Design interior vintage: Idei amenajări interioare în stil vintage - ACAJU

În zilele noastre moda interioarelor vintage revine în forţă şi fascinează prin rafinament, calitate şi simplitate. Stilul vintage concentrat cu precădere pe perioada anilor 1940 și puțin din perioada postbelică, atrage prin permisivitatea formelor, culorilor, a spectrului larg creativ, imaginaţia fiind cuvântul de ordine al acestui trend. Acest stil reprezintă o mare provocare, o călătorie în timp prin care aducem lucruri din trecut, le dăm o nouă identitate prin reparare, restaurare sau refinisare și le integrăm în povestea noastră.

Amenajările interioare în stil vechi nu înseamnă să înghesui în casă toate mobilele bunicii, ci înseamnă să pui în valoare și să găsești utilități inedite pentru piese de mobilier vechi asupra cărora timpul și-a lăsat frumos amprenta. Înseamnă și recondiționare și, implicit, o nouă viață pentru piese de mobilier vechi și valoroase. Regula de bază este îmbinarea cu stil, pentru maximum de confort a vechiului cu noul. Folosirea în amenajarea interioară a elementelor vintage este cea mai bună modalitate de a personaliza spațiul respectiv

Caracteristicile unei amenajări interioare în stil vintage

Atmosfera specifică ușor nostalgică și boemă a stilului vintage este dată de reinterpretarea articolelor vintage, recondiționarea lor, îmbinarea armonioasă a articolelor noi cu cele vechi, totul pentru a crea o nouă identitate.

Acest stil este extrem de tolerant cu formele și culorile, este un stil creativ, imaginația și amprenta personală a celor care locuiesc în casă fiind cuvântul de ordine în amenajările interioare în stil vintage. Atmosfera “veche” se potriveşte oricărui interior, permițând folosirea mai multor tipuri de mobilier și accesorii decorative, și dezvoltând o imagine unitară nouă.

Extravaganțele cromatice sunt permise și chiar necesare, iar interioarele în stil vintage tocmai pentru că sunt foarte colorate, sunt foarte calde, primitoare și confortabile. Tonurile puternice (verde, lila sau portocaliu) și motivele florale și geometrice aduc farmec si dau personalitate locului.

 

Mobilierul

Fie că alegem stilul vintage pentru amenajarea unui dormitor, unui living sau unei case în întregime, nu trebuie să ne facem probleme din cauza investiției pentru că deși odată cu trecerea timpului piesele de mobilier sau finisajele se degradează, valoarea lor nu scade în timp, ci dimpotrivă, crește. Look-ul tradițional se bazează pe echilibru, începând cu arhitectura și continuând cu piesele de mobilier.

Nu este ușor să crezi un spațiu primitor și original, pentru că fie că preferi mobila încărcată cu ornamente complexe, fie pe cea în linii drepte, simple, mobila retro conferă opulență și eleganță. Frumoase și rezistente, piesele de mobilier vintage sunt create din lemn masiv în culori neutre, cu inserţii preţioase şi patinate de vreme. Nuanța cea mai des întâlnit este maro-ul, ușor de asortat la aproape orice altă culoare.

Aspectul învechit al mobilierului este cheia, astfel încât cu stilul vintage readuci în atenție piesele moştenite de la bunici, cele achiziţionate prin magazinele de antichități, târgurile de anticariat, site-urile de vânzări, atelierele de restaurări, dar şi mobilier nou creat special cu aspect învechit. Lemnul, metalul sau materialul de sac pot fi minunate pentru a porni un proiect DIY de ornamentare a unei încăperi în stil vintage. Atmosfera vintage se potriveşte oricărui interior, îmbinând mai multe tipuri de mobilier şi accesorii decorative pentru a crea o singură imagine unitară.

  • Stilul vintage tradițional are mobila de obicei aranjată astfel încât să invite la conversație, iar formele curbate sunt des folosite. Dar poți opta și pentru varianta shabby chic cu piese de mobilier ce par imperfecte și aranjament aparent haotic
  • Stilul vintage de influență franceză este mai diafan, se caracterizează prin utilizarea mobilierului cu finisaj alb, a broderiilor, a motivelor florale pictate pe piesele de mobilă, oglinzile cu rame aurii sau argintii, uzate, fotografii alb negru sau sepia în rame din lemn, casete de bijuterii, ceasuri şi cufere vechi. Toate acestea sunt puse în evidenţă de candelabre şi sfeşnice, de asemenea, cu un aspect învechit. Porţelanurile, sticla, cărţile vechi şi dantela sunt, de asemenea, elemente recomandate.
  • La polul total opus este vintage-ul de influenţă britanică. Canapelele din piele cu aspect uzat, cuferele mari din lemn şi metal cu accesorii de asemenea din piele, rachetele de tenis, crosele de golf sau cizmele de călărie se integrează perfect în amenajările vintage. Designerii contemporani au creat şi foarte multe obiecte şi piese de mobilier care au un aspect vintage obţinut prin diferite tehnici industriale, tocmai pentru a reda acest stil.

Pentru a obține o amenajare caldă, elegantă, dar în același timp personală este important să armonizezi: culori, materiale, texturi, piese de mobilier și decorațiuni. Îți poți realiza singur un interior cald care să-ți aducă aminte de piesele preferate ale copilăriei, fie că este vorba de o comodă veche sau de fotoliul preferat al bunicii, lucruri care să aducă casei tale un plus de personalitate, dar mai ales confort și liniște.

Detaliile

Stilul vintage nu înseamnă demodat, el îți permite integrarea unor piese vechi cu o valoare sentimentală într-o cameră cu un design interior modern. Farmecul acestuia înseamnă multe trăiri, emoții și amintiri și de aceea, pentru confortul proprietarilor, este important ca o astfel de amenajare să le reflecte stilul, piesele să nu fie alese întâmplător ci să se potrivească personalității lor. Decorațiunile de inspirație vintage sunt cele mai potrivite să complimenteze spațiul și să ofere acel plus de personalitate de care orice cămin are nevoie.

Alege lămpi cu picior, ornate discret cu abajururi îngălbenite de timp si pune pe măsuța de sticlă un model de telefon vechi cu disc, butoane sau manivelă, găsit la târgurile de vechituri.

În loc de lustre sunt folosite candelabrele, sfeşnicele pentru lumânări sunt din fier, iar oglinzile vor avea rame bogate, eventual vopsite în bronz-auriu. Tablourile sau fotografiile (alb-negru), cărţile vechi, feţele de masă brodate, o blană naturală aruncată în faţa unui şemineu, toate acestea vor întregi atmosfera.

Textilele trebuie să fie cât mai vii, cu modele geometrice repetitive, iar tapițeriile în culori închise, regale, de tipul roșu burgundy, verde smarald sau albastru ultramarin pentru un contrast de efect cu pereții. Nu neglija nici ferestrele, alege draperii mate cu ciucuri bogați și perdele brodate.

Culori și texturi pentru amenajări vintage

Cromatica ambientală depăşeşte granița standardului, având ca scop realizarea unei atmosfere romantice și puțin boeme, dar și evidenţierea decorațiunilor şi elementelor de mobilier prin tonuri puternice și extravagante. Culorile predominante sunt cele pastel, în special nuanțele naturale precum paleta cromatică de beige-uri, iar finisajele sunt obligatoriu mate. Pereții ar trebui să fie vopsiți în culori neutre gen gri, beige deschis sau alb, iar la accesorii poți opta pentru culori mai îndrăznețe, în tonuri vii, galben muștar, verde mentă, piersică sau violet pastel.

La stilul vintage sunt foarte importante și texturile care aduc un plus de profunzime și eleganță spațiului. Alege în special materiale naturale din in sau bumbac pentru tapițerii și perne. Puteți opta pentru un tapet din mătase cu model floral, perdele și draperii mate sau transparente, covoare groase și pufoase din lână, țesute în culori vii, care să atenueze zgomotele și să confere liniștea dorită.

Pentru podele, lemnul închis la culoare sau parchetul rămân varianta ideală, iar în bucătărie și baie puteți alege o pardoseala de tip tablă de șah.

Pentru a pune în valoare stilul amenajării nu încărca foarte mult camera, păstrează un echilibru între culori și evită aglomerarea de mobilier.

Idei de amenajări interioare vintage - Stilul vintage în living

Mobila care caracterizeaza stilul vintage este cea din lemn masiv. Poți îmbina elemente reprezentative cu unele noi, pentru a da un plus de autenticitate livingului tău. O canapea moale cu brațe pe care să pui multe perne decorative, o măsuță de cafea din lemn cu picioare curbate lângă două fotolii voluminoase cu brațe rotunjite sau cu margini din lemn lucrat manual, niște scaune tapițate cu spătare rotunjite și o masă din lemn masiv , vor putea crea acel look vintage al livingului pe care ți-l dorești.

Nu uita nici de decorațiunile cu accente patinate care pot fi elemente cheie de decor și care dau tot farmecul unui living în stil vintage:

  • Conform unuia din principiile esențiale ale designului interior ceează un punct de interes cu o bibliotecă decorată cu obiecte care să dea tonul întregii încăperi și care să capteze atenția. Poți alege un suport de cărți vintage sau câteva statuete decorative, din bronz sau rășină, cu figuri sau povești celebre din istorie sau artă.
  • Adaugă pe masa de living un șah de lux cu piesele la vedere, pentru că seturile de șah sunt ideale ca decorațiuni, fiind pline de rafinament.
  • Creează un colț de citit lângă care adaugă un glob pământesc, acesta va completa fericit spațiul mai ales dacă va avea lângă el câteva cărți de colecție cu aspect antichizat.
  • Fiecare casă are nevoie de un strop de artă, iar un tablou decorativ e o alegere ideală, mai ales că poate fi ușor integrat în orice încăpere. Tablourile cu amprentă vintage au acea eleganță și șarmul specific caselor din vremuri îndepărtate și aduc un plus de stil decorului. Dacă preferi designul simplu, poți opta pentru tablouri cu rame subțiri într-o singură culoare, sau poți alege rame pline de ornamente, dacă vrei ca tabloul să fie un punct central al încăperii.
  • Adaugă o piesă mare de decor originală, cum ar fi un cufăr vintage cu aer nepotrivit și nostalgic. Va putea înlocui cu succes o măsuță de cafea sau va putea sta în dormitor lângă pat.
  • Pentru casele mai spațioase, există și varianta șemineului, fie că este construit din piatră sau din caramidă, cât mai natural și atent finisat. Daca alegi varianta rustică, ai grijă ca și celelalte elemente să se potrivească. Poți folosi animale împăiate, blănuri, coarne de cerb sau pături de lână pe care să le agăți în cui și care vor crea exact atmosfera pe care ți-o dorești.

Unul dintre stilurile în vogă în această perioadă este cel vintage modern, ca o combinație dintre nou și vechi. Unul din motivele pentru care acest stil a revenit în tendințe este pasiunea pentru reciclare și obiecte vechi. Astfel, din ce în ce mai multe persoane aleg un stil modern pentru casa lor, pe care îl completează cu lămpi vechi, candelabre, fotolii vintage și alte obiecte de acest tip