Imprimeul floral în amenajarea casei, cum îl integrăm corect - ACAJU

Florile sunt cea mai frumoasă formă de reprezentare a naturii și au fost întotdeauna surse de inspirație pentru design. Frumusețea și delicatețea imprimeurilor florale, fie ele abstracte, realiste sau supradimensionate, în culori puternice sau pastelate, și-au lăsat amprenta și au devenit una dintre cele mai iubite tendințe în amenajările interioare, și nu este nici o surpriză că au revenit și pe lista celor 12 trenduri.

Temele florale au cucerit lumea modei și au migrat în designul interior, regăsindu-se atât în tapițeria pieselor de mobilier cât și în elementele de decor, fie că e vorba de pereți, draperii, covoare sau chiar mici obiecte decorative. Modelele și imprimeurile adaugă interes, personalitate și textură în designul interior. Oferă finisaj și transformă un spațiu neutru într-unul personalizat, chic și rafinat.

 

De ce să alegi imprimeuri florale pentru casă

 

Motivele şi imprimeurile florale au fost întotdeauna în tendinţe, indiferent de ce ar recomanda specialiştii pentru moda de interior. Imprimeurile florale sunt preferatele de foarte multe persoane pentru că definesc un stil decorativ statement, care aduce natura indoor. 

Printul floral, indiferent că este tapet, fototapet, zugrăveală, tapițerie de mobilă, perne decorative, fețe de masă , cuverturi de pat, dă o notă de eleganță oricărei încăperi și creează cadrul perfect pentru orice piesă de mobilier.

 

  • Imprimeurile florale pot oferi paleta cromatică de bază în amenajarea unei locuințe. Poți alege obiecte de mobilier, covoare și decorațiuni și în funcție de culorile modelului floral.
  • Motivele florale, spre deosebire de alte elemente de decor, au o mare mobilitate, versatilitate şi adaptabilitate, astfel că pot fi aşezate în orice cameră şi pe aproape orice. Se potrivesc de minune în decorul sufrageriei, dar şi pe masa din bucătărie, pe hol, în dormitor sau în baie.
  • Elementele florale sunt ușor de asortat cu alte imprimeuri, se potrivesc cu modelele în dungi, cu modelele cu buline sau animal printul. Sunt ușor de folosit în amenajările interioare pentru că exista imprimeuri florale într-o paletă largă de mărimi, stiluri și culori.
  • Imprimeurile florale nu numai că vor scoate din anonimat şi vor îndulci şi cea mai anostă încăpere, dar se integrează cu uşurinţă în orice decor, indiferent de stilul de amenajare adoptat, fie el modern sau tradiţional.
  • De la cele mai mici accesorii decorative şi până la piesele mari de mobilier, elementele şi ţesăturile cu imprimeuri florale vor da un plus de naturaleţe casei, putând fi introduse sub forma unor fâşii de tapet, lenjerii de pat, draperii, perdele, corpuri de iluminat, covoare, cuverturi, huse de canapea sau pernuţe. Acestea nu numai că atrag privirile și dar pot pune în evidență anumite locuri sau corpuri de mobilă de living de exemplu.
  • Florile au un efecte benefice asupra psihicului uman. Acestea pot transforma o încăpere rece și anostă într-una caldă, relaxantă și primitoare.

Decor echilibrat și elegant cu imprimeuri florale

 

La prima vedere, pare o alegere riscantă să acoperi o suprafață mare cu modele cu flori, cât și să le combini cu alte culori sau tipare, dar și pentru decorarea cu modele florale există câteva linii directoare. Cheia în acest caz este moderația, excesul nu are efect pozitiv, mai mult va încărca inutil spațiul. Detaliile florale trebuie folosite cu moderație. De exemplu nu se încarcă spațiul din living cu tapet cu flori, covor cu flori, perne cu flori si canapea cu tapițerie înflorată.

 

Pentru a nu încărca vizual spațiul şi pentru a scoate în evidenţă piesele decorative, fără a le face să se piardă în decor, va trebui să ţinem cont de proporţii, palete de culori şi texturi.

 

  • Pașii mici sunt cheia succesului, pentru a te putea obișnui cu decorul înflorat crește treptat cantitatea de imprimeu floral din cameră. Alege la început câteva perne colorate cu flori sau un covor cu flori. Pe de ală parte, dacă ai pereții decoraţi cu un tapet floral optează pentru draperii simple, în culoarea dominantă a camerei sau tapetului, iar dacă ai perdelele şi draperiile cu desene florale atunci cuvertura de pe pat, covorul sau aşternuturile vor fi uni.
  • Dacă dorești ceva discret, poți să alegi imprimeurile cu flori mici în detrimentul celor cu flori mari, dar trebuie să ții cont că florile mari au un aer mult mai modern decât cele mici.
  • Într-un spațiu în care sunt folosite temele florale este foarte important să se creeze un echilibru între imprimeurile pline de culoare, vibrante și restul amenajării. Astfel, dacă alegi un element din interior care să fie vedeta amenajării, imprimeul floral trebuie echilibrat cu suprafețe clare și curate, în culori neutre.
  • Când alegi modele pentru interioare amintește-ți că imprimeurile mari se pot combina cu imprimeuri mici atâta timp cât paleta de culori rămâne în aceeași familie. Folosește un imprimeu dominant pentru centrul focal al încăperii care se poate regăsi de exemplu ca model în tapet sau draperii. Există tonuri diferite pentru fiecare culoare, așa că alege una sau două culori principale și ia în considerare una sau două culori de accent pentru a adăuga caracter decorului.
  • Pentru un impact vizual și personalitate, combină modelul floral, geometric și dungi. Nu folosi mai mult de 2 imprimeuri într-un interior, dacă aparțin unor stiluri sau cromatici diferite. De exemplu, un imprimeu floral și un imprimeu în dungi sunt suficiente și formează un contrast puternic. Dacă modelul dominant este un imprimeu floral mare, imprimeul mediu poate fi unul geometric sau în carouri care are câteva din aceleași culori.
  • Un imprimeu supradimensionat se potrivește cel mai bine pe un element mare, integrat ca model în tapetul decorativ de pe un perete, în perdele ori draperii sau în covor, deoarece spațiul este suficient pentru a încadra modelul în întregime. Un model de dimensiuni mai mici este mai potrivit pentru tapițeria unui fotoliu sau pentru piesele de accent cum ar fi pernele decorative.
  • Folosește uni-uri și culori neutre pentru a balansa imprimeurile dintr-o cameră. Alege paleta cromatică cu culori care sunt similare în toate modelele și imprimeurile pentru o aparență organizată. Imprimeurile îndrăznețe vor funcționa perfect cu tonurile neutre.
  • Dacă vrei să acoperi un singur perete din încăpere cu un tapet cu imprimeu floral, alege unul cu flori mari, cu un impact puternic, plin de personalitate. 
  • Dacă optezi pentru tapițerii înflorate pe mobilierul din casă, ține cont de forma acestuia. Evită suprafețele prea mari și alege piese de mobilier modern. Restul mobilierului trebuie să fie în același stil cu elementul central al modelului floral, însă în tonuri simple, pentru evitarea senzației de sufocare a spațiului.

Versatilitatea imprimeului floral

 

Fie ca vorbim de stilul retro, vintage, clasic sau modern, motivele florale vor anima cu siguranță atmosfera și vor crea un interior plin de viață și de culoare. Diferentele de stil romantic, clasic, modern pot fi date de mărimea elementelor din imprimeu. Florile mici oferă căldură spațiului și se potrivesc unui stil de amenajare romantic, feminin, delicat. O combinație veselă de imprimeuri florale de dimensiuni mari dă o notă de modernism unei camere. 

 

Tapetul cu imprimeuri florale este metoda cea mai simplă prin care poți aduce flori in casă. Este recomandat să folosești imprimeuri în două culori sau din cele policrome, tapetarea unui singur perete poate oferi adâncime și un aer boem, fără a încărca excesiv spațiul.

 

Mobilierul tapițat cu imprimeuri florale se potrivește unui design chic, boem sau romantic. Dacă te-ai plictisit de tapițeria vechilor obiecte de mobilier le poți transforma în piese noi cu huse. O canapea cu imprimeu floral poate fi o alegere potrivită pentru stilul shabby chic, vintage, provensal, fie că este vorba de canapea, fotolii sau scaune.

 

Perdelele cu imprimeuri florale sunt mereu o alegere inspirată. Pentru a schimba aspectul locuinței într-un mod spectaculos, poți opta pentru draperii și pernuțe decorative înflorate. În funcție de țesătură, rezultatele finale se pot schimba. Astfel, același imprimeu cu flori mari va da o senzație de rafinament și eleganță pe o draperie de catifea, iar pe o perdea de in, aranjamentul poate părea foarte modern, potrivit unei camere tinerești. 

 

Nu uita covoarele înflorate. Acestea din urmă pot fi combinate cu draperii asemănătoare sau perdele. Cea mai bună cale este să folosești modele florale care au culori ce sunt deja prezente în casa ta. Dacă ești un adept al stilului scandinav, iai asta în considerare când vei folosi modelele cu flori. Florile în culori ușoare, pastel, sau chiar de un alb complet, se vor potrivi perfect cu interiorul scandinav. Spațiul va avea un caracter diferit, însă, în esență va rămâne același. Aceeași regulă poate fi aplicată și în cazul altor stiluri. Găsește paleta de culori comună și fă legătura între motivele florale și exprimarea stilistică a casei tale. 

 

Dacă ești adeptul imprimeurilor florale există numeroase idei prin care putem să le introducem în stilul nostru. Fie că mergi la sigur cu o husă de canapea, o cuvertură, un model de tapet cu flori, fie că alegi obiecte decorative mici (cutii de depozitare, abajururi, fețe de masă) este important să creezi un spațiu aerisit și echilibrat în care să te simți confortabil. Nu se recomandă însă, imprimeurile mari într-o cameră aglomerată sau de mici dimensiuni, deoarece ar putea să creeze iluzia optică a micșorării spațiului.