele mai dure, precum cărămida, piatra sau țevile la vedere sunt binevenite într-un living industrial. Astfel, dulapurile deschise sau cu uși din geam, rafturile metalice sau etajerele cu bare din fier și suporturile suspendate pentru tigăi sunt importante pentru designul industrial din bucătăria ta.

 

Masa din lemn nefinisat sau cu picioare metalice, scaunele a căror structură include lemn și metal sunt cele mai potrivite, de genul scaunelor de bar vintage. Dacă nu beneficiezi de o cameră foarte luminoasă, pune accent pe corpuri de iluminat, o bucătărie mai întunecată și mai elegantă în care lămpile sunt suspendate la nivel mediu spre jos va crea o atmosferă intimă. 

Asigură suficientă lumină cu ajutorul corpurilor de iluminat cu becuri în stil Edison și adaugă prospețime decorului cu câteva ghivece de plante. Poți aduce o tablă de scris pentru perete sau poți vopsi o parte dintr-un perete cu vopsea neagră, specială de scris cu creta.

 

Baie în stil industrial

 

Pentru un design industrial reușit este indicat să optezi pentru utilizarea a cât mai multor materiale brute – lemn, cărămidă, oțel, aluminiu, cupru, fier, beton, iar când vine vorba de baie, aceste elemente pot fi utilizate din plin. O baie în stil industrial este modernă, urbană și nonconformistă, chiar dacă se pot regăsi anumite elemente vintage. Apariţia stilului industrial fac astăzi ca mecanismele vechi de genul roților dințate să iasă din sfera obiectelor de muzeu şi să fie folosite în decorul de interior, de exemplu în reglarea robinetelor.

 

Printre materialele şi finisajele folosite se numără nichelul şi cromul negru perait, carbonul lucios precum şi  alama periată nefinisată. Prin urmare, mobilierul din baie poate fi realizat din lemn în combinație cu fier, lavoarul poate fi din inox, pereții pot fi din cărămidă „la vedereˮ, pardoseala poate fi din beton sau din gresie care imită betonul.

Fiind vorba de un stil de amenajare ceva mai rece și de o cameră nu foarte ofertantă din punct de vedere al accesoriilor, nu uita de sursele de iluminat, cât și de accesorii – oglinzi, covoare, etajere pentru prosoape, chiar și o plantă artificială pentru un strop de culoare.

 

 

Hol în stil industrial

 

Pentru un hol personalizat pe dimensiunile apartamentului sau casei tale, cât și în stilul preferat, alege acele piese de mobilier necesare, fără să încarci extrem de mult spațiul. Există pantofare, cuiere și console de hol în stil industrial, sau poți apela la elemente din stilul steam punk de genul: lemn refolosit, obiecte din cupru și finizaje metalice.

 

Un cuier vintage, o lustră tip pendul cu abajur din fier negru, o consolă cu cadru metalic și o oglindă circulară, atârnată de o sfoară sau prinsă direct de perete, ori o oglindă cu ramă metalică, într-o formă mai inedită, sunt câteva dintre elementele care îi vor da holului tău aerul industrial dorit.