Stilul shabby chic în casa ta: inspirație pentru un decor de poveste - ACAJU

Apărut în anii ‘80, stilul shabby chic a devenit unul dintre cele mai populare stiluri de design interior, însemnând eleganță dar și obiecte de design atinse de patina timpului. Este un curent eclectic, ce îmbină elemente moderne cu piese vintage sau mobilă în stil clasic cu dantelă și țesături cu motive florale. Plăcut, romantic, nostalgic, descrierea acestui stil poate fi rezumată prin semnificația celor două cuvinte, shabby, care se traduce prin uzat, învechit, și chic, care ne duce cu gândul la suav și feminin.

 

Apărut în anii ‘80 în Anglia, că reacție la moda interioarelor pompoase, stilul shabby chic se caracterizează prin decorațiuni și mobilier vintage, cu adevărat vechi sau doar cu aspect învechit. Acest curent este inspirat de casele de la țară din Anglia, în care se găsește mobilier de bună calitate, însă uzat odată cu trecerea anilor.

 

Caracteristicile stilului shabby chic

 

Stilul shabby chic s-a dorit încă de la început un stil eclectic, preluând elemente definitorii din alte tipuri de amenajări interioare. Din stilul vintage a preluat obiectele de mobilier și decorațiunile recondiționate, stilul rustic i-a împrumutat imprimeurile florale și folosirea lemnului nefinisat, iar stilul romantic a dat tonul culorilor calde, pastelate. Stilul shabby chic reprezintă o modalitate de a actualiza obiecte vechi, în standardele timpurilor contemporane.

 

  • Articolele de epocă și elementele vintage sunt predominante stilului shabby chic, dar sunt adesea împrospătate cu ajutorul unor nuanțe de alb sau alte culori de accent.
  • În privința paletei cromatice culoarea principală a stilului shabby chic este albul, care permite combinații cromatice complementare. De asemenea, culorile pastel sunt dominante: bej, crem, ivory, piersică, bleu și roz pal, în contrast cu accente puternice de violet, fuchsia și turcoaz.

 

  • Podelele din lemn masiv în nuanță deschisă, chiar antichizată, reprezintă o parte esențială a oricărui interior shabby chic.
  • Mobila shabby chic este în general albă sau bleu și se caracterizează prin muchii roase, crăpături, ștersături ale vopselei sau straturi multiple de vopsea aplicate de-a lungul timpului. Piesele de mobilier dormitor sunt realizate din lemn și cel mai adesea au un finisaj alb, ușor antichizat. Mobilierul este completat de tapițerii cu imprimeuri florale sau în culori pastelate. Atenție, mobilierul pe care îl alegi ar trebui doar să arate distrus nu să fie nefuncțional.
  • Shabby chic se caracterizează prin prezența obiectelor textile din țesături naturale, simple, în culori pastelate sau cu imprimeuri cu dungi sau imprimeuri florale. Textilele decolorate sau cu aspect ușor îngălbenit se potrivesc perfect cu acest stil.
  • Predomină materialele de origine naturală, lemnul, sticla, porțelanul, care subliniază latura romantică a acestui stil.
  • Stilul shabby chic este asociat cu imprimeul floral, în special cel cu trandafiri. Acesta se poate regăsi pe orice piesă de mobilier, element de decor sau articol textil (fețe de masă, huse pentru canapele și fotolii, perdele, draperii, lenjerii de pat și pernuțe decorative).
  • Perdelele pot avea broderii sau volănașe, iar draperiile nu trebuie să lipsească din conturarea stilului shabby chic. Pentru că acest stil se caracterizează prin culorile pale, draperia cu flori pastelate sau cu dungi este perfectă. 
  • În amenajarea unui decor shabby chic nu pot lipsi pernuțele și cuverturile, ambele cu aceeași trăsătură dominantă, imprimeul floral, de exemplu trandafiri.
  • Stilul shabby chic este prin definiție unul puternic feminin, asa că suporturile pentru haine sub forma manechinilor din lemn sau fier își găsesc bine locul într-o astfel de cameră. Sunt funcționale, extrem de chic și aduc un vibe puternic franțuzesc pe care oricine și l-ar dori. Un manechin decorativ poate fi folosit pentru a sprijini hainele confortabile sau halatul de casă.
  • Decorațiunile pot completa și ele o amenajare shabby chic și aici te poți folosi de oglinzi de perete sau de mobilier, de suporturile de bijuterii, de ceasurile care pot da farmec oricărui perete gol, de rame mai ales albe și mai ales pentru fotografii.

 

 

Dormitor shabby chic 

 

Fiecare cameră a casei poate fi amenajată inspirându-se din stilul shabby chic, dar dormitorul găsește o inspirație potrivită, mai ales dacă îți place să trăiești în această cameră că într-un cuib primitor și liniștit, o oază de liniște în stresul fiecărei zile. Ambianța relaxantă și tonul romantic fac alegerea perfectă pentru amenajarea și decorarea dormitorului tău, mai ales dacă iubești obiectele vintage și mobila antichizată.

 

Amenajarea dormitorului în stil shabby chic înseamnă o amenajare mai mult romantică și un stil mai mult feminin. Astfel un dormitor shabby chic are un aer romantic, evidențiat prin volănașe, în nuanțe de alb, motive florale predominante pentru lenjeria de pat, cuvertură, draperii sau chiar pe pereți (prin tapet). Acest stil nu necesită o alegere perfectă a culorilor, însă trebuie să fii atent să echilibrezi culorile pastelate, pentru a evita aglomerarea vizuală.

  • Pereții sunt mai ales albi, însă folosirea tapetului în nuanțe pastelate creează un mediu plăcut și confortabil. Foarte des întâlniți sunt și pereții din cărămidă aparentă de culoarea untului.
  • Într-un dormitor în stilul shabby chic este foarte important mobilierul. Alege o mobilă în nuanțe deschise, preferabil în alb, cu un aspect învechit. Dacă piesele de mobilier nu sunt cu adevarat vintage, aspectul învechit poate fi obținut prin pilire sau șlefuire, apoi aplicarea ulterioară a unui strat de oxid, pentru o finisare autentică.
  • Patul poate fi realizat din metal, oțel vopsit în alb sau negru sau poate fi un pat de inspirație barocă, cu tăbliile îmbrăcate într-un material cu motive florale, pastelate. Dacă spațiul îți permite, un baldachin este alegerea cea mai reprezentativă a acestui stil de design interior.
  • Vor predomina lenjeriile albe, natur sau roz pal din țesături naturale, bumbac sau in. Mai mult, abundența dantelelor, a volănașelor și a imprimeurilor florale nu trebuie să lipsească din designul lenjeriilor. Și, dacă tot este vorba despre aspectul învechit în acest stil, lenjeria natur din bumbac 100% ecologic oferă acea impresie vintage de material de calitate peste care a trecut timpul.

  • Deși în tendințe, stilul shabby chic nu este unul cu caracteristici moderne. O consolă pentru toaletă, un taburet sau o noptieră antichizată sunt piese de mobilier dormitor care pot aduce farmecul shabby chic în orice dormitor. Mesele dedicate machiajului, la care cu siguranță fetele își petrec destul timp sunt, de obicei din lemn vopsit în alb sau crem deschis și se găsesc în diferite variante: simple, cu sertare, oglindă, taburet și alte accesorii. 
  • Dacă îți dorești un colț de lectură o banchetă în dreptul ferestrei sau un fotoliu moale și confortabil îți poate rezolva problema, importantă nu este forma acestuia ci materialul pentru tapițerie, neapărat cu flori de diverse tipuri. Dacă alegi un fotoliu simplu, poți echilibra aspectul cu o pernă decorativă cu desene sau împletituri.
  • Comoda nu trebuie să lipsească într-un dormitor în stilul shabby chic, iar opțiunile de comode sunt dintre cele mai diverse. Numitorul comun e simplitatea, dar importante sunt și detaliile, care fac diferența: decupajele cu inimi sau stele, sertarele din împletituri, aplicațiile cu fundițe sau accesorii din lemn. De mare efect pot fi și comodele pictate, bineînțeles cu motive florale.

 

Living shabby chic

 

Mobilierul vintage sculptat au pictat este elementul central într-un living în stilul shabby chic. Culorile pastelate, neutre sau alb oferă o paletă perfectă pentru această zonă din casă. Poți folosi valize sau cufere pe post de mese de cafea. Corpurile de iluminat sunt ornamentate, fie că vorbim de aplice de perete sau de candelabre, și adaugă o notă de rafinament și eleganță. Amplasează într-un living shabby chic un dulap cu rafturi și fără uși care să te ducă cu gândul la casa bunicii. Pentru a obține o piesă de mobilier cu aspect vintage poți să vopsesti un dulap vechi cu o nuanță deschisă de vopsea albastră și să treci cu o perie uscată cu puțină vopsea albă pe toată suprafața dulapului. Un dulap luat dintr-un târg de vechituri și vopsit în nuanțe de roz prăfuit, bleu sau alb, poate întregi dormitorul.

 

 

Povestea unui living stilul shabby chic trebuie completată cu un candelabru rafinat. Candelabrele sunt un punct forte al sitlului shabby chic și, amplasate cu gust, pot da un aer regal unei încăperi obișnuite. Candelabrele în stilul shabby chic au mai multe brațe și îmbină metalul cu abajururi înflorate sau cu volane. Cristalele nu sunt nici ele de ignorat. Brațele metalice sunt vopsite în alb, în timp ce detaliile sunt accente de culoare, pastelate.
 

Bineînțeles că nu trebuie ca fiecare piesă din living să aparțină stilului shabby chic. Încorporarea uneia sau a două piese vintage, cu efectul specific de patina timpului, într-o schemă simplă de design a camerei de zi va transmite mesajul perfect.


O variantă foarte simplă de amenajare a unui living în stilul shabby chicc este să optezi pentru mobilă albă și pentru accesorii de efect. Perdelele florale sunt versatile și se regăsesc într-o varietate de stiluri, dar combinația între perdele albe cu trandafiri roșii, un covor oriental cu efect uzat și un scaun din ratan sunt exact ce ai nevoie pentru atmosfera romantică shabby chic.

 

Bucătărie shabby chic

 

 

În bucătăria în stilul shabby chic predomină lemnul antichizat. Dacă dispui de o bucătărie spațioasă, alege o insulă diferită ca nuanță, dar să păstreze același aspect de lemn vechi. Un candelabru impunător și elegant deasupra locului de luat masa va ieși cu siguranță în evidență. Dacă mobilierul vintage nu e pe gustul tău, poți opta pentru mobilier nou, adaptat, de genul vitrinelor sau dulapurilor tip bufet cu geamuri în culori deschise (preferabil alb), cu multe spații pentru pahare și cești. Mesele metalice cu aspect învechit sunt un element fundamental în stilul shabby chic.

 

 

De asemenea, într-o bucătărie shabby chic se vor remarca o mulțime de cârlige agățate de mobilier sau etajere cu veselă expuse la vedere, ce fac ca această bucătărie șic să nu fie doar foarte funcțională, ci și cu un design unic.

Probabil că multe persoane vor avea impresia că o bucătărie în stilul shabby chic trebuie să aducă mult cu o bucătărie foarte veche. Însă, poți alege o bucătărie albă sau din lemn natur, apelând la câteva elemente de impact precum o chiuvetă generoasă, baterii retro din lemn antichizat, crătiți suspendate și cești de cafea expuse pe etajere.

 

Hol shabby chic

 

Chiar și intrarea în casă poate beneficia de o amenajare caldă în stilul shabby chic. Tot ce trebuie să faci este să alegi piese vintage de mobilier specifice holului și să adaugi câteva obiecte de decor caracterististice acestui stil. O notă specifică decorului shabby chic este utilizarea mobilierului în spații pentru care nu sunt menite în mod tradițional. De exemplu, o comodă de dormitor vintage poate fi folosită pe post de consolă sau pantofar într-un hol spațios. 

 

 

De asemenea, la intrarea în casă poți alege o oglindă cu o ramă din lemn degradat sau cu vopsea șlefuită, coșuri din nuiele pentru umbrele sau încălțăminte și un covor oriental.

 

Stilul chabby chic este un stil de design interior atrăgător pentru multe persoane, mai ales pentru cele nostalgice și înclinate spre romantism. Când este realizat corect, acest stil atinge echilibrul perfect între senzația de relaxare și cea de eleganță bine asortată. Este un stil care aduce vibrații artistice și totuși elegante, plus libertate suficientă pentru nota personală în amenajarea interioară.