Lampadarul de podea, noul trend în decorarea casei. Pe care îl alegem? - ACAJU

Dacă vorbim de lampadar sau lampadar de podea, cum mai este cunoscut, se poate spune că vorbim despre unul dintre cele mai spectaculoase și versatile corpuri de iluminat și care este întotdeauna folosit de designeri pentru amenajările interioare, indiferent de utilitatea încăperii. În primul rând, un lampadar podea oferă o opțiune convenabilă pentru a lumina spațiul direct de jur împrejur, fără să fii nevoit să te plimbi prin cameră pentru a ajunge la un întrerupător.

Versatilitatea unui lampadar de podea constă în capacitatea sa de a furniza în funcție de model diferite tipuri de iluminat, atât lumină generală, lumină ambientală sau lumină de accent. De foarte multe ori aceste corpuri de iluminat mai adaugă ceva ambientului în care au fost poziționate, funcționând și ca un obiect de decor, ca o operă de artă în sine. 

Tipuri de lampadare de podea

Un lampadar de podea este o lampă înaltă, autoportantă, care are o bază așezată pe podea în timp ce stâlpul ține unul sau mai multe corpuri de iluminat în partea de sus sau în apropiere. Această lampă poate adăuga mult mai mult decât lumină într-un spațiu. În funcție de designul lămpii și de materialele din care este realizată, cu un lampadar de podea poți influența într-adevăr aspectul general al camerei. Amplasarea unui lampadar podea poate, de asemenea, schimba senzația spațiului în care se află.

 

 

Există câteva categorii principale de lampadare posibil de întâlnit pe piața de corpuri de iluminat:

 

  • Lampadarul umbrit, denumit uneori lampă de pardoseală, consolă sau lampă tradițională de podea, este probabil tipul de lampă pe care o imaginezi prima dată când te gândești la un lampadar podea. Ea are o bază mare cu un stâlp care se ridică la 1,5 până la 2 metri, până la un bec care este înconjurat de un abajur tradițional. Această lampă este excelentă pentru a lumina spațiul în jurul unei mese sau a unui scaun, chiar și pentru a-ți îmbunătăți capacitatea de a citi sau de a îndeplini alte sarcini de care ai nevoie pentru a putea vedea mai bine. Acest tip de lampadar oferă preponderent lumină generală, pentru a crea o lumină cât mai naturală și uniformă în cameră. În designul interior, iluminatul general creează mediul perfect pentru a realiza sarcini ce țin de întreținerea casei sau pentru a asigura lumina optimă pentru circulația în spațiul locuinței, precum și confortul, productivitatea și siguranța celor care locuiesc aici. Lampadarul umbrit este un tip de lampadar este relativ comun, încât îl poți găsi într-o gamă largă de modele, forme și materiale. În puține cazuri, pe o suprafață relativ restrânsă acest lampadar poate oferi o lumină ambientală.
  • Lampadarul torță, este similar cu un lampadar de podea umbrit, cu diferența că lumina este proiectată în sus, spre tavan, umbra căzând spre podea. Acest tip de lampadar oferă mai multă lumină generală decât un lampadar umbrit și nu foarte multă lumină ambientală, funcție de abajur chiar mai puțină ca lampadarul umbrit. Și aici există un număr foarte mare de opțiuni de design.
  • Lampadarul arcuit are un cadru arcuit, cu vârful superior în jos, de care este fixată lampa, ce luminează în jos, spre deosebire de lampadarul umbrit și cel torță al cărui stâlp pleacă vertical. Acest tip de lampadar este adesea ajustabil, astfel încât să poți îndrepta lumina acolo unde ai nevoie. Este vorba bineînțeles de lumină ambientală, ceea ce poate ajuta la activități speciale precum cititul, scrisul sau cusutul. Unele lampadare arcuite au și o variantă umbrită, dar cele mai multe nu. De asemenea, este destul de comun ca lampadarele arcuite să aibă mai multe surse de lumină, astfel încât să obții mai multă lumină de la acestea și să poți regla încotro este îndreptată fiecare sursă de lumină pentru o mai mare flexibilitate.

  • Lampadarul proiector, cu un design inspirat din industria cinematografică, are lumină unidirecțională și ajustabilă ca poziție și intensitate. Acest tip de lampadar este recomandat dacă majoritatea activităților de seară necesită focalizarea luminii într-o anumită zonă, astfel spus este tot pentru lumină ambientală, lumina generală în adevăratul sens al cuvântului aproape lipsind.
  • Lampadarul turn este o alegere excelentă pentru o iluminare generală. Aceste lămpi asemănătoare sculpturilor creează o lumină fină, subtilă, care poate fi dificil de văzut dacă dorești să faci ceva de genul citit. El este bun pentru a îți permite să vezi jucăria pe care copilul a lăsat-o pe podea, totuși. Ca bonus, atunci când nu utilizezi lampa, o lampă turn poate fi un frumos plus artistic pentru decorul camerei. Lămpile turn sunt disponibile în multe stiluri diferite, de la felinarele din hârtie asiatică la aspectul contemporan elegant.
  • Downbridge sau lampadarul de sarcină menține designul bazei și al stâlpului, dar în loc ca sursa de lumină să fie în partea de sus a stâlpului, este în schimb pe un braț care se întinde din stâlp. Acest lucru permite lămpii să direcționeze lumina într-o anumită zonă, cum ar fi un birou sau peste un scaun de lectură. Este funcțional similar cu o lampă de masă, dar nu ocupă spațiu valoros la suprafață. Designul subțire ajută, de asemenea, să împiedice să fie voluminos și să ocupe prea mult spațiu pe podea. În schimb, este ușor de ascuns într-un colț sau în spatele unui scaun.

  • Lampadarul candelabru este una din cele mai elegante candelabre, ele fiind considerate cu ușurință „lampadare pe stâlp”, ele împrumutând pandantive sau cristale realizate din organza sau alte materiale, care reflectă lumina de la candelabre. Aceste lămpi pot fi creații strălucitoare sau pot fi lămpi simple în stil industrial care au un singur bec expus. O caracteristică definitorie a oricărui lampadar de candelabru este becul, folosindu-se becuri care imită flacăra unei lumânări.
  • Lampadarul tip copac este un lampadar de podea care are mai multe surse de lumină, care se extind dintr-un singur stâlp. Toate sursele pot fi atașate direct la polul central. Nuanțele de lumină pot varia între lumină generală și lumină ambientală, în funcție de iluminatul dorit în cameră. Aceste lămpi sunt o modalitate excelentă de a manipula ușor lumina dintr-o cameră. Lampadarul tip copac îți permite să direcționezi lumina exact unde dorești să meargă. Acest lucru permite iluminarea focalizată, iluminatul general sau iluminatul ambiental, după cum ai nevoie.