Modele de tapet în funcție de stilul casei tale - ACAJU

Dacă decorezi o cameră, dar nu vrei să ai doar pereți simpli, vopsiți uni, folosirea de modele de tapet este alegerea perfectă. Cu sute de opțiuni de culoare, model și textură, alegerea poate fi dificilă. Este incredibil cât de populară a ajuns în zilele noastre folosirea de modele de tapet. Odată cu revenirea în tendințe a folosirii acestor modele de tapet extrem de versatile, pentru acoperirea pereților, au apărut și noi tipuri de tapet. Poți alege cel mai bun design și material pentru camera în care dorești să-l montezi, în funcție de propriile tale gusturi. 

De ce să alegi tapetul în amenajări interioare

  • Poate motivul cel mai relevant este rezistența de lungă durată, de până la 15 ani, ceea ce oferă un avantaj direct dacă ne gândim la bugetul pe care îl avem la dispoziție spre folosință.
  • Tapetul acoperă imperfecțiunile pe care le au pereții, putând corecta vizual încăperea și făcând-o să pară mai spațioasă.
  • Folosit inspirat de conceptele de design interior, montarea tapetului poate schmba complet dinamica unei camere, eliminând complet monotonia.
  • Poți oferi unui spațiu un aspect mai elegant sau doar mai multă lumină, funcție de dorință. Trebuie doar să alegi corect materialele, texturile și modelul de tapet.
  • Tapetul lavabil e mai potrivit decât vopseaua pentru zonele cu trafic intens, rezistând mai bine la zgârieturi și curățându-se mai ușor.
  • O încăpere decorată cu tapet are un aer mai personal. 

Cum alegi tapetul potrivit 

Când pui tapet, pentru a obține cel mai bun efect trebuie să iei în considerare câțiva factori foarte importanți precum stilul camerelor, luminozitatea și dimensiunile încăperilor, dar și designul interior al acestora.

Dacă încăperea este de mici dimensiuni, vei alege motive cât mai delicate. Dacă vei alege, în astfel de camere, modele de tapet cu imprimeuri de mari dimensiuni, vei aglomera vizual spațiul.

Aplică aceeași regulă și dacă există multe segmentări ale aplicării, gen uși, ferestre sau obiecte de mobilă. Pentru încăperile mici, se poate alege un tapet cu reflexe metalice, care reflectă lumina, dând senzația de spațiu mai larg.

Tapetul cu linii verticale este recomandat în cazul în care camerele au plafonul jos. Și în cazul liniilor orizontale se va crea un efect optic de augmentare a unui spațiu mic.

Alegerea tapetului în funcție de stilul dorit

 

Modelul potrivit de tapet este întotdeauna influențat de stilul propus de decorare. Pentru un stil clasic, elegant, alege culori calde care să nu abuzeze și să nu deranjeze. Poți opta pentru imprimeuri cu model mărunt care vor da impresia unui spațiu mai mare sau pentru modele de tapet de dimensiuni mari care să facă camerele să pară mai intime. Pentru a umple camera se aleg modele de tapet mari, în culori luminoase, proiectate pe un fundal de culoare închisă. În același mod, pentru a da unei camere impresia de adâncime, vei aplica pe peretele din spate un tapet cu model de dimensiuni mari.

De asemenea, nu vei da greș cu un fototapet sau un tapet care imită cărămida, acestea conferind eleganță oricarui tip de încăpere. Important este să amesteci și să asortezi înțelept culorile și modelele tapetului în funcție de stilul ales.

 

Alegerea tapetului în funcție de utilizarea camerei

 

Utilizarea camerei influențează firesc alegerea tapetului potrivit. O cameră în care îți vei petrece majoritatea timpului are nevoie de modele de tapet care să te relaxeze și să te inspire în același timp. Pentru camerele care vor fi folosite mai puțin se va opta pentru modele de tapet simple, uniforme, care nu vor influența nicicum starea la tranzitul persoanelor. Bucătăria și baia vor beneficia de tapet rezistent la umezeală în timp ce aceasta caracteristică nu va fi necesara pentru tapetul de dormitor sau living.

 

Tapetul potrivit pentru living

 

Livingul este camera cea mai ofertantă datorita dimensiunilor și luminozității de care dispune. Aici, in living, poți alege orice modele tapet living, orice tip și orice culoare. Totuși, pentru a ieși din tipar, poți opta pentru tapetul din fibră textilă sau cel pe suport din fibre nețesute.

În camera de zi ai suprafața generoasă care te va ajuta să obții rapid o atmosferă elegantă. Un tapet clasic, unul în dungi, unul cu modele geometrice subtile sau unul cu modele florale, toate te vor ajuta să creezi un mediu cald și intim. De asemenea, și în living poți opta pentru fototapete cu diverse imagini, color sau alb-negru, pereții camerei reprezentând mai nou tablouri moderne.

 

Tapetul potrivit pentru dormitor

 

Dormitorul este cunoscut drept camera destinată odihnei, însă funcționalitatea lui s-a schimbat de-a lungul timpului. Deseori aici se găsește spațiul de lucru sau un colț de relaxare. Pentru aceste zone poți alege să decorezi pereții cu modele tapet dormitor în diverse nuanțe care te vor înveseli și inspira.

Dormitorul are nevoie de un decor modern, fără a avea însă un exces de imagini. Poți opta pentru un dormitor amenajat în stil clasic, elegant și confortabil, în care ai mobilier deschis la culoare însoțit de accesorii textile cu imprimeuri simple. Pentru a întregi imaginea aplică un tapet în nuanțe de bleu, gri, crem, alb, bej sau galben auriu.

Se pot alege modele tapet dormitor care îndeamnă la odihnă. Cel mai potrivit va fi un tapet uni, simplu. O variantă în acest caz poate fi o imagine de mari dimensiuni pe unul din pereții dormitorului, creând astfel un perete de accent, pentru a atrage atenția asupra unei anumite părți a camerei.

 

Tapetul potrivit pentru bucătărie

 

Pentru bucătărie există modele tapet bucătărie care să aibă drept principale atribute lavabilitatea și rezistența la umezeală. Abia apoi te poți gândi la culori, model sau imprimeu.

Un tapet bine ales oferă armonie transformând total bucătăria și înlocuind clasica faianță. În alegerea tapetului ghdează-te pornind de la culoarea mobilei de bucătărie, a blatului sau a peretelui din spatele acestuia. În general, în bucătărie sunt preferate nuanțe mai deschise și mai luminoase. Sunt recomandate si modelele geometrice, acestea având capacitatea de a stabili un ritm clar, deosebit în încăpere. Pentru cei cu idei creative, tapetul poate da o pată de culoare aparte oricărei bucătării, putând fi aplicat pe tavan, sau pe dulapuri.

 

 

 

Tapetul pentru holuri

 

Holul este prima cameră văzută la intrarea în casă. Atmosfera trebuie să fie una primitoare, caldă, prietenoasă. Partea bună este că, indiferent de dimensiunile lui, holul poate deveni o piesă de mare importanță, un decor de poveste, dacă decizi să-l tapetezi în culorile și modelele potrivite. În funcție de dimensiuni este indicat să folosești modele tapet hol pe unul sau doi pereți, nu neapărat pe toți patru.

Vei opta pentru un model care să fie în ton cu restul locuinței, nuanțele alese te vor ajuta să obții armonie în locuință, deoarece trecerea din hol către celelalte camere să nu provoace un șoc vizual.

 

Tapetul potrivit pentru baie

 

Cei mai mulți consideră că a aplica tapet pe pereții băii nu este idee stralucită, bazându-se pe condițiile neprielnice din această încăpere. Acum este extrem de facil să acoperi pereții cu tapet, cu siguranță mult mai elegant, plin de rafinament și care îți permite să alegi modele mai deosebite, creând o baie ieșită din comun, plină de personalitate și originalitate. Avantajul tapetului este că, spre deosebire de faianță, acesta lasă pereții să respire.