Mobilier din paleți pentru interior, o idee inspirată sau nu prea? - ACAJU

Paleţii sunt suporturi realizate din scânduri din lemn de brad, care sunt folosiţi pentru susţinerea şi transportarea mărfurilor voluminoase. Sunt acele bucăţi de lemn pe care le-ai văzut cu siguranţă în marile magazine şi care sunt transportate de obicei cu un motostivuitor, fiind special concepute pentru asta. Deşi în cele mai multe cazuri paleţii sunt refolosiţi, uneori aceştia ajung să fie aruncaţi sau reciclaţi.

 

Din grijă pentru mediu, din dorinţa de a economisi sau pur şi simplu pentru a crea singuri ceva inedit, oamenii din întreaga lume refolosesc paleţii transformându-i în piese incredibile de mobilier din paleți.

 

Mobila din paleți este foarte la modă în ultimii ani, paleții devenind o adevărată sursă de inspirație pentru cei care au dorința de a-și construi singur mobila. La început mobila din paleți a fost folosită în grădină, dar destul de curând a intrat și în locuință, trecând de la canapeaua din paleți la pat din paleți.

 

De unde se obține, cum îl alegeți și cum pregătiți paletul

 

Multe firme vând paleți folosiți, unele magazine oferă chiar cadouri pentru cei ce le achiziționează, astfel încât să nu cheltuiască pentru reciclare. Pentru a crea mobilă din paleți este necesar să procurați paleți întregi, fără așchii, fără multe crăpături și cu cât mai puține noduri. Trebuie înțeles de la un bun început că paleții sunt realizați din lemn grosier și prin urmare este necesară o prelucrare preliminară. Trebuie să curățați praful și murdăria, una din soluțiile cele mai bune fiind spălarea cu apă și săpun sau detergent, uscându-se apoi în aer proaspăt. 

 

După uscare se elimină neregularitățile și rugozitățile de pe suprafețe, pentru a deveni cât mai netede. Operațiunea se face cu o mașină de șlefuit cu un smirghel cu granulație medie. Pentru un mobilier din paleți ce va sta în zone cu umezeală ridicată sau la exterior suprafețele trebuiesc impregnate pentru a deveni impermeabile.

O mobilă din paleți se poate face realiza prin combinarea paleților și crearea unui spațiu unde se poate pune o saltea de pat sau niște perne și astfel se obșine un pat de paleți sau o canapea, dar paletul se poate completa cu scânduri din alți paleți și astfel se pot crea piese diverse de mobilier din paleți.

 

Mobilier din paleți pentru dormitor

 

La o întrebare simplă de genul „ce piese de mobilier se pot realiza din paleți?”, răspunsul ține doar de câtă imaginație, creativitate și îndemânare ai. Fiind vorba de paleți, deci de scânduri, nu există practic limite a ceea ce poți construi folosindu-i.

 

Pat din paleți matrimonial poate este cel mai simplu, dar și mai fascinant dintre toate piesele de mobilier din paleți. Un pat dormitor din paleți are somiera formată din două rânduri de 4 paleți care au capul patului făcut la rândul său din doi paleți poziționați vertical. Pe somieră va sta salteaua. Capul patului se poate îmbunătăți, ca și patul de altfel. 

Dacă pe capul patului se fixează o scândură în partea de deasupra, aceasta poate fi folosită ca raft pentru sprijinire a diferite obiecte gen ceas sau ochelari. Din scândurile unui palet se pot construi niște lăzi care se pot fixa de capul patului, de-o parte și de alta a saltelei ca noptiere. Sub pat se pot face sertare, câte două pentru fiecare palet, pentru mărirea volumului spațiilor de depozitare.

 

Dulap dresing se poate crea prin prinderea a mai mulți paleți verticali pe un perete. Din paleți tăiați pe lung în jumătate se va construi o bază, o placă superioară și 3 sau patru pereți laterali ce vor închide dulapul pe laterale. Cu cutii de forme diferite se vor crea rafturile interioare, lăsând și spații goale unde să se agațe îmbrăcămintea pe umeraș. În partea de jos a dulapului se pot crea sertare pentru pantofi între marginile paletului. Din material textil se poate crea o perdea pentru a acoperi dulapul sau mai este și varianta ca din față de palet să facem niște uși glisante, pe două rânduri, unul sus și altul jos, această ușă fiind căptușită cu material care să ferească interiorul de praf.

 

O măsuță de toaletă poate fi creată dintr-o jumătate de palet tăiat pe lungime, cu scândurile din partea nefolosită intercalându-se în găuri și formând o masă continuă. În spațiul de dedesubt se construiește un sertar. Toaleta se poate fixa pe picioare sau în consolă.

 

Mobilier din paleți pentru camera copilului

 

  • Un pat studiou pentru copil mare sau adolescent se poate face din paleți puși cap la cap, pe două rânduri, care pe două-trei părți laterale sunt închiși cu paleți verticali. Peste această construcție vine salteaua. O ladă construită din lemnele rămase de la paleți poate fi fixată lângă pat pe post de noptieră.
  • Biblioteca din paleți este simplu de realizat prin unirea suprapusă a mai multor rânduri de lăzi, toate cu deschiderea în față. Pentru crearea de sertare nu este nevoie să se facă din lemn, pot fi folosite cutii sau coșuri din plastic sau alt material care ne satisface.
  • Biroul sau masa de lucru poate fi făcută în aceeași idee, prin prinderea cutiilor pentru crearea picioarelor, iar blatul se poate realiza din scânduri fixate una lipită de alta.
  • Un birou pentru calculator poate fi realizat dintr-un palet fixat vertical pe perete cu un plat relativ ingust în partea superioară. Marginea de jos a paletului va fi folosită ca suport de picioare.

 

Mobilier din paleți pentru living

 

  • Canapeaua din living poate fi un alt mobilier din paleți care cu ușurință se poate face din doi paleți peste care se pun alți doi pentru a alcătui baza și doi paleți verticali care se fixează ca spătar. Perne puse pe bază și pe spătar vor asigura confortul acestei canapele. Dacă se mai adaugă pe un colț încă doi paleți suprapuși, cu un palet vertical ca spătar se obține un colțar. Pentru anumite familii o canapea din paleți în formă de U poate fi foarte comodă, mai ales pentru relaxare.
  • Măsuța de cafea din paleți poate fi făcută prin simpla suprapunere a doi sau trei paleți, care pot fi fixați pe rotile pentru a fi mobili. Blatul poate fi format din scânduri de palet sau se poate veni cu un cristal gros pus deasupra.
  • Masa de dining este pe acelasi principiu de blat dar trebuie conceput un sistem de picior sau picioare pentru a se putea mânca la ea. O masă cu patru picioare poate ar fi cea mai sigură variantă.

 

Mobilierul din paleți este sau nu o idee inspirată?

 

Cu toate că este un design foarte iubit în ultimii ani, de multe ori are un aer mult prea studențesc. În aparență foarte ieftine trebuie foarte bine prelucrate pentru a nu deveni periculoase, prin așchile prezente. Trebuiesc foarte bine slefuite și pentru o estetică bună trebuiesc lăcuite sau vopsite. Dacă sunt făcute în formatul DIY totul pare rentabil, făcute de altcineva pot deveni destul de scumpe.